Etničko porijeklo Albanaca

I na kraju su krstini eksperti zaključili da su Albanci poreklom Arapi .
Ovde je svaki razum odavno digao belu zastavu :gace:

Pazi ta teorija bi mogla da ti bude i istinita. Samo ne verujem da su bas svi. Smanji malo.

Pa i sam Kaplan Burovic kaze da 1912. nije bilo ni 50% Albanaca na teritoriji novoosnovane drzave, i da je ostali narod bio druge etnicke pripadnosti. Znaci makismalno 350.000 onih koji bi se u tom trenutku izjasnili kao Albanci. A vidimo prema popisima kako je radjen pokusaj administrativne Albanizacije 1945-1991, a zatim stanje stvari iz 2011.
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Albania#Ethnic_groups_and_languages

Hteli su oni dakle sve, ali su za tih 100 godina uspeli su da prebace samo 30% nealbanskog stanovnistva u svoje redove. Mogu da zamislim koliko ih je stvano bilo 1812, ako pretpostavimo da taj proces albanizacije nije zapoceo 1912. vec da je tekao i ranije, i ako uzmemo u obzir njihov visok natalitet...

Poslednja izmena:
Trenutno u irskoj ima 90% r1b haplogrupe. Po ircima svi oni vode poreklo od nekoliko muskaraca iz ranog srednjeg veka....Muskarci su imali po 20 zena i stotine dece....Dakle moguce je moguce. Kad se hoce sve se moze...:) Sirenje R1b u Irskoj se izgleda poklapa sa Sirenjem Hriscanstva....

A sta je bilo sa onim drugim ne R1b ircima? To sam djavo zna...

http://www.boards.ie/vbulletin/showthread.php?t=2057274694

Poslednja izmena:
Pazi ta teorija bi mogla da ti bude i istinita. Samo ne verujem da su bas svi. Smanji malo.

Pa i sam Kaplan Burovic kaze da 1912. nije bilo ni 50% Albanaca na teritoriji novoosnovane drzave, i da je ostali narod bio druge etnicke pripadnosti. Znaci makismalno 350.000 onih koji bi se u tom trenutku izjasnili kao Albanci. A vidimo prema popisima kako je radjen pokusaj administrativne Albanizacije 1945-1991, a zatim stanje stvari iz 2011.
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Albania#Ethnic_groups_and_languages

Hteli su oni dakle sve, ali su za tih 100 godina uspeli su da prebace samo 30% nealbanskog stanovnistva u svoje redove. Mogu da zamislim koliko ih je stvano bilo 1812, ako pretpostavimo da taj proces albanizacije nije zapoceo 1912. vec da je tekao i ranije, i ako uzmemo u obzir njihov visok natalitet...

Ko je Kaplan Burović ?

Nemam podatke za Albaniju ali imam za okruge Kosovo, Metohija , Zvečan i Prizren sa popisa iz 1921. godine. To je otprilike teritorija današnjeg K i M-a a brojke su neumoljive ;

popis-1921-za-kosovo-i-m-1.jpg

http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1921/Pdf/G19214001.pdf

Popis su sprovele srpske vlasti (tačnije vlasti SHS-a) pa nema govora o nekakvom nameštanju u korist Albanaca. Na približnoj teritoriji današnjeg KiM-a 1921. godine od ukpnog broja stanovnika živelo je 65% Albanaca .
Znači na teritoriji KiM-a je 1921.godine živelo 65% Albanaca a imamo tvrdnju da je nepunih deset godina pre toga 1912. u samoj Albaniji živelo 50% Albanaca. Nešto tu ne štima, na osnovu čega se to tvrdi? , da li je tada napravljen popis, ili je obično laprdanje ?

Što se tiče tvrdnje da Albanci vode poreklo od Arapa, to mi je toliko glupo da ne vidim razlog na to da odgovaram.

Ko je Kaplan Burović ?
Imas dosta podataka o njemu na internetu, nema potrebe da ti kopiram i zaglusujem thread.

Nemam podatke za Albaniju ali imam za okruge Kosovo, Metohija , Zvečan i Prizren sa popisa iz 1921. godine. To je otprilike teritorija današnjeg K i M-a a brojke su neumoljive ;

...tabele...

Popis su sprovele srpske vlasti (tačnije vlasti SHS-a) pa nema govora o nekakvom nameštanju u korist Albanaca. Na približnoj teritoriji današnjeg KiM-a 1921. godine od ukpnog broja stanovnika živelo je 65% Albanaca .
Da, ovi podaci su tacni, ja ih ne negiram.

Znači na teritoriji KiM-a je 1921.godine živelo 65% Albanaca a imamo tvrdnju da je nepunih deset godina pre toga 1912. u samoj Albaniji živelo 50% Albanaca. Nešto tu ne štima, na osnovu čega se to tvrdi? , da li je tada napravljen popis, ili je obično laprdanje ?
Po meni sve stima. Kako decenije prolaze sve je vise i vise Albanaca u procentima, a drugih naroda je sve manje i manje.

Što se tiče tvrdnje da Albanci vode poreklo od Arapa, to mi je toliko glupo da ne vidim razlog na to da odgovaram.
Tvoje je pravo da ne ucestvujes u tom delu diskusije.

Imas dosta podataka o njemu na internetu, nema potrebe da ti kopiram i zaglusujem thread.

.

Znači priznati akademik nešto slično kao Jovan I . Deretić.

Po meni sve stima. Kako decenije prolaze sve je vise i vise Albanaca u procentima, a drugih naroda je sve manje i manje.

Ne razumem tu logiku , popisi u kojima se javlja povećanje jesu od 1945. godine do 1989. gde se procentualno broj Albanaca povećavao od 95,9 % (1945) do 98% (1988) , znači povećanje za 2% i ti na osnovu toga zaključuješ da je Albanaca u Albaniji 1912. godine bilo 50% . Ja bih osim te logike i pozivanja na književnika akademika voleo da imam neke opipljive pokazatelje iz 1912. godine, ovako to sve izgleda kao dečja igra.

Poslednja izmena:
Ne, ne znam da li je i gde je Burovic akademik. Verovatno nesto pocasno.
Stvarno je neozbiljno da, nekoga za koga si sam u prethodnom postu konstatovao da ne poznajes, odmah na prvu poredis sa Dereticem.

Ne razumem tu logiku , popis gde se javlja povećanje se odnosi od 1945. godine do 1989. gde se procentualno broj Albanaca povećavao od 95,9 % (1945) do 98% (1988) , znači povećanje za 2% i ti na osnovu toga zaključuješ da je Albanaca u Albaniji 1912. godine bilo 50% .
Logika je jasna, vrsi se nasila asimilacija stanovnistva poslednjih nekoliko vekova i Albanaca u procentima na svim teritorijama ima sve vise.
Ne znam uopste zasto si lupio ovo poslednje. Nigde ja nisam zakljucio da je Albanaca u Albaniji bilo toliko i toliko procenata, vec sam preneo Buroviceve procene.

Ja bih osim te logike i pozivanja na književnika akademika voleo da imam neke opipljive pokazatelje iz 1912. godine, ovako to sve izgleda kao dečja igra.
I ja bih voleo, ali za sada nema. Zato nam ostaje da verujemo procenama. Ako su tebi Burovoic i njegov rad decja igra, onda mora da si stvarno veliki poznavalac istorije i Albanaca? Veci od samog Burovica...

Ne razumem tu logiku , popisi u kojima se javlja povećanje jesu od 1945. godine do 1989. gde se procentualno broj Albanaca povećavao od 95,9 % (1945) do 98% (1988) , znači povećanje za 2% i ti na osnovu toga zaključuješ da je Albanaca u Albaniji 1912. godine bilo 50% . Ja bih osim te logike i pozivanja na književnika akademika voleo da imam neke opipljive pokazatelje iz 1912. godine, ovako to sve izgleda kao dečja igra.

Prema ovom clanku, Albanija je 1923. imala populaciju od oko 820.000.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Albania
"Population growth accelerated from the country's Declaration of Independence in 1913 to 1944 to 0.7% per year. This was due in part because Albania had the largest birth rate and the smallest death rate in Europe at the time.[1]"

Ne, ne znam da li je i gde je Burovic akademik. Verovatno nesto pocasno.
Stvarno je neozbiljno da, nekoga za koga si sam u prethodnom postu konstatovao da ne poznajes, odmah na prvu poredis sa Dereticem.

Istina poređenje nije baš prikladno jer je ovaj prvi totalni ludak. Nisam napisao da ga ne poznajem već sam pitao "Ko je on" upravo da bih podsetio da nema ništa neozbiljnije nego nekoga ko nije istoričar , potpuno nebitnu ličnost sa stanovišta istoriografije predstavljati kao nekakvog autoriteta. To je kao kad bi Dobricu Ćosića ,Mihaila Markovića ili Vuka Draškovića prestavili kao velike istoričare.

Logika je jasna, vrsi se nasila asimilacija stanovnistva poslednjih nekoliko vekova i Albanaca u procentima na svim teritorijama ima sve vise.
Ne znam uopste zasto si lupio ovo poslednje. Nigde ja nisam zakljucio da je Albanaca u Albaniji bilo toliko i toliko procenata, vec sam preneo Buroviceve procene.

Kog vraga si uopšte pominjao Kaplana i tih "ni 50%" ako ne misliš da je to tačno. Naravno razvoj albanskog etnikuma jeste se odvijao i asimilacijom drugih kao što se to dešavalo i sa drugim narodima na Balkanu.

I ja bih voleo, ali za sada nema. Zato nam ostaje da verujemo procenama. Ako su tebi Burovoic i njegov rad decja igra, onda mora da si stvarno veliki poznavalac istorije i Albanaca? Veci od samog Burovica...

Burovićev rad jeste dečja igra prepuna amaterzma.

Prema ovom clanku, Albanija je 1923. imala populaciju od oko 820.000.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Albania

Rasprava se odnosila na povećanje procenata albanskog stanovništva unutar Albanije u odnosu na druge etničke zajednice.

Poslednja izmena od moderatora:
Rasprava se odnosila na povećanje procenata albanskog stanovništva unutar Albanije u odnosu na druge etničke zajednice.

Znam da je 1912. u Albaniji zivelo oko 100.000 Srba a Grka je bilo jos vise, a takodje je bilo dosta i Cincara.

Burovićev rad jeste dečja igra prepuna amaterzma.

Na osnovu cega to tvrdis, kada do pre nekoliko sati navodno nisi ni znao ko je Burovic? :roll:

Nemam podatke za Albaniju ali imam za okruge Kosovo, Metohija , Zvečan i Prizren sa popisa iz 1921. godine. To je otprilike teritorija današnjeg K i M-a a brojke su neumoljive ;.

И може се запазити прогресија одн регресија у односу на претходних 100ак година, напр. Ђаковица као пример

BookReaderImages.php

https://archive.org/stream/starasrbijaimak00kasugoog#page/n262/mode/2up

У Приштини Арбанаса колико и јевреја, 350 ..наспрам 14750 Срба
BookReaderImages.php

Poslednja izmena:
Istina poređenje nije baš prikladno jer je ovaj prvi totalni ludak. Nisam napisao da ga ne poznajem već sam pitao "Ko je on" upravo da bih podsetio da nema ništa neozbiljnije nego nekoga ko nije istoričar , potpuno nebitnu ličnost sa stanovišta istoriografije prestavljati kao nekakvog autoriteta. To je kao kad bi Dobricu Ćosića ,Mihaila Markovića ili Vuka Draškovića prestavili kao velike istoričare.
Ako cemo realno, nije istorija nauka istog tipa kao sto je nuklearna fizika pa da tu postoje mali i veliki. U istoriji postoje samo poznavaoci i nepoznavaoci za razliku od nekih drugih nauka gde postoje znalci i neznalice.

Kog vraga si uopšte pominjao Kaplana i tih "ni 50%" ako ne misliš da je to tačno. Naravno razvoj albanskog etnikuma jeste se odvijao i asimilacijom drugih kao što se to dešavalo i sa drugim narodima na Balkanu.
Ja i mislim da je njegova procena korektna. To ne znaci da je dokazana, niti da se dokazi izvode iz onim gore putem koji si ti zamislio. Samo se jednostavno lepo uklapa u desavanja. Turci imaju popise, ali je pitanje da li ima podataka o etnickoj pripadnosti, a uz to nisu ni prevedene knjige.

http://www.worldcat.org/title/hicri...i-arvanid/oclc/16745883&referer=brief_results

Poslednja izmena:
У Приштини Арбанаса колико и јевреја, 350 ..наспрам 13000 Срба

Srba je, ustvari, 14.750, od čega 1750 pravoslavnih.

- - - - - - - - - -

Ako cemo realno, nije istorija nauka istog tipa kao sto je nuklearna fizika pa da tu postoje mali i veliki.

Kad malo bolje razmislim, u Crnoj Gori - jeste.

Na osnovu cega to tvrdis, kada do pre nekoliko sati navodno nisi ni znao ko je Burovic? :roll:

Nauči šta su retorička pitanja pa se onda javi .

Ako cemo realno, nije istorija nauka istog tipa kao sto je nuklearna fizika pa da tu postoje mali i veliki. U istoriji postoje samo poznavaoci i nepoznavaoci za razliku od nekih drugih nauka gde postoje znalci i neznalice.

Šta si sad ovde napisao ? Šta god da si napisao Kaplan se ne može koristiti u ozbiljnoj raspravi u vezi istorije Albanaca.

Ja i mislim da je njegova procena korektna. To ne znaci da je dokazana, niti da se dokazi izvode iz onim gore putem koji si ti zamislio. Samo se jednostavno lepo uklapa u desavanja. Turci imaju popise, ali je pitanje da li ima podataka o etnickoj pripadnosti, a uz to nisu ni prevedene knjige.

http://www.worldcat.org/title/hicri...i-arvanid/oclc/16745883&referer=brief_results

U kakva dešavanja se uklapa ? U povećanje procenta za 2% za period od cc 45 godina (na stranu što nismo sigurni ni da li je sam popis ispravno sproveden) ? Tu jedino može da se uklapa u tvoju mašu i ništa drugo. Nego ajde ti prvo raspravi sa sobom da li se slažeš sa Kaplanovom procenom pošto ja ne mogu da raspravljam sa osobom koja u sebi ima dve ličnosti suprotnih stavova.

- - - - - - - - - -

A ovo za Prištinu svjedoči Gopčević, ili mi se čini? xaxaxaaxax

:hahaha: :lol:

Jeste :mrgreen:

Da ne bude nesporazuma , cifre koje pominje Dr.Miler ili Jurišić jesu realne cifre ( nešto od toga jeste približno tačno) ne pada mi na pamet da negiram albanizaciju.

Ne možeš uzimati za ozbiljno popise iz vremena Envera Hodže, mada za manjine ni sada nije mnogo bolja situacija u Albaniji... moraju se grdne pare dati da bi se vratilo prezime na "ić"-čitao sam skoro

Albanski komunistički režim je jedan diktatorski i totalitarni režim koji je zabranjivao religiju, a Srbima oko Skadra je bilo zabranjeno da srpski pričaju čak i kod kuće, da daju djeci imena koja oni žele itd.

Kaplan Resuli Burović je, koliko se sjećam, akademik Albanske akademije nauka... to je postao nekad prije 50 ili više godina, ali zbog svojih zasluga u književnosti...

Poslednja izmena:
Ne možeš uzimati za ozbiljno popise iz vremena Envera Hodže, mada za manjine ni sada nije mnogo bolja situacija u Albaniji... moraju se grdne pare dati da bi se vratilo prezime na "ić"-čitao sam skoro

Albanski komunistički režim je jedan diktatorski i totalitarni režim koji je zabranjivao religiju, a Srbima oko Skadra je bilo zabranjeno da srpski pričaju čak i kod kuće, da daju djeci imena koja oni žele itd.

Kaplan Resuli Burović je, koliko se sjećam, akademik Albanske akademije nauka... to je postao nekad prije 50 ili više godina, ali zbog svojih zasluga u književnosti...

Ja taj popis i ne uzimam za ozbiljno (to sam čak pomenuo u mom zadnjem postu) , samo ukazujem da se taj popis ne može koristiti kao bilo kakav dokaz da je 1912. u Albaniji bilo "ni 50%" Albanaca . Naravno Albanija je bila totalitarna država gde je sve fingirano, i nije se mogla lako birati nacionalnost, a što reče pitanje je da li je i sad bolje.

U kakva dešavanja se uklapa ? U povećanje procenta za 2% za period od cc 45 godina (na stranu što nismo sigurni ni da li je sam popis ispravno sproveden) ? Tu jedino može da se uklapa u tvoju mašu i ništa drugo. Nego ajde ti prvo raspravi sa sobom da li se slažeš sa Kaplanovom procenom pošto ja ne mogu da raspravljam sa osobom koja u sebi ima dve ličnosti suprotnih stavova.

Ti mene ovde opet zezas? O kakva 2% pricas? Ta cela situacija od 45-90 je bila samo administrativna gimnastika, a pretpostvaljamo da su blizi istini rezultati popisai iz 2011. U svakom slucaju ta njihova 45-godisnja politika jasno pokazauje stanje njihovog savremenog uma.
edit: A sad vidim iz odgovora Svarozicu da ti je sve jasno, nego si samo uzeo mene da zezas. Ma genijalno...

I nemoj tu da izmisljas neistine pa onda izvodis zakljucke i vredjas me na osnovu toga. Lepo sam napisao u poslednjem postu sta mislim o Kaplanovoj proceni. Ne bi bilo lepo da ja sad ovde izmislim nesto za tebe i lupim nesto tipa:"Ajde ti Krinka prvo raspravi sa sobom da li voda tece nizbrdo ili uzbrdo, pa onda dodji i izjasni je, jer ja ne mogu da raspravljam sa sizofrenicnim mentalnim bolesnikom".

Ti mene ovde opet zezas? O kakva 2% pricas? Ta cela situacija od 45-90 je bila samo administrativna gimnastika, a pretpostvaljamo da su blizi istini rezultati popisai iz 2011. U svakom slucaju ta njihova 45-godisnja politika jasno pokazauje stanje njihovog savremenog uma.
edit: A sad vidim iz odgovora Svarozicu da ti je sve jasno, nego si samo uzeo mene da zezas. Ma genijalno...

Nismo raspravljali o 45-godišnjoj politici u komunističkoj Albaniji i stanju njjihovog savremenog uma već o povećanju procenta albanaca koji se može primetiti na popisima (sam si dao link popisa) i iz toga izvedenog zaključaka kako se to povećanje lepo uklapa u Kaplanovu tezu o "ni 50%" Albanaca u Albaniji 1912. godine . Evo te rečenice;

Zaključak ovog dela rasprave je da se na osnovu popisa stanovištva iz komunističkog perioda Albanije ne može ni približno doneti zaključak o procentu Albanaca u Albaniji 1912. godine.

--------------------------

I nemoj tu da izmisljas neistine pa onda izvodis zakljucke i vredjas me na osnovu toga. Lepo sam napisao u poslednjem postu sta mislim o Kaplanovoj proceni. Ne bi bilo lepo da ja sad ovde izmislim nesto za tebe i lupim nesto tipa:"Ajde ti Krinka prvo raspravi sa sobom da li voda tece nizbrdo ili uzbrdo, pa onda dodji i izjasni je, jer ja ne mogu da raspravljam sa sizofrenicnim mentalnim bolesnikom".

Jel ovo tvoja rečenica ;
..

Iz nje se jedino može zaključiti da ti nisi zaključio o procentima već da si samo preneo Burovićevu procenu , baš tako piše.

Je li i ovo tvoja rečenica ? ;

Ja i mislim da je njegova procena korektna. To ne znaci da je dokazana, niti da se dokazi izvode iz onim gore putem koji si ti zamislio. Samo se jednostavno lepo uklapa u desavanja. ......

Ovde jasno piše da ti misliš da je njegova procena korektna. E sad ovde jedino što čovek može poželeti je da se usaglasiš.

Poslednja izmena:
I na kraju su krstini eksperti zaključili da su Albanci poreklom Arapi .
Ovde je svaki razum odavno digao belu zastavu :gace:

Niti su eksperti, niti su zaključili. Ja sam pokušao da pokrenem raspravu nakon tih dvosmislenih arapskih upadica, ali na taj izazov niko nije odgovorio. Isto kao i onaj slučaj, na one gluposti o rasno degenerisanim "siptarima" - on je čovek vid'o "siptare", vid'o Srbe i zaključio da su to dva različita rasna entiteta (jedan zdrav, a a drugi degenerisan, naravno), kao i da možda ima 2 do 3% degenerisanih kojima zakon dopušta da se izjašnjavaju kao Srbi i veruju da su Srbi, iako je jasno da to ne mogu biti. A dokaz - slike mladih i lepih Srpkinja na jednoj strani, i bezubih omatorelih "siptara" na drugoj, isto kao i metod "Mmm, baš mi nešto albanski i arapski onako zvuče slično (a ne znam ni jedan ni drugi), hajde da izvučemo po koji turcizam arapskog porekla i nađemo ga u arapskom i eto ti veze". Sila od zaključaka, da čovek nabije kesu na glavu kad se otrezni ako tako nešto izvali pijan, samo od nekih stanja nema otrežnjenja.

""Mmm, baš mi nešto albanski i arapski onako zvuče slično (a ne znam ni jedan ni drugi).

Citiraj gde si video ovaj "metod" ,Bogune 2.:evil:
Kad ćeš već da naučiš da čitaš temu na kojoj učestvuješ?:roll:

P.S. I setise da mi još nisi napisao (da potvrdiš svoj izrečeni stav) da brojanje kod Srba,MakedonacamCrnogoraca i Grka potiče iz vlaškog jezika.

Poslednja izmena:
Niti su eksperti, niti su zaključili. Ja sam pokušao da pokrenem raspravu nakon tih dvosmislenih arapskih upadica, ali na taj izazov niko nije odgovorio. Isto kao i onaj slučaj, na one gluposti o rasno degenerisanim "siptarima" - on je čovek vid'o "siptare", vid'o Srbe i zaključio da su to dva različita rasna entiteta (jedan zdrav, a a drugi degenerisan, naravno), kao i da možda ima 2 do 3% degenerisanih kojima zakon dopušta da se izjašnjavaju kao Srbi i veruju da su Srbi, iako je jasno da to ne mogu biti. A dokaz - slike mladih i lepih Srpkinja na jednoj strani, i bezubih omatorelih "siptara" na drugoj, isto kao i metod "Mmm, baš mi nešto albanski i arapski onako zvuče slično (a ne znam ni jedan ni drugi), hajde da izvučemo po koji turcizam arapskog porekla i nađemo ga u arapskom i eto ti veze". Sila od zaključaka, da čovek nabije kesu na glavu kad se otrezni ako tako nešto izvali pijan, samo od nekih stanja nema otrežnjenja.

Bogune potpuno se slažem sa tobom , svakako nisam mislio na tebe kada sam napisao poruku.

Kaplan Resuli Burović (negde se zove i Resul Kaplani ) bio osudjen na 43 godine zatvora u Albaniju, optuzen kao UDB-as u vreme Envera H.
Rodjen j u CG a njegova dela su smesne , i te kako smesne ..

Back