Jedina stvar koja tebe zbunjuje koliko vidim, pa praviš tu podelu Arbanasa na, hipotetički govoreći, Staroarbanase i Novoarbanase kao dve različite etnije, jeste pojava pismenosti na narodnom jeziku u XV stoleću. Ako dobro razumem, to ti je doslovno jedina inspiracija odakle izvlačiš tu pretpostavku. Već sam ti pojasnio da to nije nikakav argument, zato što moraš poznavati prodor narodnih jezika koji se odvija postepeno od XII stoleća, kao i specifične uslove slovenske pismenosti, zbog koje vršiš (nekorektne) projekcije tj. komparacije.
Dozvoli mi da te ponovo priupitam, analogije radi, nešto što sam već par puta ranije. Nisi mi se nikada na to osvrnuo: kakvi su dokazi da Srbi pre početka IX stoleća imaju ikakve veze sa onim Srbima koje poznajemo docnije? Da li je moguće da postoje dva različita srpska naroda (nazovimo ih, argumentacije radi, Starosrbima i Novosrbima). Da li je razumno pretpostaviti da se možda neka novosrpska grupacija preselila recimo u vreme seobe Mađara u Evropu? Možemo li reći da ne postoje apsolutno nikakvi dokazi da su Srbi koje spominje Ajnhard vezano za 822. godinu godinu oni isti Srbi koje poznajemo nekoliko vekova docnije? Je li moguće da je nova zajednica, koja se doselila na Balkansko poluostrvo, od stare preuzela ime?

Nisam govorio o Arbanasima, iltiti u kontekstu rasprave o kojoj govorimo, o
staroarbanaškom narodu. Kada sam pričao o
misterioznom etnosu, govorio sam o hipotetičkog zajednici
Novoarbanasa o kojoj govoriš, koja bi se doselila zajedno sa Osmanskim carstvom, ili negde u to vreme.
Dakle vezano za tu
hipotetičku pretpostavku, ono što moramo primetiti ta za njeno postojanje i pojavu niko nikada nije čuo i da ta zajednica nije ostavila apsolutno nikakve tragove iza sebe, niti direktne niti indirektne. Jedini razumni zaključak koji se može iz toga izvući jeste da ona po svemu sudeći uopšte nikada nije ni postojala. Da postoje bilo kakvi dokazi koji bi uopšte otvorili mogućnost ka njenom postojanju, pretpostavljam da bi ih do sada predočio.