Etničko porijeklo Albanaca

Богуне, који тебе то психолошки процес тера да се осећаш увређеним што се међу становништвом данашње Албаније проносила легенда да им је праотац из племена Курејши, од преисламских Араба? Шта ти ту видиш као расну ствар, ако они сами наводе као свог претка Араба? Или те вређа што за млеко користе израз "ћумешт"? Или што су Грци записивали и Арабија и Арбанасија записивали истим термином? Зашто би то тебе вређало?

Mene lično ne vređa, vređa logiku i zdrav razum kada se jedna ozbiljna i pipava tema obrađuje na takav način da čoveka brzinom svetlosti udaljava od istine i saznanja, umesto da ih njima približava. Lično može da uvredi nekoga ko je Albanac ili je na neki način emotivno vezan za tu temu, tako da je reakcija Podgoričkog Malog razumljiva, iako je ne opravdavam. Da neko takav logički aparat i takvu argumentaciju primenjuje za etničko poreklo Srba, takve reakcije bi bile 10 puta češće i 100 puta žešće.

Taj psihološki proces se zove razmišljanje i rasuđivanje. Albanci imaju veze sa Arapima taman koliko i Srbi.

Јел те вређа што су бројање наичили од влашког становништва на терену на који су се доселили ?

A da možda vlaška etnička komponenta nije igrala značajnu ulogu u etnogenezi svih zapadnobalkanskih naroda, poimence Srba, Albanaca, Grka, Makedonaca i Hrvata? Ti ovde dovodiš albanski u vezu sa arapskim posredstvom indoevropske fonetike i hvatanjima za slamku opskurnih hipoteza, aparatom kojim je moguće dokazati bilo šta. Ponavljam, ne možeš se baviti komparativnom lingvistikom ako ne poznaješ jezike o kojima govoriš. Takozvani "jezički paradoks" je pojam koji se odnosi na pojavu da jezik, koji je nastao kao alatka za komunikaciju između ljudi, postaje nesavladiva prepreka istoj komunikaciji kada se jezici jedni od drugih dovoljno udalje. To je pojava da tebi, koja ne poznaješ ni arapski ni albanski, oni "zvuče isto", kao što Bušmanima engleski i turski zvuče isto, a sa druge strane toliko dobro poznaješ maternji srpski da bez problema možeš da prepoznaješ i takve tanane varijacije u okviru njega i prepoznaješ razlike u govorima Vojvodine, istočne Srbije i zapadne Srbije, što neki strani govornik srpskog neće moći da prepozna ni nakon pola života provedenog u Srbiji.

Тешко ми је да поверујем да сте из целе приче о потомцима Васојевића на Сицилији, обојица (ти и Подгорички Мали) успели да утврдите само да, пошто је Сребрена пренела запис архимандрита Луке о сународницима који , јадни, вековима чувају своју причу, да се не забораве ко су и одакле су. нешто није у реду са Сребреном, или има ли Сребрена ВШО? Промакла вам је цела прича, није вас такла уопште, нити сте из ње схватили било шта о померањима народа, о племенима, о заблудама везаним за Албанце, нисте схватили да се још увек на Сицилији , међу Арберешим, а говори нашки језик, ништа, ништа, ништа...
То је чак гори случај но у оној пословици "Не лаје кера села ради, него себе ради", јер је , у оба случаја "кера" врло поремећена.

Ne znam o čemu govori poslovica i ne znam na šta laje ker i ko je poremećen, ali znam da sam reagovao na one "srbizme" u albanskom, za koje na kraju i ne znam da li uopšte tvrdiš da su srbizmi ili sam se ja istripovao, pa te lažno nabedio, jer gro odgovora u vezi sa tim čine pasusi tvoje emotivne reakcije i dodatnih digresija koje nemaju veze sa temom, i reagovao sam na onu "argumentaciju" po kojoj se veza jednog indoevropskog jezika (albanskog) i jednog semitskog (arapski) "dokazuje" između ostalog i fonemama koje su karakteristične za indoevropske jezike. To su dve stvari u koje se razumem i gde imam interes i argumente da intervenišem, što je i razumljivo, jer ne mogu na blef (kao neki) raspravljati o nečemu o čemu nemam pojma. Što se tiče zapisa arhimandrita Luke, na to nisam reagovao prosto jer o tome nemam šta da kažem, ne znam ko je arhimandrit Luka, ne znam ko su Arbereši sa Sicilije i te stvari uopšte nisam ni čitao... a, iskreno, ne pada mi na pamet da se o temama koje ne poznajem informišem od osoba za koje primetim da sa jednakom sigurnošću pričaju ordinarne gluposti u nekoj sferi o kojoj znam ponešto.

Poslednja izmena od moderatora:
e80gtu.jpg

Vasojeveći su albanskog porijekla, zato se tamo na Siciliji računaju u Arbreše (Albance), ako je ova priča istinita.
Ne govore srpski tamo, već naški, tako su Crnogorci vjekovima zvali svoj jezik.

Jes, vala, svi Crnogorci su Albanci, od njih su naučili da se dele u plemena - fisove i naučili su običaj krvne osvete.:roll:
I nošnju su uzeli od Albanaca.:mrgreen:
Samo su jezik uzeli od naših naških.

A sta konkretno nije u redu sa pricom i izvorom . Da li si procitao i druge sta i kako postavljaju ovde, pa da mozes tako na taj nacin da se obracas jednoj zenskoj osobi ?
Sto nam ti ne prezentujes svoje misljenje sve sa Jevremom skupa .
I ja se pitam gde je moderacija .

Hajde pogledaj linkove od njoj pa vidi koliko puta ona sama-sebe kontraodgovrila ?
To sto je zenska osoba bila postovana od moje strane , cak nekoliko mjeseci redom sam nju zvala LADY i pored toga sta je dala znakove od pocetka da je psihicko poromecena osoba , ali sta je dosta , dosta je .
Sada neka pise sama na svakoj temi .. eto vecina nas pauziramo i budi siguran , da niko nije dosao ovde da neko-nekoga isprovocira .

Ajmo ovako, opstepoznato saznanje je da su kod nas, na balkanu, u ctavoj Evropi i svijetu, raznorazne grupacije, plemena, oligarhije, potcinjavale jedni druge, sklapali saveze i utapali se jedni u druge. Iz svog tog buckurisa, kroz vjekove su se profilisali svi poznati narodi na kugli zemaljskoj.

Sta tu nije jasno, ludaci?

Ovo sto radi Sreb. je toliko preludo da je nevjerovatno da se iko bavi s tim nadajuci se da moze ista da dokaze, da poenitra s necim sto je opstepoznato i vazi za sve od Pekinga do Lisabona. WTF?

Ako bi neko bio dovoljno dokon i poremece, mogao bi ovako isto da postavlja sve i svasta dokazujuci da Srbi ne postoje, da su pali s Marsa i da je sve sto imaju, vec bilo necije (no shit??)

Probudi se. To vazi za cijeli svijet.

Evo mi sad koristimo americke softvere, americki kompjuter, rimska slova, ili vizantijska, kako kome milo, vjerujemo u jevrejsku religiju, neki u arapske, drogiramo se brazilskim kafama, pusimo centralnoamericki duvan......

Odrasti jadna, odrasti.

Hajde pogledaj linkove od njoj pa vidi koliko puta ona sama-sebe kontraodgovrila ?
To sto je zenska osoba bila postovana od moje strane , cak nekoliko mjeseci redom sam nju zvala LADY i pored toga sta je dala znakove od pocetka da je psihicko poromecena osoba , ali sta je dosta , dosta je .
Sada neka pise sama na svakoj temi .. eto vecina nas pauziramo i budi siguran , da niko nije dosao ovde da neko-nekoga isprovocira .

Jelda , to mene podseca kada si ti pisao da su Grci u stvari Albanci , da su Albanci autohtoni u Makedoniji , Grckoj i ko zna sve gde nisu .
Pa kad dobijes argumente da nije tako onda kazes da su to sve falsifikati . Sta ima vise da se kaze .
Dobio si popis sa KiM iz 14 veka i to turski kao sto si i trazio i posto ti se nije svidelo sta pise proglasio si ga faslifikatom .

Ajmo ovako, opstepoznato saznanje je da su kod nas, na balkanu, u ctavoj Evropi i svijetu, raznorazne grupacije, plemena, oligarhije, potcinjavale jedni druge, sklapali saveze i utapali se jedni u druge. Iz svog tog buckurisa, kroz vjekove su se profilisali svi poznati narodi na kugli zemaljskoj.

Sta tu nije jasno, ludaci?

Ovo sto radi Sreb. je toliko preludo da je nevjerovatno da se iko bavi s tim nadajuci se da moze ista da dokaze, da poenitra s necim sto je opstepoznato i vazi za sve od Pekinga do Lisabona. WTF?

Ako bi neko bio dovoljno dokon i poremece, mogao bi ovako isto da postavlja sve i svasta dokazujuci da Srbi ne postoje, da su pali s Marsa i da je sve sto imaju, vec bilo necije (no shit??)

Probudi se. To vazi za cijeli svijet.

Evo mi sad koristimo americke softvere, americki kompjuter, rimska slova, ili vizantijska, kako kome milo, vjerujemo u jevrejsku religiju, neki u arapske, drogiramo se brazilskim kafama, pusimo centralnoamericki duvan......

Odrasti jadna, odrasti.

A sta rade tvoji ( Dukljani ) , pa ono da ima obraza ne bi se izmisljalo jezik i ostale gluposti itd.
Nemam ja stomak vise da svarim vas "Dukljane" , dodje mi muka .100 puta menjati politicko i nacionalno opredeljenje je mizerno .

Јел те вређа што су бројање наичили од влашког становништва на терену на који су се доселили ?

A da možda vlaška etnička komponenta nije igrala značajnu ulogu u etnogenezi svih zapadnobalkanskih naroda, poimence Srba, Albanaca, Grka, Makedonaca i Hrvata?
Navedi vlaške pozajmljenice u brojanju kod Srba,Grka, Makedonaca i Hrvata.

.
To je pojava da tebi, koja ne poznaješ ni arapski ni albanski, oni "zvuče isto", .
To si video napisano gde?

ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЂ :
Упутили бисмо и на »Етимолошки речник арнаутскога језика« од Густава Мајера^ који је доказао да у арнаутском језику има 540 словенских и 870 ново-грчких речи. Остале су романског (1420) и турског корена. »Свега 400 речи нашао сам за које се са више или мање сигурности може тврдиги да су старо индо-германско наслеђе«.

memec_nemec_alb.png

mir_dobar_alb.png

prazan_alb.png

fag_bukva_vajsgand.png

gramota_bukva_vajsgand.png

far_eroti_i_albanci_vajgand.png

Preludo? A sta reci za ove dosljake sa Kavkaza koji pokusavaju da dokazu svoju navodnu "autohtonost" na Balkanu i to da ni manje ni vise direktno poticu od Ilira (iako se Iliri u istorijskim izvorima zadnji put spominju bar 700 godina pre prvog spomena siptara na ovim prostorima)...? Pa cak idu toliko daleko da tvrde da su naspram njih stari Grci bili divljaci... a bogami sam pre par godina video i tekst u kome siptar tvrdi da su oni (siptari) izmislili Judaizam. :eek: Ni to nije preludo, jel?

Genetika, antropologija i lingvistika pokazuju da se i Srbi i Albanci etnički dominantno sastoje od potomaka starosedelačkog stanovništva. Niti Albanci, niti neki proto-Albanci nisu "došljaci sa Kavkaza", tu teoriju je lansirao Jovan I. Deretić povezivanjem imena kavkaske i balkanske Albanije, a što je besmisleno jer se ni jedna ni druga Albanija na domaćim jezicima ne zovu isto, a u pitanju su različiti narodi i jezici. Jedino došljaštvo proto-Albanaca može biti vezano za područje Dakije (Rumunija), ali to je zasebna i malo složenija tema. Albanski "ilirizam" je nastao u evropskoj kujni i mora se reći da su ga svesrdno prihvatili Srbi koji tako pojednostavljenu verziju i dan danas štampaju u istorijskim udžbenicima u svom školskom programu. "Oni" koji tvrde te gluposti koje pominješ nisu albanski naučnici, nego albanski zanesenjaci i pseudoistoričari potpuno identični našim i makedonskim i za sve troje su zajedničke dve svari: 1. manijačna opsednutost važnošću starosedelaštva i njegovog dokazivanja (kao da starosedelaštvo donosi ikakva prava, videti primere Mađarske, Velike Britanije, SAD i mnogih drugih država) i 2. mržnja prema Grcima, koji se prikazuju kao divljaci i kradljivci kulture Srba/Albanaca/Makedonaca. Posmatrati takve neozbiljne teze kao stav albanske nauke je ravno prikazivanju dela Jovana I. Deretića kao srpske, gde čovek, istina, ne govori da su Srbi izmislili judaizam, ali govori da je Isus govorio srpskim jezikom.

Navedi vlaške pozajmljenice u brojanju kod Srba,Grka, Makedonaca i Hrvata.

A ovo pitanje, tačnije začikivanje, bi imalo veze sa mojim citatom, kakve?

To si video napisano gde?

Slušaj, ako ne tvrdiš da albanski ima veze sa arapskim preko glasova koje si navodila, onda prosto reci tako. Ja sam video kilometre teksta u kojima se takva veza sugeriše (što je ordinarna glupost), a ako to ne činiš, reci, nemoj na osporavanje takvihs tvari odgovarati pitanjima koja sa originalnim pitanjem nemaju suštinske veze.

A ovo pitanje, tačnije začikivanje, bi imalo veze sa mojim citatom, kakve?

Slušaj, ako ne tvrdiš da albanski ima veze sa arapskim preko glasova koje si navodila, onda prosto reci tako. Ja sam video kilometre teksta u kojima se takva veza sugeriše (što je ordinarna glupost), a ako to ne činiš, reci, nemoj na osporavanje takvihs tvari odgovarati pitanjima koja sa originalnim pitanjem nemaju suštinske veze.

Једноставна је та веза, прочитај своје и моје, па одговори озбиљно:где се огледа утицај влашког бројања у бројању код Срба, Македонаца, Грка и Хрвата?
Друго, цитирај где сам ја написала то што ми подмећеш, просто је.
Стани иза својих речи и критике.

Poslednja izmena:
Genetika, antropologija i lingvistika pokazuju da se i Srbi i Albanci etnički dominantno sastoje od potomaka starosedelačkog stanovništva. Niti Albanci, niti neki proto-Albanci nisu "došljaci sa Kavkaza", tu teoriju je lansirao Jovan I. Deretić povezivanjem imena kavkaske i balkanske Albanije, a što je besmisleno jer se ni jedna ni druga Albanija na domaćim jezicima ne zovu isto, a u pitanju su različiti narodi i jezici. Jedino došljaštvo proto-Albanaca može biti vezano za područje Dakije (Rumunija), ali to je zasebna i malo složenija tema. Albanski "ilirizam" je nastao u evropskoj kujni i mora se reći da su ga svesrdno prihvatili Srbi koji tako pojednostavljenu verziju i dan danas štampaju u istorijskim udžbenicima u svom školskom programu. "Oni" koji tvrde te gluposti koje pominješ nisu albanski naučnici, nego albanski zanesenjaci i pseudoistoričari potpuno identični našim i makedonskim i za sve troje su zajedničke dve svari: 1. manijačna opsednutost važnošću starosedelaštva i njegovog dokazivanja (kao da starosedelaštvo donosi ikakva prava, videti primere Mađarske, Velike Britanije, SAD i mnogih drugih država) i 2. mržnja prema Grcima, koji se prikazuju kao divljaci i kradljivci kulture Srba/Albanaca/Makedonaca. Posmatrati takve neozbiljne teze kao stav albanske nauke je ravno prikazivanju dela Jovana I. Deretića kao srpske, gde čovek, istina, ne govori da su Srbi izmislili judaizam, ali govori da je Isus govorio srpskim jezikom.

Ja koliko znam, zvanicni stav albanske "nauke" jeste da su oni starosedeoci, a sto se tice kavkaske teorije nju nije lansirao Deretic vec je cini mi se u francuskim udzbenicima iz XVIII veka pisalo da su siptari poreklom sa Kavkaza.

Slazem se da medju siptarima ima dosta ilirskog i trackog elementa koji je prvo bio romanizovan, zatim sloveniziran, da bi kasnije prihvatanjem islama bio poarbanasen, ali poreklo siptarskoj jeyika nije ilirsko niti tracko. Takodje je cinjenica u koju sam se licno uverio da medju siptarima ima jako mnogo tamnoputih tipova koji bi se mogli svrstati u armenoidne, anatolske i iranske rasne tipove.

Poslednja izmena:
ne možeš se baviti komparativnom lingvistikom ako ne poznaješ jezike o kojima govoriš

Naravno da moze. Pa na taj nacin je nastala i teorija o IE jezicima. Nekom Evropljaninu u Indiji je bilo cudno sto neke reci sa istim znacenjem slicno zvuce ...

Genetika, antropologija i lingvistika pokazuju da se i Srbi i Albanci etnički dominantno sastoje od potomaka starosedelačkog stanovništva.
Znaci slazes se sa Dereticevom teorijom - da Srbi nisu ni otkuda dosli, vec su oduvek bili ovde :D

Genetika, antropologija i lingvistika pokazuju da se i Srbi i Albanci etnički dominantno sastoje od potomaka starosedelačkog stanovništva.

Oko dokaza genetike i antropologije nemam dilemu. Ono što mi promiče, bez ironije, jesu dokazi ili teze lingvistike da se Srbi etnički dominantno sastoje od potomaka starosedelačkog stanovništva. O kojim se tezama lingvistike radi, odnosno, zamolio bih nešto više o tome kako lingvistika pokazuje da se Srbi etnički dominantno sastoje od potomaka starosedselačkog stanovništva. Hvala.

Далеко је Фир од Србије. Више од девет сати пута! Хиљаду и више километара.

С једне стране, српска тробојка. С друге, албанска државна застава. Тробојка је с леве стране.
- То је… ближе срцу – каже Екрем Дуљевић, председник „Јединства“, удружења Срба у Алба
У дворишту где се више од века савија лоза Дуљевића, стари Исмет, када је исплакао тугу за отаџбином, запевао је нама непознату песму:

„Шестог маја у пролеће, српска лађа на пут креће.
Свети Ђурђе лађу праћа, да спас нађу наша браћа“…

После првог стиха Исмету се придружила и његова Сулка.Потом, синови и унуци.
А најстарија снаха Дуљевића, Сузана, изданак српске лозе у Фиру, грлила је свекрву.

srbi-u-albaniji-MALA-1.jpg

Град је у самом срцу Албаније. У троуглу између Драча, Тиране и Валоне. Место у коме потомци Срба, али исламске вере, чувају корене.
http://srbin.info/2013/08/20/u-srcu...ni-pevaju-boze-pravde-i-sanjaju-majku-srbiju/

Фјер је данас важан индустријски град, смештен на реци Ђаница, која је притока реке Семан, а град се налази окружен мочварама.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fier

Ja koliko znam, zvanicni stav albanske "nauke" jeste da su oni starosedeoci, a sto se tice kavkaske teorije nju nije lansirao Deretic vec je cini mi se u francuskim udzbenicima iz XVIII veka pisalo da su siptari poreklom sa Kavkaza.

Ne verujem da je tako nešto pisalo u francuskim udžbenicima, to je lansirao upravo Deretić. Ali to po strani, samo da se osvrnem na to šta znači udžbenik iz 18. veka. Prvo, tada školstvo nije bilo rasprostranjeno i jedinstveno, drugo, nauka (svaka) je bila na vrlo primitivnom nivou i u fazi razvijanja. Nije bitno šta negde piše, već da li je neko ko to piše to dokazao ili ne.

Slazem se da medju siptarima ima dosta ilirskog i trackog elementa koji je prvo bio romanizovan, zatim sloveniziran, da bi kasnije prihvatanjem islama bio poarbanasen, ali poreklo siptarskoj jeyika nije ilirsko niti tracko. Takodje je cinjenica u koju sam se licno uverio da medju siptarima ima jako mnogo tamnoputih tipova koji bi se mogli svrstati u armenoidne, anatolske i iranske rasne tipove.

Ne možemo znati da li je nešto ilirskog ili tračkog jezičkog porekla, jer ne poznajemo niti ilirski niti trački jezik, niti znamo da li se tu radilo o kompaktnim jezicima ili o formulaciji kao kad bi danas neko napisao "balkanski jezici". Ja nisam upoznao nijednog Albanca osim jednog poslastičara i jednog pekara, tako da ne mogu da sudim, ali mogu o Srbima jer sam upoznao i sreo mnoštvo Srba iz svih krajeva, a i bio u njima i video narod na ulicama, a među Srbima ima dosta tih, kako kažeš, armenoidnih, anatolskih i iranoidnih tipova, a to si video i sam. Što se antropologije tiče i rasnih tipova, kod Albanaca (Albanija, Kosovo i Makedonija zajedno) je ubedljivo najzastupljeniji dinaridni i dinaroidni tip i po toj zastupljenosti su im ravni jedino Srbi i Hrvati sa područja Crne Gore, Hercegovine i Krajine. A što se tiče genetike i haplogrupa, zajedno sa Srbima imaju haplotipove za koje se uzima da su karakteristični za Balkan.

Ne možemo znati da li je nešto ilirskog ili tračkog jezičkog porekla, jer ne poznajemo niti ilirski niti trački jezik, niti znamo da li se tu radilo o kompaktnim jezicima ili o formulaciji kao kad bi danas neko napisao "balkanski jezici". Ja nisam upoznao nijednog Albanca osim jednog poslastičara i jednog pekara, tako da ne mogu da sudim, ali mogu o Srbima jer sam upoznao i sreo mnoštvo Srba iz svih krajeva, a i bio u njima i video narod na ulicama, a među Srbima ima dosta tih, kako kažeš, armenoidnih, anatolskih i iranoidnih tipova, a to si video i sam. Što se antropologije tiče i rasnih tipova, kod Albanaca (Albanija, Kosovo i Makedonija zajedno) je ubedljivo najzastupljeniji dinaridni i dinaroidni tip i po toj zastupljenosti su im ravni jedino Srbi i Hrvati sa područja Crne Gore, Hercegovine i Krajine. A što se tiče genetike i haplogrupa, zajedno sa Srbima imaju haplotipove za koje se uzima da su karakteristični za Balkan.

Ovo uopste nije tacno .Dalje mi se ne da da komentarisem.

Једноставна је та веза, прочитај своје и моје, па одговори озбиљно:где се огледа утицај влашког бројања у бројању код Срба, Македонаца, Грка и Хрвата?
Друго, цитирај где сам ја написала то што ми подмећеш, просто је.
Стани иза својих речи и критике.

Hoću ja da stanem, ali se i ti izjasni, nemoj da tvrdiš pazar kao trgovac... ili kao advokat/političar, pa da izjavi nešto oštro i upečatljivo, ali sa tako ambivalentnim kvalifikacijama i kvantifikatorima da niti možeš da ga tužiš, niti da ga prozoveš. Ponavljam, ako ne tvrdiš da albanski i arapski jezik stoje u genetskoj vezi jedan prema drugom, onda samo tako reci, a ako tvrdiš da stoje, onda tako. Nema podmetanja, nisi advokat u sudnici, učestvuješ u razgovoru.

O vezi sa onim prethodnim te pitam, jer sam spomenuo vlašku etničku komponentu kao bitnu u etnogenezi svih nas, a koja može da se razlikuje po svojoj manifestaciji i ne mora biti brojanje. Odakle ti pouzdano znaš da su Srbi od (starih, ne savremenih istočnosrbijanskh) Vlaha čuli reč 'labrnja', pa je prisvojili, a ne da je u jezik ušla asimilacijom vlaškog stanovništva? O tome se radi.

Ne možemo znati da li je nešto ilirskog ili tračkog jezičkog porekla, jer ne poznajemo niti ilirski niti trački jezik, niti znamo da li se tu radilo o kompaktnim jezicima ili o formulaciji kao kad bi danas neko napisao "balkanski jezici".

Ostali su tragovi ilirskog jezika, imena na nadgrobnim spomenicima, a takodje i citave inskripcije koje su pripadale ilirskom plemenu Mesapima koje je migriralo u juznu Italiju.

za tebe produkt evropske kulture, civilizacije, rasnog nasledja itd. onda stvarno ne znam sta da ti kazem. :eek:

Znaci slazes se sa Dereticevom teorijom - da Srbi nisu ni otkuda dosli, vec su oduvek bili ovde :D

U strogo formalnom smislu, današnji Srbi nisu ovde oduvek već samo od momenta kad su se rodili, to jest od pre 100 godina i manje. Neki su ovde tek od 21. veka. Kao narod, pitanje je komplikovanije, jer je to fluidna kategorija sačinjena od mnoštva individua... kao kada genetsko-antropološka opažanja zapaze da su Francuzi većinom potomci autohtonih Gala, a niti oni znaju galski, niti su onovremeni Gali govorili francuski i sebe nazivali Francuzima.

Back