Ана Комнина помиње Арбанон иако га ближе не описује, очигледно мисли на територију, док се у грчким изворима народ те области касније помиње као Арванити и Арбанаси, постојање града Арбан или Рабан тамо је врло индикативно.
Komnena spominje
Arbanon kao oblast, a definitivno ne jedan grad. Narod nije nazivan Arbanasima samo kasnije, već i ranije; na osnovu čega znamo da nije Anin
Arbanon dobio ime
po Arbanasima, mesto obratno?
Јесте мешавина разних Словена, Грка, Латина и сви су потврђени као житељи те оласти.Као да ме питаш шта су Дукљани.
Pa ne pričamo o njima, već o Arbanasima. Kakve sad veze imaju stanovnici drugih narodnosti?
Као да ме питаш шта су Дукљани.
Pa ni Dioklićani nisu bili nikakva
mešavina raznog stanovništva. To je stanovište dukljanomontenegrinističke mitomanije koja na taj način pokušava njima učvrstiti nekakv, tobože, specifikum, pretvarajući ih u mešavinu Slovena, Latina, Arbanasa i svega i svačega, nekada dodajući i Hrvate. Naravno, zato što Crna Gora mora biti sve sem srpska. No, to sa ozbiljnom istorijom nikakve veze nema. Nema nikakvog osnova da se dioklićansko pleme proglasi time što si insinuirao. Od koga si to pokupio; od Miroslava Ćoslovića?
Ако није откуд знаш да се тај назив односи на баш на њих.
Zato što nikada nije rekao da se ne odnosi, niti dao ijedan jedini razlog zašto bi se to pomislilo. To nisi ni ti na ovoj temi učinio nijednom, uprkos sad već podužoj diskusiji na tu temu. Nemamo nikakav razlog da razmišljamo u tom smeru; zašto bismo ih podelili uopšte i na 2 arbanaška naroda, umesto recimo 11? I da kažemo recimo da su u 20. veku za vreme Envera Hodže doselilo se konačno Jedanaestoarbaški narod, koji je od Desetoarbanasa preuzeo samo ime, jezik, državu i neke slične stvari. Karikiram opet malčice, naravno, ali samo zato što želim da ukažem da ne postoje nikakvi razlozi da se izvrši to nekakvo veštačko, arbitražno razdvajanje. Ne kažem da će možda biti neka revolucija u naučnim saznanjima u budućnosti, ali za sada tu nema mesta za neku diskusiju ako razgovaramo ozbiljno.
Не верујем да су сами Албанци делили на старе и нове нити има разлога да их тако делимо, мистериозно је као што знамо порекло данашњих Албанаца, област коју насељавају у раном средњем веку и слично.
Pa ti to radiš. Govoriš o Starom narodu u srednjem veku i Novom narodu u novom veku. Ja i tvrdim da je to pogrešno, jer je doslovno bez ikakvog osnova.
Како нико не покушава да објасни порекло Албанаца неким миграцијама када само такве теорије углавном и постоје као кавкаска или тракијска или сицилијанска теорија.
Pa ako si pročitao literaturu koju sam ti preporučio, imaš tu dosta o istorijskim migracijama Albanaca. Kavkavska teorija davno je sahranjena i niko nije ukazao da postoji ijedan razlog iz kojeg bi trebalo nju oživeti.
Sicilijanska teorija ne postoji, niti je ikada postojala, osim ako ne govorimo o deretićevcima. Ako nemaš ništa protiv, o njoj bih da pričamo na temi
Bečko-berlinska vs...
Видим да си ти присталица илирске теорије о пореклу Албанаца тј. да су староседеоци на том простору, не знам шта да ти кажем осим када да је то одбачено па се не бих враћао на то поново.
Nešto si pomešao. Pročitaj moju poruku ponovo, detaljnije.
Па написао си ово:
Знаш и сам када је био палеопериод па ако ниси мислио оно што сам написао онда објасни шта си мислио.
Paleobalkanski jezici termin je koji se koristi i za neke govore koji su tu u II stoleću naše ere. Nema to nikakve veze sa paleolitom, ako si to pomislio.
Paleo znači
staro. Kao recimo da sam temu Starobalkanska pismenost nazvao Paleobalkanska pismenost, iako tu ima i natpisa iz nove ere.
Па набрајају све оне теорије о досељавању Албанаца.
Pa preciziraj...šta je, tačno, kontradiktorno? Mislim po pitanju tvoje teze o (ako sam je dobro uopšte razumeo, pošto mi je sve vreme barem delomično ostalo nejasno šta ti zapravo to tvrdiš, pa čak i sada) Staroarbanasima i Novoarbanasima.
Не видим ту ништа радикално, а колико знам нисам ја тврдио ништа него тражио доказе о доласку или постојању данашњих Шћипетара у раном средњем веку на простору данашње Албаније а то је велика разлика, и колико видим тих научних сазнања у том погледу и нема много.
Da li smatraš tvrdnju Osmana Karataja da je Kuver bio prvi srpski kralj i osnivač srpske države radikalnom? Ili, recimo, da se neko nađe i kaže da su Srbi, nekakvi
Novosrbi, došli pod pritiskom Mađara, npr. Arpada, te od Starosrba preuzeli ime? To su sve
radikalne tvrdnje, naravno, kao i tvoja u slučaju Albanaca. Ne mislim na postavljanje pitanja, nego na pominjanje mogućnosti koju si naveo, a što si više puta navodio na FK do sada (videh da te je
croninn ne tako davno čak tom prilikom i parafrazirao). Ali da, nema puno dokaza; radi se sa čim se radi tj. s ono malo što je poznato...kao što nema ni nekih posebnih dokaza da Srbi iz Ajnhardovih tekstova 822. godine imaju vrlo decidno veze sa ovim Srbima što ih znamo od docnije, te koji bi trebalo da su preci današnjih Srba. No, kao što rekoh, koristimo ono što imamo. Ne možemo koristiti ono što nemamo, jer upravo je to put u alternativne nauke.