Etničko porijeklo Albanaca

Ko ? Da niste možda vi ?

Da su Bošnjci stari kako vi predstavljate bili bi neki pisani izvori o njima, ili bi barem bilo nešto u istoriji zabilježeno o tom famoznom narodu Bošnjaka. Uglavnom, ovo nije mitomanija, to što ti nikada nisi čuo za ovu civlizaciju pa govoriš da je mitomanija je tvoja stvar. Proguglaj i možda nešto i naučiš o njima...

Pisani izvori postoje. To sto ih ti ne vidis a ostali tvoji falsifikuju i premestaju u vase, druga je prica.

Pisani izvori postoje. To sto ih ti ne vidis a ostali tvoji falsifikuju i premestaju u vase, druga je prica.

Neka gospodin dotični nauči razliku između Bosanca i Bošnjaka. Ja ovdje govorim o novonastaloj naciji zvanoj Bošnjaci. A ne znam ja ko volio ovako malo da mjenja istoriju, vi ste se nedavno oglasili kako je Vuk Karadžić plagijator, pa svi vi od 1995. godine hoćete da izvrnete istoriju. Napunio vam Alijetina glavu o islamu i tim sranjima pa ajmo sada da istoriju izvrnemo na neku drugu stranu.

Предрасуде нису случајно настале. Пре Призренске лиге слагали смо се одлично, а онда је почело њихово коришћење сваке прилике за отимање онога што им не припада. Много их има и хоће обједињену еничку државу, ништа чудно, то је карактеристично за све народе тог периода, међутим за разлику од комшија они нису ратовали у балканским ратовима против Турака, нису ратовали у Првом Светском рату против окупатора, већ су веће ратове и окршаје користили како би без труда добили територије, а сувише су били дивљи да би организовали модерне државе, а недовољно храбри да би се за њих борили. Сви су људи на свету исти, али то не значи да р азличити народи немају неке културолошке карактеристике које их чине засебним. У Југославији сви памтимо Шиптаре (тада их је ретко ко звао Албанцима) као људе који држе пекаре, продају сунцокрет и цепају дрва. Нажалост прости људи стварају предрасуде, па као што на западу, због простих гастарбајтера, људи мисле да смо ми са Балкана стока, тако се и у Југославији због простих Албанаца читав народ сматрао дивљим. Међутим, понашање Албанаца на Косову, нарочито ових из Албаније сигурно није повисило мишљење о њима. Народ који као руља пале све цркве пред собом, није се ни по средњовековним стандардима сматрао културним, а камоли данас. Као и ми Срби и Албанци су у многоме заслужни због предрасуда. А господин Арбер нека скокне до Атине, да види како се понашају његови сународници.

Dok su predrasude sličnog tipa koje drugi gaje prema Srbima, naslućujem, nastale iz čiste mržnje. Zar ne?

Иначе под албанским фолклором мислите на ону дивљачку игру скакања и викања? Под културом мислите на?

Divljačke igre skikanja i vikanja? Pretpostavljam da ste se na srpskim prelima od Nikšića pa do Gospića naslušali opera i nagledali baleta kad posedujete takav elitizam.

Pod kulturom mislim na kulturu.

Ovo je kao kad Albanci kažu Srbima, vi ste narod sa Karpata, marš nazad u Rusiju. Rugala se šerpa loncu, velika mu usta.

Nit se ja rugam njemu, dapače dosta naroda je upravo poteklo sa Kavkaza.

Ovo što on pokušava da izvrene istoriju kao što su to mnogi počeli da rade u posljednje dvije decenije je ono što mene najviše kopka. Svi su odjednom starosjedioci i šta ja više znam šta...

Pogledati emisiju :
od 35:00 do 39:00 min u vezi etničkog porekla današnjih Albanaca.

Ajme...
Nema izvora za Jankovićeve tvrdnje...

Ma ko će gledati emisije, napiši u par crta šta tamo kaže, da ne gubimo vreme.

Ukratko, kaže da se Mirditi doseljavaju u IX stoljeću sa vizantijsko-arapskog prostora (u više talasa), a potom Arbane Romeji kolonizuju u XI st. na ove prostore da bi oslabili Slovene; i tako preko svih stoljeća, dolazi do formiranja albanskoga naroda poslije 1945. godine, tj. okončanja Drugog svjetskog rata. Janković tvrdi da se vidi da su to u pitanju dosta različite etničke skupine, te da naši domaći Albanci nisu mogli razumjeti Envera Hoču, jer su je njihov maternji bio dosta drugačiji.

I vidi se da ili novinari nisu dobro razumjeli Jankovića, ili je u pitanju nekakva manipulacija, il' je pak on izravno lagao o ukidanju Katedre za nacionalnu arheologiju srednjeg veka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Simptomatično mi je što je Janković to pitanje voditelja jednostavno izignorisao, a mogao je iskoristiti priliku da negira...
Prilično fascinantno da se toliko godina taj predmet ukida. XD

Poslednja izmena:
ovaj autor je iz 1599 godine , ima je i na engleskom jeziku istu knjigu :
Lazzaro Soranzo - 1599
"U Dardaniju ima vise Albanca od Srba "
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/5903_403902249723635_1820037606_n.png
link : https://www.google.com/search?q=Laz...ls=org.mozilla:en-US:official&spell=1&tbm=bks

Arber, to kod Soranca ne piše. Bacimo pogled još jednom, malo detaljnije, na to što si postavio:

5903_403902249723635_1820037606_n.png

Soranco ne piše da u Dardaniji ima Albanaca više no Srba, već u dukađinskoj oblasti, u podnožju Šar planine. Za taj kraj piše da se (1) nalazi u Dardaniji na granicama Albanije, i da je (2) nastanjen više Albancima negoli Srbima - što je naravno i tačno jer u pitanju je kraj sjeverne Albanije i zapadne Metohije, uz koji istočni djelić današnje Crne Gore. To naravno nije ništa neobično; kolonizacija Albanaca na kosovsko-metohijske prostore otpočinje mnogo ranije nego što se inače misli, već poslije formiranja nove osmanske državotvorne politike poslije Bitke kod Lepanta 1571. godine; poznato je i sasvim očekivano da su već do kraja XVI otpočela doseljavanja Albanaca u te prostore (u određene dijelove Metohije).

Ukoliko mi ne vjeruješ, evo ti italijanskoga originala:

Albanci.jpg

Dakle, vrlo je jasno na šta je Soranco mislio kada je rekao da ima više Srba no Albanaca; originalno značenje se u svim prevodima sa italijanskog na engleski, pa sa njega na naš jezik (odnosno na albanski), izgubilo...tu leži problem.

Inače albanskim <autohtonistima> Soranco baš i ne ide na ruku, jer upravo prema njemu srpski narod obitava prvenstveno na prostoru od planina Albanije do rijeke Dunav, što bi vrlo logično podrazumijevalo da dalje od podnožja Šar planine žive Srbi (a objašnjenje za kraj Dukađina je posebno naglašeno, upravo da bi se razlikovalo od susjednih, srpskih krajeva).

P. S. Podsjetio bih sve da se prisjete koje tačno oblasti obuhvata Dukađin (istorijski, a ne kako je u skorije vrijeme prozvana Metohija)...

Poslednja izmena:
Arber, to kod Soranca ne piše. Bacimo pogled još jednom, malo detaljnije, na to što si postavio:

5903_403902249723635_1820037606_n.png

Soranco ne piše da u Dardaniji ima Albanaca više no Srba, već u dukađinskoj oblasti, u podnožju Šar planine. Za taj kraj piše da se (1) nalazi u Dardaniji na granicama Albanije, i da je (2) nastanjen više Albancima negoli Srbima - što je naravno i tačno jer u pitanju je kraj sjeverne Albanije i zapadne Metohije, uz koji istočni djelić današnje Crne Gore. To naravno nije ništa neobično; kolonizacija Albanaca na kosovsko-metohijske prostore otpočinje mnogo ranije nego što se inače misli, već poslije formiranja nove osmanske državotvorne politike poslije Bitke kod Lepanta 1571. godine; poznato je i sasvim očekivano da su već do kraja XVI otpočela doseljavanja Albanaca u te prostore (u određene dijelove Metohije).

Ukoliko mi ne vjeruješ, evo ti italijanskoga originala:

Albanci.jpg

Dakle, vrlo je jasno na šta je Soranco mislio kada je rekao da ima više Srba no Albanaca; originalno značenje se u svim prevodima sa italijanskog na engleski, pa sa njega na naš jezik (odnosno na albanski), izgubilo...tu leži problem.

Inače albanskim <autohtonistima> Soranco baš i ne ide na ruku, jer upravo prema njemu srpski narod obitava prvenstveno na prostoru od planina Albanije do rijeke Dunav, što bi vrlo logično podrazumijevalo da dalje od podnožja Šar planine žive Srbi (a objašnjenje za kraj Dukađina je posebno naglašeno, upravo da bi se razlikovalo od susjednih, srpskih krajeva).

Sad si mi postavio oba dva primera na orignalan jezik to jest italijanski i na engleski jezik koji sam ga ja postovao , mislis original ne pise kao ono na engleski sta sam ga postavio ili mislis da ne pise u "Dardaniji ima vise Albanaca od Srba" ?
Ili mislis pogresno je preveden ?
Ja sam donjeo tog primera upravo od Italiana , pa nasao na jedan nas forum koji imaju isti primer na engleskom , ako mi ne verujes da pise tako kod originala onda pitaj kojeg koji zna italijanski i zavrsena prica ...
Da se razumemo , covek prica za granice Dardanije koje su 4-5 puta vece od danasnje granice Kosova .

kolonizacija Albanaca na kosovsko-metohijske prostore otpočinje mnogo ranije nego što se inače misli, već poslije formiranja nove osmanske državotvorne politike poslije Bitke kod Lepanta 1571. godine; poznato je i sasvim očekivano da su već do kraja XVI otpočela doseljavanja Albanaca u te prostore (u određene dijelove Metohije).
U to vreme Albanci ratuju protiv Osmanlija u sred Prishtine dragi Slaven-e :think:

Sad si mi postavio oba dva primera na orignalan jezik to jest italijanski i na engleski jezik koji sam ga ja postovao , mislis original ne pise kao ono na engleski sta sam ga postavio ili mislis da ne pise u "Dardaniji ima vise Albanaca od Srba" ?
Ili mislis pogresno je preveden ?

I u engleskom prevodu i originalu piše isto, ali pogrešan je prevod izvršen sa engleskog na naš jezik.

Ja sam donjeo tog primera upravo od Italiana , pa nasao na jedan nas forum koji imaju isti primer na engleskom , ako mi ne verujes da pise tako kod originala onda pitaj kojeg koji zna italijanski i zavrsena prica ...
Da se razumemo , covek prica za granice Dardanije koje su 4-5 puta vece od danasnje granice Kosova .

Evo šta piše:

Ovi Dukađini borave u Šar planini, na granici sa Prezeremom, ili Prizdrenom kako ga zovu Sloveni, ili Perenopoljem kako se zvaše u antičko vrijeme, koji se nalazi u Dardaniji na granicama Albanije, i nastanjen je više Albancima nego Srbima.

Zašto se posebno naglašava? Zašto je prizrenska u srpskom kraju al' očito sa značajnom albanskom populacijom, tj. kako bi se dotično naznačilo jer dalje poslije šar-planinskih zabiti su krajevi naseljeni Srbima...

U to vreme Albanci ratuju protiv Osmanlija u sred Prishtine dragi Slaven-e :think:

Je l' ti poznato šta Soranco piše o Albancima u pomenutoj knjizi, vezano za upravo vrijeme o kojem pričamo?

Poslednja izmena:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map2344.png
Dukagjini- Karta
Ako je tako kako si ga preveo , dali ti to znaci da nisu bili pristutni Albanci na Kosovo kako tvrdite ?
Odgovor bese za ovog diskutna dole , to je bio cilj ovog posta :
Vi ste tek počeli da nastanjujete na Kosovu poslije drugog svjetkog rata.

------------------------------------

Je l' ti je poznato šta Soranco piše o Albancima u pomenutoj knjizi, vezano za upravo vrijeme o kojem pričamo?
Reci ?
XVI otpočela doseljavanja Albanaca
Ovo me interesju i hocu da nas ubedis dokazima da je ovo tacno .

Pre nego sta pocinjes da das odgovor , imaj na umu , da-do prije 160 godina Srbi su bili manje od 1 milion stanovnika , i nakon vaseg odgovora hocu da znam , kako su Srbi danas postali 10 miliona !!!!
Hvala.

Poslednja izmena:

Ime je posljedica najnovijeg vremena; Dukađin nema mnogo preklapanja sa Metohijom, a osmišljen je kako bi Albanci izbjegli taj grčko-pravoslavni, 'srpski/slovenski' naziv.

Ovo je jedna prilično loša karta (da jasno kažemo!), al' šturo govoreći pripada području kojem je vladala porodica Dukagina, tj. dala ime.

Ako sam dobro razumio, albanski doseljenici sa jugozapada, Dukađinci, poveli su sa sobom naziv svog kraja kao takvi, i tako od skora se koristi to ime.
Istorijski <Dukađin> nije Metohija...

Ako je tako kako si ga preveo , dali ti to znaci da nisu bili pristutni Albanci na Kosovo kako tvrdite ?

Ne znam šta to mi tvrdimo. Albanske etničke ekspanzije je bilo i prije Turaka, a prilično veliki odvio se u vrijeme cara Dušana.
Albanci su (prenosim po Šuflaju) već etnički se proširili do Prizrena još u XIV stoljeću, dakle preko dobrog stoljeća prije učvršćenja Turaka Osmanlija na tom području. Određeni izvori domaće i turske prirode kasnog srednjovjekovlja svjedoče o alb. prisustvu na pojedinim dijelovima Metohije, osobito na zapadnijim i južnijim krajevima.

Odgovor bese za ovogo diskutna dole , to je bio cilj ovog posta :

Ta rečenica je toliko smiješna i nevjerovatna da ni ne iziskuje nikakav odgovor; nije potrebno ići do XVI st. da bi se opovrgla, dovoljno je pogledati popise stanovništva iz kraljevskog perioda jugoslovenske države. :lol:

Prema Sorancu, Albanci su bili jednostavan i kukavički narod koji se drži Turaka. Posebno je naglašavao da taj narod malo šta zajedničko dijeli sa nekadašnjim junačkim precima iz Skenderbegova vremena.

Mogu li dobiti neko pojašnjenje o kakvim albanskim borbama krajem XVI st. je riječ, i još to oko Prištine? :think:

Pre nego sta pocinjes da das odgovor , imaj na umu , da-do prije 160 godina Srbi su bili manje od 1 milion stanovnika , i nakon vaseg odgovora hocu da znam , kako su Srbi danas postali 10 miliona !!!!
Hvala.

A ko kaže da je 1840-ih godina bilo svega milion Srba? U izvoru piše da Srbija ima oko milion duša, odnosno da toliko sveukupno živi na ovom području:

Pashaluk_of_Belgrade_and_teritorial_annexion_in_1833.png

Po kojoj logici porediš cjelokupnu brojnost srpskoga naroda na zemaljskoj kugli (što inače ne bi trebalo raditi, jer ko će odrođene brojati...Srba danas ima realno osam miliona) sa ovim?

Po kojoj logici porediš cjelokupnu brojnost srpskoga naroda na zemaljskoj kugli (što inače ne bi trebalo raditi, jer ko će odrođene brojati...Srba danas ima realno osam miliona) sa ovim?
Ovo je drugi izvor slican gornjeg posta :
http://tinypic.com/view.php?pic=2hdw7rt&s=7#.U2rCiYGSxec
Znaci imas dva izvora od razlicitih izvora i autora a skoro slicni .

Ne znam šta to mi tvrdimo. Albanske etničke ekspanzije je bilo i prije Turaka, a prilično veliki odvio se u vrijeme cara Dušana.
Albanci su (prenosim po Šuflaju) već etnički se proširili do Prizrena još u XIV stoljeću, dakle preko dobrog stoljeća prije učvršćenja Turaka Osmanlija na tom području. Određeni izvori domaće i turske prirode kasnog srednjovjekovlja svjedoče o alb. prisustvu na pojedinim dijelovima Metohije, osobito na zapadnijim i južnijim krajevima.
Kolega , ova tvrdnja (sada prije Turaka) je slicna onog "Arheologa" na youtube .
Moras nas razumeti , da mi smo umorni oda vase mitomanije , nema ljutnja !
Kome treba odgovarati prv ?
Onome koji kaze da smo posle drugog rata naselili Kosovo ili onome koj kaze 1912 Tito nas donjeo , ili opet onome da smo kao dosli sa Turcima pa sada XI veka , nakon toga sta ce biti na redu ?
Pa dajte nama dokaze ljudi , mora da postoje neki dokazi !!!
Shvacas da svaki od vas postavlja takva pitanja u razlicitim vremenima ?
Car Dusan je bio Feudalac i u to vreme srspko znaci Pravosljavje , tako da , ON NE REFLEKTIRA NACIJU VEC VERU .

Jedan drugi izvor prije (oko) 700 godina znaci prije Lazzaro:

"Ima dve Albanije kaze autor , jedna u Aziju blizine Indije koji mi nepricamo o tamosnoj Albaniju vec za Albaniju pod Vizantijcima cija je njihova teritorija OD RASKE do GRCKE i govorise za jedan hrabar narod "

Godina : 1308
Autor : Anonymous:
Naslov : Description of Eastern Europe

The so-called 'Anonymi Descriptio Europae Orientalis' (Anonymous Description of Eastern Europe) (1) is a mediaeval Latin text from the year 1308 which contains a survey of the lands of Eastern Europe, in particular the countries of the Balkans. Its anonymous author is thought to have been a French or French-educated cleric, most likely of the Dominican order, who was sent by the church to Serbia where he gained much of his information on the Balkans. The manuscript was edited in Kraków in 1916 by Olgierd Górka. In addition to sections depicting the various regions of Byzantine Greece, Rascia, Bulgaria, Ruthenia, Hungary, Poland and Bohemia, it contains a section on Albania, one of the rare descriptions of the country in the early years of the fourteenth century. We know that the Dominicans were active in Durrës from 1304 onwards when the town fell to the West after twenty years of Byzantine rule. In a letter dated 31 March 1304, Pope Benedict XI had asked the head of the Dominican Order in Hungary to send to Albania some of his subordinates of 'good moral character, active and eloquent' for missionary activities. With the support of the Holy See, the Dominicans thus had full power to set up a Latin hierarchy of their own liking on the Albanian coast to replace the Orthodox church which had been forced to abandon position.

Now we come to speak of Albania, which, on its southern side, is right next to Greece and is situated between Rascia and the land of the Despot (2). Albania is a rather extensive and large region. It has warlike inhabitants indeed, for they make excellent archers and lancers. This whole region is fed by four large rivers: the Ersenta (Erzen), the Mathia (Mat), the Scumpino (Shkumbin) and the Epasa (Osum). The land is productive in meat, cheese and milk; it is not very abundant in bread and wine, though the nobles in particular have enough. They do not have cities, camps, fortifications and farms, but live rather in tents and are constantly on the move from one place to another with the help of their troops and relatives. They do have one city called Duracium (Durrës) which belongs to the Latins and from which they get textiles and other necessities. The Prince of Tarento, son of the King of Sicily (3), now holds sway over part of this kingdom including the city of Durrës. It was the free will of the landowners who, on account of their natural love for the French, spontaneously and freely received him as their lord (4). From Apulia and the city of Brindisi one may cross over to Durrës in one night, and from Durrës one may travel on through Albania to Greece and to Constantinople much more easily and without all the road difficulties and perils of the sea. The Roman emperors of ancient times used this route (5) for it is excessively tedious to transport a large army in such a period of time by sea and by such long roads. The said kingdom of Albania now has no king, the land being divided among the landowners who rule it themselves and who are subject to no one else. This province is called Albania because the inhabitants of this region are born with white (albo) hair. The dogs here are of a huge size (6) and are so wild that they kill like lions. As Pliny mentions, the Albanians sent such a dog to Alexander the Great, which vanquished lions, elephants and bulls in the stadium. They have painted eyes, greyish in the pupils, such that they can see better at night than in the daytime. There are two Albanias, one in Asia near India of which we are not speaking here, and the other in Europe which is part of the Byzantine Empire and of which we are speaking here. It contains two provinces: Clisara (Këlcyra) and Tumurist (7). In addition to these two provinces, it has other provinces next to it: Cumania (8), Stophanatum (9), Polatum (Pult) and Debre (Dibra) which are provinces tributary to the Albanians and more or less subjected to them, for they are active in farming, tend their vineyards and take care of the necessities of life at home. The inhabitants of these provinces do not move from place to place as the aformentioned Albanians do, but live rather in solid mansions and towns, nor are they entirely Catholic or entirely schismatic. Should anyone preach the word of God to them, they would pretend to be true Catholics for it is reported that by nature they have a liking for the Latins. The aforementioned Albanians have a language which is distinct from that of the Latins, Greeks and Slavs such that in no way can they communicate with other peoples. This is enough on Albania.http://albanianhistory.net/texts15/AH1308.html

Mogu li dobiti neko pojašnjenje o kakvim albanskim borbama krajem XVI st. je riječ, i još to oko Prištine? :think:
Odgovaracu ti cim ga budem nasao .. Imam ga negde .

Poslednja izmena:

Tu fali Vojvodina, Bosna, Crna Gora, Vojna Krajina, celi region juzne Srbije i Kosovo. Tako da ne znam sta to treba da dokaze.

Srba danas mozda ima oko 10 miliona ako uracunamo Srbe po Americi i Australiji a koliko je to pametno je drugo pitanje, jer su se asimilirali vecinski. Dok za austriske Srbe svakoko se moze reci.

Inace ili ti ne znas engleski ili se pravis budalom. Inace Irak naprimer je imao 5 miliona stanovnika 1960te pa vidi sta velik natalitet i dobra medicina mogu da uradu.

Poslednja izmena:
Kolega , ova tvrdnja (sada prije Turaka) je slicna onog "Arheologa" na youtube .
Moras nas razumeti , da mi smo umorni oda vase mitomanije , nema ljutnja !
Kome treba odgovarati prv ?
Onome koji kaze da smo posle drugog rata naselili Kosovo ili onome koj kaze 1912 Tito nas donjeo , ili opet onome da smo kao dosli sa Turcima pa sada XI veka , nakon toga sta ce biti na redu ?
Pa dajte nama dokaze ljudi , mora da postoje neki dokazi !!!
Shvacas da svaki od vas postavlja takva pitanja u razlicitim vremenima ?

Ne, to nije tačno. Ovdje ne mislim šta amateri i laici tvrde, neki da su se Albanci na Kosovo doselili poslije II sv. rata, do onih koji tvrde da je doseljavanje izvršeno još u starom vijeku...dakle uvijek ćemo naći neupućene. Kada govorimo o onome što nauka tvrdi, onda tu nema nekog većeg sporenja; stvar je manje-više jasna, zato što se temelji na izvorima i korišćenju naučnog metoda.

Poznato mi je da ima albanskih naučnika koji su promoteri autohtonističkih interpretacija, ali to je po mom mišljenju više manifestacija novoromantičarskog pristupa i uskrsnuća nacionalizma, kakav je za početak vrlo karakterističan za ove krajeve, a kao drugo (po uzroku uticaja) ne previše različit od antikomanije koja je zavladala od skora, recimo, kod Makedonaca.
I svjestan sam da u svijetu zaista postoji izvjesni broj ljudi od nauke koje su ovakve ideje privukle, kao npr. Noel Malkolm kod zajednice istoričara...međutim oni su uvijek bili na rubu nauke, kao vrlo ograničeni zastupnici tvrdnji koje se smatraju vrlo kontroverznim, i sa stavovima koji odstupaju od saznanja naučne zajednice.

Za početak, pročitaj ovaj Hrabakov rad: Širenje arbanaških stočara po ravnicama i slovenski ratari srednjovekovne Albanije. A pročitaj i, ako nisi, glavnog hrvatskog albanologa, Šuflaja: Srbi i Arbanasi.

Oprosti ako mi postoje određene rezerve u ovako bitnoj diskusiji; ali na prethodnim stranicama si postavio manje-više tvrdnje sa kojima sumnjam da bi se ma ikoji ozbiljni Albanac složio, a kamoli neki drugi. Sa tako ekstremnim i krajnje nerazumnim stavovima, posebno u slučaju Grka, strahujem kako bismo mogli naći na zajednički jezik oko neke ovako manje teme... :confused:

Moje poređenje sa uvaženim Jankovićem ne razumijem, jer manje-više sve što sam pominjao ovdje jesu naučna saznanja; Vi ste ti koji se pseudonaučne tvrdnje postavljali na prethodnim stranicama.

Jedan od bitnijih izvora za proučavanje istorijsku demografsku strukturu kosovske regije jeste i osmanski tefter zemlje Brankovića iz juna 1455. godine; da prenesem zaključke dr Adema Hadžića, koji se bavio njime i drugim izvorima:

A. Hadžić:
Navedeni podaci jasno govore da su Arbanasi u vrijeme srednjovjekovne srpske države i u oblastima Kosova i Metohije, a ne samo u najužim graničnim područjima, živjeli kao manjina među Srbima, rasuti kako po trgovima tako i po selima.

Prema Hrabaku, udio albanske populacije u vremenu o kojem pišemo kretao se (vrlo) okvirno između 5% i 10%.

Car Dusan je bio Feudalac i u to vreme srspko znaci Pravosljavje , tako da , ON NE REFLEKTIRA NACIJU VEC VERU .

Ne razumijem. Šta ne reflektira naciju već vjeru..? :dontunderstand:

Jedan drugi izvor prije (oko) 700 godina znaci prije Lazzaro:

"Ima dve Albanije kaze autor , jedna u Aziju blizine Indije koji mi nepricamo o tamosnoj Albaniju vec za Albaniju pod Vizantijcima cija je njihova teritorija OD RASKE do GRCKE i govorise za jedan hrabar narod "

Godina : 1308
Autor : Anonymous:
Naslov : Description of Eastern Europe

The so-called 'Anonymi Descriptio Europae Orientalis' (Anonymous Description of Eastern Europe) (1) is a mediaeval Latin text from the year 1308 which contains a survey of the lands of Eastern Europe, in particular the countries of the Balkans. Its anonymous author is thought to have been a French or French-educated cleric, most likely of the Dominican order, who was sent by the church to Serbia where he gained much of his information on the Balkans. The manuscript was edited in Kraków in 1916 by Olgierd Górka. In addition to sections depicting the various regions of Byzantine Greece, Rascia, Bulgaria, Ruthenia, Hungary, Poland and Bohemia, it contains a section on Albania, one of the rare descriptions of the country in the early years of the fourteenth century. We know that the Dominicans were active in Durrës from 1304 onwards when the town fell to the West after twenty years of Byzantine rule. In a letter dated 31 March 1304, Pope Benedict XI had asked the head of the Dominican Order in Hungary to send to Albania some of his subordinates of 'good moral character, active and eloquent' for missionary activities. With the support of the Holy See, the Dominicans thus had full power to set up a Latin hierarchy of their own liking on the Albanian coast to replace the Orthodox church which had been forced to abandon position.

Now we come to speak of Albania, which, on its southern side, is right next to Greece and is situated between Rascia and the land of the Despot (2). Albania is a rather extensive and large region. It has warlike inhabitants indeed, for they make excellent archers and lancers. This whole region is fed by four large rivers: the Ersenta (Erzen), the Mathia (Mat), the Scumpino (Shkumbin) and the Epasa (Osum). The land is productive in meat, cheese and milk; it is not very abundant in bread and wine, though the nobles in particular have enough. They do not have cities, camps, fortifications and farms, but live rather in tents and are constantly on the move from one place to another with the help of their troops and relatives. They do have one city called Duracium (Durrës) which belongs to the Latins and from which they get textiles and other necessities. The Prince of Tarento, son of the King of Sicily (3), now holds sway over part of this kingdom including the city of Durrës. It was the free will of the landowners who, on account of their natural love for the French, spontaneously and freely received him as their lord (4). From Apulia and the city of Brindisi one may cross over to Durrës in one night, and from Durrës one may travel on through Albania to Greece and to Constantinople much more easily and without all the road difficulties and perils of the sea. The Roman emperors of ancient times used this route (5) for it is excessively tedious to transport a large army in such a period of time by sea and by such long roads. The said kingdom of Albania now has no king, the land being divided among the landowners who rule it themselves and who are subject to no one else. This province is called Albania because the inhabitants of this region are born with white (albo) hair. The dogs here are of a huge size (6) and are so wild that they kill like lions. As Pliny mentions, the Albanians sent such a dog to Alexander the Great, which vanquished lions, elephants and bulls in the stadium. They have painted eyes, greyish in the pupils, such that they can see better at night than in the daytime. There are two Albanias, one in Asia near India of which we are not speaking here, and the other in Europe which is part of the Byzantine Empire and of which we are speaking here. It contains two provinces: Clisara (Këlcyra) and Tumurist (7). In addition to these two provinces, it has other provinces next to it: Cumania (8), Stophanatum (9), Polatum (Pult) and Debre (Dibra) which are provinces tributary to the Albanians and more or less subjected to them, for they are active in farming, tend their vineyards and take care of the necessities of life at home. The inhabitants of these provinces do not move from place to place as the aformentioned Albanians do, but live rather in solid mansions and towns, nor are they entirely Catholic or entirely schismatic. Should anyone preach the word of God to them, they would pretend to be true Catholics for it is reported that by nature they have a liking for the Latins. The aforementioned Albanians have a language which is distinct from that of the Latins, Greeks and Slavs such that in no way can they communicate with other peoples. This is enough on Albania.http://albanianhistory.net/texts15/AH1308.html

Arber, pa pročitaj sam šta tu piše:

Anonim iz 1308:
Sada ćemo pričati o Albaniji, koja je, sa južne strane, odmah pored Grčke, i smještena između Raške i Despotata.
Anonim iz 1308:
Postoje dvije Albanije, jedna u Aziji kod Indije o kojoj ovdje ne govorimo, i ona u Evropi koja je dio Vizantijskog carstva i o kojoj ovdje pišemo.

Da li je nešto sporno u Anonimovom tekstu? Sve što on piše jeste da se Kraljevina Albanija nalazi između Srpskog kraljevstva i Epirske despotovine. To odgovara i istorijskom kontekstu; evo određene (okvirne i šture) karte sa Vikipedije te državne tvorevine:

Kingdom_of_Albania.png

U daljem tekstu nakon druge rečenice koju sam preveo, navode se i konkretne oblasti iz kojih se sastoji albanska zemlja; ona ne obuhvataju ni izbliza kosovsko-metohijska područja, koja su u Srpskoj (Raškoj). Ne znam na osnovu čega si ti to pročitao kao da na neki način obuhvata bilo Kosovo bilo Metohiju ili obližnje krajeve. :dontunderstand:

?

Bitke kod Lepanta 1571. godine

???

Ovo je drugi izvor slican gornjeg posta :
http://tinypic.com/view.php?pic=2hdw7rt&s=7#.U2rCiYGSxec
Znaci imas dva izvora od razlicitih izvora i autora a skoro slicni .

I dalje ne kužim o čemu je riječ. Podatak je tačan; Knjaževstvo Serbija jeste tada imalo oko 900.000 stanovnika (nisu sve bili isključivo Srbi, ali gotovo da jesu) tokom 1840-ih godina; o tome spora nema.

Danas tu ne živi ni izbliza deset miliona ljudi, pa čak ni upola toliko.
Mislim da ima nešto (par stotina hiljada?) preko četiri miliona; mada ne znam sada šta te tačno zanima...pitaš kako je učetvorostručen jedan broj duša poslije stoljeće i po? Ako te zanima nešto detaljnije, raspitaj se o prirodnom priraštaju i svemu što može da utiče na njega. Ne znam šta bi trebalo da ti pojašnjavam posebno u slučaju Srbije (sem u određenom periodu izuzetno velikog prir. priraštaja, i kataklizmičnih demografskih gubitaka koje je nanio Prvi svjetski rat).

Poslednja izmena:
Ne, to nije tačno. Ovdje ne mislim šta amateri i laici tvrde, neki da su se Albanci na Kosovo doselili poslije II sv. rata, do onih koji tvrde da je doseljavanje izvršeno još u starom vijeku...dakle uvijek ćemo naći neupućene. Kada govorimo o onome što nauka tvrdi, onda tu nema nekog većeg sporenja; stvar je manje-više jasna, zato što se temelji na izvorima i korišćenju naučnog metoda.

Poznato mi je da ima albanskih naučnika koji su promoteri autohtonističkih interpretacija, ali to je po mom mišljenju više manifestacija novoromantičarskog pristupa i uskrsnuća nacionalizma, kakav je za početak vrlo karakterističan za ove krajeve, a kao drugo (po uzroku uticaja) ne previše različit od antikomanije koja je zavladala od skora, recimo, kod Makedonaca.
I svjestan sam da u svijetu zaista postoji izvjesni broj ljudi od nauke koje su ovakve ideje privukle, kao npr. Noel Malkolm kod zajednice istoričara...međutim oni su uvijek bili na rubu nauke, kao vrlo ograničeni zastupnici tvrdnji koje se smatraju vrlo kontroverznim, i sa stavovima koji odstupaju od saznanja naučne zajednice.

Za početak, pročitaj ovaj Hrabakov rad: Širenje arbanaških stočara po ravnicama i slovenski ratari srednjovekovne Albanije. A pročitaj i, ako nisi, glavnog hrvatskog albanologa, Šuflaja: Srbi i Arbanasi.

Oprosti ako mi postoje određene rezerve u ovako bitnoj diskusiji; ali na prethodnim stranicama si postavio manje-više tvrdnje sa kojima sumnjam da bi se ma ikoji ozbiljni Albanac složio, a kamoli neki drugi. Sa tako ekstremnim i krajnje nerazumnim stavovima, posebno u slučaju Grka, strahujem kako bismo mogli naći na zajednički jezik oko neke ovako manje teme... :confused:

Moje poređenje sa uvaženim Jankovićem ne razumijem, jer manje-više sve što sam pominjao ovdje jesu naučna saznanja; Vi ste ti koji se pseudonaučne tvrdnje postavljali na prethodnim stranicama.

Jedan od bitnijih izvora za proučavanje istorijsku demografsku strukturu kosovske regije jeste i osmanski tefter zemlje Brankovića iz juna 1455. godine; da prenesem zaključke dr Adema Hadžića, koji se bavio njime i drugim izvorima:

Prema Hrabaku, udio albanske populacije u vremenu o kojem pišemo kretao se (vrlo) okvirno između 5% i 10%.

Ne razumijem. Šta ne reflektira naciju već vjeru..? :dontunderstand:

Arber, pa pročitaj sam šta tu piše:

Da li je nešto sporno u Anonimovom tekstu? Sve što on piše jeste da se Kraljevina Albanija nalazi između Srpskog kraljevstva i Epirske despotovine. To odgovara i istorijskom kontekstu; evo određene (okvirne i šture) karte sa Vikipedije te državne tvorevine:

Kingdom_of_Albania.png

U daljem tekstu nakon druge rečenice koju sam preveo, navode se i konkretne oblasti iz kojih se sastoji albanska zemlja; ona ne obuhvataju ni izbliza kosovsko-metohijska područja, koja su u Srpskoj (Raškoj). Ne znam na osnovu čega si ti to pročitao kao da na neki način obuhvata bilo Kosovo bilo Metohiju ili obližnje krajeve. :dontunderstand:

Razna doseljavanja se cuje od vas kolega !
Pogledaj samo u ovu stranicu imas 3 takve primere , sta je neozbiljno za ljude koji se bave istorijom !
zato što se temelji na izvorima i korišćenju naučnog metoda.
Nisi nam dao do sada nijedan izvor , a ja sam vama dao .
-Za pokojnog g-dina Hrabak , ako njega uzmes kao ozbiljan izvor za Albance onda zaista nemam reci !
1. Za razliku od tvojih postova , Ja ne postujem ovde sta Albanci pisu jer druga strana uzima albanske izvore ili autore kao propaganda , to znaci - u ovom slucaju , treba i Slaven da se pokaze kao FER igrac i da odstrani takve autore koji za nas Albance nisu verodostojne , a ti to znas .
2.Taj pokojni g-din tamo-unutar te stranice ima samo copy-paste , odnosno , uzeo kao primer neke autore ili albanaloge , ali , od cele njihova istrazivanja odvojio samo jednu ili dve recenice ,to znaci manipulacija !
Dali uopste Slaven zna slavnog Albanologa SHUFLAJ , jer cesto spominjes ?
Dali znas da su ga Srbi ubili na brutalan nacin upravo za ove stvari , i pokrali sva njegova istrazivanja u momentu kada je on ubijen ?
http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Šufflay
Pitaj se zasto je ubijen slavni Albanolog od strane Srbije !!??

Sve što on piše jeste da se Kraljevina Albanija nalazi između Srpskog kraljevstva i Epirske despotovine. To odgovara i istorijskom kontekstu; evo određene (okvirne i šture) karte sa Vikipedije te državne tvorevine:
Autor je napisao , OD RASKE DO GRCKE , ne od RASKE do EPIRA , zasto nisi uzeo ovu kartu kao primer :
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Municipalities_of_Serbia_Raška.png
A vi uopce niste spomenuti kao nacija tamo vec Albanci .

u Srpskoj (Raškoj). Ne znam na osnovu čega si ti to pročitao kao da na neki način obuhvata bilo Kosovo bilo Metohiju ili obližnje krajeve.
Takodje isto pravo imam i ja da napisem "Albanskoj Raskoj " jer su tamo Albanci bili prisutni , ima izvora a jos bolji izvor je od Marko Miljanov pa preporucujem ti da procitas njega ako nisi ?

Bitke kod Lepanta 1571. godine
Ne vidim da ima neke slicnosti ovo sa mojim postom zato sto , ja sam argumentirao da Albanska vojska bila u Pristini u vreme kada vi ocete da dokazete da uopce nismo ni bili na KS .

Mislim da ima nešto (par stotina hiljada?) preko četiri miliona; mada ne znam sada šta te tačno zanima...
Zanima me , gde su Albanci Pravoslavne vere danas ?
Takodje , pravi Crnogorci koji mi smatramo njih kao braca po krvi ?
Vllasi ?

Ne znam šta bi trebalo da ti pojašnjavam posebno u slučaju Srbije (sem u određenom periodu izuzetno velikog prir. priraštaja, i kataklizmičnih demografskih gubitaka koje je nanio Prvi svjetski rat).
Ako cemo ovako , ja lako mogu da napravim 15 miliona Albanaca i to argumentima , jos bolje od vasih autora i od ovdasnjih prostora ?

-Sta se starih "Grka" tice , tu si u pravo , nisu albanski naucnici ignorisali njihovo postajanje nego moje je misjlenje ovako , cituajuci razne nacije van nasih i vasih foruma dosao sam do zakljucka da oni nisu nikada postojali imajuci u vidu da pocinje da zaebavaju neki istoricari poput ovaj sarkazam http://www.theonion.com/articles/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks,18209/
Njihova imena su sumnjiva . jezik na koji je pisao Homer , Zeus ,njihova stara kultura , a pogotovo na ovu pitanje hocu da mi neko odgovori ali kao kolega :
-Ako je ZEUS stari GRK , onda zasto njegov sin DARDAN te njegov unuk ILIR ne smatrajuse stari grci ?
Hvala .

Poslednja izmena:
Tu fali Vojvodina, Bosna, Crna Gora, Vojna Krajina, celi region juzne Srbije i Kosovo. Tako da ne znam sta to treba da dokaze.

Srba danas mozda ima oko 10 miliona ako uracunamo Srbe po Americi i Australiji a koliko je to pametno je drugo pitanje, jer su se asimilirali vecinski. Dok za austriske Srbe svakoko se moze reci.
Nema Vojvodine tada .

Inace ili ti ne znas engleski ili se pravis budalom. Inace Irak naprimer je imao 5 miliona stanovnika 1960te pa vidi sta velik natalitet i dobra medicina mogu da uradu.
I asimilacija takodje kao glavni aparat :)

Ako cemo ovako , ja lako mogu da napravim 15 miliona Albanaca i to argumentima , jos bolje od vasih autora i od ovdasnjih prostora ?

Ne razumijem.
Šta ti zapravo pitaš?

Molim te, napiši na engleskom ako ti je tako lakše. Stvarno te ne razumijem.
Pitao si me prvo kako je sa milion stanovnika 1844. postalo deset danas...a rekoh ti da na tom prostoru ima nekih 4 - 5 miliona ljudi.

Ukupan broj Srba u regionu se sredinom XIX st. vjerovatno kretao negdje između 2 i 2,5 miliona duša (ako možda nisam malo precijenio). Ni polovina nije živjela u samoj Srbiji.

Nema Vojvodine tada

Ima. KV je mislio na ovo:

Vojvodina.png

Poslednja izmena:
Razna doseljavanja se cuje od vas kolega !
Pogledaj samo u ovu stranicu imas 3 takve primere , sta je neozbiljno za ljude koji se bave istorijom !

Ne razumijem. O kojim ljudima je riječ? :dontunderstand:

Nisi nam dao do sada nijedan izvor , a ja sam vama dao .

Nisam video nijedan izvor sa tvoje strane; vidio sam pogrešno prevođenje Anonima iz 1308. g. i Lazara Soranca s kraja XV st. :think:

-Za pokojnog g-dina Hrabak , ako njega uzmes kao ozbiljan izvor za Albance onda zaista nemam reci !
1. Za razliku od tvojih postova , Ja ne postujem ovde sta Albanci pisu jer druga strana uzima albanske izvore ili autore kao propaganda , to znaci - u ovom slucaju , treba i Slaven da se pokaze kao FER igrac i da odstrani takve autore koji za nas Albance nisu verodostojne , a ti to znas .

Za početak, moraš imati na umu da je ovo srpski forum. Dakle, logično je sasvim da prioritet ima literatura koju pisali Srbi, odnosno prevodi na srpski jezik.
Kao drugo - nisam postavljao isključivo Srbe, a to ti je koliko vidim (Šuflaj) čak i samome evidentno. Mada ni Hrabak nije baš Srbin, ako je problem u narodnosti autora.
Kao treće - ja, očito za razliku od tebe, ne gledam u nečiju nacionalnu pripadnost. Nema razloga da ovdje ne postavljaš što neki Albanac tvrdi, niti da zbog nacionalne pripadnosti to ne uvažimo - nauka nema boja, a naučnim metodom se uglavnom dolazi do istih činjenica, na kraju. Samo te molim da sve tekstove dostaviš bilo na srpskom ili engleskom jeziku, a ne na albanskom... :ok:

Uzgred, možeš li mi obrazložiti zašto Hrabak nije ozbiljan? :think:

Bi li ti Henrik Barić bio ozbiljan..?

2.Taj pokojni g-din tamo-unutar te stranice ima samo copy-paste , odnosno , uzeo kao primer neke autore ili albanaloge , ali , od cele njihova istrazivanja odvojio samo jednu ili dve recenice ,to znaci manipulacija !
Dali uopste Slaven zna slavnog Albanologa SHUFLAJ , jer cesto spominjes ?
Dali znas da su ga Srbi ubili na brutalan nacin upravo za ove stvari , i pokrali sva njegova istrazivanja u momentu kada je on ubijen ?
http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Šufflay
Pitaj se zasto je ubijen slavni Albanolog od strane Srbije !!??

..u čemu je problem? :dontunderstand:

Autor je napisao , OD RASKE DO GRCKE , ne od RASKE do EPIRA , zasto nisi uzeo ovu kartu kao primer :
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Municipalities_of_Serbia_Raška.png

Arber, moraš naučiti barem engleski. Ko god ti pruža prevode, to očito radi vrlo traljavo:

books

Citiraću samoga sebe:

Anonim iz 1308.:
Sada ćemo pričati o Albaniji, koja je, sa južne strane odmah pored Grčke, i smještena između Raške i Despotovine.

Dakle, Albanija je od Srbije do Epira.

A vi uopce niste spomenuti kao nacija tamo vec Albanci .

Ko? Gdje?

Takodje isto pravo imam i ja da napisem "Albanskoj Raskoj " jer su tamo Albanci bili prisutni , ima izvora a jos bolji izvor je od Marko Miljanov pa preporucujem ti da procitas njega ako nisi ?

Znam dotičnog autora vrlo dobro, al' kakve veze on ima sa našom diskusijom..?

Ne vidim da ima neke slicnosti ovo sa mojim postom zato sto , ja sam argumentirao da Albanska vojska bila u Pristini u vreme kada vi ocete da dokazete da uopce nismo ni bili na KS .

Od kada je to 1689. godina u XVI stoljeću?
:dontunderstand:

Zanima me , gde su Albanci Pravoslavne vere danas ?

Ima i danas Albanaca pravoslavaca, u samoj Albaniji. Arvaniti grčki, koji su albanskoga porijekla, takođe su svi pravoslavni.

Takodje , pravi Crnogorci koji mi smatramo njih kao braca po krvi ?

? ..u Crnoj Gori?

Za Crnogorce znaš gdje su; pa u Crnoj Gori :lol:

Eno imaju dvije nezavisne države; Rumuniju i Moldaviju; postoje zjednice u Srbiji (u Banatu i Timočkoj krajini), istroromanska populacija na zapadu Hrvatske, i ima nešto Vlaha po Makedoniji i Albaniji.

-Sta se starih "Grka" tice , tu si u pravo , nisu albanski naucnici ignorisali njihovo postajanje nego moje je misjlenje ovako , cituajuci razne nacije van nasih i vasih foruma dosao sam do zakljucka da oni nisu nikada postojali imajuci u vidu da pocinje da zaebavaju neki istoricari poput ovaj sarkazam http://www.theonion.com/articles/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks,18209/
Njihova imena su sumnjiva . jezik na koji je pisao Homer , Zeus ,njihova stara kultura , a pogotovo na ovu pitanje hocu da mi neko odgovori ali kao kolega :
-Ako je ZEUS stari GRK , onda zasto njegov sin DARDAN te njegov unuk ILIR ne smatrajuse stari grci ?
Hvala .

Zeznuo si i Deretliju. :)

I asimilacija takodje kao glavni aparat :)

Akulturacije i asimilacije ima u svim prostorima; pročitaj Hrabakov rad u pogledu brze asimilacije arbanaških stočara koji bi se doselili u srpskoj srednjovjekovnoj državi.

Ami Bue piše 1840. godine o arnaućenju Srba na osmanskoj teritoriji krajem XVIII i početkom XIX stoljeća.

Back