Etničko porijeklo Albanaca

Ovake primere imas na svaku vasu novinu http://www.vreme.com/cms/view.php?print=yes&id=541840 :dontunderstand: -> zasto me tako pitas kad imas na proslom stranicu i vaseg nekadasnjeg Premiera koji je napisao knjigu slicno ovome linku gore !!

Arber,
nedeljnik "Vreme" je pisao o ovom "događaju" sa podsmehom, čitaj malo bolje, upoznaj nijanse srpskog jezika...U tekstu se opisuje skup nekog kvaziistorijskog udruženja "Serbona" u Valjevu u cilju promovisanja zbornika radova koji je objavila, navodno, SANU.

Žalosno je što je skup u SANU (sa koga je potekao zbornik radova) organizovao jedan ugledni član, inače filozof po struci, istorijsko odeljenje SANU se ogradilo od čitavog skupa, a istoričar srednjeg veka Miloš Blagojević je otkazao svoje učešće demonstrativno kada je saznao ko je organizator a ko učesnici...

Ljudi poput Jovana I. Deretića, Slobodana Jarčevića, Dragoljuba P. Antića itd. nisu istoričari po struci, niti su u Srbiji članovi neke zvanične institucije, ozbiljno ih shvata retko ko u struci (što ne znači da ne uživaju određenu popularnost u nekim krugovima) itd...Na okruglom stolu nije učestvovao niko od istoričara koji se bave antičkim periodom ili srednjim vekom.

Da je SANU bila organizator skupa, ona bi ovaj zbornik radova izdala, a možeš videti i sam da je izdavač privatna izdavačka kuća "Pešić i sinovi" iz Beograda.
http://www.scribd.com/doc/117343900/Albanci-Lazni-Iliri

Sve to i dalje nema veze sa tvojim osnovnim nepoznavanjem npr vizantijskih izvora, istorijske terminologije itd itd.

Arber,
nedeljnik "Vreme" je pisao o ovom "događaju" sa podsmehom, čitaj malo bolje, upoznaj nijanse srpskog jezika...U tekstu se opisuje skup nekog kvaziistorijskog udruženja "Serbona" u Valjevu u cilju promovisanja zbornika radova koji je objavila, navodno, SANU.

Žalosno je što je skup u SANU (sa koga je potekao zbornik radova) organizovao jedan ugledni član, inače filozof po struci, istorijsko odeljenje SANU se ogradilo od čitavog skupa, a istoričar srednjeg veka Miloš Blagojević je otkazao svoje učešće demonstrativno kada je saznao ko je organizator a ko učesnici...

Ljudi poput Jovana I. Deretića, Slobodana Jarčevića, Dragoljuba P. Antića itd. nisu istoričari po struci, niti su u Srbiji članovi neke zvanične institucije, ozbiljno ih shvata retko ko u struci (što ne znači da ne uživaju određenu popularnost u nekim krugovima) itd...Na okruglom stolu nije učestvovao niko od istoričara koji se bave antičkim periodom ili srednjim vekom.

Da je SANU bila organizator skupa, ona bi ovaj zbornik radova izdala, a možeš videti i sam da je izdavač privatna izdavačka kuća "Pešić i sinovi" iz Beograda.
http://www.scribd.com/doc/117343900/Albanci-Lazni-Iliri

Sve to i dalje nema veze sa tvojim osnovnim nepoznavanjem npr vizantijskih izvora, istorijske terminologije itd itd.

Meni je licno drago sta se distancirate od takvih ali nazalost mali je broj kod Srba koji se distanciraju od ovakih ..

Nisam ja linguista , ni istoricar nisam sta znaci mogu i da gresim , ali eto nisam jos .. :)

Poslednja izmena:
Meni je licno drago sta se distancirate od takvih ali nazalost mali je broj kod Srba koji se distanciraju od ovakih ..

Nisam ja linguista , ni istoricar nisam sta znaci mogu i da gresim , sta nisam jos .. :)

Ako već grešiš, lepo priznaš da grešiš pa idemo dalje.

Malo je budalasto, da ne kažem nešto teže, da nas ubeđuješ da recimo kod Laonika Halkokondila piše nešto što zaista ne piše.
Ili da, eto, ne priznaješ osmanski defter oblasti Brankovića iz 1455. prosto zato što ti se ne dopada to što tamo piše.
Ili da nas zatrpavaš nekim linkovima bez ikakve veze u kojima kao citiraš neki vizantijski dokument a ono nije dokument već komentar iz 17. veka na jedan vizantijski narativni izvor iz 13. veka (Georgije Akropolit ako si zaboravio).

Drugo, neće biti da se "mali broj od Srba distancirao od takvih". Na osnovu čega to tvrdiš? Neka anketa ili popis? Neki precizni podaci ili tvoje lično mišljenje?

Treće, u Srbiji, takva kakva je, naučna istoriografija je vrlo žilava i jasno se opire kvazinauci, ZAPAMTI TO. Za razliku od nekih drugih država u okruženju, ovde u školskim programima i u najvišim naučnim institucijama nema priča na temu "Srbi...narod najstariji".

Četvrto, paranaučne skupove niko ne zabranjuje, niti za tim ima potrebe. Istorija kao nauka je u globalnoj krizi, što je čini mi se i očekivano, i od tuda popularnost knjiga tipa "Da Vinčijev kod", "Crna Atina", "Sivi vuk" itd. Raspitaj se i o tome malo.

Poslednja izmena:
Ako već grešiš, lepo priznaš da grešiš pa idemo dalje.

Malo je budalasto, da ne kažem nešto teže, da nas ubeđuješ da recimo kod Laonika Halkokondila piše nešto što zaista ne piše.
Ili da, eto, ne priznaješ osmanski defter oblasti Brankovića iz 1455. prosto zato što ti se ne dopada to što tamo piše.
Ili da nas zatrpavaš nekim linkovima bez ikakve veze u kojima kao citiraš neki vizantijski dokument a ono nije dokument već komentar iz 17. veka na jedan vizantijski narativni izvor iz 13. veka (Georgije Akropolit ako si zaboravio).

Drugo, neće biti da se "mali broj od Srba distancirao od takvih". Na osnovu čega to tvrdiš? Neka anketa ili popis? Neki precizni podaci ili tvoje lično mišljenje?

Treće, u Srbiji, takva kakva je, naučna istoriografija je vrlo žilava i jasno se opire kvazinauci, ZAPAMTI TO. Za razliku od nekih drugih država u okruženju, ovde u školskim programima i u najvišim naučnim institucijama nema priča na temu "Srbi...narod najstariji".

Četvrto, paranaučne skupove niko ne zabranjuje, niti za tim ima potrebe. Istorija kao nauka je u globalnoj krizi, što je čini mi se i očekivano, i od tuda popularnost knjiga tipa "Da Vinčijev kod", "Crna Atina", "Sivi vuk" itd. Raspitaj se i o tome malo.

A gde je taj tefter ili defter u originalu jer ja ga nisam video , bar ne na ovu temu ?

A gde je taj tefter ili defter u originalu jer ja ga nisam video , bar ne na ovu temu ?

http://www.scribd.com/doc/60208030/Oblast-Brankovica-Opsirni-katastarski-popis-iz-1455-godine
Evo ti sarajevsko izdanje iz 1972. sa prevodom i komentarima na srpskohrvatskom.

Defeter se čuva u Istanbulu u ovoj instituciji : http://www.devletarsivleri.gov.tr/
Slobodno im piši i pitaj ih kako tačno izgleda, da li je to neki velikosrpski falsifikat ili neka srpsko-turska zavera protiv višemilenijumskog većinskog prisustva Albanaca na Kosovu i Metohiji...

Takođe, fotokopija je postojala u Sarajevu, služila je za pripremu ovog izdanja.

Eto, toliko, laku noć...

http://www.scribd.com/doc/60208030/Oblast-Brankovica-Opsirni-katastarski-popis-iz-1455-godine
Evo ti sarajevsko izdanje iz 1972. sa prevodom i komentarima na srpskohrvatskom.

Defeter se čuva u Istanbulu u ovoj instituciji : http://www.devletarsivleri.gov.tr/
Slobodno im piši i pitaj ih kako tačno izgleda, da li je to neki velikosrpski falsifikat ili neka srpsko-turska zavera protiv višemilenijumskog većinskog prisustva Albanaca na Kosovu i Metohiji...

Takođe, fotokopija je postojala u Sarajevu, služila je za pripremu ovog izdanja.

Eto, toliko, laku noć...

O,K, Hvala , citacu sta pise tamo .. Laku Noc i tebi .

Pa jeste, nema potrebe da se opet opečeš...

I da ponovim, za učene vizantijske autore (uz neke izuzetke) Albanci su Iliri, ali su i Srbi Tribali, Bugari Mezi, Turci Persijanci, Mađari Huni ili Peonci, Rusi Tavroskiti...

Vi ste i po drzavnim skolama uclili do prije (sada neznam vise ) da nase poreklo je od Ilira .. Inace ima i kod Ane Komnene ono sto si rekao sada ok .. interesujeme u vezi vaseg linka za Brankovica , dali se Brankovic zvao Gergur Brankovic ?
Jer u medjurvreme sam prelistao neke stranice u tom linku , a neko od forumasa isti link je postirao u proslim stranicama . sjecam se .
Jos jednom , dali je tacno da se Brankovic zvao Gergur Brankovic ili sam ja pomesao nesto ?

Ovake primere imas na svaku vasu novinu http://www.vreme.com/cms/view.php?print=yes&id=541840 :dontunderstand: -> zasto me tako pitas kad imas na proslom stranicu i vaseg nekadasnjeg Premiera koji je napisao knjigu slicno ovome linku gore !!

Arber -

Koji istoričar? Navedi bar neko ime...

Za pocetak, da cujemo ime. Dajte imena istoricara.

Da čujemo, koji istoričar? O istoričarima je bilo riječ.

Nekadašnjeg premijera??? Koga?

Vi ste i po drzavnim skolama uclili do prije (sada neznam vise ) da nase poreklo je od Ilira ..

I sada se to uči. Da su Albanci potomci delimično romanizovanih Ilira sa albanskih planina, koji su se zahvaljujući nepristupačnom terenu i nomadskom načinu života oduprli i romanizaciji i slovenizaciji.

Samo što je i to dosta uprošćen pristup, prilagođen deci i brzom tempu nastave, jer je etnogeneza mnogo složeniji proces. U školstvu se, na primer, uopšte ne pominje ilirska komponenta u srpskoj etnogenezi, niti albanska komponenta (a bilo je i nje, tj. pravoslavne albanske mase koja je po verskoj liniji prišla Srbima i izmešala se sa njima), kao što se ni u albanskoj etnogenezi ne pominje slovenska i kasnija srpska komponenta.

Arber -

Da čujemo, koji istoričar? O istoričarima je bilo riječ.

Nekadašnjeg premijera??? Koga?

....

Klaudije II Gotski

Ljudi poput Jovana I. Deretića, Slobodana Jarčevića, Dragoljuba P. Antića itd.
Sta ti znace sva ova pitanja kolega ?
Da li znas za jedno vase pitanje da ja trebam potrosti puno vremena a ti pitas na svaki post po nekoliko puta !!

Ovde nemas nista da dodas >> http://forum.krstarica.com/showthre...o-Albanaca?p=27996893&viewfull=1#post27996893

....

Sta ti znace sva ova pitanja kolega ?
Da li znas za jedno vase pitanje da ja trebam potrosti puno vremena a ti pitas na svaki post po nekoliko puta !!

Ovde nemas nista da dodas >> http://forum.krstarica.com/showthre...o-Albanaca?p=27996893&viewfull=1#post27996893

Arber, idemo redom:

"Mitomaniju" sam mislio na jedan dio vasih istoricara koji ne priznaju druge nacije na ovim prostorima nego samo srpske , znamo njih jbg .

Jesi li govorio istinu, pogrešno se izrazio, il' lag'o?

Poslednja izmena:
Knosos (Κνωσός)
Knosi je prva palata izgrađena u svetu (?) Arhitekti kazu da je najmanje 4000 godina stara , izgrađena u fazama iz kulture Kreto - mikenske do sada naseljeno sa Albancima,
1184816_431376126976247_3793209_n.png

Plis ne nosi danas niko tamo , isto kao sto su zabranili i albanski jezik ..
Vise : http://en.wikipedia.org/wiki/Knossos

Knosos (Κνωσός)
Knosi je prva palata izgrađena u svetu (?) Arhitekti kazu da je najmanje 4000 godina stara , izgrađena u fazama iz kulture Kreto - mikenske do sada naseljeno sa Albancima,
1184816_431376126976247_3793209_n.png

Plis ne nosi danas niko tamo , isto kao sto su zabranili i albanski jezik ..
Vise : http://en.wikipedia.org/wiki/Knossos

@Arbër. Meni je drago što si došao na ovu temu zbog naših autohtonista. Valjda će im pasti na pamet da obrnu situaciju i uvide kako to glupo izgleda kad trabunjaju o bezmalo praistorijskoj srbskoj drevnosti.

Poslednja izmena:
Ovde se opasno brkaju pojmovi. Kao prvo, Albanija je egzonim, to jest strani naziv za datu teritoriju i ne može se van konteksta frljati citatima. Kao kad je u pitanju pojam vlaha/Vlaha, od ključne je važnosti ko koristi termin, kad ga koristi i u kom kontekstu, jer u zavisnosti od konteksta može označavati čitav dijapazon pojmova, od hrišćanina, stočara, brđana, pa do Mlečana, Srba, Rumuna ili vlaške nacionalne zajednice u Srbiji. Ja ovde sad mogu da navedem nemačke mape u kojima je "Albanijom" obeležena teritorija Crne Gore, Hercegovine, polovine Srbije, Makedonije i Albanije i citate o velikoj seobi Albanaca predvođenih albanskim patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, po narodnosti i lično Albancem, i o tome kako se tvrdokorno drže u Austrougarskoj svoje albanske nacionalnosti, albanskog jezika i albanske grčko-šizmatičke crkve i traže svoje vojvodstvo. O ovakvoj pojavi sam govorio kada sam kritikovao domaće pseudoistoričare oličene u onome šta rade i kakav naučni metod imaju. Taj fenomen osim kod nas, postoji još jedino kod Albanaca i Makedonaca. Fetiš starosedelaštva, projekcije savremenih nacija na antičku istoriju, manija antičkog vremena i orgazmiranje nad Aleksandrom Velikim i činjenicom da o nepismenim narodima Makedonjana, Ilira, Tračana i ostalih znamo toliko malo da je prostor za jezičke manipulacije i izvlačenje suludih zaključaka praktično neograničen. I da, zajedničko za sve troje je apsolutno nipodaštavanje Grka i gledanje na Grke kao na neke seljačine i otimače tuđe kulture, a zapravo je bilo obrnuto.

Kod Srba postoji jedan drugi problem, a to je problem da se prihvati da Albanci nisu ljudoždersko pleme koje se sporazumeva groktanjem, već narod kao i Srbi, samo sa manjom državotvornom istorijom, ali ništa manjom kulturom, folklorom, tradicijom itd. I kod Albanaca postoji taj isti problem prema Srbima, maltene identičan, a njihova manija starosedelaštva je cirka 100 puta veća nego kod Srba, gde zahvata samo jednu sektu među istoričarima-hobistima, već je rasprostranjena na nivou cele nacije. Ali to niti znači da je ispravna, niti da je treba u potpunosti negirati.

Mentalitet je, uopšte slovenski mentalitet, takav da mnogo više osećamo nego što uspevamo da artikulišemo. Drugim narodima uspeva da artikulišu i suprotno od onog što osećaju (vidi pod HAZU).

Rekao bih da je opravdano osećanje našeg prostog naroda da su Albanci strano telo među balkanskim narodima koje je dospelo na Slovenski Jug ako ne s Marsa ono izvesno sa neke azijske planinske vukojebine. Koji još balkanski narod sistematski uništava grobove, grobnice i čitava groblja drugih naroda? Ne gajim iluzije o visokim moralnim načelima srpskog naroda, ali kad je u pitanju kult mrtvih, svi na Slovenskom Jugu - osim Albanaca - u sebi nose sličan oblik arhetipskog, primitivne magijske, religijske ili običajne svesti. Čini mi se da je taj oblik ponašanja (unutar grupe srodnih ponašanja) genetski. Prosto se takav rodiš.

Problem kvaziistoričara kod Srba je, nazovimo ga pravim imenom, ustvari, problem srpskih istoričara. Npr. kao odgovor na lanjski cunami apologije austro-ugarske uloge u Velikom ratu - sa srpske strane jedna jedina knjiga o tom ratu umesto deset. Naša istoriografija treba tek da se rodi, pa da počne da se razvija i raste.

Problem kvaziistoričara kod Srba je, nazovimo ga pravim imenom, ustvari, problem srpskih istoričara. Npr. kao odgovor na lanjski cunami apologije austro-ugarske uloge u Velikom ratu - sa srpske strane jedna jedina knjiga o tom ratu umesto deset. Naša istoriografija treba tek da se rodi, pa da počne da se razvija i raste.

Ako misliš na knjigu Dimića i Radivojevićeve, možda jednostavno nema više ništa da se kaže?
Poenta je u kvalitetu, a ne kvantitetu. Ako je u toj jednoj knjizi sve već rečeno, prilično jasno tako kako i stoji, koja je svrha pisati i objavljivati još neke, druge knjige?

I <borbu> za istinom sačinjava ne samo objavljivanje knjiga, već i članaka (u npr. Kovićev članak u Politici; Antićev prikaz Klarkove knjige u Analima beogradskog Pravnog fakulteta), održavanje emisija (Ković i Životić često bijaše na RTS i recimo Ćirilici), kao i organizovanje naučnih skupova i uopšteno javnih rasprava; u cijeloj priči je pored Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu uključena recimo i Matica srpska. Univerzitetska biblioteka 'Svetozar Marković' nedavno je organizovala izložbu revizionističke i antirevizionističke literature i sad je vrlo lako dostupna.

Uskoro će, 30. i 31. maja, biti održana i javna debata u Jeremićevom Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Conf-S-283x197.jpg

Na naučnoj konferenciji biće prisutno preko 20 stručnjaka iz svijeta; Srbija je uspjela da dovede u BG čak i najglasnijeg zagovaratelja nove interpretacije o odgovornosti srpskog iredentizma; glavom i bradom, Kristofera Klarka. Među učesnicima:
* spomenuti profesor sa univerziteta u Kembridžu, Kristofer Klark
* osnivač Stratfora, Džordž Friman
* oksfordski profesor Hartmut fon Štrandman (predstavnik istorijske interpretacije Franca Fišera - o ključnoj odgovornosti Nemačke)
* profesor sa američkog Kolumbija univerziteta Džefri Saks
* profesorka Nina Hruščova (unuka Nikite Hruščova)

P. S. Ovo je samo Srbija; o Republici Srpskoj da ni ne govorimo...

Poslednja izmena:
Meni se činilo da je ta apologija Austrougarske postojala samo u krugovima popularne "istorije", na šta i ne treba da reaguju istoričari, već mediji i kapital. Na primer, oglasili su se istaknuti austrijski istoričari (isto tako sterilno i bez medijskih senzacija) i jasno rekli da ta apologija ne dolazi iz njihovih krugova.

A i, budimo realni, pre će Kurir, Blic ili neko slično smeć..., pardon, dnevni list, da objavi naslov poput "Sramota! Engleski istoričari proglasili Principa teroristom!" ispod kojeg će da stoji osvrt na neki objavljen tekst nekog anonimusa koji je medijski i politički bio vrlo aktivan protiv Srbije u proteklom periodu, nego recenziju neke stvarne britanske knjige na ovu temu. Britaniju i Engleze pominjem jer je bilo nekoliko "senzacija" u kojima baš oni navodno zaboravljaju šta se dogodilo u Velikom ratu.

Back