evolucija VS kreacija

Evo nekih podataka o Suncu:

Sunce je zvezda, samo jedna od preko 100 milijardi zvezda u galaksiji Mlecni put. Locirano kraj Sagittarius Carina spiralne ruke, zvane Orion Spur, Suncu je potrebno 200 miliona godina da zavrsi orbitu oko centra galaksije. Energiju proizvodi nuklearnom fuzijom, Sunce je zuto-narandzasta zvezda spektra tipa G2V.

Poredjeno sa ostalim zvezdama, Sunce je prosecne velicine. Neke patuljaste zvezde, kao Sirius B i Wolf 359, su samo delic njegove velicine. Gigantske zvezde, kao Delta Orions, mogu biti 10-50 puta vece. Supergigantska zvezda Antares ima precnik 300 puta veci od precnika naseg Sunca, a neke druge zvezde su jos vece. Poredjeno sa Zemljom i drugim planetama Sunce je ogromno. Sa precnikom od 1.392.000 km, njegova sirina jednaka je sirini 109 Zemlji poredjanih ivicom jedna do druge. Ustvari, 1.000.000 Zemlji moze da se umetne u Sunce. Svakodnevnim terminima to bi znacilo, ako bi neko mogao da vozi kola po povrsini Sunca brzinom od 100 km/h trebalo bi mu 5 godina da ga jednom obidje oko ekvatora.

Jos jedno otkrice iznenadilo je astronome. Otkriveno je da se svaka 2 h 40? povrsina Sunca pokrece, pulsira. Brzinom od oko 6 km/h, povrsina se siri i skuplja menjajuci precnik Sunca za oko 10 km.

Sunce je tako masivno da sadrzi 99,86% ukupne mase Suncevog sistema, a njegova masa je ekvivalentna masi 332.950 Zemlji. U fotosferi, povrsina Sunca, gasovi su toliko retki da ih mozemo smatrati vakuumom. Duboko u kori, materija je i dalje u stanju plazme. Racuna se da je gustina vise od 12 puta veca od gustine olova. Flasa ove plazme imace vecu masu od mase coveka na Zemlji. Prosecna gustina Sunca je 1,4 puta veca od gustine vode, priblizno gustina mrkog uglja.

Maksimalna temperatura prelazi 6.000? C, priblizno duplo toplije od acetilenske baklje! Sunceve pege su povrsine relativno nize temperature, dok su Suncevi pramenovi topliji. Ustvari, novi dokazi pokazuju da su Suncevi pramenovi topliji nego sto se ikad mislilo.

Sto ce reci:

Asteroidi mozda mogu da zviznu u povrsinu sunca, a da se predhodno ne istope (celi) ali to nece imati nikakav uticaj na sunce. Porediti udar asteroida precnika 100 km u sunce precnika 1.3 miliona kilometara je kao kad vas neko gadja zrnom peska. Mozda i primetite...... Inace, Halejeva kometa ima precnik jezgra oko 10km. Druga stvar je da nesto te velicine udari u Zemlju.

Poslednja izmena:
57 stranica?? svasta...vredelo bi procitati sve ovo kad bih imao oci za toliko, ali...

verovatnoca je obrnut proporcionalna samoj sebi, stoji s jedne strane, s druge je kompletna hriscanska filosofija koja lepo objasnjava zasto, kako, u kom obliku i sl. postoji bog, nastala zemlja i sve to lepo...e sad ima i tu raznih shvatanja, kao recimo masonsko - bog (veliki arhitekta) stvorio je svet kao jednu masinu, koji radi svoje, a bog se ne mesa, zatim npr da su 6 dana stvaranja u stvari evolucija slikovito opisana, i sl.

u svakom slucaju - glasam za boga

57 stranica?? svasta...vredelo bi procitati sve ovo kad bih imao oci za toliko, ali...

verovatnoca je obrnut proporcionalna samoj sebi, stoji s jedne strane, s druge je kompletna hriscanska filosofija koja lepo objasnjava zasto, kako, u kom obliku i sl. postoji bog, nastala zemlja i sve to lepo...e sad ima i tu raznih shvatanja, kao recimo masonsko - bog (veliki arhitekta) stvorio je svet kao jednu masinu, koji radi svoje, a bog se ne mesa, zatim npr da su 6 dana stvaranja u stvari evolucija slikovito opisana, i sl.

u svakom slucaju - glasam za boga

Jaaooo! Di me nađe! :D
Pa ovde baš interesantno. Namontiraću ovde senicu, pa ću da sedim i seirim. :D
(a i da ne propustim glasanje) :mrgreen:

Evo tebi kontra pitanje:
Koje su to sonde koje prvo idu prema Jupiteru pa onda prema Suncu?
Kad odgovoris na to, onda cemo da razgovaramo dodatno :)

Covek je jos davno smislio raketne motore :D:D:D
Stvarno bi trebalo da citas noviju literaturu od one iz 19.veka.

Takva je, cini mi se, nedavno prispela do Sunca (s tim sto joj je trebalo dosta vremena za put). Pogledacu da li mogu da nadjem podatke o nazivu.

Mozes li da mi pokazes raketne motore na Pioniru, ili Vojadzeru, ili Odiseju,...

Takva je, cini mi se, nedavno prispela do Sunca (s tim sto joj je trebalo dosta vremena za put). Pogledacu da li mogu da nadjem podatke o nazivu.

Mozes li da mi pokazes raketne motore na Pioniru, ili Vojadzeru, ili Odiseju,...

Ni jedan od tih ne ide ka Suncu.
Dakle, tvoj odgovor se i dalje ocekuje.
Heh, pazi, covek spominje Voyager :D:D:D

Nabroj mi neke koji su pali (meteore, komete,...)

Ovakvo pitanje moze da postavi neko ko ima manje od 12 godina.
Jos bolje, evo ti opet kontra pitanje, nabroj mi neke meteore i komete sto su pali na zemlju.
I pri tom ne ocekujem nabrajanje par meteora koji su drasticno uticali na zivi svet.
Dakle?

Lepo sam imala zelju da se sklonim sa ove teme, ali mi ne ide. Javljam se samo da izrazim svoju nevericu u toliku ljudsku glupost i tvrdoglavost, zelju da se u sve "razume", a u stvari su ti dometi jako ograniceni. Evolucija je jedna od najjasnijih i najbolje objasnjenih pojava u prirodi, samo se radi o kolicini predznanja sa kojom joj se pristupi. Kako ja nemam zelju da se upustam u raspravu o teoriji singulariteta jer je moje obrazovanje iz fizike elementarno, i kao sto ja nemam nameru da se raspravljam o kvalitetnijim motornim uljima jer najblize automehanici sto sam prisla je kad sednem u kola, apelujem da se genetikom, molekularnom biologijom i evolucijom bave ljudi sa makar malo znanja iz iste. Evo ja bih beskrajno volela da se javi neki student medicine ili biologije, hemije i sl., a da je kreacionista, pa da diskutjemo kao ljudi.Srdacan pozdrav!

Lepo sam imala zelju da se sklonim sa ove teme, ali mi ne ide. Javljam se samo da izrazim svoju nevericu u toliku ljudsku glupost i tvrdoglavost, zelju da se u sve "razume", a u stvari su ti dometi jako ograniceni. Evolucija je jedna od najjasnijih i najbolje objasnjenih pojava u prirodi, samo se radi o kolicini predznanja sa kojom joj se pristupi. Kako ja nemam zelju da se upustam u raspravu o teoriji singulariteta jer je moje obrazovanje iz fizike elementarno, i kao sto ja nemam nameru da se raspravljam o kvalitetnijim motornim uljima jer najblize automehanici sto sam prisla je kad sednem u kola, apelujem da se genetikom, molekularnom biologijom i evolucijom bave ljudi sa makar malo znanja iz iste. Evo ja bih beskrajno volela da se javi neki student medicine ili biologije, hemije i sl., a da je kreacionista, pa da diskutjemo kao ljudi.Srdacan pozdrav!

е сад си нам га баш завукла:sad2:

"еволуција је најјаснија и најобјашњенија појава" :rotf:
емисија на националној географији ми је отворила очи.
----у почетку беше комета-----
комета рече: нека буде вода и би вода.
и све неживо постаде живо итд итд
ма јасније не може бити.:dash:

тони, отвори неку конкретну тему, овде је бесмислено причати о креацији кад већ постоји иста.

ајд не измишљај, овде сам само спомињао да има иста тема.
ти би сад да ти ја образлажем на креацији о нојевој барци, што каже један мој пријатељ "не буди смијешан"

Upravo tako, kazi nesto, postavi nesto na toj temi.
PODRZI kreaciju.
Naravno, to PODRZI ne znaci PLJUJ PO NAUCI.....
Sto se tice Nojeve barke NIKO od vas kreacionista to ne ume da objasni.

Dragi Sale, kao prvo te molim za malo kulturnije obracanje. Kao drugo, ja se ne obrazujem na nacionalnoj geografiji i bbc dokumentarcima, vec sam se toj temi ozbiljno posvetila kroz 5 god fakulteta( molekularna biologija i fiziologija) i evo skoro pa godinu dana doktorskih studija iz iste oblasti. Sto zato sto je to bilo predvidjeno na faksu, sto iz ljubavi, tek procitala sam na desetine naucnih radova koji se ticu evolucije. Tako da mi na mom stavu ne moze niko zameriti, jer znam kako sam ga izgradila. Jako me zanima sta si ti po struci i gde si ti sticao svoja znanja o teoriji evolucije iz kojih si izveo stav da je to glupost. Takodje bih volela da znam reference i drugih protivnika evolucije na ovom forumu, jer mozda je problem samo u neadekvatnoj literaturi. Srdacan pozdrav!

Potpuno si u pravu mrvicak, ja se sa tobom slazem, ali kada je rec o takvoj temi nema sumnje da je njena popularnost velika. Danas se svako njome bavi i ima nekakvo misljenje o njoj. Pa tako ako si izabrala ovu oblast, onda i prihvati sav onaj teret koji uz to ide. Osim toga i za nauku je ponekad vazno misljenje laika, jer ne sluzi ona samo naucnicima.
Naveo bih samo da jednom prilikom kada sam slusao predavanje naseg poznatog biologa i akademika prof. dr Nikole Tucica obratio sam paznu na jednu njegovu izjavu."Evolucija ne iskljucuje Boga".

Dragi Sale, kao prvo te molim za malo kulturnije obracanje. Kao drugo, ja se ne obrazujem na nacionalnoj geografiji i bbc dokumentarcima, vec sam se toj temi ozbiljno posvetila kroz 5 god fakulteta( molekularna biologija i fiziologija) i evo skoro pa godinu dana doktorskih studija iz iste oblasti. Sto zato sto je to bilo predvidjeno na faksu, sto iz ljubavi, tek procitala sam na desetine naucnih radova koji se ticu evolucije. Tako da mi na mom stavu ne moze niko zameriti, jer znam kako sam ga izgradila. Jako me zanima sta si ti po struci i gde si ti sticao svoja znanja o teoriji evolucije iz kojih si izveo stav da je to glupost. Takodje bih volela da znam reference i drugih protivnika evolucije na ovom forumu, jer mozda je problem samo u neadekvatnoj literaturi. Srdacan pozdrav!

Драга Мрвице, није потребно завршити одређени факултет да би био компетентан да причаш о ТЕ.
Ова тема је само једна у низу између вечите борбе верника и неверника.
Нема везе како ће се тема звати постовање ће бити исто.
Пошто видим да си тек скоро ушла у овај вечити дерби, замолио бих те да нам не држиш нити твоју научну дисртацију о молекуларној биологији, хемији, генетици, биохемији, нити о моралу и култури изражавања.

Upravo tako, kazi nesto, postavi nesto na toj temi.
PODRZI kreaciju.
Naravno, to PODRZI ne znaci PLJUJ PO NAUCI.....
Sto se tice Nojeve barke NIKO od vas kreacionista to ne ume da objasni.

Тони ПОДРЖАВАМ ја и СРБИЈУ.
Не знам откуд ти то да се овде пљује по науци.
Без муке нема ни науке.
Тако да ће се наука доста помучити да на крају ипак призна ЈАЧЕГ.

Back