evolucija VS kreacija

Kreacionisti nešto zatajili.

Naišao sam na jedan post:

Biblijski tekst kao i biblijska teologija uopšte dopuštaju samo jednu mogućnost: "dan" iz 1-2Mojsijeve je doslovan dan od 24 sata i "smrt" je isključivo posledica greha (a nikako "alatka" kojom se "Bog" poslužio da kroz evoluciju stvara nove životne oblike). Kraj priče.

Drugi dokazi nisu potrebni, barem ne za jednog hrišćanina.

Problem nastaje kada ono što imamo od podataka iz ekperimentalne nauke, biva protumačeno na ovaj i onaj način. Fosil se pronađe (iskopa ga naučnik) i onda se tumači njegova starost. I kako se protumači? Na žalost, svaki naučnik mora da tumačenje uklopi u svoju ličnu postavku. Dakle, to je neminovno. Tu se vidi ko ima koju postavku. Znači iste podatke tumače i evolucionisti naučnici i kreacionisti. A ne treba zaboraviti da naučna metodologija nije savršena. To svi normalni naučnici znaju i računaju na to. Tako da tumačenje tih podataka nikad ne može, po definiciji naučne metodologije, da ima predznak nepogrešivog.

S druge strane, biblijski hrišćani koji Bibliju vide kao Božju reč mogu da dopuste samo jednu mogućnost: planeta Zemlja (kao planeta, kao materija) je možda starija od sedmice stvaranja života na njoj (1-2.Moj.). I to je najdalje što bilbijski hrišćanin želi da ide - jer uvek daje primat Božjoj Reči kad su fundamentalna pitanja u pitanju - poreklo života i poreklo čoveka, između ostalog.

Teistička evolucija je neuklopiva u Bibliju. Evo samo jednog od brojnih biblijskih ortodoksnih razloga: Biblija jasno kaže da je "smrt" naš konačni neprijatelj (1.Kor.15) i da je ona posledica čovekovog greha (1.Moj.3). "Smrt" će biti uništena na Kraju (Otk.21). Teistička evolucija kaže da smrt nije posledica greha, nego da je starija od greha. Da je ona jedan od osnovnih elemenata evolucije, tj. procesa da jedni životni oblici, oni prvobitni, žive, umiru manje prilagođeni i onda od onih bolje prilagođenih nastaju još prilagođeniji i složeniji oblici, i tako... se dešava evolucija. Prema tome, osnovna premisa teističke evolucije (smrt je "dobra" jer bez nje ne bismo imali čitav proces) je anti-biblijska.
Da i ne pominjem kako način na koji teistička evolucija posmatra "smrt" izvrgava ruglu biblijsku istinu o Sinu Božjem koji je umro najstrašnijom mogućom smrću (u duhovnom smislu najstrašnijom) da bi je pobedio. I Vaskrsao da bi pobedu zaokružio. Jednostavno, dva različita sveta.

Kraj priče.

ovde: http://www.hac-beograd.org/forum/viewtopic.php?p=4918&highlight=#4918

Boldirano je netačno.
A za podvučeno ne znam šta bih rekao. Kako neko može da slepo veruje? Dakle hrišćanin po njegovom treba da na neka pitanja jednostavno zažmuri?

Ima li neko mesto gde je aktivna rasprava na temu evolucije?

"Postojanje evolucije ne isključuje nužno boga. Pitanje je samo kako će se bog shvatiti. Ako je bog naredbodavac posle čije naredbe nastaje život i sve u njemu, onda evoluciji nema mesta. Tada je stvaralaštvo pitanje odluke, baš kao i uništenje, sve od boga zavisi, a naše je da mu verujemo i da se nadamo da će se zbog naše vere smilovati na nas kad dođe sudnji dan.
Ali ako se bog shvati kao sam život koji je ovde i čiji smo mi deo, tada evolucija ne otpada. Tada je ona samo božje stvaralaštvo i to tako da bog nije odvojen od svojeg dela, već je jedno sa njim. U tom smislu mi smo deo živog boga ili boga koji jeste život i na nama je potpuna odgovornost hoćemo li životom do kraja postati ili ne."

sa: http://forum.bgdcafe.com/index.php?showtopic=35376&pid=1580111&st=180&#entry1580111

Lično naginjem drugoj varijanti. Mada ne vidim kako u prvom primeru nema mesta evoluciji.

Ovo neki budizam:confused:.....Neko utapanje u jedno....Nikako hrišćanski....

Kada sam rekao da sam hrišćanin mislio pre svega na ljudske vrednosti koje hrišćani zagovaraju i hrišćansko vaspitanje. Što ne znači da slepo verujem.

No to nema veze sa time da li je evolucija istina ili ne. Svaka religija koja zagovara da se nešto treba dokazivati nije prava vera. U okvirima nauke postoji dokazivanje. Šta mislite o tome? Čovek treba da bude, a ne da dokazuje?

A smatras da je tvoja vera ona prava, jel? Pa naravno
Ne prava, na tvoju žalost....Najbliža da....Neću da se okrećem nekim bog-te-pita odakle bogovima kad imam nešto svoje....Sad što ljudi ne poznaju svoju veru nije moja stvar.....Da bi stvarno razumeo moraš da ZNAŠ......
No to nema veze sa time da li je evolucija istina ili ne
Pa.slažem se.....Ja sam evolucionista, inače videćeš ako pogledaš moje prve postove na ovoj temi....
Da je u veri sve dokazano ne bi se vise tako zvala.
Potrebno je da razdvojiš bitno od nebitnog i pravac od krivine....Nije sve što u bibliji piše bogom -dano da ga se čovek pridržava.....

Isus je rekao da ce ljudi za svaku praznu rec odgovarati na dan strasnoga suda. Je l' onda stvarno mislis da bi Sveto pismo stavljao nepotrebne stvari? ne mozes sve da shvatas doslovce, ali sve ima svoju primenu nekad i negde.
Nije isus napisao Sveto pismo, nego Apostoli....Ima tu njegovih reči, ali ima i dosta interpretacije i stavova samih apostola, ubačenih između....Ne postoji autentično ''Isusovo jevađelje'':cool:

Ne prava, na tvoju žalost....Najbliža da....Neću da se okrećem nekim bog-te-pita odakle bogovima kad imam nešto svoje....Sad što ljudi ne poznaju svoju veru nije moja stvar.....Da bi stvarno razumeo moraš da ZNAŠ......

Pa.slažem se.....Ja sam evolucionista, inače videćeš ako pogledaš moje prve postove na ovoj temi....

Potrebno je da razdvojiš bitno od nebitnog i pravac od krivine....Nije sve što u bibliji piše bogom -dano da ga se čovek pridržava.....

Isus je rekao da ce ljudi za svaku praznu rec odgovarati na dan strasnoga suda. Je l' onda stvarno mislis da bi Sveto pismo stavljao nepotrebne stvari? ne mozes sve da shvatas doslovce, ali sve ima svoju primenu nekad i negde.

Boring
d015.gif
....

A zasto se Mojsiju veruje da ga je nadahnuo Sveti Duh? Zasto se veruje da su jevandjelja apostola interpretacija Isusovih reci?
Iskreno u mojoj zapadnoj varijanti hrišćanstva novi zavet ili testament, kako je pravi prevod, je ZAKON....Nemam ništa protiv Mojsija ,ali ga više manje smatram jevrejskom stvari a ne svojom.....
INTERPRETACIJA je ključna reč i ponavljanje mojih stavova iznetih u http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=5291793&postcount=512
Pogresno. Svako savrseno poznaje SVOJU veru (to je prakticno po definiciji). Tvoj problem je sto mislis da neko mora da poznaje, i prihvati kao svoju, TVOJU veru (koja i nije tvoja nego si prihvatio neciju davno opisanu).
Odakle ti ovo....Nije to egzaktna nauka da ti nabubaš lekcije i dokazuješ nešto....Zato se i zove VERA, a ne experiment:cool:.....Ko još ''savršeno'' poznaje svoju veru.....Ali, u pravu si ,ako to svoju pročitamo kao SEBE.....Da,vera je put upoznavanja sebe i svojih vrlina,slabosti:) ...

100 ljudi 101 mišljenje....Ja
sam sve svoje rekao već
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=5290111&postcount=509
Nikog ne teram da prihvati moju veru, kao što ni mene niko nije terao.....Široko vam polje, ima raznih cvetova:)....Samo pazite da ne uberete onaj otrovni:neutral:.....

Back