Evolucija vs Kreacija

Признајеш да си на супротној страни?

па ја не знам која је твоја страна, на овој теми можемо само преко нишана да се гледамо, јер ја НЕ ВЕРУЈЕМ у дарвинову (мајмунску) теорију.
а у неким другим стварима имамо потпуно иста схватања.
капираш?
ОК.
А шта је проблем (осим тога)?
Па рецимо

А да удовољиш својој потреби за истином, која је вама хришћанима веома битна, ако се не варам?

па јесте нама хришћанима је битна истина, а не колико је земља стара

Не, даћу квалификацију тебе.
слободно се придружи јеховиним сведоцима, они су експерти, можда ти помогну да ме адекватније квалификујеш:D

Моје образовање?
Ево, без имало зезанције - јел се сећаш шта си ТИ учио у школи?

брате, ја сам већ два пута понављао основну школу, сада сам у првој и другој средње:D
а да, скоро скроз сам заборавио шта сам ЈА учио и трудим се да то лоше образовање избацим из главе што је више могуће.

па јесте нама хришћанима је битна истина, а не колико је земља стара

Имаш тврђење да се светлост некад кретала 10.000.000.000 пута брже.
Да ли ти је битно да ли је то тврђење истинито?

а да, скоро скроз сам заборавио шта сам ЈА учио и трудим се да то лоше образовање избацим из главе што је више могуће.

Само напред.
И после немој да позиваш на опкладе да ли имаш више образовања од неког:lol:

Имаш тврђење да се светлост некад кретала 10.000.000.000 пута брже.
Да ли ти је битно да ли је то тврђење истинито?

није ми битно којом се брзином креће уопште.

Само напред.
И после немој да позиваш на опкладе да ли имаш више образовања од неког:lol:

ја нисам рекао да сам образованији од неког нити дајем акценат уопште на образовање.
то је твој миље
успут подсећаш ме на Калибурна (корисника) он је волео да се истиче тим начином комуникације:think:

Не може опклада.
Заправо, ја не сумњам да си образован, само кријеш (лоше) безобразлук испод те маске лажне финоће.
То сам видео кад си тенденциозно извадио једну моју реченицу из целог текста.

п.с. Србине.

мораш ме подсетити шта сам извадио, да ти се извинем уколико закључим да сам погрешио.
мени то никад није био проблем

п.с. немам намеру овде некога да очаравам ни са искреном ни са лажном финоћом, не могу бити свима на вољу, гледај ме онако како ћеш ме квалификовати.

није ми битно којом се брзином креће уопште.

Kako ti nije bitno , to je jedna od najbitnijih stavki u zivotu svakog razumnog bica na planeti .

ја нисам рекао да сам образованији од неког нити дајем акценат уопште на образовање.
то је твој миље
Dzabe ti obrazovanje ako ne mislis kao oni .
успут подсећаш ме на Калибурна (корисника) он је волео да се истиче тим начином комуникације:think:
Sta bi sa njim ..?

Ovo je dobra samokritika.
No nisi mi naveo primer iz prošlosti da je u sukobu religije protiv nauke, religija bila u pravu.

Niti Ti možeš biti predstavnik nauke, niti neko može biti predstavnik religije, već sve istine i laži sveta stoje pred svim ljudima jednako, a na svakome pojedinačno je koliko će od čega spoznati.
U krajnjem zbiru, istina uvek ostaje nepromenjena i svi putevi vode ka istini.

ја сам се жалио, али не знам ко их је брисао.
постављај питање и даље, доћићеш једног дана до одговора као и за црвену земљу.
A zbog čega si se žalio, rode moj?:D Pa ja sam samo navodio istinu i zašto te ona vređa?
A reče da sam ja nervozan. E Сале, Сале, menjaj knjigu koju čitaš, inače ćeš sve više da se nerviraš.
E prosto neverovatno da se moj drug Сале žalio na mene.:D Ja se nikada nisam žalio na tebe, da znaš.
:D, :D

Niti Ti možeš biti predstavnik nauke, niti neko može biti predstavnik religije, već sve istine i laži sveta stoje pred svim ljudima jednako, a na svakome pojedinačno je koliko će od čega spoznati.
U krajnjem zbiru, istina uvek ostaje nepromenjena i svi putevi vode ka istini.
U pravu si, i kada se malo osvrneš videćeš da je nauka dolazila do nekih istina koje su bile suprotne religijskim "istinama", a nikada obrnuto. Sukob religija-nauka (a nikad neuka-religija, jer nauku ne interesuju religijske "istine") uvek je rešavan u korist nauke, ili ima obrnutih primera, koje tražim da neko iznese jer ih ja ne znam..

Kako ti nije bitno , to je jedna od najbitnijih stavki u zivotu svakog razumnog bica na planeti .

...........................................
Ma nije poenta u tome da li neko zna kolika je brzina svetlosti, ali poznavanje te brzine, pored ostalog, je neko elementarno znanje. I ako neko bubne nešto u vezi toga, s kakvim pravom može da negira neke druge naučne činjenice, koje su van tog elementarnog znanja.

U pravu si, i kada se malo osvrneš videćeš da je nauka dolazila do nekih istina koje su bile suprotne religijskim "istinama", a nikada obrnuto. Sukob religija-nauka (a nikad neuka-religija, jer nauku ne interesuju religijske "istine") uvek je rešavan u korist nauke, ili ima obrnutih primera, koje tražim da neko iznese jer ih ja ne znam..

Ti si besan na neke ljude, koji su religijom, oslanjajući se na religiju, pokušavali da sakriju istinu.
Ima toga i u svetu nauke, ako ćemo da budemo iskreni, npr. kada je Edison govorio loše o naizmeničnoj struji, i forsirao jednosmernu, kako bi iz toga izvukao valjda neku materijalnu korist i da je kojim slučajem pobedio sa svojim idejama, verovatno većina od nas danas ne bi imala svetlo u kući.
I religija, i nauka, u oba slučaja, korišćeni su kao oruđa za borbu, za postizanje nekog cilja.
Možda grešim ovo za Edisona, ali tako neki pričaju da je bilo.

Ti si besan na neke ljude, koji su religijom, oslanjajući se na religiju, pokušavali da sakriju istinu.
Ima toga i u svetu nauke, ako ćemo da budemo iskreni, npr. kada je Edison govorio loše o naizmeničnoj struji, i forsirao jednosmernu, kako bi iz toga izvukao valjda neku materijalnu korist i da je kojim slučajem pobedio sa svojim idejama, verovatno većina od nas danas ne bi imala svetlo u kući.
I religija, i nauka, u oba slučaja, korišćeni su kao oruđa za borbu, za postizanje nekog cilja.
Možda grešim ovo za Edisona, ali tako neki pričaju da je bilo.
Ma uopšte nisam besan, otkud ti to?
Niko ne osporava činjenicu da je nekada i nauka bila u zabludi, ali te zablude, bilo da su slučajne ili forsirane od moćnika, nisu dugo opstale. To je poenta. Da li je religija u stanju da se odrekne svojih zabluda? Nije, otuda i ovo silno opiranje prihvatanja TE od strane lokalnih pravoslavaca, iako ju je zvanično priznala više od polovine Hrišćana.
A radi tvoje informisanosti: do Tesle nije bio poznat motor na naizmeničnu struju, i zato je u upotrebi bila jednosmerna struja. Edison je ogroman kapital uložio u proizvodnju, prenos i potrošnju jednosmerne struje, a njen veliki nedostatak je prenos na velika rastojanja bez velikih gubitaka. U njegovo vreme je skoro svaki blok zgrada j Njujorku morao da ima svoje električnu centralu. I zamisli dolazi neki nepoznati Tesla i nudi sasvim drugo, mnogo bolje, rešenje. Ovo je odličan primer da autoriteti nisu bitni u nauci, već istina.

Ma uopšte nisam besan, otkud ti to?
Niko ne osporava činjenicu da je nekada i nauka bila u zabludi, ali te zablude, bilo da su slučajne ili forsirane od moćnika, nisu dugo opstale. To je poenta. Da li je religija u stanju da se odrekne svojih zabluda? Nije, otuda i ovo silno opiranje prihvatanja TE od strane lokalnih pravoslavaca, iako ju je zvanično priznala više od polovine Hrišćana.
A radi tvoje informisanosti: do Tesle nije bio poznat motor na naizmeničnu struju, i zato je u upotrebi bila jednosmerna struja. Edison je ogroman kapital uložio u proizvodnju, prenos i potrošnju jednosmerne struje, a njen veliki nedostatak je prenos na velika rastojanja bez velikih gubitaka. U njegovo vreme je skoro svaki blok zgrada j Njujorku morao da ima svoje električnu centralu. I zamisli dolazi neki nepoznati Tesla i nudi sasvim drugo, mnogo bolje, rešenje. Ovo je odličan primer da autoriteti nisu bitni u nauci, već istina.

Poenta priče je bila da se nauka, poput religije, isto može koristiti za postizanje nekih ciljeva, koji su u suprotnosti sa istinom, stvarajući zablude.
To zavisi od onoga ko nauku ili religiju primenjuje.
Može i nauka da se izgradi na lošim temeljima, kao što može i religija, ili ne može?
A da ne govorimo previše o pogrešnoj interpretaciji dobre nauke, koja tako može da izgleda loša.
To naravno ne znači da je dobra nauka u stvari loša, već je njena interpretacija loša.
I kako i sam kažeš, istina je uvek "iznad", a nauka, kao i religija, služe da se do istine dolazi, svaka u svom domenu.

Poenta priče je bila da se nauka, poput religije, isto može koristiti za postizanje nekih ciljeva, koji su u suprotnosti sa istinom, stvarajući zablude.
To zavisi od onoga ko nauku ili religiju primenjuje.
Može i nauka da se izgradi na lošim temeljima, kao što može i religija, ili ne može?
A da ne govorimo previše o pogrešnoj interpretaciji dobre nauke, koja tako može da izgleda loša.
To naravno ne znači da je dobra nauka u stvari loša, već je njena interpretacija loša.
I kako i sam kažeš, istina je uvek "iznad", a nauka, kao i religija, služe da se do istine dolazi, svaka u svom domenu.

E pa nije. Poenta priče, u koju si ti uskočio, je da li kroz istoriju postoje primeri da je u sukobu religije i nauke religija bila u pravu? Ovo pitanje često postavljam lokalnim pravoslavcima, koji nauku selektivno prihvataju-ono što im se sviđa, a sdušno odbacuju ono što se ne uklapa u okvire njihovog verovanja.
Ti si sve to okrenuo na zloupotrebu religije i neuka, i tu se slažemo.

Pa to ti je nešto kao filozofija i nauka, kad god je došlo do sukoba - nauka je pobeđivala ....Ali filozofija je uvek bila pokretač, ponekad i pravom smeru, a ponekad u suprotnom,
Recimo Aristotelovo učenje je "pobedilo" i zemlja je "postala" centar svemira....a to je crkva prihvatila (hrišćanska) od njega, kao i mnogi naučnici do kraja srednjeg veka....danas recimo crkva ne tvrdi to.

Uvek je nauka u pravu, jer nauka ima čime da izmeri, crkva se bavi previše apstraknim stvarima...kao i filozofija.
Dok je nauka ne stigne i potvrdi ili odbaci. Nauka uvek ima zadnju :D (osim ako Bog ne bude imao :D )

I zato i vera i nauka. Što bi se čovek uskraćivao....samo kad imaš nešto očigledno i potvrdjeno, a to ne prihvatiti...glupo je.
Ima jedna misao, ne znam tačno, ovako nekako "Ko ponekad ne pristane da promeni mišljenje, više mu je stalo do sebe, nego do istine" :)

E pa nije. Poenta priče, u koju si ti uskočio, je da li kroz istoriju postoje primeri da je u sukobu religije i nauke religija bila u pravu? Ovo pitanje često postavljam lokalnim pravoslavcima, koji nauku selektivno prihvataju-ono što im se sviđa, a sdušno odbacuju ono što se ne uklapa u okvire njihovog verovanja.
Ti si sve to okrenuo na zloupotrebu religije i neuka, i tu se slažemo.

Baš tako, jer ako primetiš, i religija, kao i nauka, vremenom evoluiraju, nadgrađuju se.
Religije postavljaju određene temelje, na kojima se zidaju ljudske zajednice, a vremenom svakako dolazi do nadgradnje samih temelja, kada, metaforički rečeno, svet dođe do kraja i pođe iz početka
Kao neka vrsta reseta, kada samo gola istina ostaje, i na njoj se dalje počinje polako zidati.

Jednosmerna ili naizmenična struja je inženjersko i ekonomsko, a ne naučno pitanje. Nije bilo nikakvog naučnog spora koji bi bio rešavan u sukobu Edisona i Tesle.
Naročito u inženjerskom domenu ne mogu pobediti pogrešne ideje jer su direktno vezane sa efikasnošću postupka. Zastareli postupci uvek gube bitku. Nema načina da budu nametnuti.

Jednosmerna ili naizmenična struja je inženjersko i ekonomsko, a ne naučno pitanje. Nije bilo nikakvog naučnog spora koji bi bio rešavan u sukobu Edisona i Tesle.
Naročito u inženjerskom domenu ne mogu pobediti pogrešne ideje jer su direktno vezane sa efikasnošću postupka. Zastareli postupci uvek gube bitku. Nema načina da budu nametnuti.

Mogu biti nametnuti, ali u krajnjem zbiru ne mogu opstati pred istinom.
Isto je i sa religijskim zabludama i istinama, samo što religije ne govore egzaktnim jezikom, kao nauka, koja govori npr. matematikom, već alegorijama i metaforama, što daje više prostora za razne interpretacije.

Mogu biti nametnuti, ali u krajnjem zbiru ne mogu opstati pred istinom.
Isto je i sa religijskim zabludama i istinama, samo što religije ne govore egzaktnim jezikom, kao nauka, koja govori npr. matematikom, već alegorijama i metaforama, što daje više prostora za razne interpretacije.
Opet pričaš... po oranju.
Koji je to zatareli tehnološki postupak nametnut, pa je izgubio pred... istinom?
I kakve veze ima religija sa bilo čim, izuzev sa samom sobom?

Back