Evolucija ili kreacija?

Šta je tačno?

• Ukupno glasova
    63
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zadnjih par dana, čitam Kur'an (prevod Besima Korkuta). Kako čitam, tako mi ajeti Mudre Knjige ulaze u glavu. Čitam danima, ateista sam, a vidim da "ima tu nešto". Nije mi bilo jasno kako ima dva podudaranja sa naukom. Pitao sam i hrišćane i ateiste u mom okruženju, a niko mi nije mogao odgovoriti. To mi je pokazalo da sam na Pravom, Allahom Putu. Uvidio sam da je Allah dobar i da prašta. Uvidio sam da je mnogo bolji od boga iz biblije. Verovao sam u ono što sam onde čitao. Zaista, nisu delovali slučajno oni ajeti. Muhamed onako pametne stvari sam ne bi mogao napisati. Morao je on biti Allahov poslanik (Rasul'Allah). Mora da nema drugog boga osim Allaha (La ilaha illa Allah).
Taman sam htio reći: Ja verujem u Allaha. Ja jesam musliman. Suštinska bi to promena i transformacija bila, ali sam onda sebi postavio sasvim racionalno pitanje:

Znamo da bog nije stvorio čoveka.
Znamo da bog nije stvorio život.
Znamo da bog nije stvorio Zemlju.
Znamo i da bog nije stvorio Svemir.

Pa, koja je onda Allahova funkcija?

Ja sam htio da poverujem u Allaha, i poverovao sam u njega, ali nisam poverovao u njegovo postojanje. Jer nema nikakvog dokaza za postojojanje boga. Nema ni smisla da postoji. A i ako postoji, kakav je to bog koji nije kreator ničega, a znamo da nije? Dobro, možemo reći: Samo Allah, gospodar svetova, zna. Možda je Allah, milostivi, samilosni, hteo da sakrije dokaze o svom postojanju time što nije ostavio trag o svom postojanju sem Knjige u koju se mora verovati. Ali, mi danas znamo da je sve na svetu nastalo bez boga. A ako bog nije kreator, onda nije ni bog, zar ne?

Mogao sam da budem musliman. Ovo bi mi bio prvi dan na "Pravom putu". Ali, kad znam da bog ne postoji, kako da poverujem u njegovo postojanje?

Pa, stoga, evo mog pitanja? Ima li smisla verovati u boga, kad znamo da on nije kreator ničega?

nemogu a da ne reagujem na ovaj post

Znamo da bog nije stvorio čoveka.

kako znas, jesi li bio prisutan kad su se stvarali prvi ljudi?

Znamo da bog nije stvorio život.

kako znas, jesi li vidio kako se prva ziva celija stvorila?

ako nisi kako znas, ako jedan Dawkins moze da vjeruje da je zivot nastao od inteligentnog dizajna u ovom slucaju od vanzemaljaca a ne od Boga, kako onda moze vjerovati da zivot, ili pra ziva celija nastala slucajno kad je to grad masina i robota.

Znamo da bog nije stvorio Zemlju.

kako znas, jesi l iti mozda bio prisutan 4.61 milijarde godina pa da znas da nije

a kako ja evo znam da jeste naprimjer, sta mislis?

Znam zato sto uocavam inteligentni dizajn, kako se zemlja kalibrirana za zivot, podeseno sve namjeteno da zivot moze opstati.

nikako slucajnostima nije to moglo nastati

Znamo i da bog nije stvorio Svemir.

kako znas, jesi li ti bio prisutan tokom big banga ili prije big banga?

ako Bog nije stvorio ko je onda odradio fine tuning univerzalnih konstatni, da ih podesi tacne vrijednosti kako bi univerzum opstao?

upravo te univerzalne konstante su dokaz Bozijeg stvaranja univerzuma

Ima li smisla verovati u boga, kad znamo da on nije kreator ničega?

ali ti covece ne znas da li postoji, nemozes reci da znas kad maknuo nisi nigdje sa zemlje cak nema uvid u cijeli nas suncev sistem a kamoli univerzuma ili sta ima izvan univerzuma koji svjetovi i dimenzije

Poslednja izmena:
Kako znas, jesi li bio prisutan kad su se stvarali prvi ljudi
Fosilni zapisi dokazuju da je čovek nastao evolucijom.

Kako znas, jesi li vidio kako se prva ziva celija stvorila?
Znamo da je nastala abiogenezom.

Kako znas, jesi l iti mozda bio prisutan 4.61 milijarde godina pa da znas da nije
Znamo da ja nastao iz akrecije oko Sunca pre 4.5 milijardi godina.

a kako ja evo znam da jeste naprimjer, sta mislis?
Ne znam. Postoji li kakav bilo, makar polusolidan posredni dokaz, ako ne ubedljiv neposredni?

Znam zato sto uocavam inteligentni dizajn, kako se zemlja kalibrirana za zivot, podeseno sve namjeteno da zivot moze opstati.
Ja ga ne vidim. Vidim da je sve izuzetno nesavršeno i da je produkt "nabadanja iz stotog pokušaja".

Nikako slucajnostima nije to moglo nastati
Nije.

kako znas, jesi li ti bio prisutan tokom big banga ili prije big banga?
Nisam lično, ali u CERN-u je Hadronskim sudaračem i otkrićem tzv. "božje" čestice je dokazano da iz "ničega" može nešto.

ako Bog nije stvorio ko je onda odradio fine tuning univerzalnih konstatni, da ih podesi tacne vrijednosti kako bi univerzum opstao?
To je vezano za to što je preovladala materija nad antimaterijom, ništa drugo.

Upravo te univerzalne konstante su dokaz Bozijeg stvaranja univerzuma
Ali kako kad znamo da ih nije morao stvoriti bog?

ali ti covece ne znas da li postoji, nemozes reci da znas kad maknuo nisi nigdje sa zemlje cak nema uvid u cijeli nas suncev sistem a kamoli univerzuma ili sta ima izvan univerzuma koji svjetovi i dimenzije
Imamo uvid u 70% svemira. To nam je bilo dovoljno, očigledno.

Znamo da ja nastao iz akrecije oko Sunca pre 4.5 milijardi godina.

nije 4.5 nego 4.61 milijardi godina

znas samo kad je nastao ali ne znas njegovo dizajniranje, znaci moras imati tacnu zvijezdu, tacan razmak od zvijezde, moras tacan nagib imati , moras tacan obrtaj imati, moras mnogo toga jos podesiti da bi zivot za cocvjeka bio moguc, moras imati mjesec ovako daleko kao sto ga mi imamo, ni blize ni dalje.
moras imati tektonske ploce, moras imati planine, moras imati tacan omjer kisika u atmosferi, ni previse ni premalo.

sve ovo ukazuje na dizajniranje

nije 4.5 nego 4.61 milijardi godina
znas samo kad je nastao ali ne znas njegovo dizajniranje, znaci moras imati tacnu zvijezdu, tacan razmak od zvijezde, moras tacan nagib imati , moras tacan obrtaj imati, moras mnogo toga jos podesiti da bi zivot za cocvjeka bio moguc, moras imati mjesec ovako daleko kao sto ga mi imamo, ni blize ni dalje.
moras imati tektonske ploce, moras imati planine, moras imati tacan omjer kisika u atmosferi, ni previse ni premalo.
sve ovo ukazuje na dizajniranje
To 4.61 je zastarela brojka. Šta će mi sve to?

kolika kompleksnost je i ovo

slucajnost koja ce napraviti kod----->koji ce stvoriti robota Kinesin----> koji hodati na dvije noge u clijama i raznositi materijale na razne destinacije------>koji ce biti u interakciji sa drugim masinama i robotima------> robot koji ce imati sposobnosti kao re-route sistem kao u GPS:su sto imamo re-route

pogledajte sta ateisti vjeruju da su mutacije uspjele uraditi koliko kompleksnih tacaka i to sve mutacije da odrade koje su slucajnosti...zamislite koliko vjere treba u to sve da se vjeruje da su to sve slucajnosti=mutacije odradile koje nemaju razum i pamet a nasi najbolji inzinjeri nisu u stanju to uraditi koji imaju pamet i razum.
Prvi program za igru go su naspisali ljudi koji su verovali da znaju kako takav program treba da radi. Napisali su ga ali nije bas bio neki jak oponent majstorima go-a. Onda su sve obrnuli naopacke i pustili ai da uci dok igra. Program je naucio i pronasao cak i neke zanimljive komplekne situacije.

A onda su ga pustili da igra sa majstorima tacnije sa svetskim sampionom (10 godina na vrhu). Rezultat: pogadjate ?

Poslednja izmena:
Ne znam. Postoji li kakav bilo, makar polusolidan posredni dokaz, ako ne ubedljiv neposredni?

dokaza imas milione na sve strane, sve to ukazuje na stvaraoca

hajde sjedi i razmisli malo, kako moguce da grad masina i robota moze nastati sam a ne inteligencijom?

upravo je ziva celija grad masina i robota, i kako neko moze pomisliti da takva ogromna kompleksnost moze nastat sama od sebe...neshvatljivo je da vi ateisti mozete vjerovati da vam slucajnosti ovakve stvari mogu stvoriti a nece te da vjerujete da je to stvorio Bog, to je van svake pameti, pomocenje razuma skroz.

Za sada je dokazano da postoje mikro organizmi na Marsu. Ako postoje mikro organizmi na Marsu to znači da postoje oblici života i na drugim planetama. Dakle, definitivno nisamo sami.
Iz "tvojih usta u Božije uši". :D
Teorija evolucija je vera.
Osmeh srusio Darvinovu teoriju.

Jasno je da ti nisi odgledao jednuTV emisiju od pre nekoliko godina, u vreme čuvene peticije, u kojoj je učestvovao Zukurlić i pored ostalih i evolucioni biolog. I kada je Biolog, na zahtev Zukurlića, davao dokaze o TE, onda je Zukurlić skočio,i prilično "zapenio" optužujući biologa da primenjuje latinske nazive, jer ga Zukurlić nije razumeo, jer mu čitav dokaz nije preveden na bošnjački jezik.
Pa gde si ti, bre, našao Zukurlića da ti dokazuje da je TE nemoguća.
Uostalom, dokaze o TE možeš da nađeš i u knjizi "Nastanak sveta i čoveka" od dr. teologije pok. Lazara Milina- hrišćanina i pravoslavca. Ali pok. Lazar nije bio muftija u Novom Pazaru, nego je doktorirao teologiju u Švajcarskoj, i tamo se sreo sa istinskim dokazima o TE.

Iz "tvojih usta u Božije uši". :D

Jasno je da ti nisi odgledao jednuTV emisiju od pre nekoliko godina, u vreme čuvene peticije, u kojoj je učestvovao Zukurlić i pored ostalih i evolucioni biolog. I kada je Biolog, na zahtev Zukurlića, davao dokaze o TE, onda je Zukurlić skočio,i prilično "zapenio" optužujući biologa da primenjuje latinske nazive, jer ga Zukurlić nije razumeo, jer mu čitav dokaz nije preveden na bošnjački jezik.
Pa gde si ti, bre, našao Zukurlića da ti dokazuje da je TE nemoguća.
Uostalom, dokaze o TE možeš da nađeš i u knjizi "Nastanak sveta i čoveka" od dr. teologije pok. Lazara Milina- hrišćanina i pravoslavca. Ali pok. Lazar nije bio muftija u Novom Pazaru, nego je doktorirao teologiju u Švajcarskoj, i tamo se sreo sa istinskim dokazima o TE.
Ti prevaranti me ne zanimaju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back