oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.988
To je tvoj izbor. Ja sigurno neću prihvatiti jedno tako krajnje egocentrično viđenje sveta: mislim, dakle postojim - o čemu ne mislim to ne postoji.
То није мој избор већ чињеница. Друга је ствар, и тема, што та чињеница није опште позната. И не ради се ту о таквој банализацији коју си ти извео у тој једној реченици. Спољашњи свет не постоји као такав, као скуп објеката изван свести субјекта (не тела) који опажа. Не хипотеза..факт.
Žive zato što mogu da se reprodukuju i ništa ih do sada nije istrebilo. Ako jednog dana izgube sposobnost reprodukcije - nestaće. Ako ih nešto sve pobije - nestaće. Nikakve filozofije tu nema.
Итекако има. Кажеш живе зато што могу да се репродукују. То је незадовољавајући одгвор јер могу сада питати. Зашто се репродукују?
Тј ако следимо ваш реализам, зашто се комбинација одређених молекула испољава као делатност коју зовемо живот и која ће од тада па милијардама година у будућности пркосити општој ентропији и састојати се у самоодржању и репродукцији тако насталих живих бића.
Kao što rekoh, to je jedno krajnje egocentrično viđenje sveta i nadam se da nema mnogo onih koji ga dele sa tobom
На жалост нема их много. Не зато што је то виђење погрешно већ зато што из неког чудног разлога многи људи ту чињеницу не могу појмити ни када је чују.
Погледај овај мој блог о Барклију ако те занима.
http://forum.krstarica.com/entry.php/4886-KORELATIVNOST-SUBJEKTA-I-OBJEKTA