evolucija VS kreacija

Tehnickih delova?
Ponavljam pitanje, zasto kad ne razumes i neces da razumes?
Za pocetak, da zelis da razumes, ti to ne bi zvao "prostor"....

jedva cekam da vidim objasnjenja tipa
"gravitacija se prostire dokle se prostire atmosfera" :D:D

A kako se drugacije treba zvati "prostor"?

Ako bas hoces, gravitacija ne postoji. To sto privlaci objekte u Zemljinoj blizini ka njoj je interakcija elektromagnetnih polja.

Nisu nauka i naucnici ti koji omalovazavaju vernike, vec su vernici ti koji omalovazavaju nauku i i naucnike. I to radite svaki put kad kazete da ne verujete u nesto sto nauka tvrdi. Kad kazete da evolucija ne postoji ili da nije bilo Big Bang-a i da su TE ili TBB izmisljotina vi u stvari kazete da su naucnici koji rade na ovim teorijama lazovi i prevaranti. Ali sushtina nije cak ni u nazivanju naucnika lazovima i prevarantima vec u tome sto ni nauka ni naucnici pojedinacno ne zele da se u njihove nalaze veruje ili ne veruje, vec da se ti nalazi proveravaju.

A sto se tice religijskih verovanja, vec nekoliko puta sam iznosio svoj stav. Religijska verovanja vernika nisu proistekla iz nekog izbora koji su ljudi tokom odrastanja imali, vec su nametnuta. Nesto nalik na virus gripa, s tom razlikom sto vecina ljudi koji zakace religijski virus nikad ne ozdrave. Jer ne zele da ozdrave. Jer je religijsko verovanje bolest zavisnosti. Ne kaze se bez razloga da su religije opijum za narod.

Ja ne verujem u teoriju evolucije zato sto ne postoje nikakvi dokazi ZA nju (vec naprotiv, sve cinjenice govore protiv nje), a i u suprotnosti je sa osnovnim principima u Univerzumu.
Svi naucnici koji propagiraju teoriju evolucije su ili nedovoljno informisani, ili placeni da lazu, ili glupi.

Sa teorijom BB je stvar nesto komplikovanija, jer je tesko dokazati bilo sta, vec se diskusija svodi na prihvatanje nekih logicnih zakljucaka.
Meni je logicno ono sto tvrde drevni naucnici, jer oni nisu bili optereceni politikom i nisu morali da propagiraju ateizam svuda i na svakom mestu da bi mogli da napreduju u karijeri, ili da bi dobili novac za svoja istrazivanja.

Religijska verovanja DANAS nikome nisu nametnuta. Ipak, verski objekti nikada nisu bili puniji. Razmisli zasto.

TE nema problem da objasni to "pretvaranje".

Ne postoji kombinovanje vec postojecih organa.

Pa, ako ga nema, onda iznesi nacin pretvaranja x - bica u sisara.
Dakle postupak - mutacija na kom organu najpre, kako taj organ uklopiti u postojeci organizam koji je funkcionisao sa potpuno drugacijim "prethodnikom", koja onda mutacija, na kom organu, kako njega uklopiti u postojeci organizam, ............................... i tako do konacnog dobijanja sisara.
I naravno dokaze (cinjenice) na kojima se takva prica zasniva.
Samo to.

Naravno da ne postoji kombinovanje vec gotovih organa (uzmes dva zeluca pa sastavis treci od dve polovine).
Postoji kombinovanje gena (programa) za razvoj odredjenih organa i celih organizama, tako da se tada dobijaju veoma egzoticne kombinacije.
Neke funkcionalne, neke ne.

Na isti nacin na koji mozemo znati da li si ti dete tvojih roditelja - poredjenjem vasih DNK-a.

Najveci nivo mutacija je (kad ne postoji neki spoljni mutageni faktor) kad je parenje izmedju bliskih srodnika. Na ostrvo je doneto 5 parova. Posle prvog parenja, muzjaci su se parili u sledecem ciklusu ne samo sa 5 donetih zenki vec i sa kcerima iz prvog parenja...

Ne znam koliko je bilo domorodackih gustera. Gruba procena: oko hiljadu. Njihov broj je svakako bio u skladu s kolicinom hrane koju su imali na raspolaganju.

Nisu doneti gusteri mutirali zbog nedostatka hrane, vec zbog toga sto ih je bilo malo. I bilo ih je malo svo dok se nije pojavila opisana mutacija, koja je tim mutiranim gusterima stavila na raspolaganje mnogo vise hrane. Rezultat: veca populaciona gustina.

A ti si proucavao kako se pojavljuju i prenose nasledne mutacije pa mozes da dokazes da to nema veze sa stvarnim zivotom ?

I po tom poredjenju NIJE bilo NIKAKVIH ukrstanja dve vrste?

U pravu si. Najveci nivo mutacija je kada se pare bliski srodnici.
Ali su to iskljucivo STETNE mutacije. I to kada nasledi ostecene gene od oba roditelja.
Kada nasledi zdrave gene, potomak izgleda ISTO kao i roditelji.
Tu nema mutacija.
Jedini nacin da dobijes nesto novo, nesto sto dotle nije bilo, je da ukrstis dve bitno razlicite (ali kompatibilne) genetske grupe. Tada ne nastaju mutacije, vec KOMBINACIJE gena koje one poseduju i koje mogu dati nesto novo.
Tako su geni dosljaka sa Sirijusa ( RA) sa genima Zemljana dali - divove.
Oni nisu postojali pre ukrstanja, dakle, bili su nesto sasvim novo.

A kako je domorodackih gustera bilo "oko hiljadu"?
Cime su se oni hranili? Ako je za njih hiljadu bilo dovoljno hrane na ostrvu, pa im nije trebala mutacija, otkud ovih SAMO desetoro nisu mogli da imaju dovoljno hrane, vec su stagnirali, sve do pojave mutacije?
Gde ima za desetoro, bice i za jedanaestog.

A kako se prenose?
Razmisli logicki. Imas 100.000 pripadnika neke vrste i neki od njih dobije neku mutaciju.
I sad ce on jedan (i njegovi potomci ) da genetski nadvladaju SVE ostale i da ih zatrpaju svojim korisnim mutacijama?
Njih 100.000 dobije 100.000 potomaka, a on dobije jednog. Sa kojim genima? Njegovim ili majcinim?
I sta onda?
Opet 100.000 "normalnih" i jedan koji iskace.
I opet.
I opet.
Kako ce da nadvlada?

Evolucija je cinjenica. Teorija Evolucije je dosad najbolje objasnjenje cinjenice evolucije. Kreator (Bog, Bogovi, ...) nije neophodan. Samo je moguc, a to je nesto sasvim drugo. Za sada, nema nijednog dokaza koji bi isao u prilog teze da je bilo ko manipulisao evolucijom.

Apsolutno se slazem sa tobom u jednoj stvari:
"nema dokaza koji bi isao u prilog teze da je bilo ko manipulisao evolucijom".
Naravno da nema. Zato sto NEMA evolucije.

Evolucija nije nikakva cinjenica, mada se mnogi upinju da je na silu proglase takvom.
Naprotiv, sve CINJENICE govore PROTIV teorije o evoluciji.
Od "kambrijumske eksplozije" do tehnicke nemogucnosti pretvaranja jednog organizma u drugi, koji je bitno drugaciji.
A da ne zaboravimo, da je takva teorija u suprotnosti sa osnovnim principom Univerzuma - entropijom (nema spontanog prelaska u visi nivo slozenosti, samo obrnuto).

Pa nisam ni rekao da je cinjenica. Vec samo verovatna mogucnost.

To sto jos uvek ne znamo koja string teorija najbolje objasnjava ovaj nas Univerzum ne znaci da nijedna nije tacna. Jedna jeste, a vecina string teorija podrazumeva da je nas Univerzum samo jedan od mnogih.

Niko ne moze tvrditi da je u ovom pogledu nesto tacno ili pogresno. Jednostavno, nemamo podataka za bilo kakav racionalni sud. Ja sam samo izneo svoje misljenje. Mozemo diskutovati jedino o tome zasto imam takvo misljenje.

Upotrebio si pricu o vise paralelnih univerzuma kao da je to dokazana stvar.
Mozda je ta prica tacna, mozda nije. (meni licno nije prihvatljiva)
Prihvatljivo je samo da umesto vise paralelnih univerzuma ima vise ciklicnih ponavljanja jednog te istog ( a to tvrde svi stari mudraci, a i logicno je).

Moze da se tvrdi jer imamo podatke iz istorije ( a imamo i mozak da donosimo logicne zakljucke).
U starim spisima se tvrdi da je svemir prilicno gusto naseljen inteligentnim vrstama, a jedna od njih je pre oko 5.800 godina i dosla u ovaj zvezdani sistem.
Vecina nas su njihovi potomci (mesanci).

A zasto se svi vi kreacionisti ne angazujete na temu Kreacionizam?
Pa mu ga malo date po nekim dokazima i argumentima da je tvorac napravio PUF i stvorio Svemir?

Ja licno, zato sto sam je kasno primetio, i nema teorijskih sansi da kvalitetno odgovorim na sve postove koji su bitni, a pojavili su se tamo.
Uostalom, i ovde je tema - Kreacionizam.
Zasto ne bi moglo da se dokazuje i ovde?

Malo je sumnjiva ta priča o gušterima.

Gušteri došljaci su bili u ogromnoj manjini u odnosu na domododce. Kako onda za njih nije bilo dovoljno hrane kad je za domorodce bilo? Kako to da su došljaci prešli na ishranu mladuncima domorodaca (i tako ih istrebili) a da se toga nisu setili i domorodci, jer bi im lakše bilo da istrebe došljake, pošto ih je bilo neuporedivo manje? Ako je između došljaka i domorodaca bilo međusobnog parenja, onda priča o ishrani mladuncima pada u vodu.

A kako se drugacije treba zvati "prostor"?

pa, da ovaj razgovor vodimo pre vise od 100 godina, zvali bi ga prostor.
moras da citas neku noviju literaturu.

na tebi ostaje da istrazis kako se u tu pricu ubacuje i vreme.

Ako bas hoces, gravitacija ne postoji. To sto privlaci objekte u Zemljinoj blizini ka njoj je interakcija elektromagnetnih polja.

i sta sad tebi neko da kaze :D:D:D

kladim se da se lecis pijavicama, pljujes u kafu i bacas neke magije....

Slika sa rasprave o poslednjim Svetinim postovima:
lizardsbk7.jpg

Treci ucesnik rasprave (sa Siriusa) nije na slici.
Lupa sa obadve glave o zid.

Ау каква глупост!!! Је л' ви уопште знате која ја разлика између гравитационе и електромагнетне силе?!?! И на која тела делује електромагнетна, а на која гравитациона сила? Препоручујем да се прво мало едукујете, па да после почнете да причате са нама, а не да причате глупости...

А како се онда привлаче удаљена тела - нпр. Земља и Месец? Месец није у Земљиној близини (ако је "близу" атмосфера)...

Podvlačim radi stnco koji negira takvu mogućnost.

Nisi razumeo post Sentienta. On ti lepo poručuje "da je evolucija izvesnot a Kreator nije neophodan, ali neka ti bude kad si baš navalio". Ovo je moja slobodna interpretacija posta na koji se pozivaš.
Ali si ti ipak ispoljio i ovde svoju naviku da prihvataš tuđe mišljenje samo ako ti odgovara. Sentijent ti više od godinu dana navodi primere za TE (ovo nije termoelektrana;)) i ti to redovno odbacuješ i stalno "protežiraš" tog tvog Tvorca.
Ali, priznajem meni odgovara i tvoja i Svetina bogomzanešenost, jer sam se ovde načitao divnih Sentientovih postova kao odgovor na vašu ničimdokazanu hipotezu o Tvorcu. Da nije vas on ne bi ni pisao.

Original postavio Sveta685

Zato sam ja vec odavno prestao da diskutujem sa ovim likom.
Mnogo puta sam pomislio da je iz njegovog imena Sveta685 neko od moderatora koji ima zadatak da odrzava forum u ulozi refresh osobe. Ako bi se svi slagali na forumu nebi se imalo oko cega toliko polemisati. Ali onda ubace jednog svetu koji kontrira bez ijednog dokaza svemu sto savremena nauka tvrdi, kontrira svim eksperimentima koji su ikada izvedeni, a pri tome se ne pojavljuje na temi gde treba da odbrani svoje gluposti o kreacionizmu.
Znaci slusamo te godinu dana vec, mozda malo vise, kako se prosipas. Malo je tesko prihvatiti da covek pravi budalu od sebe godinu dana a pri tome biva obavesten svakodnevno o tome, a jos je teze razumeti da ti to toliko dobro ide od ruke da ponekad pomislim da si majostor u svojoj struci.
Politicari vole da kazu da je jako lose kad covek radi negativnu stvar ali da je jos tuznije ako je on toliko dobar u tome.

Neki su ovde tvrdili da je Ajnstajn bio vernik ali evo sta je on rekao u jednom pismu 1954. godine:
“Reč bog za mene nije ništa više od izraza i proizvoda ljudske slabosti, a Bibilja kolekcija, vredna poštovanja, ali i dalje kolekcija promitivnih legendi koje su ni manje ni više nego detinjaste. Nikakva interpretacija, bez obzira koliko vešta bila, ne može da promeni moje mišljenje”.

Neki su ovde tvrdili da je Ajnstajn bio vernik ali evo sta je on rekao u jednom pismu 1954. godine:
“Reč bog za mene nije ništa više od izraza i proizvoda ljudske slabosti, a Bibilja kolekcija, vredna poštovanja, ali i dalje kolekcija promitivnih legendi koje su ni manje ni više nego detinjaste. Nikakva interpretacija, bez obzira koliko vešta bila, ne može da promeni moje mišljenje”.

ево баш читам о томе:

“Nauka bez religije je slaba, religija bez nauke je slepa”. Tako je govorio Albert Ajnštajn i njegov čuveni aforizam bio je izvor beskonačne debate između vernika i nevernika, a obe grupe tvrde da je najveći naučnik 20. veka bio baš “njihov”.

Malo poznato pismo koje je Ajnštajn napisao, međutim, moglo bi da smiri debate ili da izazove dalje kontroverze o njegovim stavovima.

Pismo će biti izloženo na aukciji u Londonu, nakon što je bilo u privatnoj kolekciji više od 50 godina. Dokument ne ostavlja nikakvu sumnju da teorijski fizičar nije bio pristalica religijskih verovanja, koje je nazvao “detinjastim praznoverjem”.
Ajnštajn je to pismo napisao 3. januara 1954. filozofu Eriku Gutkindu koji mu je poslao kopiju svoje knjige “Izaberi život: Biblijski poziv na revolt”. Pismo je dato na javnu prodaju godinu dana kasnije i ostalo je u privatnom vlasništvu od tada. Ajnštajn u pismu kaže: “Reč bog za mene nije ništa više od izraza i proizvoda ljudske slabosti, a Bibilja kolekcija, vredna poštovanja, ali i dalje kolekcija promitivnih legendi koje su ni manje ni više nego detinjaste. Nikakva interpretacija, bez obzira koliko vešta bila, ne može da promeni moje mišljenje”.
Ajnštajn, koji je bio Jevrejin, odbio je ponudu da bude drugi predsednik države Izrael i odbacio je ideju da su Jevreji “omiljen” Božji narod.
“Za mene je jevrejska religija ista kao i svaka druga - najveće detinjasto praznoverje. I jevrejski narod kojem ja rado pripadam i prema čijem mentalitetu imam duboku naklonost nemaju drukčiji kvalitet nego što imaju drugi ljudi. Koliko ja imam iskustva, oni nisu ništa bolji od ostalih. Ne vidim ništa što je “izabrano “u vezi sa njima.
Pismo će biti dato na prodaju na Blumsberi aukciji u Majferu u četvrtak i očekuje se da će dostići cenu od 8.000 funti.

Back