Etničko porijeklo Albanaca

@Slaven777
Ja sam se izvanjavao prije nekoliko nedelja za moj slab srpski jezik , ali i nepisem toliko loso koliko se ti foliras ovde !

Coveku treba samo malo logike da razume da Albanci su bili prisutni unutar Srbije vise od samih Srba i to je dokazano , sta znaci da je nemoguce da su svi dosljaci iz Albanije ! Racunaj jos Albance u Grcku zato sto smo i tamo kao "doseljenici" prema tvojim postovima od predhodne stranice :

The only towns of importance in old Servia are Belgrad (27,000 inhabitants), Posharevatz (7,000 inhabitants), Shabatz (6,700 inhabitants), and Kraguyevatz (6,000 inhabitants). In that portion of Servia which has been acquired by tho treaty of Berlin, and which is almost exclusively inhabited by Bulgarians and Mohammedan Albanians, are Nish (16,000 inhabitants), in a most fertile district, the ancient capital of all Servia ; Leskovatz (10,000 inhabitants), and Vrauya (9,000 inhabitants), the latter with iron works and armourers' shops.

Elisée Reclus. The universal geography : earth and its inhabitants (Volume 1 Southern Europe). (page 21 of 53)

"After a mutiny in 1824, Turkish army force the Arbanasi out of Aleksinac. In their towns there is only a sporadic mention of Arbanasi, ossasionally". (Serbia: the country, people, life, customs, Petar Vlahović, Ethnographic Museum, 2004, p. 60).

Vranje :

Koliko tebi treba jos dokaza ?

Sorry tebi , jesi kulturan decko prema postovima ali ja s'tobom nemogu produziti raspravu zato sto ne priznajes nista ,neces da gubis bitku i zato komplikujes raspravu i odjednom mi kacis nevazne autore za modernog sveta pa tu stajes jer ocigledno fali ti druge , neutralne , priznate , itd.
Nama to ne fali kao sto vidis .

Znam da je srpski forum i iskren da budem ja sam zahvalan moderaciji za njihovu toleranciju !
Ovde sa tobom zavrsavam diskusiju dragi Slavene , iako znas cesto da isprovociras opet cenim tvoj trud .

Poslednja izmena:
Mi smo se umorili citajuci ili slusajuci gluposti od vasih "Arhitekta , Istoricara itd" .. I za ovaki "istrazivaca" neko ocekuje cak i da vama verujemo ?
Pitanje je , zasto vasim naucnicima toliko je briga oko naseg porekla , i zasto ima svaki svoju istoriju u vezi nas ?
Zar nije sramota da kome se dize k.. da pocinje da nas ocrne sa svojim idiotskim mitomanijama , ili kako bi se osecali vi kad bi mi toliko gluposti napisali o vama ?

Dovoljno je ovaj dokumenat kao odgovor da OBORI SVE NJEGOVE GLUPOSTE KOJI JE REKOA taj "ARHITEKT"

Vizantijske izvori sporedjuju Albance sa Ilirima :
sdl7yg.jpg

http://books.google.it/books?id=6x0...&ved=0CFcQ6AEwCQ#v=onepage&q=Ιλλυρικό&f=false

Arber,
jesam li ja dobro shvatio da ti smatraš da to što vizantijski autori Albance (Alvanite) "spoređuju" sa Ilirima predstavlja dokaz za ilirsko porekolo Albanaca???

Prvo, nisi citirao ni vizantijski izvor ni dokumenat u pravom smislu reči. Ako pogledaš samo malo bolje videćeš da od str. 201 počinje kritički aparat tj napomene (notae) čiji su autori bili dvojica učenjaka iz 17. veka Lav Alatios (Leo Allatius) i Teodor Dusa (Theodore Dousa).

Drugo, Alatios (1651) i Dousa (1614) su izdali i iskomentarisali, a to je učinio i 1836. delimično na osnovu njihovog rada i Nemac Imanuel Beker, delo jednog vizantijskog autora a to je, pogledaj naslovnicu - Georgije Akropolit (umro 1282).
Akropolitova Hronika je narativno delo, a ne dokumenat. To je važno da znaš, jer učeni vizantijski autori su, podražavajući antičke autore poput Herodota, Tukidida ili Polibija, koristili niz arhaičnih (zastarelih) naziva za narode, gradove, reke itd. S druge strane, u vizantijskim dokumentima (i srodnim izvorima) se arhaični nazivi za narode ne koriste.

Treće, Akropolit je, kao i drugi vizantijski autori, koristio arhaične nazive za narode pa je tako Alvanite zaista zvao Ilirima, ali, ne lezi vraže, i Srbe je zvao Tribalima. Ti si lepo citirao komentar na Akropolitovo delo gde stoji na str. 250 da pod Ilirima treba podrazumevati Alvanite, a sada lepo pogledaš drugi red na str. 251 pa vidiš da tamo piše Τριβαλλοι οι νυν Σερβοι (žurim pa ne mogu da stavim za grčki tako važnu akcentaciju).

Dakle, Akropolit Alvanite zove Ilirima, ali i Srbe zove Tribalima. Jel to DOKAZ da su Srbi, bez svake sumnje, u stvari drevni Tribali ???

Poslednja izmena:
Arber,
jesam li ja dobro shvatio da ti smatraš da to što vizantijski autori Albance (Alvanite) "spoređuju" sa Ilirima predstavlja dokaz za ilirsko porekolo Albanaca???

Prvo, nisi citirao ni vizantijski izvor ni dokumenat u pravom smislu reči. Ako pogledaš samo malo bolje videćeš da od str. 201 počinje kritički aparat tj napomene (notae) čiji su autori bili dvojica učenjaka iz 17. veka Lav Alatios (Leo Allatius) i Teodor Dusa (Theodore Dousa).

Drugo, Alatios (1651) i Dousa (1614) su izdali i iskomentarisali, a to je učinio i 1836. delimično na osnovu njihovog rada i Nemac Imanuel Beker, delo jednog vizantijskog autora a to je, pogledaj naslovnicu - Georgije Akropolit (umro 1282).
Akropolitova Hronika je narativno delo, a ne dokumenat. To je važno da znaš, jer učeni vizantijski autori su, podražavajući antičke autore poput Herodota, Tukidida ili Polibija, koristili niz arhaičnih (zastarelih) naziva za narode, gradove, reke itd. S druge strane, u vizantijskim dokumentima (i srodnim izvorima) se arhaični nazivi za narode ne koriste.

Treće, Akropolit je, kao i drugi vizantijski autori, koristio arhaične nazive za narode pa je tako Alvanite zaista zvao Ilirima, ali, ne lezi vraže, i Srbe je zvao Tribalima. Ti si lepo citirao komentar na Akropolitovo delo gde stoji na str. 250 da pod Ilirima treba podrazumevati Alvanite, a sada lepo pogledaš drugi red na str. 251 pa vidiš da tamo piše Τριβαλλοι οι νυν Σερβοι (žurim pa ne mogu da stavim za grčki tako važnu akcentaciju).

Dakle, Akropolit Alvanite zove Ilirima, ali i Srbe zove Tribalima. Jel to DOKAZ da su Srbi, bez svake sumnje, u stvari drevni Tribali ???

Otprilike jesi , samo sto ovaj post bio je namjenen za prethodnog diskutanta u vezi jedong Arhitekta i poenta ovog posta bilo je " prisutnost Albanaca" u to vreme sta taj Arhitekt pokusavao da krivi nasu proslost .
-Tamo gde sam uzeo ovaj post , pise da su autori ove knjige ovi dole :
Constantine Manasses (Greek: Κωνσταντῖνος Μανασσῆς; c. 1130 - c. 1187) was a Byzantine chronicler who flourished in the 12th century during the reign of Manuel I Komnenos (1143-1180). He was the author of a chronicle or historical synopsis of events from the creation of the world to the end of the reign of Nikephoros Botaneiates (1081), sponsored by Irene Komnene, the emperor's sister-in-law. It consists of about 7000 lines in the so-called political verse.

Za razliku od vasih , nasi istoricari su korrektniji sta se komsije tice !
Oni velikani nase istorije ne priznaju " seobe Slovena" , vise idu na to da su stanovnici na prostore bivse Yug-a asimilirani starosedeoci .
Za nekakvu vezu Srba sa Tribaldima zaista neznam .

Poslednja izmena:
Otprilike jesi , samo sto ovaj post bio je namjenen za prethodnog diskutanta u vezi jedong Arhitekta i poenta ovog posta bilo je " prisutnost Albanaca" u to vreme sta taj Arhitekt pokusavao da krivi nasu proslost .
-Tamo gde sam uzeo ovaj post , pise da su autori ove knjige ovi dole :

Za razliku od vasih , nasi istoricari su korrektniji sta se komsije tice !
Oni velikani nase istorije ne priznaju " seobe Slovena" , vise idu na to da su stanovnici na prostore bivse Yug-a asimilirani starosedeoci .
Za nekakvu vezu Srba sa Tribaldima zaista neznam .

Arber, nemoj biti slep pored očiju.
Na Googlebooks su zajedno "spakovani" Konstantin Manas, Joel i Georgije Akropolit, prelistaj i proveri i sam. Manas je živeo u 12. veku, to i sam vidiš, Joel je pisao početkom 13, a Akropolit u drugoj polovini 13. veka.

Ti bi, bez uvrede, da diskutuješ o nekim temama o kojima jako malo znaš (npr. vizantijska istoriografija). Za početak, probaj da shvatiš da su:
učeni vizantijski autori SVE narode nazivali starim antičkim nazivima npr. Akroplit je Alvanite zvao Ilirima, ali je i Srbe zvao Tribalima, Bugare Mezima, Turke Persijancima, Kumane Skitima itd.
Dakle, ako ti je Akropolit glavni dokaz da su Alvaniti u stvari Iliri, onda su i Srbi Tribali, a Turci Persijanci !

Ako te Akropolit interesuje imaš noviji prevod na engleski jezik iz 2007, delo Rut Makrides (http://www.birmingham.ac.uk/staff/profiles/bomg/macrides-ruth.aspx) sa univerziteta u Birmingemu. (A ako ne budeš lenj primetićeš u bibliografiji da je gospođa Makrides, između ostalih, koristila i niz srpskih stručnjaka u prevođenju i posebno pisanju komentara na Akropolita npr. Božidara Ferjančića, Gojka Subotića, Mirjanu Živojinović, Radivoja Radića, Ljubomira Maksimovića, Aleksandra Deroka...tu je i nezaobilazni beogradski profesor i akademik Rus Georgije Ostrogorski naravno)
http://www.scribd.com/doc/69611985/George-Akropolites-The-History

Toplo savetujem da usavršiš makar engleski jezik i čitaš što više.
To što znaš da su vizantijski autori Alvanite/Albanite zvali Ilirima, a istovremeno ne znaš da su baš SVE narode zvali arhaičnim imenima (npr. Srbe Tribalima ili Dalmatima) ne govori da si ozbiljan sagovornik...da budem blag za početak...
Toliko.

Poslednja izmena:
Arber, nemoj biti slep pored očiju.
Na Googlebooks su zajedno "spakovani" Konstantin Manas, Joel i Georgije Akropolit, prelistaj i proveri i sam. Manas je živeo u 12. veku, to i sam vidiš, Joel je pisao početkom 13, a Akropolit u drugoj polovini 13. veka.

Ti bi, bez uvrede, da diskutuješ o nekim temama o kojima jako malo znaš (npr. vizantijska istoriografija). Za početak, probaj da shvatiš da su:
učeni vizantijski autori SVE narode nazivali starim antičkim nazivima npr. Akroplit je Alvanite zvao Ilirima, ali je i Srbe zvao Tribalima, Bugare Mezima, Turke Persijancima, Kumane Skitima itd.
Dakle, ako ti je Akropolit glavni dokaz da su Alvaniti u stvari Iliri, onda su i Srbi Tribali, a Turci Persijanci !

Ako te Akropolit interesuje imaš noviji prevod na engleski jezik iz 2007, delo Rut Makrides (http://www.birmingham.ac.uk/staff/profiles/bomg/macrides-ruth.aspx) sa univerziteta u Birmingemu. (A ako ne budeš lenj primetićeš u bibliografiji da je gospođa Makrides, između ostalih, koristila i niz srpskih stručnjaka u prevođenju i posebno pisanju komentara na Akropolita npr. Božidara Ferjančića, Gojka Subotića, Mirjanu Živojinović, Radivoja Radića, Ljubomira Maksimovića, Aleksandra Deroka...tu je i nezaobilazni beogradski profesor i akademik Rus Georgije Ostrogorski naravno)
http://www.scribd.com/doc/69611985/George-Akropolites-The-History

Toplo savetujem da usavršiš makar engleski jezik i čitaš što više.
To što znaš da su vizantijski autori Alvanite/Albanite zvali Ilirima, a istovremeno ne znaš da su baš SVE narode zvali arhaičnim imenima (npr. Srbe Tribalima ili Dalmatima) ne govori da si ozbiljan sagovornik...da budem blag za početak...
Toliko.

Ima i prije tog datuma dokumenata pa jos druge od vreme vizantije ,al od dakle tebi ta ideja da taj post koristim kao glavni dokaz da smo poreklom od Ilira ?
Mi to mozemo da dokazujemo bez ikakvih pismenih izvora .

- - - - - - - - - -

I hvala za savete ali nemorate da me savetujete .

Godina 990 ,
Sveti Jovan Vladimir , rodjen oko 990 godine i umro 22 maja 1016
Neeman se zvao njegov otac bio sin Simeona i prvi Kralj Bugarskog carstva od Tribalda - Albanije

http://i45.tinypic.com/xlxiro.jpg
http://i45.tinypic.com/f5eg3.jpg

- - - - - - - - - -

Godina 990 ,
Sveti Jovan Vladimir , rodjen oko 990 godine i umro 22 maja 1016
Neeman se zvao njegov otac bio sin Simeona i prvi Kralj Bugarskog carstva od Tribalda - Albanije

http://i45.tinypic.com/xlxiro.jpg
http://i45.tinypic.com/f5eg3.jpg

Knjiga je stampana negdje od XIX veka .
I ovo moram da napisem :)

Albanci su identifikovani kao Iliri i Makedonci prema :

Laonikos Chalkokondyles ( Λαόνικος Χαλκοκονδύλης; 1423 – 1490)

Laonici Chalcocondylae Atheniensis historiarum libri decem
Laonikos Chalkokondylēs,Immanuel Bekker

ιλλυριους μαλλον το γενος τουτο ειναι ή αλβανους
&
Αλβανούς γαρ έγωγε μάλλον τε τοις Μακεδόσι προστίθεσθαι αν λέγει μοι ή άλλω τινι των κατά την οικουμένην εθνών
http://tinypic.com/view.php?pic=2chpuv&s=8#.U2wLS4GSxec

Za ovaj post imam i link , postiracu ga kad ga budem nasao ako treba ?

Georgius Pachymeres (Greek: Γεώργιος Παχυμέρης) (1242 – c. 1310), a Byzantine Greek historian, philosopher

G. Pachymeris, De Michaele et Andronico Paleologis, Bonn, 1835., Greek and Latin text.
http://books.google.ca/books?id=x9QFAAA ... &q&f=false
https://archive.org/details/demichaeleetand01bekkgoog

http://tinypic.com/view.php?pic=s6kq5x&s=8#.U2wMxoGSxec

G. Pachymeres, Hierocles and Philagrios, Declamationes XIII, Philogelos.
http://books.google.gr/books?id=iJQ-AAA ... &q&f=false

@Slaven777
Ja sam se izvanjavao prije nekoliko nedelja za moj slab srpski jezik , ali i nepisem toliko loso koliko se ti foliras ovde !

Prijatelju, stvarno te ponekad ne razumijem; ništa se ja ne foliram.

1) Nisam shvatio šta ono pišeš oko Šuflaja, ali ne da nisam razumio tvoj srpski, već zbog čega i kakav je kontekst.

2) Ništa nisam shvatio oko Zevsa i Dardana. Apsolutno ništa.

3) Zaista ne razumijem tvoje pitanje oko milion Srbijanaca 1840. godine; za početak, na tom području živi između 4 i 5 miliona ljudi danas, a ne deset, koliko si ti udvostručio

Prijatelju, stvarno te ponekad ne razumijem; ništa se ja ne foliram.

1) Nisam shvatio šta ono pišeš oko Šuflaja, ali ne da nisam razumio tvoj srpski, već zbog čega i kakav je kontekst.

3) Zaista ne razumijem tvoje pitanje oko milion Srbijanaca 1840. godine; za početak, na tom području živi između 4 i 5 miliona ljudi danas, a ne deset, koliko si ti udvostručio

Od Suflaj uzimate 2-3 reci samo , bez da znate ste je on sve (on za nas SLAVNI ) Suflaj napisao za Albance , jer kad bi ja postovao njegova istrazivanja jas sam siguran da ces me zvati opet "DERETIC" !

2) Ništa nisam shvatio oko Zevsa i Dardana. Apsolutno ništa.
Po mitologiju , zvanicno stoji ovako >> http://i25.photobucket.com/albums/c59/c0ldfir3/TheIliad-3.jpg
Pa ko je stari grk ovde , ko je Pelazg ili ko Ilir pobogu ?

Drugi put o tome ..

Od Suflaj uzimate 2-3 reci samo , bez da znate ste je on sve (on za nas SLAVNI ) Suflaj napisao za Albance , jer kad bi ja postovao njegova istrazivanja jas sam siguran da ces me zvati opet "DERETIC" !

Šuflajeve teorije su mnoge prevaziđene danas u nauci, ali on nikada nije sve i svašta napamet pripisivao alb. niti hrvatskom ili bilo kome narodu, tako da zasigurno ne bih dovodio Deretića u kontekst. :) Ma šta i rekli o određenim kontroverznijim Šuflajevim hipotezama (a na kraju krajeva pravi je naučnik taj koji sebi dozvoli da razmišlja izvan krutih ograničenja dogme), on je naučno pristupio.
Ja sam ga spomenuo čisto kako ne bi bez ikakve potpore djelovala moja tvrdnja da je, suprotno zamislima domaćih nacionalista, Kosmet bio bez Albanaca u srednjem vijeku. A moje pitanje je bilo skoncentrisano na Vaš komentar o načinu njegove smrti, tj. kako je okončao, gdje ste i Srbiju optužili za to. Kakve veze ima priroda njegove smrti sa bilo čim o čemu pričasmo? :dontunderstand:

Po mitologiju , zvanicno stoji ovako >> http://i25.photobucket.com/albums/c59/c0ldfir3/TheIliad-3.jpg
Pa ko je stari grk ovde , ko je Pelazg ili ko Ilir pobogu ?

To je mitološka genealogija. Ne vidim kakve veze ona ima sa istorijom.

Drugi put o tome ..

Pa čemu onda uopšte pominjati, ako nećemo o tome uopšte. XD

4) Da dodam i ovo - od kada 1689. godina spada u XVI stoljeće?

Albanci su identifikovani kao Iliri i Makedonci prema :

Laonikos Chalkokondyles ( Λαόνικος Χαλκοκονδύλης; 1423 – 1490)

Laonici Chalcocondylae Atheniensis historiarum libri decem
Laonikos Chalkokondylēs,Immanuel Bekker

http://tinypic.com/view.php?pic=2chpuv&s=8#.U2wLS4GSxec

Za ovaj post imam i link , postiracu ga kad ga budem nasao ako treba ?

Opet je ovdje u pitanju potpuno pogrešno čitanje izvora. Očito da je čovjek od koga preuzimate te podatke i koji postavlja to samo napamet sakupljao spomene Albanaca, bez ikakvog kritičkog pristupa ili čak prevođenja tekstova na maternji jezik.
Hajde, slobodno postavite; da vidimo šta zapravo Halkokondil piše o Albancima i Ilirima. :)

Opet je ovdje u pitanju potpuno pogrešno čitanje izvora. Očito da je čovjek od koga preuzimate te podatke i koji postavlja to samo napamet sakupljao spomene Albanaca, bez ikakvog kritičkog pristupa ili čak prevođenja tekstova na maternji jezik.
Hajde, slobodno postavite; da vidimo šta zapravo Halkokondil piše o Albancima i Ilirima. :)

Evo, da olakšam pos'o:

Λαόνικος Χαλκοκονδύλης:
Ἀρχήν δέ έγώ ουδε προσίεμαι τόν λόγον, ως είησαν Ἰλλυριών γένος οι Ἀλβανοί.

Evo latinske verzije, s obzirom da je taj jezik poznatiji:

Laonicus Chalcocondylus:
Nec vero principum ejus aermonis admitto, qui astruere conatur, Albanos esse Illyrici generis.

Poslednja izmena:
Nisam ja optuzio Srbiju za smrt Šufflay-ja vec tako pise po svim izvorima :
http://tinypic.com/view.php?pic=2wqhq8x&s=5#.U2weaYGSxec

http://dnevno.hr/ekalendar/na-danas...usred-zagreba-po-nalogu-iz-beograda-1931.html

I to te tera da sumnjas jos vise o nasoj proslosti .

- - - - - - - - - -

Evo, da olakšam pos'o:

Evo latinske verzije, s obzirom da je taj jezik poznatiji:

https://translate.google.com/#auto/...όν λόγον, ως είησαν Ἰλλυριών γένος οι Ἀλβανοί.

Ne vidim nikakav pogresan prevod od onog posta sta sam ga ja postovao ?

Poslednja izmena:
To je mitološka genealogija. Ne vidim kakve veze ona ima sa istorijom
.
Ja sam samo pitanje postavio jer me interesovalo , nisam imao nikakav drugi cilj , nikakav..
Znaci li da Zeus je stari Grk , a njegov sin Dardan neki Ilir ?!!
Nejasno ?
Zasto nemam pravo da sumnjam u stare grke kad se vec tako uci ?

Pa čemu onda uopšte pominjati, ako nećemo o tome uopšte. XD
Postajate nervozni u vezi ove teme i necete priznati da Pravoslavna vera umnozio vasu naciju i ne natalitet :)

Poslednja izmena:

..a zašto? :dontunderstand:

I to te tera da sumnjas jos vise o nasoj proslosti .

Na šta ovdje tačno misliš? Da me nešto tjera da sumnjam u...albansku istoriju??? :eek:

Ne vidim nikakav pogresan prevod od onog posta sta sam ga ja postovao ?

Za Halkokondila (Jugo)sloveni su Iliri, a on eksplicitno kaže da Albanci nisu Iliri, te da njegove kolege to ne znaju.

Zbog toga deretićevci i uopšteno ovi naši domaći autohtonisti prosto obožavaju Halkokondila, mada ne samo zbog toga što Srbe dovodi u vezu sa Ilirima koliko zbog njegovog aludiranja da su Srbi najveći i narod najstariji.

Postajate nervozni u vezi ove teme i necete priznati da Pravoslavna vera umnozio vasu naciju i ne natalitet :)

Postajem nervozan sam ako diskutant nije u sposobnosti da iznese ono što smatra.

Što se tiče akulturacije, nije mi jasno šta imam da priznam nešto što sam napisao i o čemu sam detaljno govorio, daleko prije Vas.

Akulturacije i asimilacije ima u svim prostorima; pročitaj Hrabakov rad u pogledu brze asimilacije arbanaških stočara koji bi se doselili u srpskoj srednjovjekovnoj državi.

Neznalica je onaj koji vjeruje da postoje čisti narodi, ili da je nekakav krvni potomak svojih predaka. Mnoge srpske poznate ličnosti imaju direktno (a ne dublje) strano, štaviše neslovensko porijeklo; evo jednog spiska sa Vikipedije, primjerice. Čak, zgodno je naglasiti i da su po svemu sudeći Srbi na prvom mjestu došli na ove prostore kao određena vojnička kasta; većina njihovih podanika i naroda koji će u potonjim stoljećima učestvovati u etnogenezi srpskoga naroda sačinjena od zatečenog življa...

Pravoslavlje je tu, dakako; posebno u posljednjim stoljećima, odigralo ključnu ulogu u formiranju moderne srpske nacije.

Ali da nataliteta nije bilo, tj. da se Srbi nisu razmnožavali, to jednostavno nije tačno. :lol: Nepotrebno je dokazivati zašto...

Када антички византијски аутори помињу данашње Шћипетаре они то раде под словенским егзонимом Албанци, и уз то их и не називају Албанцима већ Арбанима!!!!!:rtfm:
Арбер је начисто пуко.

Када антички византијски аутори помињу данашње Шћипетаре они то раде под словенским егзонимом Албанци, и уз то их и не називају Албанцима већ Арбанима!!!!!:rtfm:
Арбер је начисто пуко.

Ma nije puk'o neg', kao i mnogi ovdje, ne izvlači informacije iz knjiga, već ih skuplja po internetskim forumima i sa FaceBook-a...a svi već dobro znamo kamo to vodi i koji su rezultati.

Арбер је начисто пуко.

Sve sto sam postovao prevod je 100% tacan , a vi tražite dlaku u jajetu ;)

Pravoslavlje je tu, dakako; posebno u posljednjim stoljećima, odigralo ključnu ulogu u formiranju moderne srpske nacije.
Ne kljucnu vec celu ulogu u srpskoj naciji .
Kao prvo , ako trazite vase korene , ali realno , bez trikova i mitomanija , vi niste uopce Sloveni !
Iza vase istorije stoji samo Pravoslavje i ta ista prica je i kod Cara Dusana , i kroz cele vase stare istorije ..
Zato odvojite istoriju od vere jer su dva razlicita pojma .

Old Church Slavonic or Old Church Slavic (abbreviated as OCS), also known as also Old Bulgarian or Old Macedonian, was the first literary Slavic language.

https://www.google.com/search?q=Old...hrome..69i57&sourceid=chrome&es_sm=0&ie=UTF-8

Ne kljucnu vec celu ulogu u srpskoj naciji .

Eh! Cijelu! Ta da je tako, Srbija bi obuhvatala i Svetu goru, i Peloponez i prostirala se sve do Vladivostoka. :D
Srbi nisu cak ni najveca pravoslavna nacija, vec Rusi...a nisu čak ni odmah poslije njih po redu (to mjesto zauzimaju Ukrajinci).

Kao prvo , ako trazite vase korene , ali realno , bez trikova i mitomanija , vi niste uopce Sloveni !

Misliš na iransku teoriju o porijeklu Hrvata i Srba, tj. njihova etnonima? Da, vrlo je moguće da tu ima nečega, odnosno da njihovo etničko ime čak uopšte nije ni slovenskoga porijekla.

Kakvi trikovi i mitomanija..? :dontunderstand:

Iza vase istorije stoji samo Pravoslavje i ta ista prica je i kod Cara Dusana , i kroz cele vase stare istorije ..

Religija ne sačinjava jedinu komponentu nečije nacionalne istorije. Tu su i politički sukobi, ratovi, prevrati, ekonomske promjene, geografski, klimatski, kulturološki i mnogi drugi činioci...

Ne shvatam u kom kontekstu spominjete cara Dušana.

Zato odvojite istoriju od vere jer su dva razlicita pojma .

Bojim se da ne znam na šta tačno misliš, ali ne mogu se odvojiti, zato što je istorija vjeroispovjedanja jedan od sastavnih segmenata istorije (kao i istorija umjetnosti, istorijska geografija, ekonomska istorija i mnoge dr.)...

"Mitomaniju" sam mislio na jedan dio vasih istoricara koji ne priznaju druge nacije na ovim prostorima nego samo srpske , znamo njih jbg .
-ne vazi Pravoslavje za Ukrajince ili Ruse u ovom slucaju , vec samo "spsko Pravoslavje" , zato sto naziv SRB u srednjom veku oznacalo Ortdoksizam na zapadnom Balkanu , znaci i Albanci Pravoslavci se tada zvali Srbi , kao i Vllasi itd .. "
Pravoslavne Crkve na Kosovo , mali primer :
http://i50.tinypic.com/2s8g21j.jpg
http://i47.tinypic.com/2ajq1de.jpg
Danas su ovi svi "Srbi" , a takve slicne fotke ima jos .

"Mitomaniju" sam mislio na jedan dio vasih istoricara koji ne priznaju druge nacije na ovim prostorima nego samo srpske , znamo njih jbg .
-ne vazi Pravoslavje za Ukrajince ili Ruse u ovom slucaju , vec samo "spsko Pravoslavje" , zato sto naziv SRB u srednjom veku oznacalo Ortdoksizam na zapadnom Balkanu , znaci i Albanci Pravoslavci se tada zvali Srbi , kao i Vllasi itd .. "
Pravoslavne Crkve na Kosovo , mali primer :
http://i50.tinypic.com/2s8g21j.jpg
http://i47.tinypic.com/2ajq1de.jpg
Danas su ovi svi "Srbi" , a takve slicne fotke ima jos .

Koji istoričar? Navedi bar neko ime...

Back