Evolucija vs Kreacija

ova izjava bi bila tačna da ispred tog bog ne stoji i gospod. ti aetisti kojima je sinonim za prirodu-kosmos bila reč bog se zovu panteisti, i oni NE veruju u ličnog boga, daklen onog boga u kakvog veruju teisti.

panteista je bio ajnštajn, on je bio kako sam kaže "duboko religiozan nevernik". on je za religiju i vernike mislio da su naivni i smešni.

Religiozan nevernik:confused: Imaš li ti imalo zdrave logike u glavi?

Ne razumem ljude koji imaju autoritete do te mere da veruju svakoj reči koji autoritet izgovori. Mda, ako je Ajnštajn nešto rekao, to mora da je apsolutna istina, bez potrebe da uključim svoj mozak :confused:

P.S. Svako je ponekada glup.

izvini, dečače, moj post koji si citirao nije nikako ukazivao na moje stavove po bilo kom pitanju. prosto se radilo o terminologiji. a ajnštajn je dat kao primer za panteistu.

Naučnik koji je svetu na dlan dao teoriju atomske bombe po mom verovanju sličan je detetu koje pronađe napunjen pištolj i koji drugoj deci ostavi napunjen pištolj da bi se deca igrala. Neke stvari jednostavno nisu za konzumaciju.

Ovako to definiše naš Stvoritelj:"Znam, Gospode, da put čovečji nije u njegovoj vlasti niti je čoveku koji hodi u vlasti da upravlja koracima svojim."(Jeremija 10:23)

Jeremija je to zapisao inspirisan i nadahnut svetim duhom pre oko 2800 godina!

Naučnik koji je svetu na dlan dao teoriju atomske bombe po mom verovanju sličan je detetu koje pronađe napunjen pištolj i koji drugoj deci ostavi napunjen pištolj da bi se deca igrala. Neke stvari jednostavno nisu za konzumaciju.
Dobro je sto je to tvoje misljenje.

Pronalazak atomske energije je veliki skok za covecanstvo, steta sto smo skocili u jamu i bili se tamo medjusobno i pretili umesto da smo skocili u lep cisti, i uzivali zajedno u blagodatima atomske energije.

Dobro je sto je to tvoje misljenje.

Pronalazak atomske energije je veliki skok za covecanstvo, steta sto smo skocili u jamu i bili se tamo medjusobno i pretili umesto da smo skocili u lep cisti, i uzivali zajedno u blagodatima atomske energije.

Biće Ti jasnije jednog dana šta je to posejano i biće ti jasno da je to skok u duboku jamu. Ne zaboravi da mač ima dve oštrice. Ko se mača lati od mača i strada. Proklinjaće ljudi onoga ko ih je rodio i što su živi. Šta ljudski blud seje i žanje možeš i sada videti u Meksičkom zalivu. Dokaz da čovek mnoge stvari radi, a da nema kontrolu nad njima, a radi zarad novca, zarad bluda.

Naučne teorije nisu pretpostavke.
I gravitacija je "samo" teorija. ;)

Govorila sam o tvojim teorijama i pretpostavkama. Rec "naucne" nisam spomenula. Vidis kako ne znas ni da procitas, ni da protumacis tudje reci. A gravitacija ovde nije tema.

Aha! :ok:
Imaš neki problem sa time? :dontunderstand:

Ja nemam nikakav problem, ali ga ti imas, jer to znaci da nemas sposobnost racionalnog donosenja zakljucaka.

Očito je iz tvoje poruke da potreba postoji, pošto to gradivo koje nije teško naučiti izgleda da nisi naučila, čim si u stanju da napišeš da je u pitanju "samo teorija".

Spusti se na zemlju. Ti si samo jedan anonimus koji nema hrabrosti ni svoje pravo ime da napise na forumu. Ne mislis valjda da je meni ili bilo kome na ovom svetu vazno sta ti mislis. Moje znanje su ocenili merodavni ljudi za to (profesori i strucnjaci) i njihovo misljenje se vazi, tvoje ne. I ja sam prezadovoljna svojim diplomama i ocenama koje su fantasticne.
A "teorija" svakako ne znaci ni apsolutnu istinu, ni cinjenicu, prema tome moze biti oborena novim naucnim saznanjima.

Informacije - da, budalaštine -ne.

Ovde si pokazao koliko si pun predrasuda i ogranicen - nazvati neke informacije budalastinama, a ne znati ni koje su je budalastina.

Gle ovako... pravi razliku između ukazivanja na činjenicu da je samo na ovoj temi bar 10 puta objašnjeno zbog čega naučna teorija nije "samo teorija", pa da je shodno tome tvoje iznošenje takve tvrdnje samo jeftina provokacija, kojoj je sklon korisnik koji je trol, nečiji klon ili je zatucan i tvog iznošenja kreacinističkog stava, a svi znamo kakve su moralne vrednosti kreacionista. :thumdown:

U tvoje tvrdnje nikoga nisi ubedio, pa si sada isfrustriran i zbog toga vredjas. Osim toga, pokazujes da jedina osoba koja je "zatucana" si ti - sada pominjes da ja imam kreacionisticki stav, iako ja to nikada nisam spomenula. Postoje jos neke mogucnosti osim kreacionizma i darvinizma, ali ja nikada nisam iznela svoje misljenje i stavove po tom pitanju. Ovim se opet vracamo na to ne umes da zakljucujes i da si pun predrasuda, tj. da si u stvari ti ogranicen i "zatucan"
I kakve su to moralne vrednosti kreacionista ? To su opet tvoje predrasude. Stavovi ljudi po ovakvim pitanjima ne odredjuju njihove moralne vrednosti. U velikoj si zabludi. To je kao da si rekao da su svi koji ne pripadaju tvojoj politickoj stranci losi ljudi :roll:

Hm, da... "informacije iz suprotstavljenih izvora", dokle god ti izvori povlađuju tvom neznanju.
Nego ti slobodno navedi gde to nisma bio u pravu. :ceka:

Meni nista ne treba da povladjuje. Volim da istrazujem i tragam za istinom, volim da postavljam pitanja, ako nema odgovora ne donosim zakljucke, volim da sumnjam... jer je istina uvek negde izmedju. Svet nije crno-beo nego siv, moze se reci. I jos jednom ponavljam, nisi merodavan da sudis o bilo cijem znanju ili neznanju.
To sto mislis da si u pravu je tvoj licni stav, ne mora da bude stav i ostalih ucesnika u diskusiji. Jednostavno, svi tvoji "dokazi" su ili suplji ili irelevantni za kljucna pitanja oko Darvinove teorije. I sto se mene tice slobodno mozes da ostanes pri svom stavu. Meni to ne smeta. Ja ne pokusavam da nametnem ljudima svoje stavove. Svako ima pravo da donese svoje zakljucke i dok ti zakljucci ne vredjaju druge, ja ih postujem. Tako da , evo, ako ti to mnogo znaci, priznajem korisnice Caliburn da si postao od majmuna. Da se ne bi neko nasao uvredjen, reci cu jos i da je vernike Bog stvorio, a ostali neka se sami odluce.
Ovim ti govorim da ne zelim da ulazim u diskusiju sa nekim kao sto si ti, zbog svih tvojih osobina koje sam vec spomenula. Ljudi kao ti ne umeju da diskutuju, vec samo da se svadjaju.

:roll:
Jadna ti sama, nezaštićena, izvređana, a napolju mećava i vukovi zavijaju i pljušti kiša i duva vetar i melanholična muzika u pozadini... :sad2:

Nisam ja jadna. Bolje razmisli o sebi. Jadno je kad covek kao ti misli da sve zna. To je pogubno za psihu. Nije velika mudrost pricati da sve znas, nego da nista ne znas. Sto se tice mecave, izgleda da je ona jedino u tvojoj glavi.

:super:

Vec se vidi po tvojim nadobudnim stavovima i aroganciji da si veliki egoista. Ne moras to da potvrdjujes. Kao sto rekoh, spusti se malo na zemlju, jer takvi stavovi vode samo u propast.

ima ona priča o klincu koji se nije baš slagao sa strogim ocem i koji je i kasnije u životu mrzeo svaki vid autoriteta pa tako, kada je trebao da od nekih autoriteta znanja nauči neke stvari, on je jednostavno potražio neke "druge" autoritete, a ne one koji su mu nametnuti.

S druge strane, imamo klinca koga je strogi otac stalno ćuškao i ućutkivao, govoreći mu da ne zna ništa i da ništa ne obavlja kako treba. Taj je dečko odrastao u čoveka koji je, kad god mu je bila potrebna ljubav, nastojao da pokaže šta sve i koliko zna. Naravno, od silne želje da nauči sve i svašta, imao je potpunu zbrku u glavi ali, kada god bi ga neko slušao, sve je bilo ok i zbrka je prestajala da bude važna.

I tako, jednog dana, sretnu se klinac broj 1 i klinac broj 2, samo što je klinac broj 1recimo klasičan mediokritet, a klinac broj 2 sveštenik koji lovi zalutale mediokritete.

"Znaš..sve što si do sada učio o nauci, istoriji i tako tim stvarima..sve je to netačno" reče klinac broj 2 i..I ostalo je legenda.

Junake te legende imamo prilike i ovde da čitamo.
Prepoznajemo ih po tome što imaju iskaze tipa "I gravitacija je "samo" teorija"..

A ova prica je najgluplja od svih teorija na svetu.

Govorila sam o tvojim teorijama i pretpostavkama. Rec "naucne" nisam spomenula. Vidis kako ne znas ni da procitas, ni da protumacis tudje reci. A gravitacija ovde nije tema.
Kojim to teorijama i pretpostavkama? To što ne umeš da verbalizuješ svoje ideje nije moj problem.

Ja nemam nikakav problem, ali ga ti imas, jer to znaci da nemas sposobnost racionalnog donosenja zakljucaka.
Na osnovu čega ovo tvrdiš? :ceka:
Zaključak koji sam doneo još uvek stoji, a potvrdila si ga svojom porukom.

Spusti se na zemlju. Ti si samo jedan anonimus koji nema hrabrosti ni svoje pravo ime da napise na forumu. Ne mislis valjda da je meni ili bilo kome na ovom svetu vazno sta ti mislis. Moje znanje su ocenili merodavni ljudi za to (profesori i strucnjaci) i njihovo misljenje se vazi, tvoje ne. I ja sam prezadovoljna svojim diplomama i ocenama koje su fantasticne.
A "teorija" svakako ne znaci ni apsolutnu istinu, ni cinjenicu, prema tome moze biti oborena novim naucnim saznanjima.
Uf, sve si se pretrgla da to znanje i pokažeš. Biće da je ipak fiktivno.
Uzgred, gle čuda i ti si "anonimus koji nema hrabrosti ni svoje pravo ime da napiše na forumu". Čime se ti zadovoljavaš, zaista me ne interesuje. Ono što me interesuje su tvrdnje koje iznosiš, a koje su do sada bile netačne.
I da, naučna teorija može biti oborena novim saznanjima, no u slučaju teorije evolucije, nova saznanja mogu doprineti da se tek njen mali deo izmeni, imajući u vidu da model koji imamo tačno opisuje fenomene koji daju rezultate u više naučnih disciplina.

Ovde si pokazao koliko si pun predrasuda i ogranicen - nazvati neke informacije budalastinama, a ne znati ni koje su je budalastina.
Kreacionističke "informacije" jesu budalaština. Razmatrati ih sklopu "informacija iz više izvora" samo potvrđuje moju raniju ocenu o tvom znanju.
Izgleda da je bila potpuno tačna. :think:

U tvoje tvrdnje nikoga nisi ubedio, pa si sada isfrustriran i zbog toga vredjas. Osim toga, pokazujes da jedina osoba koja je "zatucana" si ti - sada pominjes da ja imam kreacionisticki stav, iako ja to nikada nisam spomenula. Postoje jos neke mogucnosti osim kreacionizma i darvinizma, ali ja nikada nisam iznela svoje misljenje i stavove po tom pitanju. Ovim se opet vracamo na to ne umes da zakljucujes i da si pun predrasuda, tj. da si u stvari ti ogranicen i "zatucan"
I kakve su to moralne vrednosti kreacionista ? To su opet tvoje predrasude. Stavovi ljudi po ovakvim pitanjima ne odredjuju njihove moralne vrednosti. U velikoj si zabludi. To je kao da si rekao da su svi koji ne pripadaju tvojoj politickoj stranci losi ljudi.
I gde su ovde argumenti? Neko potkrepljenje tvojih tvrdnji? Nema ih.
Uzgred, što se tiče kreacionista, činjenica je da lažu, izmišljaju i falsifikuju kako stignu, te promovisanje takvih vrednosti, jasno govori o njihovom moralu i etici.
Što se mene tiče zanimljivo kako se moje "predrasude" uvek pokažu tačnim, zar ne? :lol:

Meni nista ne treba da povladjuje. Volim da istrazujem i tragam za istinom, volim da postavljam pitanja, ako nema odgovora ne donosim zakljucke, volim da sumnjam... jer je istina uvek negde izmedju. Svet nije crno-beo nego siv, moze se reci. I jos jednom ponavljam, nisi merodavan da sudis o bilo cijem znanju ili neznanju.
To sto mislis da si u pravu je tvoj licni stav, ne mora da bude stav i ostalih ucesnika u diskusiji. Jednostavno, svi tvoji "dokazi" su ili suplji ili irelevantni za kljucna pitanja oko Darvinove teorije. I sto se mene tice slobodno mozes da ostanes pri svom stavu. Meni to ne smeta. Ja ne pokusavam da nametnem ljudima svoje stavove. Svako ima pravo da donese svoje zakljucke i dok ti zakljucci ne vredjaju druge, ja ih postujem. Tako da , evo, ako ti to mnogo znaci, priznajem korisnice Caliburn da si postao od majmuna. Da se ne bi neko nasao uvredjen, reci cu jos i da je vernike Bog stvorio, a ostali neka se sami odluce.
Ovim ti govorim da ne zelim da ulazim u diskusiju sa nekim kao sto si ti, zbog svih tvojih osobina koje sam vec spomenula. Ljudi kao ti ne umeju da diskutuju, vec samo da se svadjaju.
Hm, dobro... samo da bi opovrgla neki argument nije dovoljno da napišeš da je isti "šupalj" ili "irelevantan", nego to moraš i da pokažeš, a ti osim svog trabunjanja ništa nisi iznela.
Dalje, ja nisam ateista. :bye:

Nisam ja jadna. Bolje razmisli o sebi. Jadno je kad covek kao ti misli da sve zna. To je pogubno za psihu. Nije velika mudrost pricati da sve znas, nego da nista ne znas. Sto se tice mecave, izgleda da je ona jedino u tvojoj glavi.
Vec se vidi po tvojim nadobudnim stavovima i aroganciji da si veliki egoista. Ne moras to da potvrdjujes. Kao sto rekoh, spusti se malo na zemlju, jer takvi stavovi vode samo u propast.
Hm, da... baš si se našla pogođenom, sudeći po dužini tvoje tirade.
Mnogo bi bolje bilo da si našla neke argumente umesto cviljenja, to bi bilo daleko efikasnije.

jedna logička brzalica..

"Tkanje života" (preuzeto iz knjige "Kratka istorija bezmalo svačega" - Bil Brajson)

Da se vaših dvoje roditelja nisu spojili baš tada kada jesu - moguće do sekunde, moguće do nanosekunde - vas ovde ne bi bilo. A da se njihovi roditelji nisu spojili na precizan, blagovremeni način - opet vas ne bi bilo.
I da njihovi roditelji nisu učinili slično, kao i njihovi roditelji pre njih, i tako dalje, očigledno i beskrajno, vas ovde ne bi bilo.

Ako se vratite unazad kroz vreme, te kolone predaka počinju da se gomilaju.
Vratite se samo za 8 generacija, negde u vreme kada su rođeni Čarls Darvin i Abraham Linkoln, i biće tu već više od 25 ljudi, od čijeg blagovremenog snošaja zavisi vaše postojanje.
Nastavite dalje, do Šekspira i imaćete ništa manje od 16.384 pretka koji su revnosno razmenjivali genetski materijal na način koji će, na kraju i nekim čudom, za rezultat imati vas.

Pre dvadeset pokolenja, broj ljudi koji se razmnožavao u vašu korist popeo se na 1.048.576. Pet generacija pre toga, vaše postojanje zavisilo je od ništa manje do 33.554.432 muškaraca i žena.

Pre trideset generacija, ukupan broj važih predaka - upamtite, to nisu braća od strica, tetke i drugi uzgredni rođaci, već samo roditelji i roditelji roditelja u liniji koja neumoljivo vodi do vas - veći je od milijarde (1.073.741.824, da budemo precizni).

Ako se vratite unazad za šezdeset četiri generacije, u doba Rimljana, broj ljudi od čijeg zajedničkog truda zavisi vaše individualno postojanje raste na približno bilion biliona, što je nekoliko puta više od ukupnog broja ljudi koji su ikada živeli.

Očigledno, ovde je u našoj matematici neka greška.
Odgovor glasi, a možda će vas zanimati da to znate, da vaša linija i nije tako čista. Ne bi vas bilo bez incesta - u stvari bez poprilično incesta - mada na genetski diskretnoj udaljenosti.

Sa toliko miliona predaka iza vas, sigurno je bilo mnogo prilika kada vam se neki rođak sa majčine strane porodice spojio sa nekom dalekom rođakom po očevoj linij.U stvari, ako ste sada u vezi sa nekim ko pripada vašoj rasi i zemlji, odlični su izgledi da ste u nekom nivou u rodu. Štaviše, ako se obazrete oko sebe u autobusu, parku, kafiću ili ma kom posećenom mestu, većina ljudi koje ugledate verovatno su vam rođaci. Kada vam se neko pohvali da je potomak Šekspira ili Vilijema Osvajača, treba smesta da odgvorite "I ja!".
U najbukvalnijem i najfundamentalnijem smislu - svi smo jedna porodica.

Osim toga, neverovatno smo slični. Ako uporedite svoje gene sa genima ma kojeg drugog ljudskog bića, biće oko 99,99 procenata isti. To nas i čini jednom vrstom. Malene razlike u tih 0,1 posto "otprilike jedna nukleotidna baza u svakih hiljadu" - jesu ono što nam daje individualnost.

Mnogo toga je u proteklih nekoliko godina postignuto na sastavljanju ljudskog genoma. U stvari "jedinstveni ljudski genom ne postoji". Svaki ljudski genom je drugačiji. Da nije toga svi bismo bili identični. Upravo beskrajno kombinovanje naših genoma - pri čemu je svaki gotovo identičan sa ostalima, ali ne sasvim - čini nas onim što jesmo, kako kao pojedinci, tako i kao vrsta."

Pre trideset generacija, ukupan broj važih predaka - upamtite, to nisu braća od strica, tetke i drugi uzgredni rođaci, već samo roditelji i roditelji roditelja u liniji koja neumoljivo vodi do vas - veći je od milijarde (1.073.741.824, da budemo precizni).

Ako se vratite unazad za šezdeset četiri generacije, u doba Rimljana, broj ljudi od čijeg zajedničkog truda zavisi vaše individualno postojanje raste na približno bilion biliona, što je nekoliko puta više od ukupnog broja ljudi koji su ikada živeli.

Očigledno, ovde je u našoj matematici neka greška.
Odgovor glasi, a možda će vas zanimati da to znate, da vaša linija i nije tako čista. Ne bi vas bilo bez incesta - u stvari bez poprilično incesta - mada na genetski diskretnoj udaljenosti.

O kakvoj bludnoj teoriji je ovde reč?

Tačno, ima ljudi koji su začeti incestom, ali je njihov broj zanemarljivo mali u odnosu na one rođene "konvencionalnim" putem. čak i u Bibliji, knjizi postanka, pominje se čitav jedan narod koji je začet incestom između oca i ćerki. (napominjem, napisano je da je začet narod, nikako da se radnja incesta kasnije nastavila).

Osim toga, neverovatno smo slični. Ako uporedite svoje gene sa genima ma kojeg drugog ljudskog bića, biće oko 99,99 procenata isti. To nas i čini jednom vrstom. Malene razlike u tih 0,1 posto "otprilike jedna nukleotidna baza u svakih hiljadu" - jesu ono što nam daje individualnost.

Mnogo toga je u proteklih nekoliko godina postignuto na sastavljanju ljudskog genoma. U stvari "jedinstveni ljudski genom ne postoji". Svaki ljudski genom je drugačiji. Da nije toga svi bismo bili identični. Upravo beskrajno kombinovanje naših genoma - pri čemu je svaki gotovo identičan sa ostalima, ali ne sasvim - čini nas onim što jesmo, kako kao pojedinci, tako i kao vrsta."

Ovo je čisto materijalistički pristup ljudskoj individualnosti. Postoji čitava jedna duhovna dimenzija koju nisi uopšte pomenuo. :roll:

Ovo je čisto materijalistički pristup ljudskoj individualnosti. Postoji čitava jedna duhovna dimenzija koju nisi uopšte pomenuo. :roll:

de smiri se, ovo je samo citat iz knjige za razmišljanje..
postoji dakle čitavih 500 strana koje nisam pomenuo. Nema teorije, ni "duhovnih dimenzija" samo gole činjenice.

Da vidimo malo kako zvuče prave logičke činjenice, za razliku od pretpostavki i simboličko-sumnjivih kako-kome-padne-na-pamet tumačenja .

Nije u pitanju kako kome padne na pamet, već je to razmišljanje čistog duha ili razmišljanje nečistog duha. Ili je svetlost ili je tama. Čovek kada iznosi svoje mišljenje o bilo čemu, on se opredeljuje za jedan od dva kontrasta. Između su samo nijanse. Suština je u kontrastu.

Nije Ajnštajn dao atomsku bombu na izvolte. Teorije relativiteta, posebna i opšta, bave se odnosom prostora, vremena i gravitacije a fisija je samo daleka posledica toga.Otprilike kao kada biste Karnegija, u svoje vreme najvećeg industrijalca u oblasti proizvodnje čelika, optužili kao odgovornog za svako ubistvo počinjeno nožem.Inače smešno je više poverenja ukazivati knjizi staroj preko 2000 godina i n puta prevodjenoj.Dajem jasnu prednost Ajnštajnu, Darvinu, Hablu, Vajbnbergu,Raselu hokingu itd.

Nije Ajnštajn dao atomsku bombu na izvolte. Teorije relativiteta, posebna i opšta, bave se odnosom prostora, vremena i gravitacije a fisija je samo daleka posledica toga.Otprilike kao kada biste Karnegija, u svoje vreme najvećeg industrijalca u oblasti proizvodnje čelika, optužili kao odgovornog za svako ubistvo počinjeno nožem.Inače smešno je više poverenja ukazivati knjizi staroj preko 2000 godina i n puta prevodjenoj.Dajem jasnu prednost Ajnštajnu, Darvinu, Hablu, Vajbnbergu,Raselu hokingu itd.
I ne samo n puta prevodjenoj, vec i n puta prepisivanoj, prepravljanoj i doradjivanoj.

Back