cronnin
Veoma poznat
- Poruka
 - 13.795

Такво нешто не тврдим, наравно да међу несродним језицима могу настати заједничке особине. Ти слободно наведи радове и ауторе који доказују да је албански језик донесен с Кавказа током 11. столећа. Могао би уједно рећи од којега се језика тога времена одвојио и колика је сличност међу њима данас ако је тај језик још жив.
Ja bas i tvrdim da takvih istrazivanja nema. Evropljane nesto slabo interesuje da uce 5 "izumrlih" jezika i da ih onda uporedjuju sa (open naucenim) albanskim, dok Albancima odgovara ovakva situacija i prave se ludi. Dok god budu pokusavali da nadju svoje korene ovde na Balkanu, kao sto su do sada pokusavali, rezultata kao i do sada verovatno nece biti.
Ne, ja ne tvrdim da je jezik donesen sa Kavkaza u 11. veku. Ja kazem da je Albanski, ako stoji Albanska prica o pre-grckom poreklu, morao doci ili iz Afrike ili iz Azije, i da Albanci treba da se okanu Balkana i krenu makar do Anatolije ili bar Kavkaza, jer je to prvo logicno mesto na kome je njihov non-IE jezik (kakav bi sigurno bio pre 8000 godina kada su neolitski farmeri poceli naseljavati Evropu) mogao postati IE.
Naravno, postoji mogucnost i da je proto-albanski (ako je ikada postojao) bio potpuno africki jezik (tipa berberskog), ali takva prica o desetomilenijumskom kontinuitetu je jos manje verovatnija nego veza sa Kavkazom. Ipak, bilo je i takvih pokusaja, kao sto je knjiga "Tat parlava Albanese" (1984) koju je napisao Italijan albanskog porekla Giuseppe Catapano,, navodno dobar poznavalac Koptskog, Aramejskog, Hebrejskog, itd. No, cak je i to bolje od ovoga sto se sada desava.
http://eltonvarfi.blogspot.com/2010/01/thot-tat-parlava-albanese-1.html
Sve dok se Albanci ne uozbilje i ne prekinutu svoju sumanute tvrdnje o nekom paleo-balkanskom kontinuitetu koji je pao sa neba, i u koju ih guraju neki drugi elementi (kao npr) nece ni biti u mogucnosti da eventualno otkriju nesto vise o sebi. Bez drugih dokaza, ovo zasada najvise ukazuje na to da je Albanski jezik jedna velika mesavina latinskog, grckog ,slovenskog, ciganskog, staro-makednoskog, ilirskog, dorskog, dacanskog, rumuskog i koje cega, koji su neke male multietnicke grupe 5x konvertovanih planinskih ljudi prozvale jezikom.

Poslednja izmena: