Etničko porijeklo Albanaca

Posebno sam zapazio jedanaesti minut, u kojem čovjek kaže koji još stotinjak godina i albanski bi postao romanski jezik.

To savršeno ide u sklopu one interpretacije da je seoba Slovena 'spasla' Albance, tj. da Albanaca bez doseljavanja Slovena uopšte ne bi ni bilo (a koju je utemeljio ako se ne varam B. Hrabak).

Cista propaganda. Romanske reci su u siptarski jezik dosle kao pozajmljenice iz cincarskog i vlaskog jezika.

Daljnja komparativno-lingvistička razmatranja u cilju odgonetanja porekla albanskog jezika:

"Impulsativ":

http://udel.edu/~mdotedot/PLCPresentation2.pdf

- - - - - - - - - -

Pregled gramatike:

http://mudrac.ffzg.unizg.hr/~rmatasov/Albanian

- - - - - - - - - -

Key words: linguistc relations, Albanian and Romanian languages, phonetic features, grammatical similiarities, syntax, phraseology.

http://www.mcser.org/journal/index.php/mjss/article/viewFile/203/188

- - - - - - - - - -

Similarities and dialect differences in relation to the distribution of numerals between standard Albanian and the Arbresh variety spoken at San Nicola dell Alto, a village in Southern Italy.

http://arca.unive.it/bitstream/10278/188/1/2003-6s-Turano.pdf

Poslednja izmena:
Cista propaganda. Romanske reci su u siptarski jezik dosle kao pozajmljenice iz cincarskog i vlaskog jezika.

Predavanje tog baje iz Holandije je teška boza. Propaganda ili - ja bih rekao - priča po inerciji, isto nam dođe. Mi (pod "mi" mislim "ja") se ustvari pitamo za onih jedva 5-6% albanskog vokabulara koji se ne može pripisati pozajmljenicama iz okolnih jezika, specifičnostima gramatike, fonologije (primetio sam tipično tursko "r"), sintakse i sl. koje bi nas onda uputile na neki jezik udaljen od savremenih Albanaca bilo vremenski, bilo prostorno da bismo stvorili adekvatnu sliku o jezgru etnogeneze, o vremenskom i geografskom poreklu jezgra albanske etnogeneze. To još nigde nisam pronašao da je neko uradio kako treba.

Poslednja izmena:
Predavanje tog baje iz Holandije je teška boza. Propaganda ili - ja bih rekao - priča po inerciji, isto nam dođe. Mi (pod "mi" mislim "ja") se ustvari pitamo za onih jedva 5-6% albanskog vokabulara koji se ne može pripisati pozajmljenicama iz okolnih jezika, specifičnostima gramatike, fonologije (primetio sam tipično tursko "r"), sintakse i sl. koje bi nas onda uputile na neki jezik udaljen od savremenih Albanaca bilo vremenski, bilo prostorno da bismo stvorili adekvatnu sliku o jezgru etnogeneze, o vremenskom i geografskom poreklu jezgra albanske etnogeneze. To još nigde nisam pronašao da je neko uradio kako treba.

?

Farsherots, "Frashariotes" or Arvanitovlachs (Greek Αρβανιτοβλαχοι), , na vlaškom "Fišuar" znači SINOVI, na njih mislim da su bili arabovlasi (arapizovani Vlasi), pa postali ar.banovlasi, odn. današnji albanski Vlasi.

Niko nije uradio detaljno poređenje sa vlaškim jezikom, i niko nije istražio jedinu šćipetarsku legendu o šćipetarskom poreklu od "oca albanske nacije" Araba (Arapina) Jabala.

@ Mrkalj

Tamo u onom tekstu o Arbanasima kaze da zauzimaju teritoriju od 700 x 270 tailjanskih milja.
Kako sam na interntu nasao da je talijanska milja 1885,4 metra, to ispada da je teritorija naseljen Arbanasima veilcine 1320 x 510 km sto je pribilzno velicina Balkanskog poluostrva. Negde mora da je greska. Jesi li slucajno nasao neke druge podatke o talijanskim miljama?

Drugo pitanje. Vidim da je opisan obicaj kradje mlade medju Arbanasima. Zna li ko nesto vise o ovome, jer iz mojih skromnih obavestenja, taj obicaj je rasprostranjem na Kavkazu i medju Azijskim narodima.

Poslednja izmena:
@ Mrkalj

Tamo u onom tekstu o Arbanasima kaze da zauzimaju teritoriju od 700 x 270 tailjanskih milja.
Kako sam na interntu nasao da je talijanska milja 1885,4 metra, to ispada da je teritorija naseljen Arbanasima veilcine 1320 x 510 km sto je pribilzno velicina Balkanskog poluostrva. Negde mora da je greska. Jesi li slucajno nasao neke druge podatke o talijanskim miljama?

Drugo pitanje. Vidim da je opisan obicaj kradje mlade medju Arbanasima. Zna li ko nesto vise o ovome, jer iz mojih skromnih obavestenja, taj obicaj je rasprostranjem na Kavkazu i medju Azijskim narodima.

1. Što se nepotpisanog teksta iz Gajeve Danice tiče, radi se o tekstu koji sam stavio samo zbog ideja i komparacije sa današnjim tezama. Tekst je, faktografski gledano, bezvredan.

2. Ne znam za Albance, a za običaj ima na wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ala_kachuu
http://en.wikipedia.org/wiki/Bride_kidnapping

Poslednja izmena:
albanci su izvorno naseljavali kosovo te su se od tuda širili po balkanu.......to bi bilo na osnovu albanskih gena kojima je epicentar E1b haplotipa na kosovu....te sve povijesne događaje moramo promatrati u tom svijetlu..........

Cenimo tvoj doprinos, ali je potpuno pogresan

1. Ne postoji ni jedan dokaz da su Albanci prisutni na Kosovu pre Slovena.

2. Ne gleda se frekvencija neke haplogrupe, vec diverzitet, a cak ni on nije nikakav dokaz ako se uzorak uzima na danasnjoj populaciji. Dalje, pricati o "albanskim genima kojima je epicentar E1b na Kosovu" je potpuna neuloza. Idi na temu o Genaologiji, pa citaj malo o tome jer ovo sto si napisao je besmisleno.

Cenimo tvoj doprinos, ali je potpuno pogresan

1. Ne postoji ni jedan dokaz da su Albanci prisutni na Kosovu pre Slovena.

2. Ne gleda se frekvencija neke haplogrupe, vec diverzitet, a cak ni on nije nikakav dokaz ako se uzorak uzima na danasnjoj populaciji. Dalje, pricati o "albanskim genima kojima je epicentar E1b na Kosovu" je potpuna neuloza. Idi na temu o Genaologiji, pa citaj malo o tome jer ovo sto si napisao je besmisleno.

ako govorimo o porijeklu albanaca onda bi prvo trebala biti genetika.

Ne postoji ni jedan dokaz da su Albanci prisutni na Kosovu pre Slovena

upravo geni dokazuju albanski prisutnost na kosovu..... u kratkim crtama da shvatiš..epicentar E1b1b haplogrupe je kosovo i albanci kosova sa 48 posto iste u sebi....znači da je bilo tko tamo naseljavan u bližoj povijesti morao je biti naseljen sa područja gdje te haplogrupe ima više od 50 posto..to je logika...takvo mjesto u okolici ne postoji a pogotovo ne u albaniju jer je tamo E1b1b 28 posto..prema tome nema znanstvene teorije da su albanci od nekuda naseljeni...što se tiče starosti procijenjenje se da je bio tamo u mlađem kamenom dobu ili oko 3000 tisuće godina prije krista dok na eupediji vidim neke komentare o starosti istog na balkanu oko 10 tisuća godina.u taj zadnji broj ne vjerujem ali sve u svemu na kosovu je E1b1 dosta dugo.

upravo geni dokazuju albanski prisutnost na kosovu..... u kratkim crtama da shvatiš..epicentar E1b1b haplogrupe je kosovo i albanci kosova sa 48 posto iste u sebi....znači da je bilo tko tamo naseljavan u bližoj povijesti morao je biti naseljen sa područja gdje te haplogrupe ima više od 50 posto..to je logika.
slaba ti je logika, izmedju svega ostalog. Najveca frekvencija haplogrupe R1b je u Velsu gde je preko 90% a samo mesto nastanka te haplogrupe je bliski istok gde je frekvencija ispod 5%... Dakle R1b je nastala na prostoru gde danas postoji u zanemarljivom procentu ali su njeni nosioci emigrirali u zapadnu Evropu i tamo na ovaj ili onaj nacin potpuno potisnuli nativnu populaciju, upravo kao siptari na kosovu.

ako govorimo o porijeklu albanaca onda bi prvo trebala biti genetika.

Ne postoji ni jedan dokaz da su Albanci prisutni na Kosovu pre Slovena

upravo geni dokazuju albanski prisutnost na kosovu..... u kratkim crtama da shvatiš..epicentar E1b1b haplogrupe je kosovo i albanci kosova sa 48 posto iste u sebi....znači da je bilo tko tamo naseljavan u bližoj povijesti morao je biti naseljen sa područja gdje te haplogrupe ima više od 50 posto..to je logika...takvo mjesto u okolici ne postoji a pogotovo ne u albaniju jer je tamo E1b1b 28 posto..prema tome nema znanstvene teorije da su albanci od nekuda naseljeni...što se tiče starosti procijenjenje se da je bio tamo u mlađem kamenom dobu ili oko 3000 tisuće godina prije krista dok na eupediji vidim neke komentare o starosti istog na balkanu oko 10 tisuća godina.u taj zadnji broj ne vjerujem ali sve u svemu na kosovu je E1b1 dosta dugo.

Genetika nam ne govori o migracijama tokom ovih stoljeća i pitanja njegovog identiteta i (d)evolucije istoga, asimilacije i akulturacije.

A što se tiče izjave cronnin-a da ne postoji nijedan dokaz o prisustvu Albanaca na tlu Kosmeta, to nije baš tačno. Filolozi su pojedine toponime, ne samo tu već i u ostatku Srbije, tumačili kroz pomoću albanologije. U skorije vrijeme je recimo i sam Pavle Ivić ukazivao na određene nazive, primjerice baš na području Metohije.

Ako već ne možemo govoriti o Albancima, onda recimo barem da su tu živjeli Proto-Albanci, svakako neki etnički sloj u najmanju ruku srodan (ili kao njihov 'nusprodukt') drevnim Tračanima.

slaba ti je logika, izmedju svega ostalog. Najveca frekvencija haplogrupe R1b je u Velsu gde je preko 90% a samo mesto nastanka te haplogrupe je bliski istok gde je frekvencija ispod 5%... Dakle R1b je nastala na prostoru gde danas postoji u zanemarljivom procentu ali su njeni nosioci emigrirali u zapadnu Evropu i tamo na ovaj ili onaj nacin potpuno potisnuli nativnu populaciju, upravo kao siptari na kosovu.

i hrvati imaju R1b možda isti kao albanci ali albanci na kosovu imaju glavnu haplogrupu E1b1b koja nema veze ništa sa R1b...ja za nju govorim...to kao da govoriš o hrvatima za R1a da ih određuje a na drugom je mjestu.

kako mi može biti loša logika..........jel ti kužiš...u deset kosovara albanca je 5 ljudi sa E1b1b haplogrupom.........ako je turčin ili bilo tko drugi naseljavao albance na kosovo morao ih je naseljavati sa područja gdje od deset ljudi 6 ili 7 ljudi ima taj E1b1b haplogrupu.....takvo područje u albaniji ili bilo gdje u europi ne postoji.......prema tome albanci su autohtoni na kosovu.

Genetika nam ne govori o migracijama tokom ovih stoljeća i pitanja njegovog identiteta i (d)evolucije istoga, asimilacije i akulturacije.

nažalost moram te ispraviti, upravo što sigurno genetikom možeš dokazati je put nekog gena ili haplotipa...znači haplotip u čovjeku ili skupini svakih 500 godina ili više nisam siguran..ostavlja mutaciju koju mi zovemo haplotipom i po toj mutaciji znamo gdje je taj haplotip u povijesti bio.....tako znamo da se zadnja mutacija prije dolaska hrvata na balkan desila u južnoj poljskoj pa sve unazad do anatolije ili kavkaza prije 20 tisuća godina.... za prostor anatolije i kavkaza se zna iz razloga šta su u toj populaciji nađeni izvorni I2 haplotipovi odnosno sam I2....tu se radi o manjem broju ljudi ali su tamo nađeni i po tome znastvenici znaju da je I2 došao od tamo....... isto kao i što je kljosov utvrdio da neki R1a haplotipovi najstariji su nađeni na balkanu i po tome zna da su indoeuropljani ustvari otišli sa balkana u indiju pa se vratili u europu....

Poslednja izmena od moderatora:
i hrvati imaju R1b možda isti kao albanci ali albanci na kosovu imaju glavnu haplogrupu E1b1b koja nema veze ništa sa R1b...ja za nju govorim...to kao da govoriš o hrvatima za R1a da ih određuje a na drugom je mjestu.
R1b je uzet kao primer koji opovrgava tvoju pricu o E1b sa siptarima na kosovu, i tvoju '' logiku'' . kao sto haplogrupa R1b nije nastala u Velsu gde je ima 90% ljudi tako ni E1b nije nastala na Kosovu gde je ima 50% ljudi. R1b nije stigao u Vels iz nekog podrucja gde tu hg ima 91% ljudi vec je dosla sa podrucja gde je ima manje od 5% ljudi, ista situacija je i sa siftarima na kosovu. Da bi logika bila logika, mora da vazi u svakom slucaju, a ne kad se tebi digne ta tvoja stvarcica...

kako mi može biti loša logika..........jel ti kužiš...u deset kosovara albanca je 5 ljudi sa E1b1b haplogrupom.........ako je turčin ili bilo tko drugi naseljavao albance na kosovo morao ih je naseljavati sa područja gdje od deset ljudi 6 ili 7 ljudi ima taj E1b1b haplogrupu.....takvo područje u albaniji ili bilo gdje u europi ne postoji.......prema tome albanci su autohtoni na kosovu.
a jel ti kontas da 90% velsana ima haplogrupu R1b a tamo su se doselili sa podrucja gde ima manje od 5% te haplogrupe? Hoces li da kazes da je haplogrupa R1b autothtona u Velsu? Iako se sva istrazivanja u poslednjih 10ak godina slazu da je R1b nastala na bliskom istoku i da se prosirila na zapad tek za vreme neolita, a na britanska ostrva je stigla pre oko 3-4 hiljade godina? Isto tako ti je i siptarima, tacnije uopsteno sa hg E1b1b, ona je nastala negde u Africi ili Arabiji a najvecu koncentraciju ima tamo gde je stigla najkasnije, na Kosovu.

R1b je uzet kao primer koji opovrgava tvoju pricu o E1b sa siptarima na kosovu, i tvoju '' logiku'' . kao sto haplogrupa R1b nije nastala u Velsu gde je ima 90% ljudi tako ni E1b nije nastala na Kosovu gde je ima 50% ljudi. R1b nije stigao u Vels iz nekog podrucja gde tu hg ima 91% ljudi vec je dosla sa podrucja gde je ima manje od 5% ljudi, ista situacija je i sa siftarima na kosovu. Da bi logika bila logika, mora da vazi u svakom slucaju, a ne kad se tebi digne ta tvoja stvarcica...

a jel ti kontas da 90% velsana ima haplogrupu R1b a tamo su se doselili sa podrucja gde ima manje od 5% te haplogrupe? Hoces li da kazes da je haplogrupa R1b autothtona u Velsu? Iako se sva istrazivanja u poslednjih 10ak godina slazu da je R1b nastala na bliskom istoku i da se prosirila na zapad tek za vreme neolita, a na britanska ostrva je stigla pre oko 3-4 hiljade godina? Isto tako ti je i siptarima, tacnije uopsteno sa hg E1b1b, ona je nastala negde u Africi ili Arabiji a najvecu koncentraciju ima tamo gde je stigla najkasnije, na Kosovu.

kao prvo koliko ja znam o R1b u britaniju je stigao preko irske a u irsku iz baskije......u baskiji je ima oko 85 posto........gledao sam na youtubu tu emisiju o ircima i bio je objašnjen put istog........kao da su srodni sa baskijcima.

pa imaš na wikipediji da je E1b1 stigla na balkan u kamenom dobu i da se širila u unutrašnjost sa područja albanije.......ja nemam pojima o čemu ti govoriš..

Poslednja izmena:
dobro si rekao, nemas pojma. da citiram par mesta iz tvog linka:
The three main branches of R1b1 (R1b1a, R1b1b, R1b1c) all seem to have stemmed from the Middle East. The southern branch, R1b1c (V88), is found mostly in the Levant and Africa. The northern branch, R1b1a (P297), seems to have originated around the Caucasus, eastern Anatolia or northern Mesopotamia, then to have crossed over the Caucasus, from where they would have invaded Europe and Central Asia.
А evo i nacrtano, a zna se kome treba da se crta:
R1b-migration-map.jpg

Pazi ti to, sa sve strelicama, prikazano sirenje grupe R1b sa istoka na zapad. Dakle iz Anatolije gde je danas ima 5% stigose do Velsa gde ih ima 90%, po tvojoj nazovi logici trebalo je da je obrnuto?
kao prvo koliko ja znam o R1b u britaniju je stigao preko irske a u irsku iz baskije......u baskiji je ima oko 85 posto........gledao sam na youtubu tu emisiju o ircima i bio je objašnjen put istog........kao da su srodni sa baskijcima.
Ajmo sad malo dalje da pokazujemo kako nemas pojma, opet sa linka koji si ti dao:
The Proto-Italo-Celto-Germanic R1b people had settled in what is now Germany by 2300 BCE, where they founded the Unetice culture. Judging from the propagation of bronze working to Western Europe, those first Indo-Europeans reached France and the Low Countries by 2200 BCE, Britain by 2100 BCE and Ireland by 2000 BCE, and Iberia by 1800 BCE.
Nesto si rekao, youtube,irska, baskija?? Da nisi gledao unazada pa ti se malo uzjebao red reci?
pa imaš na wikipediji da je E1b1 stigla na balkan u kamenom dobu i da se širila u unutrašnjost sa područja albanije.......ja nemam pojima o čemu ti govoriš..
:lol::lol::lol::lol: dam citiram tebe:
.znači da je bilo tko tamo naseljavan u bližoj povijesti morao je biti naseljen sa područja gdje te haplogrupe ima više od 50 posto..to je logika...takvo mjesto u okolici ne postoji a pogotovo ne u albaniju jer je tamo E1b1b 28 posto..prema tome nema znanstvene teorije da su albanci od nekuda naseljeni...
ako je turčin ili bilo tko drugi naseljavao albance na kosovo morao ih je naseljavati sa područja gdje od deset ljudi 6 ili 7 ljudi ima taj E1b1b haplogrupu.....takvo područje u albaniji ili bilo gdje u europi ne postoji
ti si zivi vic druze...

Pazi ti to, sa sve strelicama, prikazano sirenje grupe R1b sa istoka na zapad. Dakle iz Anatolije gde je danas ima 5% stigose do Velsa gde ih ima 90%, po tvojoj nazovi logici trebalo je da je obrnuto?......

epicentar dinarskog gena je dalmacija kakve to veze ima sa kavkazom i 20 tisuća godina unazad...tamo taj I2 haplotip ima desetak ljudi..........epicentar našeg dinarskog je dalmacija...kakve to veze ima sa anatolijom i kavkazom od kuda je stigao.......ne znam o čemu ti pričaš........

E1b1b ima epicentar u kosovu isti haplotip je došao u europu prije 10 tisuća godina i epicentar istog je danas u europi na kosovu i to u albancima......

šta to ima sa afrikom od kuda je E1b1b došao......jer ti kužiš da su po srpskom mitu na kosovo naseljeni albanci prije 400 godina pa gdje je u europi bio epicentar E1b1b haplotipa u europi..šta su albanci imali prije 400 godina druge gene nego današnje......koji si ti lik.......

R1b je uzet kao primer koji opovrgava tvoju pricu o E1b sa siptarima na kosovu, i tvoju '' logiku'' . kao sto haplogrupa R1b nije nastala u Velsu

pa ne prenosi se isti haplotip R1b kroz cijelu europu prenosi se pripadnost R1b haplogrupi ali ima stotine haplotipova R1b ....ne razumijem šta ti govoriš.....

A što se tiče izjave cronnin-a da ne postoji nijedan dokaz o prisustvu Albanaca na tlu Kosmeta, to nije baš tačno. Filolozi su pojedine toponime, ne samo tu već i u ostatku Srbije, tumačili kroz pomoću albanologije. U skorije vrijeme je recimo i sam Pavle Ivić ukazivao na određene nazive, primjerice baš na području Metohije.

Nisu to bas dokazi, kao sto i sam znas. To su lepe insinuacije na racun necega, za sta se treba tek dokazati da ima veze sa Albancima.

Ako već ne možemo govoriti o Albancima, onda recimo barem da su tu živjeli Proto-Albanci, svakako neki etnički sloj u najmanju ruku srodan (ili kao njihov 'nusprodukt') drevnim Tračanima.

Da, ovo je vec malo blize realnosti.

kako mi može biti loša logika.........

Ne bih ulazio u to kako, ali ti je brate potpuno uzje8ana. Stvarno. Iskreno. Nevezano sa ovom temom ti govorim. I uopste mi nije jasno kako ne razume ovako prostu stvar.
A svaka cast @sokolska sto ima zivaca da pokusava da ti objasni...

Poslednja izmena od moderatora:
Kad smo vec kod legende,.

Две врло интересантне ствари :
1. Митски отац Арбанаса Јабал био је историјска личност и подаци о њему се слажу са подацима из два турска путописа која сам постављала
2. Митски отац Арбанаса Јабал, историјска личност, имао је надимак АРНАУТ.

Подсетник:
.али, видиш Турци су њих видели, на као своје, него као Арапе., да не кажем Арабљане, Арабанасе, Арбљанасе..
У 17,. веку , путописац Евлија Челебија у "“Seyahatname”-у .. закључио је да потичу од предисламског северноарапског племена Курејши.

Он чак и зна ко је отац балканских Албанаца- арапски шеик Jabal-i Alhama јер је у 17.веку била жива легенда о њему међу Албанцима.

Travelling through southern Albania in 1670, Ottoman traveller Evliya Chelebi (1611-1684) recounts the apocryphal legend of the Arab sheikh Jabal-i Alhama, who fled to the mountains of Kurvelesh in Albania and died in Elbasan. According to Evliya, he is the father of the Albanian people. ..Jabal-i Alhama subsequently died as a Muslim in the city of Elbasan. In the Tuhfa history, there is extensive information on this tribe. This clan of Quraysh actually do look like Arabs, and in addition to all their other weapons, they do use bows and arrows.
http://www.albanianliterature.net/oral_lit3/OL3-11.html

Jabal-i Alhama himself was of the Quraysh tribe ... and was a courageous Arab chieftain and ghazi who offered the Holy Prophet the heads and tongues of many prisoners...Jabal-i Alhama was given the mountains ... in the Albanian regions of Vlora and Delvina to live in,

http://www.albanianhistory.net/en/texts1000-1799/AH1670_1.html
http://books.google.rs/books?id=QHd...a=X&ei=0azeU-nPGNPa4QS73oCgAg&ved=0CCYQ6AEwAg

Opet putopisac, opet 17.vek
Arapin Jabal naselio se između na planinama kod Valone, od njega su Korejš Albanci=Korejšiti , njihove pesme imaju arapske melodije, crnoputi su kao Arapi i kosmati.Potomci žive na planini "Ducato".

http://books.goog
[url]http://books.google.rs/books?id=GE5bAAAAcAAJ&pg=PR60&lpg=PR60&dq=evlia+efendi&source=bl&ots=hmeNyXFqkh&sig=iVVznTDXkC3qUpOoqt5iCJvVQkE&hl=en&sa=X&ei=ETXhU-3eOqqx0QWkuIC4Dw&ved=0CCIQ6AEwAQ#v=onepage&q=evlia%20efendi&f=false[/url][/QUOTE]

[quote="Srebrena, post: 28622229"]Поменута планина ДУКАТИ (Дукато) налази се у данашњој Лаберије,, између Валоне и Краве Богунице, поред морске Жупе .. видите топониме са Селишчеве мапе:
[url]http://www.promacedonia.org/seli_sna/index.html[/url]

[url]http://s30.postimg.org/9rn5ubs0g/image.jpg[/url][/QUOTE]

[B]Jabalah Ibn Al-Aiham (Arabic: جبلة ابن الأيهم‎) was the last ruler of the Ghassanid state ("Sons of Ghassān") in Syria and Jordan in the seventh century AD.[/B] .. in the year 17 (638 AD), Jabalah was conducting a pilgrimage in Mecca. During his tawaf around the kaaba a poor man mistakenly stepped on his robe, making Jabalah almost trip over. This angered Jabalah so much that he hit the man in the eye, after which the man went to the Caliph 'Umar bin Khattab, who then requested that Jabalah be summoned to trial. After displaying the facts of the case, 'Umar ordered that Jabalah be hit by the poor man on the eye in the same manner by which the man himself was hit, but Jabala resisted this saying "Is his eye like mine?" upon which the Caliph 'Umar responded that "Islam has made you both equal." Jabalah requested that the Caliph carry out the sentence the next morning, and he fled to his village during the night. He then apostatized and went to the land of the Greeks (the Byzantines). This Jabalah was the king of Ghassan and the successor of al-Harith ibn-abi-Shimr.

The Byzantine sources indicate that the Arab tribe Banu Ghassan led by [B]Jabal bin al-Ayhan called Arna'ut,[/B] fled from Syria during Muslim al- futuhat and received from the emperor Constantine II a fief in Macedonia.
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Jabalah_ibn_al-Aiham[/url]
[url]http://z14.invisionfree.com/AlbanianLibrary/ar/t69.htm[/url]
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Ghassanids[/url]

Some historians speculate that the[B] emperor Nicephorus I [/B]who ruled in Constantinople between 802 and 811 CE, [B]was himself a scion of of Jabal, the last Ghassanid chieftain[/B]
[url]http://sh.wikipedia.org/wiki/Nikifor_I_%28vizantijski_car%29[/url]

Треба пронаћи књигу муслимана из Пољске, историчара Богдана Копанског[I] Islamization of Albanians in the Middle Ages: The primary sources and the predicament of the modern historiography[/I] (pp 191–208). 1997. Islamic Studies. No 2-3 (Islamabad), одакле су ови цитати (али преузети са албанских форума)
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Ataullah_Bogdan_Kopa%C5%84ski[/url]

Poslednja izmena:
Pa, jedan od putopisa je Evlija Čelebija, a svi znademo o kakvom se tu izvoru radi..

Koji je drugi?

Имаш изнад водич,

али могу опет. што да не ?

Potvrda Čelebijinog zapisa iz orijentalnih resursa, o 5 brata (a ne 4 Jabalova sina kako je Čelebi zapisao).
Opet putopisac, opet 17.vek

books

Od 3 hiljade arabskih plemena, pleme Kurejša je najcenjenije u arapskom svetu
books

Jabal je imao brata Araba itd..

books

Arapin Jabal naselio se između na planinama kod Valone, od njega su Korejš Albanci=Korejšiti (Kora šiiti?), njihove pesme imaju arapske melodije, crnoputi su kao Arapi i kosmati.Potomci žive na planini "Ducato".

Kavkaski Albanci su potomci Taja, Jabalovog i Arabovog nećaka, ali on nije sin Araba (drugog brata) nego trećeg.
Iako Taj nije Arabov sin (Arabasin) , što se ovde pojavilo kao objašnjiva greška, Arab i tri nećaka su imali istu sudbinu, da budu zatočeni na istom mestu.Tajov otac,Kis, naselio je Čerkeske planine, i zato se smatra da su i Čerkezi, i Lezgini i Albanci i Abazi plemena arapskog porekla, od Taja.

books

Oriental Translation Fund, Volume 33, 1834.
http://books.google.rs/books?id=Wl0...e&q=jabal father of albanians albania&f=false

books

http://books.google.rs/books?id=GE5...=0CCIQ6AEwAQ#v=onepage&q=evlia efendi&f=false

Јеси ти знао да је Нићифор Први, ромејски емперор, био арапске крви ?

Back