Etničko porijeklo Albanaca

Pitao si na temi o Milošu Obiliću, gdje je moderator upozorio da ne diskutujemo o nerelevantnim temama, a zbog te diskusije je temu i zaključao tako da ti odgovoriti tamo nisam mogao čak i da je trebalo.
Ja moram te opet upitati zbog čega otvaraš to pitanje ponovno, jer ja stvarno ne bih želio nove svađe na ovoj temi.
KOLEGA
Ti si mi postavio mnogo pitanja , gotovo na svaki moj post mozda po dva puta si me pitao i tako ja sam pokusavao da ti odgovorim samo zato sto je srpski forum , odnosno da se ne pokazem koji frajer pred publikom jer na albanskom forumu ili kad bi bio Albanac , ne bi mu dozvolio toliko da me pita .
Ako smatras to pitanje za tesko , onda nemoras odgovarati !

Kao istoricar po profesiju dragi Slavene , ovde si trebao znati sta je autor hteo reci od ovog dela posta :
Obrati posebno pažnju na to da su Latini i Albani (tj. Normani) narodi Italije.

Poslednja izmena od moderatora:
Ajde malo kulturnije ako nije problem , to muckanje i pomaganje rukama zaboravi .
U redu , premo tome sto si postavio to se kosi .
A sad nam ti reci svoje misljenje o poreklu Albanaca ?
Samo ne moj ono delom su Iliri , delom ovo , delom ono itd...
Kad su dosli , odakle itd?

Ajd prvo da završimo oko Kavkaza da više ne ponavljamo tu priču, dozlogrdilo više . Znači priča da su se nekakvi Albanci doselili sa Kavkaza u XI veku nemoguća je iz više razloga. Slaven ti je naveo jedan ( sam pisac odvaja Albance na Balkanu i Albane ) , zatim imamo taj dokument koji pominje albance pre Manijaka. Zatim njihov jezik nije ni dominantno iranski, ni turski , ni kavkasko autohton , a nešto od toga bi morao biti da su kojim slučajem Albanci došli sa Kavkaza u tom periodu.
Pošto se prvi dokument koji pominje Albance javlja s početka XI veka izučavanje porekla Albanaca od klasične istoriografije preuzima lingvistika, GG i etnologija. Na žalost daleko je dan kad ćemo sa sigurnošću moći znati tačno poreklo Albanaca pa umesto toga imamo različita gledišta. Već smo raspravljali o tim gledištima na ovoj temi pa smo tom prilikom preporučili neke radove . Evo da ti predložim Lomin rad ; "Sloveni i albanci do XII veka u svetlu toponomastike" (ima ga na netu) ili Bogumil Hrabak , Širenje arbanaških stočara u srednjem veku , gde je takođe obrađen problem etnogeneze Albanaca.

Ajd prvo da završimo oko Kavkaza da više ne ponavljamo tu priču, dozlogrdilo više . Znači priča da su se nekakvi Albanci doselili sa Kavkaza u XI veku nemoguća je iz više razloga. Slaven ti je naveo jedan ( sam pisac odvaja Albance na Balkanu i Albane ) , zatim imamo taj dokument koji pominje albance pre Manijaka. Zatim njihov jezik nije ni dominantno iranski, ni turski , ni kavkasko autohton , a nešto od toga bi morao biti da su kojim slučajem Albanci došli sa Kavkaza u tom periodu.
Pošto se prvi dokument koji pominje Albance javlja s početka XI veka izučavanje porekla Albanaca od klasične istoriografije preuzima lingvistika, GG i etnologija. Na žalost daleko je dan kad ćemo sa sigurnošću moći znati tačno poreklo Albanaca pa umesto toga imamo različita gledišta. Već smo raspravljali o tim gledištima na ovoj temi pa smo tom prilikom preporučili neke radove . Evo da ti predložim Lomin rad ; "Sloveni i albanci do XII veka u svetlu toponomastike" (ima ga na netu) ili Bogumil Hrabak , Širenje arbanaških stočara u srednjem veku , gde je takođe obrađen problem etnogeneze Albanaca.

Da , slazem se sa sa time .
Upoznat sam sa tim radom Bogumil Hrabaka , nije me bas odusevio iskreno jer se vecinom bavi pretpostavkama i izvodi prozivoljne zakljucke .
Svrstava Vlaske stocare u Albance , a nema nikakav jezicki niti bilo kakav drugi ( osim slicnog nacina zivota) zajenicki cinitelj izmedju njih .
Bas i jeste problem sto se ne zna ko su ni do danas .
Relativno kasno su dobili pismo i kulturoloski se definisali .

Albanci su najstariji narod na balkanu, to svako normalan zna. Samo ovdje vidim ljudi vole da se prave ludi.

Citajte sta pisu zapadni istoricari, nemojte da trujete sebe bez potrebe. Hvala bogu imate znanje lako je saznati ko je sta danas.

Dovoljno je albanski jezik da se razlikuje od svih ostalih naroda na Balkanu.

Sve je ovo nase do Bukuresta (bukur esht sto znaci lijepo je) odakle se prostiremo sve do Atine.

Nas niko nije branio mi pravi albanci smo oduvjek ratovali protiv venecije, turske i slavena. Zato ste nas padom turske podijelili na 4-5 parceta ali tu smo i dalje, ceracemo se jos... ;)

Moram da se vratim jos jednom na ovu temu , jer na tvoja pitanja sam pokusavao odgovarati onoliko koliko sam znao i zato mislim imam pravo takodje da ti postavljam pitanje po drugi put :)
Koje je nase poreklo prema tebi ?
Kratko molim te .
Hvala.

@Klaudije II Gotski
U taj zadnji link dole skroz , ovi nisu Albanci > http://nl.media.rbth.ru/web/rs-rbth/images/2014-01/big/RTXXUC9_468.jpg

Kako sada stvari stoje Albanci su porijeklom od starosjedilaca koji nisu (potpuno) romanizovani iz istočnog dijela Balkana... naravno, i mnogi drugi etniciteti su uticali na etnogenezu...

Ajd prvo da završimo oko Kavkaza da više ne ponavljamo tu priču, dozlogrdilo više . Znači priča da su se nekakvi Albanci doselili sa Kavkaza u XI veku nemoguća je iz više razloga. Slaven ti je naveo jedan ( sam pisac odvaja Albance na Balkanu i Albane ) ,
Daj delove tog spisa. Koliko znamo ni sami Kavkaski Albanci nisu sebe tako nazivali.

zatim imamo taj dokument koji pominje albance pre Manijaka.
Zasto bi ti Albanci koji se spominju u tom spisu morali da imaju bilo kakve veze sa narodom koji je kasnije dosao i koji se danas naziva Albancima?

Zatim njihov jezik nije ni dominantno iranski, ni turski , ni kavkasko autohton , a nešto od toga bi morao biti da su kojim slučajem Albanci došli sa Kavkaza u tom periodu.
Ne, nije istina da bi morao biti dominantno nesto od toga, samo zato sto su dosli odatle.

Evo ja da predlozim genetska istrazivanja koja kazuju (http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_Albanians#Autosomal_DNA):

"They found that Albanians, on the one hand, have a high amount of identity by descent sharing, suggesting that both Albanians from Albania and Kosovo derived from a relatively small population that expanded recently and rapidly in the last 1,500 years. On the other hand, they are not wholly isolated or endogamous, as they share a significant amount of descent with nearby Macedonian, Greek and Italian populations.[102] The recent growth is particularly evident in Kosovar Albanians, which show particularly high levels of homogeneity, in contrast to the diversity otherwise found in other Balkan populations."

...sto bi ujedno bio i odgovor na tvoju konstataciju iz prethodnog posta:
Ne laprdaj i uključi malo mozak, kako može na nekoliko brodova da se doseli jedan narod ?.

Albanci su najstariji narod na balkanu, to svako normalan zna. Samo ovdje vidim ljudi vole da se prave ludi.

Citajte sta pisu zapadni istoricari, nemojte da trujete sebe bez potrebe. Hvala bogu imate znanje lako je saznati ko je sta danas.

Dovoljno je albanski jezik da se razlikuje od svih ostalih naroda na Balkanu.

Sve je ovo nase do Bukuresta (bukur esht sto znaci lijepo je) odakle se prostiremo sve do Atine.

Nas niko nije branio mi pravi albanci smo oduvjek ratovali protiv venecije, turske i slavena. Zato ste nas padom turske podijelili na 4-5 parceta ali tu smo i dalje, ceracemo se jos... ;)

Ako bih se moralo na taj nacin gledati pre bih se reklo da je "sve" Rumunsko-Vlasko .
A to sto ste se protiv Turaka borili , e svaka vam cast :lol:
I dan danas se oseca koliko ih (ne)volite ;)
I na kraju Srbi su oslobodili Albaniju od Turaka .
Ocemo li se cerati , verovatno , kad se maknu nato i ostake bodyguard institucije .

Jasno je da su Albani koje je doveo Manijak sa Sicilije zapravo Normani, a Arbani su kod Atalijata današnji Albanci, jasno ih razdvaja. Prema tome, slabašna teorija da su Albanci naseljeni u XI vijeku sa Kavaza preko Sicilije na Balkan je pokopana.
Današnji Albanci su starosjedioci Balkana (u odnosu na doseljene Slovene), što ne znači da su baš potomci antičkih Albanoa ili da su nužno najvećim dijelom potomci Ilira - sem ilirske imamo i tračku i pelašku teoriju o njihovom postanku koje još uvjek ne treba odbacivati.

Poslednja izmena:
Jasno je da su ti Albani koje je doveo Manijak sa Sicilije Normani, a Arbani su kod Atalijata današnji Albanci, jasno ih razdvaja. Prema tome,slabašna teorija da su Albanci naseljeni u XI vijeku sa Kavaza preko Sicilije na Balkan je pokopana.
Današnji Albanci su starosjedioci Balkana, što ne znači da su baš potomci antičkih Albanoa ili da su nužno najvećim dijelom potomci Ilira - sem ilirske imamo i tračku i pelašku teoriju o njihovom postanku koje još uvjek ne treba odbacivati.

Evo ja vidim da se srpska nacija i istorija srpske nacije pretresa vrlo kriticki , ali ne vidim da je to slucaj ni sa jednom drugom nacijom ovde?
Da sami pripadnici te nacije kriticki pristupaju kriticki i daju nam neke vec nepoznate podatke o svojima ?
Toga nema .
Svi smo donekle potomci Ilira, Tracana i ostalih , to ne znaci nista .

Evo ja vidim da se srpska nacija i istorija srpske nacije pretresa vrlo kriticki , ali ne vidim da je to slucaj ni sa jednom drugom nacijom ovde?
Da sami pripadnici te nacije kriticki pristupaju kriticki i daju nam neke vec nepoznate podatke o svojima ?
Toga nema .
Svi smo donekle potomci Ilira, Tracana i ostalih , to ne znaci nista .

Svakako da smo svi donekle potomci Ilira, Tračana i ostalih.
Samo što su današnji Srbi Sloveni i govore slovenskim jezikom - jezgro su im bili Srbi koji su došli kao Sloveni na Balkan u VII vijeku (što ne znači da je i njihovo jezgro u još daljoj prošlosti bilo slovensko) a koje je usisalo raznorazne doseljene slovenske i starosjedilačke elemente.
Sa druge strane jezgro današnjih Albanaca su neromanizovani stanovnici Balkana koje se sklonilo u nepristupačne sjevernoalbanske planine, tamo se bavilo stočarstvom, da bi kasnije doživjelo ekspanziju ka okolnim prostorima. I to jezgro je takođe vremenom usisalo razne starosjedilačke, pa i slovenske elemente. Jezik im mješavina tog njihovog starog jezika, sa jakim uplivima romanskog, slovensog i grčkog jezika. Da li je to jezgro bilo ilirsko, tračko, pelaško - to još ne znamo, kao što ne znamo pouzdano ni da li je ono doseljeno na prostor tih albanskih planina iz unutrašnjosti Balkana, ili je baš tu bilo prisutno znatno ranije.

Daj delove tog spisa. Koliko znamo ni sami Kavkaski Albanci nisu sebe tako nazivali.

Nevažno je kako su kavkaski Albanci sami sebe nazivali , pisac Atalijata koji govori o ljudima koje dovodi Manijak te ljude naziva Albani a kasnije pišući o balkanskim Albancima njih naziva Arbani i jasno ih odvaja. Slaven je postavljao isečke tog spisa nemam vremena sad da tražim , možda ću postaviti kasnije .

Zasto bi ti Albanci koji se spominju u tom spisu morali da imaju bilo kakve veze sa narodom koji je kasnije dosao i koji se danas naziva Albancima?

Jeste baš bi pisac u nekom bugarskom manastiru nabrajaući narode među njih uvrstio malu grupu ljudi na Siciliji kojima su pre petnaestak godina nasilno promenili veru . Osim toga pomenut je oblik Arbanasi , da li znamo da su Bugari itkada tako nazivali kavkaske Albance ?

Ne, nije istina da bi morao biti dominantno nesto od toga, samo zato sto su dosli odatle.

Navedi mi jedan jedini lingvistički rad koji albanski jezik povezuje sa jezicima na kavkazu toga vremena ? Ili drugo pitanje; pošto je samo jedan deo stanovništva kavkaskih Albanaca (KA) otišao na Siciliju da li postoji ikakva komparativna studija koja bi jezik potomaka kavkaskih albanaca bio srodan jeziku Albanaca na Balkanu ?

Evo ja da predlozim genetska istrazivanja koja kazuju (http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_Albanians#Autosomal_DNA):

"They found that Albanians, on the one hand, have a high amount of identity by descent sharing, suggesting that both Albanians from Albania and Kosovo derived from a relatively small population that expanded recently and rapidly in the last 1,500 years. On the other hand, they are not wholly isolated or endogamous, as they share a significant amount of descent with nearby Macedonian, Greek and Italian populations.[102] The recent growth is particularly evident in Kosovar Albanians, which show particularly high levels of homogeneity, in contrast to the diversity otherwise found in other Balkan populations."

...sto bi ujedno bio i odgovor na tvoju konstataciju iz prethodnog posta:

Relativno mali broj stanvnika i demografska ekspanzija Albanaca (kojima smo delom i sami svedoci) nije isto što i nekoliko brodova muškaraca.

Poslednja izmena:
Svakako da smo svi donekle potomci Ilira, Tračana i ostalih.
Samo što su današnji Srbi Sloveni i govore slovenskim jezikom - jezgro su im bili Srbi koji su došli kao Sloveni na Balkan u VII vijeku (što ne znači da je i njihovo jezgro u još daljoj prošlosti bilo slovensko) a koje je usisalo raznorazne doseljene slovenske i starosjedilačke elemente.
Sa druge strane jezgro današnjih Albanaca su neromanizovani stanovnici Balkana koje se sklonilo u nepristupačne sjevernoalbanske planine, tamo se bavilo stočarstvom, da bi kasnije doživjelo ekspanziju ka okolnim prostorima. I to jezgro je takođe vremenom usisalo razne starosjedilačke, pa i slovenske elemente. Jezik im mješavina tog njihovog starog jezika, sa jakim uplivima romanskog, slovensog i grčkog jezika. Da li je to jezgro bilo ilirsko, tračko, pelaško - to još ne znamo, kao što ne znamo pouzdano ni da li je ono doseljeno na prostor tih albanskih planina iz unutrašnjosti Balkana, ili je baš tu bilo prisutno znatno ranije.

Da, ali je to jezgro kasnije romanizovano, pa slovenizovano i na kraju albanzovano. I zato ne govori nista o pravom poreklu Albanaca.

За многе је вероватно изненађујућа присутност Албанаца живели на југу Италије, па и на Сицилији, која је неспорна. Данас је огромна већина њих тамо асимилована.

Jasno je da su Albani koje je doveo Manijak sa Sicilije zapravo Normani, a Arbani su kod Atalijata današnji Albanci, jasno ih razdvaja. Prema tome, slabašna teorija da su Albanci naseljeni u XI vijeku sa Kavaza preko Sicilije na Balkan je pokopana.
Današnji Albanci su starosjedioci Balkana (u odnosu na doseljene Slovene), što ne znači da su baš potomci antičkih Albanoa ili da su nužno najvećim dijelom potomci Ilira - sem ilirske imamo i tračku i pelašku teoriju o njihovom postanku koje još uvjek ne treba odbacivati.
Malo logike treba bez ikakvih naucnih istrazivanja ( i bas de ja taj Manijak doveo nekoga sta naravno nije tacno) ako ih je donjeo Manijak snekim brodovima kako pise , onda kako su se umnozili Albanci bez Zena :)

Da li je to jezgro bilo ilirsko, tračko, pelaško - to još ne znamo,

Prije bi rekao da su govorili isti jezik jer su od iste familije sta je vrlo logicno !

Kako ovo, "usisavanje drugih Slovena koji su takođe stigli na Balkan" možemo i pretpostaviti kad su se svi Sloveni tada zvali - Srbi. Dakle, Srbi su usisavali druge Srbe?

Malo logike treba bez ikakvih naucnih istrazivanja ( i bas de ja taj Manijak doveo nekoga sta naravno nije tacno) ako ih je donjeo Manijak snekim brodovima kako pise , onda kako su se umnozili Albanci bez Zena :)

Prije bi rekao da su govorili isti jezik jer su od iste familije sta je vrlo logicno !

Довео их је у луку Драч, 1043, са женама и децом, као део своје шаролике војске, тада се у такве походе ишло тако. Тако бар пише Михаило Аталиота.

Nevažno je kako su kavkaski Albanci sami sebe nazivali , pisac Atalijata koji govori o ljudima koje dovodi Manijak te ljude naziva Albani a kasnije pišući o balkanskim Albancima njih naziva Arbani. Slaven je postavljao isečke tog spisa nemam vremena sad da tražim , možda ću postaviti kasnije.
Hajde da vidimo sta pise u originalu.

Jeste baš bi pisac u nekom manastiru nabrajaući narode među njih uvrstio malu grupu ljudi na Siciliji kojima su pre petnaestak godina nasilno promenili veru . Osim toga pomenut je oblik Arbanai , da li znamo da su Bugari itkada tako nazivali kavkaske Albance ?
Istina, ne znamo kako su ih nazivali. Pitanje je i kako su ih nazivali pre nego sto su progovorili slovenskim jezikom. Pitanje je i odakle su oni dosli, a i pitanje je ko su oni jer im je genetika onako.. po 1/5 od svacega.

Navedi mi jedan jedini lingvistički rad koji albanski jezik povezuje sa jezicima na kavkazu toga vremena ? Ili drugo pitanje; pošto je samo jedan deo stanovništva kavkaskih Albanaca (KA) otišao na Siciliju da li postoji ikakva komparativna studija koja bi jezik potomaka kavkaskih albanaca bio srodan jeziku Albanaca na Balkanu ?
Naravno da ga nema, jer niko nije ni pokusao da ga uradi. Nikom ne pada na pamet da uci albanski jezik i da ga uporedjuje sa staro-grckim i staro-jermenskim , a Albanci se prave ludi jer im tako vise odgovara. Evo nadji bar jedan rad na tu temu koji govori da nema slicnosti? Nema ni toga...

Kakvo je stanje danas sa dokazima, podjednake su sanse da je albanski jezik iz Litvanije, sa Kavkaza, iz Avganistana ili iz Afrike. Sve je na nivou vrlo slabe hipoteze. Isto kao i ovo sa paleo-balkanskom vezom.

Relativno mali broj stanvnika i demografske ekspanzije Albanaca (kojima smo i sami svedoci) nije isto što i nekoliko brodova muškaraca.
Zasto ne bi bilo? Pa evo geneticari se slazu da su Albanci pridoslice na Kosovu iz "postmedieval perioda".Kada je tamo bilo par desetina hiljada ljudi njih je bilo manje od 1% a sad ih ima skoro 2 miliona.Ne postoji apsolutno nikakav problem sa teorijom od nekoliko brodova.

Kako ono beshe ide? Ako 1 muskarac ima 4 dece, znaci da se potomstvo prakticno posle svake generacije udvostrucuje. Kreni da racunas po 25 godina i za 250 godina od tog jednog muskarca dobijas 1000 potomaka, kroz 500 godina dobijas milion, kroz 750 godina dobijas milijardu...

Znaci teorijski, od samo jednog pridoslog Albanca iz 1014. godine do sada bi moglo da ih ima hiljadu miljardi ovde na Balkanu.

Довео их је у луку Драч, 1043, са женама и децом, као део своје шаролике војске, тада се у такве походе ишло тако. Тако бар пише Михаило Аталиота.

Secam se kad ovaj manijak postao popularan na ovim prostorima , tada nije pisalo ovako "са женама и децом" tek kasno Deretic se popravio .. Ali nema veze to za nas Albance , jedino ima veze sa takvim istoricarima sta vas uzmu na vrat , bez da istrazivaju naucno kao sto rade zapadne istoricare , npr. :

1.KAKO SE ZVALI TIH LJUDI STA ZIVE U KAVKAZU ?
Albanci nisu se zvali nikada , Arbanasi takodje nikada , Shqiptare takodje ne , nego UDI .

2. NJIHOV JEZIK U CIJOJ GRUPI SPADA ?
Legviske grane , sta nema nikakve smisle povezivati Balkanske Albance sa njihovim jezikom .

3.NJIHOVA NACIONALNA NOSNJA , KULTURA itd..

Довео их је у луку Драч, 1043
Ima dokumenata da su Albanci registrirani ovdje prije ovog datuma nego mislite vi kako hocete .

Poslednja izmena:
Ovaj dokumenat je od ovdasnjih prostora :

Godina -> 1000-1018
Anonymous:
Fragment on the Origins of Nations

The document seems to provide the earliest written reference to the Albanians as a people.
http://www.albanianhistory.net/en/texts1000-1799/AH1000.html

Pored ovoga , imate Ane Komneno u vizantijskim izvorima takodje kad budem imao vremena postiracu i antickih izvora od ovdasnjih Albanaca .

Secam se kad ovaj manijak postao popularan na ovim prostorima , tada nije pisalo ovako "са женама и децом" tek kasno Deretic se popravio .. Ali nema veze to za nas Albance , jedino ima veze sa takvim istoricarama sta vas uzmu na vrat , bez da istrazivaju naucno kao sto rade zapadne istoricare , npr. :

1.KAKO SE ZVALI TIH LJUDI STA ZIVE U KAVKAZU ?
Albanci nisu se zvali nikada , Arbanasi takodje nikada , Shqiptare takodje ne , nego UDI .

2. NJIHOV JEZIK U CIJOJ GRUPI SPADA ?
Legviske grane , sta nema nikakve smisle povezivati Balkanske Albance sa njihovim jezikom .

3.NJIHOVA NACIONALNA NOSNJA , KULTURA itd..

Ima dokumenata da su Albanci registrirani ovdje prije ovog datuma nego mislite vi kako hocete .

Држава на Кавказу се звала Албанија, кавкаска Албанија,

288s3g7.jpg

Њих су звали Албанцима,али не знам како су они себе тада звали.

Албански језик је посебно интересантан, јер, иако се на њему очитава прилично велики утицај романских језика, у основи тај језик није сродан ниједном другом европском језику.

Иако на југу Европе живе у највећој мери поред мора, појмови у вези мора су ом позајмљени, нпр. паде ми на памет риба, peshku, то је позајмљеница од италијанског pesce....

Постоји и прилично велики утицај грчког језика, zoti (Бог) је од грчког бога Зевса итд...

Што се тиче осталог, колико ја знам грчки историчари и путописци нигде не спомињу Албанце пре 1043.

Држава на Кавказу се звала Албанија, кавкаска Албанија,

288s3g7.jpg

Њих су звали Албанцима,али не знам како су они себе тада звали.

Албански језик је посебно интересантан, јер, иако се на њему очитава прилично велики утицај романских језика, у основи тај језик није сродан ниједном другом европском језику.

Иако на југу Европе живе у највећој мери поред мора, појмови у вези мора су ом позајмљени, нпр. паде ми на памет риба, peshku, то је позајмљеница од италијанског pesce....

Постоји и прилично велики утицај грчког језика, zoti (Бог) је од грчког бога Зевса итд...

Што се тиче осталог, колико ја знам грчки историчари и путописци нигде не спомињу Албанце пре 1043.
Ovde imas oficijalnu stranicu tih Kavkazaca pa opsirnije mozes citati ako oces znati vise o njihovom proslosti : http://www.azer.com/aiweb/categories/magazine/ai113_folder/113_articles/113_zaza_quick_facts.html

Постоји и прилично велики утицај грчког језика
Nije ovo tacno , ali necu da ulazim dublje u vezi toga jer ce biti veca polemika ako budem rekao da jezik Grka je jezik Vere i nema nikave veze sa antikom .

Poslednja izmena:
Arbër, како објашњаваш да су сви топоними не само на Косову, већ и у великом делу Албаније словенски, и немају везе са албанским језиком?

Koji topnimi , kao grad GENERAL JANKOVIC od vreme Jugoslavije ?
Nemojte uzeti u obzir topinime jer ko kako je dosao taj i dao svoje toponime i tako je svuda po svetu ,zato treba traziti starih imena od vreme Aantike kakve su topinimi bili tada na Kosovo i zasto su danas drugacije postale ?
Tako ces doci brzo do odgovora.

Moram ici , hvala za drustvo.

Koji topnimi , kao grad GENERAL JANKOVIC od vreme Jugoslavije ?
Nemojte uzeti u obzir topinime jer ko kako je dosao taj i dao svoje toponime i tako je svuda po svetu ,zato treba traziti starih imena od vreme Aantike kakve su topinimi bili tada na Kosovo i zasto su danas drugacije postale ?
Tako ces doci brzo do odgovora.

Moram ici , hvala za drustvo.

Не, не мислим на Ђенерал Јанковић или на Ђаковицу, сам топоним Косово је очигледно словенски. Па онда река Лепенац, планина Голеш, Чичавица, река Ситница, село Пантина...

Back