Богуне, који тебе то психолошки процес тера да се осећаш увређеним што се међу становништвом данашње Албаније проносила легенда да им је праотац из племена Курејши, од преисламских Араба? Шта ти ту видиш као расну ствар, ако они сами наводе као свог претка Араба? Или те вређа што за млеко користе израз "ћумешт"? Или што су Грци записивали и Арабија и Арбанасија записивали истим термином? Зашто би то тебе вређало?
Mene lično ne vređa, vređa logiku i zdrav razum kada se jedna ozbiljna i pipava tema obrađuje na takav način da čoveka brzinom svetlosti udaljava od istine i saznanja, umesto da ih njima približava. Lično može da uvredi nekoga ko je Albanac ili je na neki način emotivno vezan za tu temu, tako da je reakcija Podgoričkog Malog razumljiva, iako je ne opravdavam. Da neko takav logički aparat i takvu argumentaciju primenjuje za etničko poreklo Srba, takve reakcije bi bile 10 puta češće i 100 puta žešće.
Taj psihološki proces se zove razmišljanje i rasuđivanje. Albanci imaju veze sa Arapima taman koliko i Srbi.
Јел те вређа што су бројање наичили од влашког становништва на терену на који су се доселили ?
A da možda vlaška etnička komponenta nije igrala značajnu ulogu u etnogenezi svih zapadnobalkanskih naroda, poimence Srba, Albanaca, Grka, Makedonaca i Hrvata? Ti ovde dovodiš albanski u vezu sa arapskim posredstvom indoevropske fonetike i hvatanjima za slamku opskurnih hipoteza, aparatom kojim je moguće dokazati bilo šta. Ponavljam, ne možeš se baviti komparativnom lingvistikom ako ne poznaješ jezike o kojima govoriš. Takozvani "jezički paradoks" je pojam koji se odnosi na pojavu da jezik, koji je nastao kao alatka za komunikaciju između ljudi, postaje nesavladiva prepreka istoj komunikaciji kada se jezici jedni od drugih dovoljno udalje. To je pojava da tebi, koja ne poznaješ ni arapski ni albanski, oni "zvuče isto", kao što Bušmanima engleski i turski zvuče isto, a sa druge strane toliko dobro poznaješ maternji srpski da bez problema možeš da prepoznaješ i takve tanane varijacije u okviru njega i prepoznaješ razlike u govorima Vojvodine, istočne Srbije i zapadne Srbije, što neki strani govornik srpskog neće moći da prepozna ni nakon pola života provedenog u Srbiji.
Тешко ми је да поверујем да сте из целе приче о потомцима Васојевића на Сицилији, обојица (ти и Подгорички Мали) успели да утврдите само да, пошто је Сребрена пренела запис архимандрита Луке о сународницима који , јадни, вековима чувају своју причу, да се не забораве ко су и одакле су. нешто није у реду са Сребреном, или има ли Сребрена ВШО? Промакла вам је цела прича, није вас такла уопште, нити сте из ње схватили било шта о померањима народа, о племенима, о заблудама везаним за Албанце, нисте схватили да се још увек на Сицилији , међу Арберешим, а говори нашки језик, ништа, ништа, ништа...
То је чак гори случај но у оној пословици "Не лаје кера села ради, него себе ради", јер је , у оба случаја "кера" врло поремећена.
Ne znam o čemu govori poslovica i ne znam na šta laje ker i ko je poremećen, ali znam da sam reagovao na one "srbizme" u albanskom, za koje na kraju i ne znam da li uopšte tvrdiš da su srbizmi ili sam se ja istripovao, pa te lažno nabedio, jer gro odgovora u vezi sa tim čine pasusi tvoje emotivne reakcije i dodatnih digresija koje nemaju veze sa temom, i reagovao sam na onu "argumentaciju" po kojoj se veza jednog indoevropskog jezika (albanskog) i jednog semitskog (arapski) "dokazuje" između ostalog i fonemama koje su karakteristične za indoevropske jezike. To su dve stvari u koje se razumem i gde imam interes i argumente da intervenišem, što je i razumljivo, jer ne mogu na blef (kao neki) raspravljati o nečemu o čemu nemam pojma. Što se tiče zapisa arhimandrita Luke, na to nisam reagovao prosto jer o tome nemam šta da kažem, ne znam ko je arhimandrit Luka, ne znam ko su Arbereši sa Sicilije i te stvari uopšte nisam ni čitao... a, iskreno, ne pada mi na pamet da se o temama koje ne poznajem informišem od osoba za koje primetim da sa jednakom sigurnošću pričaju ordinarne gluposti u nekoj sferi o kojoj znam ponešto.
Poslednja izmena od moderatora: