chuck.
Aktivan član
- Poruka
- 1.007
endonuclease:Kada studenti nauce malo vise, nauce i da je nukleus mali, i da je prostor izmedju nukleusa i elektrona ogroman, i da je sam elektron vise neka vrsta "oblaka" neko cestice, i da orbita elektrona uopste ne lici na krug vec ima veoma kompleksan trodimenzionalni oblik...
Koliko ja znam, a priznajem znam veoma malo, izgled mikrosveta subatomskih cestica nemoguce je na zadovoljavajuci nacinu predstaviti kroz analogiju sa pojavama iz naseg "makrosveta". Mi poznajemo izvesne matematicke funkcije i pravila koja opisuju desavanja u tom svetu, ali sta ona zaista predstavljaju ne mozemo pouzdano reci. U svakom slucaju, pomenuti "oblak" i "veoma komleksan trodimenzionalni oblik" predstavljaju jednu te istu stvar - elektronsku ORBITALU (ne orbitu) koja nije nekakav realan fizicki fenomen, vec matematicka funkcija koja opisuje ponasanje elektrona, odnosno verovatnocu njegovog nalazenja u prostoru, a ciji "grafik" predstavlja taj "oblak". S druge strane, elektron nije nikakav "oblak", vec poseduje kompleksnu prirodu talasa i cestice.
Toliko sam shvatio iz knjiga koje sam citao. Nisam nikakav strucnjak, pa stoga ovo nisam napisao da bih nekoga ispravljao, vec da bih iz odgovora na svoj post mozda nesto naucio.
... aha, sta cemo sad!? 

Vidi se da ti je username u skladu sa tvojim blasfemicnim sklonostima. Pokaaaj se gresnice!
I sta ce nam predavanja o atomu ovde? 

... i nemoj da slazes tako ozbiljne face, ya're scaring me! 
Nazalost, ovo prevazilazi moje kapiralne kapacitete. sorry...

potpuno si u pravu!