Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.984
Па то сам и написао да је пореклом из Арбанона, Албаније, области, човека са тог простора, ко каже да мисли на етнички контекст, који уз то носи име не знам колико албанско!?
Iz tog izvora ne može se van svake sumnje izvući da je arbansko ime nekakva geografska odrednica; to je bila moja poenta. Ni Dalmat to isto nije.
То није доказ различитости тог народа у односу на остале ваљда сам био јасан.Не знам каква је то словенска етнографија заснована на једној легенди где су народима и животиње као обележје придодате, уз оне путописце које си поставио.
Naravno da nisi bio jasan, jer se uopšte nisi ni izjašnjavao. Nijednom nisi izneo svoj stav. Čisto da se razumemo, nikome živom niti mrtvom na zemaljskoj kugli nije palo na pamet nikada da pokuša relativizovati sve pojedinačne izvore o postojanju Arbanasa kao zasebnog naroda u srednjem veku. Ta ideja pojavila se prvi put na Forumu Krstarice kada si je ti izneo. Zbog toga što je izuzetno radikalna, a neki bi je nazvali i skandaloznom, zahteva ozbiljno obrazloženje da ne bi ispalo da je stav čisto politički, odnosno da se politički motivi kriju iza toga kao pokušaj dehumanizacije Albanaca. Sve što si do sad pominjao isti je obrazac po kojem za npr. ustaške (ili proustaške) ideologe Surbija kod Popa Dukljanina predstavlja geografsku, a ne etničku odrednicu. te da su Srbi jedna mešavina mnogo etnija u kojoj su i Crveni Hrvati imali značajnog udela. Dakle, tu nema istorije uopšte i to se doslovno graniči sa mržnjom na nacionalnoj osnovi.
Zato te i pitam šta znači to to nije dokaz različitosti, jerbo nikome do sada na pamet nije palo da tako nešto izjavi. Kako ti tumačiš slovensku etnografiju? Šta predstavljaju Arbanasi u njoj? Ako nisu isto što i npr. Bugari ili Hrvati, šta su i zašto? Na ovo sam mislio kada sam rekao da ignorišeš odnosno praviš se doslovno da taj istorijski izvor uopšte i ne postoji. Neko ko te ne poznaje bi pomislio da ovde zauzimaš stav, pošto izvor nije moguće relativizovati da bi se uklopio u nešto zacrtano, jedina opcija je da zatvorimo oči i zamislimo kao da nikada nije bio ni napisan.
Да ли је ДАИ доказ насељавања Срба на ове просторе или није, не знам шта сада изводиш.
У нашој дискусији уопште нисам имао у виду Гледстона.
Nije naša diskusija, već vaša...malčice si pomešao stvari.
Па и сељење Срба је вишевековни процес, па има извора... Зашто су онда Албанци прећутани?
Јесте има и то врло мало, тачније само један који се посебно истиче, зато и имамо недоумице и у вези Срба, када су, како дошли, одакле, и у ком броју.
Gledston je pokušao da ti kaže kako imamo dosta izvora o srpskim seobama u poznom srednjem veku i tokom ranog modernog doba, što mletačkih i habzburških, što turskih i raznih drugih. Da tu postoji neki narod Drugoarbanasa, čiju si hipotetičku seobu ti zacrtao ako se ne varam na područje Staroarbanasa, a da je u istoriji potpuno prećutano do te mere da se ne zna za to doslovno ni u tragovima (bilo direktno, bilo indirektno) zvuči gotovo bukvalno nemoguće. Ne može se ozbiljno verovati u tako nešto kao mogućnost; zato sam i rekao da je diskusija poprilično besmislena.