Znam, a da li Ti znaš da ovo što govorim nema veze sa antropocentizmom?
Ali zato ima veze sa ljudskošću.
Jer, ako Ti, hipotetički, kažem da si smrdljivi kravlji izmet, hoćeš li biti antropocentričan ako stvari ne posmatraš iz nekog drugog ugla, osim čovečijeg?
Ne znam zasto od sebe pravis zrtvu i svoje zakljucke poturas kao tudje. Da li je u pitanju nerazumevanje
ili pak namera da celu konverzaciju prebacis na licni nivo. Gore boldovano su tvoje reci i tvoj licni zakljucak
sam si se pronasao u tom, zasto si se pronasao, zasto se npr Caliburn nije pronasao u tom kontekstu u kom
si se ti pronasao? Zasto si bukvalno uporedio da je svemir jedno veliko gov..o i samim tim ti zivis u gov..ma.
Zar smatras da si ti jedini stanovnik tog svemira, pa da je onda nesto na licnom nivou, da li si mozda primetio
da i ja delim taj svemir sa svim ostalima.
Da ne bi hiljadu ponovoljena laz postala istina ja moram pojedincima da crtam i slikovito objasnjavam analogiju
sa slonom, izmetom i bakterijama. Naime vrlo pazljivo sam odabrao sta cu uzeti za primer da bi pokazao kako
tvorac ne mora logicki biti svestan svog stvaranja, niti zivota koji se razvio u njegovoj tvorevini, cak ne mora da bude
svestan ni svog postojanja. Slona sam izabrao bas iz razloga sto sam razumeo kako bi pojedinci reagovali da sam
uzeo svinju za primer, ali izgleda i slon je bio previse, no da ne ulazim u licna osecanja pojedinaca.
Slonova balega je primer velicine prostora u kom bakterije zive, ujedno je i primer prostora koji je vrlo pogodan za
zivot bakterija i njihovo daljnje razmnozavanje, pojedinci koji gledaju na svet otvorenih ociju i bez predrasuda su to
vec i zakljucili! No nije balega stvorena tako idealna za bakterije nego su se bakterije prilagodile balegi koja se tu
nalazi samo zbog fizioloske potrebe jednog slona. Citaj zivot se prilagodio prostoru a ne prostor zivotu. Molitva kao
i verovanje bakterija da je sve stvoreno zbog njih je samo umisljenost bakterija da su bitan faktor slonu, koji nije ni
svestan njih, citaj ljudi su ubedili sebe da je sve stvoreno zbog njih, pa iz svoje egocentricnosti daju pocast tvorcu
koji iz analogije sa slonom ne mora ni da bude svestan njih a kamoli njihovih molitvi i svih ostali predrasuda koje idu
uz to.
Tih par recenica je sastavljeno da bi covek koji zeli gledati svet iz svog ugla, dozvolio sebi da postavi i takvu mogucnost
postanka prostora i nastanka
boga tvorca, to sto neki nisu videli dalje balege govori o njima samima.
.
Zašto nisi napravio analogiju, tako da potreba bude npr. potreba za Ljubavlju, nežnošću, pažnjom?
Zašto fiziološka potreba?
Zasto mislis da svi trebaju da razmisljaju kao ti, zasto bi na ideju o nenamernom (neemocionalnom) stvaranju ja za primer
uzeo bas namerno emocionalno razmisljanje, gde je tu logika?
Zasto fizioloska potreba, bas iz tog razloga jer je to potreba koja se ne desava namerno, tj ona se desava iz poznatih razloga
ali nama daje do znanja da je to samo bila potreba onog kojeg cemo mi u daljnjoj prici zvati bog i traziti veci cin u svemu
tom, cisto jer ne mozemo zbog svoje egocentricnosti da se pomirimo sa tim, da sve sto je stvoreno ni u jednom pogledu nije stvoreno
radi nas i da mi ovde postojimo samo iz tog sto smo samo deo tog kompletnog nesvesnog produkta.
Sad ako manes ideju da je sve ovo napisano samo da bi tebe neko uvredio, da li mozes na pobijes argumentovano ovakav nacin razmisljanja?