Etničko porijeklo Albanaca

To je hipotetska teritorija. Osim toga, prema jeziku se ne može odrediti porijeklo naroda ili pojedinca. Stvarno porijeklo nekog današnjeg naroda je skoro uvijek raznorodno (to važi za Srbe i Albance koji su usisavali u sebe različite etničke elemente), a porijeklo nekog pripadnika nekog današnjeg naroda ide unazad hiljade, hiljade i hiljade godina po muškoj i ženskoj liniji i zato su naše današnje predstave nacije i etnije pomalo besmislene, da ne kažem, veoma primitivne, zatucane i kontraproduktivne.
Naši daleki potomci (u njihovim pasošima će pisati "human") će shvatiti koliko smo mi bili zadrti po tom pitanju. Ti ako misliš da su "tvoji" s muške strane bili Albanci prije 2.000, 5.000, 10.000 ili 100.000 godina, pričali albanski ili nekom verzijom protoalbanskog, grdno se varaš. Ja sam nedavno otkrio svoju haplogrupu i to saznanje samo potvrđuje da stvarno svoje porijeklo niko ne zna jer tako izlazimo van Evrope i niko ovdje nije autohton. Etnički identitet i jezik nam se mijenjao možda i po 20 puta u posljednjih 20.000 godina.

Ja ovu tezu drzim od kada pisem na ovome forumu ali vecina nikako da shvate .. Kad sam napao cesto vase Patrijarhe ili Vatikan upravo ovako kako sto si napisao na ovaj tekst je bio cilj ..

citaj Arberi citaj, edukuj se kolko mozes, stavi sa strane dnevnu politiku i ne mrzi ljude, najmanje ne bi trebalo one na tvome okruzenju, ne obaziri se na ovima batovima, svrbende, i kako se oni jos zvali.

Vecina su dobri i kulturni ovde , mislim ako nekada ima kontra rasprave ili svadje nije loso, bez toga i nije interesantno :)
Naravno da ima svakaki , ima ih svuda ali sa vecinom ovde ja licno sam iznenadjen pozitivno , moram da priznajem .
Hvala za odgovor , Krinku , Theofan , Tandoori i Igor-u preko PP-a .

Ja ovu tezu drzim od kada pisem na ovome forumu ali vecina nikako da shvate .. Kad sam napao cesto vase Patrijarhe ili Vatikan upravo ovako kako sto si napisao na ovaj tekst je bio cilj ..

Vecina su dobri i kulturni ovde , mislim ako nekada ima kontra rasprave ili svadje nije loso, bez toga i nije interesantno :)
Naravno da ima svakaki , ima ih svuda ali sa vecinom ovde ja licno sam iznenadjen pozitivno , moram da priznajem .
Hvala za odgovor , Krinku , Theofan , Tandoori i Igor-u preko PP-a .

Ne, ne drzis , ti drzis da ste vi Iliri i da imate pravo na pola Srbije , Makedoniju i Crnu Goru , cak tvrdis da Srba nema na Kosovu sve do 1912...Ne znam kako se to uklapa u to sto sada "drzis".

Ne, ne drzis , ti drzis da ste vi Iliri i da imate pravo na pola Srbije , Makedoniju i Crnu Goru , cak tvrdis da Srba nema na Kosovu sve do 1912...Ne znam kako se to uklapa u to sto sada "drzis".

Za Srbe na Kosovo sam postavio pitanje i nisam tvrdio .
Da su Albanci na tim prostorima zivjeli dp nedavno koji si spomenuo to potvrdjuju i sami Srbi cak i oni najradikalniji .
Nisi razumeo sta sam hteo reci odnosno nisi razumeo post Tandoora sta je hteo reci .

Poslednja izmena:
Za Srbe na Kosovo sam postavio pitanje i nisam tvrdio .
Da su Albanci na tim prostorima koji si spomenuo to potvrdjuju i sami Srbi cak i oni najradikalniji .
Nisi razumeo sta sam hteo reci odnosno nisi razumeo post Tandoora sta je hteo reci .

Njega sam razumeo , al' ti nisi izgleda .
Nisu Albanci tu nista duze nego Srbi , i nisu bili nikad u vecini i u svojstvu vladajuceg naroda na tim prostorima da bi imali takve pretenzije .
To potvrdjuju svi . Ende

Njega sam razumeo , al' ti nisi izgleda .
Nisu Albanci tu nista duze nego Srbi , i nisu bili nikad u vecini i u svojstvu vladajuceg naroda na tim prostorima da bi imali takve pretenzije .
To potvrdjuju svi . Ende

A da li uopšte postoje definisani uslovi za pretenzije? Ja bih rekao da ne...svako ko ima određene pretenzije, razloge će pronaći na ovaj ili onaj način. Smjer je suprotan; prvo nastaju pretenzije, a onda obrazloženja istih (a ne obratno).

Ako su Sloveni dosli na Balkan u VII veku a siptari u XI, to znaci da smo mi ovde 400 godina duze od njih.

Doseljavanje Slovena otpočelo je još u VI stoljeću, a Albanci se nisu doselili u XI; o toj tezi o seobi iz Italije pričasmo već naširoko. Činjenica da albanskoga etnonima nema prije početka XI stoljeća jeste problematična i ostaje albansko porijeklo jedna od najvećih misterija balkanske etnologije, ali on se ne može riješiti tako što se pojava etnonima odjednom proglasi posljedicom nekakve seobe (i to baš pred pomenutoga). Albanci prije XI stoljeća jednostavno nisu imali takvu ulogu da budu zapaženi, a treba i podsjetiti da je u prethodnom periodu bio i čuveni vizantijski mračni vijek zbog kojega ne znamo ni o Srbima ni drugima mnogo čega, tako da nedostatak albanskog etnonima u istorijskim izvorima treba pripisati dobrim (a možda i najvećim dijelom) i tome...

Da ni ne pominjemo da je nemoguće govoriti o 'nama' i 'njima' u modernom kontekstu, govoreći o periodu preko hiljadu godina ranije, a tretirajući tadašnje etničke zajednice kao nekakve moderne nacije.

Albanci prije XI stoljeća jednostavno nisu imali takvu ulogu da budu zapaženi, a treba i podsjetiti da je u prethodnom periodu bio i čuveni vizantijski mračni vijek zbog kojega ne znamo ni o Srbima ni drugima mnogo čega...
.

Da su albanci u tom periodu ziveli na teritoriji Vizantije onda bi sigurno bilo makar nekih pomena o njima u vizantijskim izvorima. A Sloveni se ne spominju pre nego sto su poceli sa upadima na teritoriju Vizantije.

Doseljavanje Slovena otpočelo je još u VI stoljeću, a Albanci se nisu doselili u XI; o toj tezi o seobi iz Italije pričasmo već naširoko. Činjenica da albanskoga etnonima nema prije početka XI stoljeća jeste problematična i ostaje albansko porijeklo jedna od najvećih misterija balkanske etnologije, ali on se ne može riješiti tako što se pojava etnonima odjednom proglasi posljedicom nekakve seobe (i to baš pred pomenutoga). Albanci prije XI stoljeća jednostavno nisu imali takvu ulogu da budu zapaženi,
Da ni ne pominjemo da je nemoguće govoriti o 'nama' i 'njima' u modernom kontekstu, govoreći o periodu preko hiljadu godina ranije, a tretirajući tadašnje etničke zajednice kao nekakve moderne nacije.

Објективно би било применити исти критеријум на све: ако нису имали запажену улогу до.12 века кад се поменуше, онда је могуће да се и Срби нису доселили у 7. или неком другом веку, него су били ту, само нису имали такву улогу да би били запажени, посебно што је било мрачно време стварања и ширење источних Ромеја.
Ако се тај критеријум примени и на Мађаре, онда то о нападима неких азијских племена на Панонију пре миленијума и нешто не значи да они уствари нису били ту, јер нису записани нити поменути, него су били ту, само нису имали такву улогу да би били запажени.
:think:

Њих ни данас не би било ту , у овом садашњем облику, да им државу нису смислили аустријски мислиоци.
Први "владар" на челу тек рођене (на папиру) Шћипетарије био је Wilhelm Friedrich Heinrich, кнез од 7.марта 1914.г. до 31. јануара 1925г
Тог дана је први пут и ступио на тло своје земље, кад се искрцао у Драчу- прву престоницу, ево фотке на дан искрцавања

Prince_Wilhelm_of_Albania.jpg
Wilhelm_zu_Wied_1912_a.jpg

Vilhelm od Vida je preuzeo upravu nad Albanijom od Međunarodne kontrolne komisije. Posao održavanja bezbednosti je bio poveren žandarmeriji kojom su komandovali oficiri iz Holandije.

His maternal grandparents were Prince Frederick of the Netherlands and Princess Louise of Prussia. Louise was a daughter of Frederick William III of Prussia and Duchess Louise of Mecklenburg-Strelitz.
http://en.wikipedia.org/wiki/William,_Prince_of_Albania

Poslednja izmena:
Објективно би било применити исти критеријум на све: ако нису имали запажену улогу до.12 века кад се поменуше, онда је могуће да се и Срби нису доселили у 7. или неком другом веку, него су били ту, само нису имали такву улогу да би били запажени, посебно што је било мрачно време стварања и ширење источних Ромеја.
Ако се тај критеријум примени и на Мађаре, онда то о нападима неких азијских племена на Панонију пре миленијума и нешто не значи да они уствари нису били ту, јер нису записани нити поменути, него су били ту, само нису имали такву улогу да би били запажени.
:think:

Њих ни данас не би било ту , у овом садашњем облику, да им државу нису смислили аустријски мислиоци.
Први "владар" на челу тек рођене (на папиру) Шћипетарије био је Wilhelm Friedrich Heinrich, кнез од 7.марта 1914.г. до 31. јануара 1925г
Тог дана је први пут и ступио на тло своје земље, кад се искрцао у Драчу- прву престоницу, ево фотке на дан искрцавања

Prince_Wilhelm_of_Albania.jpg
Wilhelm_zu_Wied_1912_a.jpg

Vilhelm od Vida je preuzeo upravu nad Albanijom od Međunarodne kontrolne komisije. Posao održavanja bezbednosti je bio poveren žandarmeriji kojom su komandovali oficiri iz Holandije.

His maternal grandparents were Prince Frederick of the Netherlands and Princess Louise of Prussia. Louise was a daughter of Frederick William III of Prussia and Duchess Louise of Mecklenburg-Strelitz.
http://en.wikipedia.org/wiki/William,_Prince_of_Albania

Nije u pitanju XII stoljeće, već XI st. Na istorijsku scenu stupaju prvi puta za vrijeme Samuilova carstva.

Srebrena, za seobu Srba imamo istorijski izvor (DAI). I ne samo to, nego znamo da su Srbi bili slovensko pleme, a seoba Slovena na Balkansko poluostrvo predstavlja jednu od najdokumentovanijih iz vremena doba velikih seoba naroda; čak i da nemamo istorijski izvor koji nam govori o tradiciji doseljavanja Srba na ova područja, jasno je da možemo pretpostaviti da se to dogodilo za vrijeme uopštene slovenske ekspanzije.

Dakle, izvori nam govore o dolasku srpskog etnonima, koji je bio prisutan na sjevernim slovenskim područjima. Isto tako imamo dosta pouzdane podatke i pozamašan broj izvora koji nam govore i o doseljavanju Mađara...o seobi Arbanasa - izvora nema.

Ne znam šta si htjela tim komentarom reći. Albanija nije nastala 1914. godine, već kao posljedica Balkanskih ratova, još 1912. godine. Na njenom čelu bio je Ismail Ćemali, dugogodišnji nacionalni borac Albanaca...

en.wikipedia.org/wiki/Ismail_Qemali

Poslednja izmena:
Ne znam šta si htjela tim komentarom reći. Albanija nije nastala 1914. godine, već kao posljedica Balkanskih ratova, još 1912. godine. Na njenom čelu bio je Ismail Ćemali, dugogodišnji nacionalni borac Albanaca...
И распала се чим је створена 1913 године на северни и јужни део, северни је контролисао Есад паша Топтани ( Република централна Албанија са центром у Драчу), а јужни Исмаил Ћемали шеф привремене владе у Валони.

А тај принц када кад је видео са каквим дивљацима има посла, после неколико месеци из Албаније побегао главом без обзира... :lol:

Znam da je Slaven već spomenuo prošle nedjelje, ali koliko treba biti divljak da opelješiš vlastitog patrijarha. Dno dna. Odnijeli su mu najskupocjeniji (talijanski) namještaj koji je 10 konja vuklo kad bježao sa Kosmeta prema Beogradu.

1380-0083.jpg

Ferdinando Ongania, Il Montenegro da relazioni dei provveditori veneti: (1687-1735), Roma, 1896, str. 57.

Kotor, 10. februara, 1690. godine - Vanredni Providur Senatu

"Nijesam zanemario držanje na oku pećkog Patrijarha, pa od povjerenika saznajem da je, zbog nesrećnih događaja koji su se desili carskoj vojsci, morao da se povuče i onaj dio iz pećke rezidencije, pa je gorepomenuti Patrijarh pobjegao put Beograda. Na putu su ga presreli Srbi (Rašani) i opljačkali mu sav bogati namještaj koji je na deset konja nosio sa sobom."

Piero Duodo.

Preveo s italijanskog Dragan Mraović, 1998.

Poslednja izmena:
И распала се чим је створена 1913 године на северни и јужни део, северни је контролисао Есад паша Топтани ( Република централна Албанија са центром у Драчу), а јужни Исмаил Ћемали шеф привремене владе у Валони.

pa nije bas tako bilo kako ti hoces
jel si ti procitao nekad nesto, makar osnovne udzbenike, o istoriju balkana ? narocito tih stotinak godina, pocetak 19 i pocetak 20og v. ? i taj period u globalnom planu (Evropa, pa borba za teritorije i moc na te iste), tj. tadasnjih velesila o raskomadanju Otomanske imperije, kako su svi zajedno bili protiv nekoga, pa svi odvojeno protiv svakoga, . . .,
tako da su AU ( cas sa Njemcima, cas sa Englezima, sa Francuzima ili Rusima) ovako smislili, pomagali i napravili drzave svim narodima Balkana, pocevsi sa CG, pa Bugarima, pa Grcima, onda Srbima, a nisu ni culi hteli za Albance. Svi Narodi u taj period imali po neki, a neki i nekoliko ili sve tadasnje velesile saveznike, osim Albanaca, koji ni tu Otomansku Imperiju, koja odavno vec bila ''Bolesnik Balkana'', nisu je imali, a i da bi, ne bi puno pomoglo, . . . .

i onda dodjosmo na te tvoje 1913 g., a pravis se tosa sta se pospremilo godinama prije, javno i tajno, na grbaci tih istih Albanaca, bas kako sto se vec jednom desilo, ko GEIER, sa svih strana, ''oslobodioci'' na delu, i odjednom kao ono ''raspala''.

.............

To jeste činjenica, ali iz Srebrenine poruke ispade da je tek 1914. godine nastala, tako da se ne bi mogla u prethodnom periodu ni 'raspasti' kako si napisao.

Osim toga, i prije Deklaracije u Valoni postojao je albanski nacionalni pokret. Ukoliko se pokušava predstaviti kako on nije postojao, već su tu ideju instalirali agenti Austrougarske i možda nekog drugog, onda se jednostavno pokušava predstaviti jedna iskrivljena slika; tj. DUKLJANIN-ova metodologija...

jel si ti procitao nekad nesto, makar osnovne udzbenike, o istoriju balkana ? narocito tih stotinak godina, pocetak 19 i pocetak 20og v. ? i taj period u globalnom planu (Evropa, pa borba za teritorije i moc na te iste), tj. tadasnjih velesila o raskomadanju Otomanske imperije, kako su svi zajedno bili protiv nekoga, pa svi odvojeno protiv svakoga, . . .,
tako da su AU ( cas sa Njemcima, cas sa Englezima, sa Francuzima ili Rusima) ovako smislili, pomagali i napravili drzave svim narodima Balkana, pocevsi sa CG, pa Bugarima, pa Grcima, onda Srbima, a nisu ni culi hteli za Albance. Svi Narodi u taj period imali po neki, a neki i nekoliko ili sve tadasnje velesile saveznike, osim Albanaca, koji ni tu Otomansku Imperiju, koja odavno vec bila ''Bolesnik Balkana'', nisu je imali, a i da bi, ne bi puno pomoglo, . . . .

i onda dodjosmo na te tvoje 1913 g., a pravis se tosa sta se pospremilo godinama prije, javno i tajno, na grbaci tih istih Albanaca, bas kako sto se vec jednom desilo, ko GEIER, sa svih strana, ''oslobodioci'' na delu, i odjednom kao ono ''raspala''.

.............

Srbi su sami izborili svoju nezavisnost. Ustvari, svi narodi na Balkanu su se borili za nezavisnost i za proterivanje Turske sa Balkana, a jedino ste se vi borili za ostanak Turske i za autonomiju unutar njenih granica, sto i jeste bio zvanicni program prve prizrenske lige.

A albanija inace ne bi postojala da nije bilo Austro-Ugarske o Nemacke, jer su vam oni napravili drzavu. Ta teritorija je trebala da bude podeljena izmedju Srbije i Grcke.

Poslednja izmena:
Doseljavanje Slovena otpočelo je još u VI stoljeću, a Albanci se nisu doselili u XI; o toj tezi o seobi iz Italije pričasmo već naširoko. Činjenica da albanskoga etnonima nema prije početka XI stoljeća jeste problematična i ostaje albansko porijeklo jedna od najvećih misterija balkanske etnologije, ali on se ne može riješiti tako što se pojava etnonima odjednom proglasi posljedicom nekakve seobe (i to baš pred pomenutoga). Albanci prije XI stoljeća jednostavno nisu imali takvu ulogu da budu zapaženi, a treba i podsjetiti da je u prethodnom periodu bio i čuveni vizantijski mračni vijek zbog kojega ne znamo ni o Srbima ni drugima mnogo čega, tako da nedostatak albanskog etnonima u istorijskim izvorima treba pripisati dobrim (a možda i najvećim dijelom) i tome...

Ma nije , siguran sam da postoji neko kompromisno alternativno resenje koje ce se jos kolko za par godina ( mozda i meseci) pojaviti kao epohalno otkrice .
I ako uporedis moj post gde mi objasnjavas sta su pretenzije i ono sto je on napisao tj. sta sam ja replicirao mislim da je to s' tvoje strane nekorektno da na ono njegovo mene ispravljas .
Ja sam jasno rekao da niko nema pravo na tako nesto , a on je nastavio u tom smeru i ti meni kazes onda to sto kazes bez da pomenes drugu stranu .
Mozda zbog balansa .

- - - - - - - - - -

.............

Da li ti primecujes kontra diktornost u ovome ? Bili ste defacto na otomanskoj strani , sta ste ocekivali ? Ne kapiram

Znam da je Slaven već spomenuo prošle nedjelje, ali koliko treba biti divljak da opelješiš vlastitog patrijarha. Dno dna. Odnijeli su mu najskupocjeniji (talijanski) namještaj koji je 10 konja vuklo kad bježao sa Kosmeta prema Beogradu.

1380-0083.jpg

Ferdinando Ongania, Il Montenegro da relazioni dei provveditori veneti: (1687-1735), Roma, 1896, str. 57.

Kotor, 10. februara, 1690. godine - Vanredni Providur Senatu

"Nijesam zanemario držanje na oku pećkog Patrijarha, pa od povjerenika saznajem da je, zbog nesrećnih događaja koji su se desili carskoj vojsci, morao da se povuče i onaj dio iz pećke rezidencije, pa je gorepomenuti Patrijarh pobjegao put Beograda. Na putu su ga presreli Srbi (Rašani) i opljačkali mu sav bogati namještaj koji je na deset konja nosio sa sobom."

Piero Duodo.

Preveo s italijanskog Dragan Mraović, 1998.

Imamo mi tu još primjera - recimo pokušaj nekih Crnogoraca da prodaju patrijarha Vasilija Brkića Turcima 24. IX 1769. godine (iz dnevnika kneza Dolgorukova):

24_septembar_1769_god_1%5B1%5D.jpg

24_septembar_1769_god_2%5B1%5D.jpg

Poslednja izmena:

.............
А како ја то хоћу?И нисам прочитао никад ништа ево чекам да ми ти објасниш како су то сами Албанци иако су се сви други уротили против њих створили своју државу, да не ширим тему на то како су то други помогли Србима да се они ослободе турске власти?
И такође шта је то било на грбачи тих јадних Албанаца тих година или већ шта си хтео да кажеш?
To jeste činjenica, ali iz Srebrenine poruke ispade da je tek 1914. godine nastala, tako da se ne bi mogla u prethodnom periodu ni 'raspasti' kako si napisao.
Osim toga, i prije Deklaracije u Valoni postojao je albanski nacionalni pokret. Ukoliko se pokušava predstaviti kako on nije postojao, već su tu ideju instalirali agenti Austrougarske i možda nekog drugog, onda se jednostavno pokušava predstaviti jedna iskrivljena slika; tj. DUKLJANIN-ova metodologija...
Мислим да поента Сребрениног поста није била година већ онај који је тада засео на власт тамо.А и питање је да ли имало шта да се распадне тј. како је то пре било основано, али то ће колега Теофан да нам елаборира надам се.
И пре те Декларације постојао је албански покрет у виду разних Призренских и Пећких лига али ми не говоримо о томе већ о албанској држави.

Unutar ove istorije ima svacega koji ni nama nije bas jasno ... Nekoliko albanskih istoricara kazu da , Zastava Albanije trebalo biti podignuta u Skoplje i Ismail Qemajli nekako zurio .. Zasto je zurio , mi ne znamo samo znamo da nakon proglasavanje Albansku nezaviznost vecina tih delegata su ubijeni ili trovani tako nekako..
Inace on je umro u Italiji i nije mi on drag kao sto je nas vecinom Albanaca .

Мислим да поента Сребрениног поста није била година већ онај који је тада засео на власт тамо.А и питање је да ли имало шта да се распадне тј. како је то пре било основано, али то ће колега Теофан да нам елаборира надам се.
И пре те Декларације постојао је албански покрет у виду разних Призренских и Пећких лига али ми не говоримо о томе већ о албанској држави.

Pa Lekizane nije tako. Pogledaj sam prethodne poruke. Gdje ti vidiš albansku državu, prije te same Srebrenine poruke?

Riječ nije nigdje o državi (niti je tema tome posvećena), već o porijeklu naroda. Kao i Srebreninoj ličnoj interpretaciji da Albanci kao narod ne postoje prije države Albanije (u kom kontekstu isto tako, analogno, Srbi ne postoje prije XIX stoljeća).

Poslednja izmena:
Pa Lekizane nije tako. Pogledaj sam prethodne poruke. Gdje ti vidiš albansku državu, prije te same Srebrenine poruke?

Riječ nije nigdje o državi (niti je tema tome posvećena), već o porijeklu naroda. Kao i Srebreninoj ličnoj interpretaciji da Albanci kao narod ne postoje prije države Albanije (u kom kontekstu isto tako, analogno, Srbi ne postoje prije XIX stoljeća).

Ovo nije tacno , Albanci postoje u okvirima srpskog carstva . Kasnije i srpskih drzava .Na kraju i osnivanjem sopstvene .
A paralela izmedju njih i Srba u tom kontekstu je nemoguca .

Back