EU armija i kresanje troskova glavne teme ministara odbrane EU zemalja Deutsche Welle

migel59

Poznat
Poruka
8.319
Dojce Vele iz Nemacke objavljuje:

EU ministri odbrane zastupaju blisku vojnu saradnju kao i mere stednje

EU defense ministers advocate military cooperation as austerity measure

www.dw-world.de/dw/article/0,,6043477,00.html

(Kresanje troskova, specijalizacija po zemljama)

Evropski ministri odbrane na sastanku u Belgiji raspravljali su potrebu da ubrzaju vojnu i odbrambenu saradnju i da bi sekli milijarde evra domacih vojnih budzeta.

Nemacki ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg je bio medju onima koji su bili glavni za plasiranje ideje blize saradnje EU zemalja u oblasti odbrane na sastanku u gradu Gentu.

“Mi treba vise da se pridruzimo zajednickim snagama, ali mi moramo da vidimo prepreke,” Gutenberg je rekao. “Ovo su nacionalne prepreke. U Nemackoj, na primer, skupstina mora da slozi sa svakom misijom nemacke vojske u inostranstvu. Dok je to bila dobra stvar, ona moze takodje biti barijera u evropskom kontekstu.”

Predlog je da, u buducnosti, EU zemlje mogu da seku budzete za odbranu na dva nacina: prvo, razlicite drzave clanice se mogu specijalizovati u razlicitim aspektima odbrane, i drugo, evropski blok bi se mogao povezati zajedno u procesu nabavke da osigura bolje poslove.

Guttenberg je takodje progurao njegov vlastiti trostepeni model da pomogne takvu odbrambenu saradnju. Plan bi prvo ukljucio definisanje domacih vojnih kapaciteta koji bi bili apsolutno neophodni za pojedinacne zemlje EU clanice, onda utvrdjivanje oblasti u kojima saradnja bi mogla doneti manje troskove, i konacno rasporedjivanje vojnih specijalnosti za svaku pojedinacnu zemlju, koja bi onda unela njihove odbrambene resurse raspolozivih drugim EU clanicama u slucaju potrebe.

Armija Evropske unije

Christian Schmidt, parlamentarni sekratar u ministarstvu odbrane Nemacke, rekao je na pauzi sastanka ministara da pritisak na vlade da seku troskove “vodio je do realizacije da je utvrdjeno dosta zajednickih interesa u Evropi.”

“Postoji opsti konsenzus da u sadasnjim vremenima mi ne mozemo priustiti da izvrsavamo operacije u istom kapacitetu niti tako efikasno.”

Guy Verhofstadt, koji vodi liberalnu grupu u Evropskom parlamentu, otisao je korak dalje, dajuci argumente za zajednicku Evropsku armiju.

“Mi imamo sada diplomatske usluge, koje su vrlo vazne, ali mi takodje trebamo druge instrumente – zajednicku odbranu Evrope, jedinstvenu armiju Evrope,” on je rekao.

“I naravno, u vreme kad svaka zemlja Evrope mora da stedi, to je pravo vreme da gradimo zajednicku EU armiju. Ima dva miliona vojnika u Evropi, a samo 300000 u USA, i mislim da americka armija je efikasnija nego snage Evropske unije. Tako sad je dobar razlog da zapocnemo ovo (EU armiju).

Ovo je jedan od najvaznijih sastanaka u EU u poslednje vreme i doneo je priblizenje stavova o EU armiji sa punim kapacitetom.

Do konacnog potpunog osamostaljivanja EU armije (sto ce ustoliciti EU imperiju jer EU prakticno sve ima da bude imperija samo fali armija sa punim kapacitetom) jos je dug put ali je ovaj sastanak oznacio prelazak jedne deonice i priblizenje ka tom odredistu.

Back