Ovde se opasno brkaju pojmovi. Kao prvo, Albanija je egzonim, to jest strani naziv za datu teritoriju i ne može se van konteksta frljati citatima. Kao kad je u pitanju pojam vlaha/Vlaha, od ključne je važnosti ko koristi termin, kad ga koristi i u kom kontekstu, jer u zavisnosti od konteksta može označavati čitav dijapazon pojmova, od hrišćanina, stočara, brđana, pa do Mlečana, Srba, Rumuna ili vlaške nacionalne zajednice u Srbiji. Ja ovde sad mogu da navedem nemačke mape u kojima je "Albanijom" obeležena teritorija Crne Gore, Hercegovine, polovine Srbije, Makedonije i Albanije i citate o velikoj seobi Albanaca predvođenih albanskim patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, po narodnosti i lično Albancem, i o tome kako se tvrdokorno drže u Austrougarskoj svoje albanske nacionalnosti, albanskog jezika i albanske grčko-šizmatičke crkve i traže svoje vojvodstvo. O ovakvoj pojavi sam govorio kada sam kritikovao domaće pseudoistoričare oličene u onome šta rade i kakav naučni metod imaju. Taj fenomen osim kod nas, postoji još jedino kod Albanaca i Makedonaca. Fetiš starosedelaštva, projekcije savremenih nacija na antičku istoriju, manija antičkog vremena i orgazmiranje nad Aleksandrom Velikim i činjenicom da o nepismenim narodima Makedonjana, Ilira, Tračana i ostalih znamo toliko malo da je prostor za jezičke manipulacije i izvlačenje suludih zaključaka praktično neograničen. I da, zajedničko za sve troje je apsolutno nipodaštavanje Grka i gledanje na Grke kao na neke seljačine i otimače tuđe kulture, a zapravo je bilo obrnuto.
Kod Srba postoji jedan drugi problem, a to je problem da se prihvati da Albanci nisu ljudoždersko pleme koje se sporazumeva groktanjem, već narod kao i Srbi, samo sa manjom državotvornom istorijom, ali ništa manjom kulturom, folklorom, tradicijom itd. I kod Albanaca postoji taj isti problem prema Srbima, maltene identičan, a njihova manija starosedelaštva je cirka 100 puta veća nego kod Srba, gde zahvata samo jednu sektu među istoričarima-hobistima, već je rasprostranjena na nivou cele nacije. Ali to niti znači da je ispravna, niti da je treba u potpunosti negirati.