Etničko porijeklo Albanaca

Nisam pokusavao da vas ubedim " Albanite Ilirima to je 100% dokaz da su Albanci jelte Iliri." vec sam napisao tada da se Albanci zvali i Iliri u vreme vizantije koliko se secam .. Drugo , ja ne priznajem da smo Iliri vec starosedeoci a iliri koristim cesto ovde jer smatraju Ilire vecina kao jedini starosedeoci na ovim prostorima ..
Nego ja sam goriji sta se tice tog pitanja i mozda bezobrazan kad kazem da smo i Epiroti pa cak i do Pelazga .

Nisu se Albanci zvali Ilirima, već su ih razni učeni vizantijski autori, oponašajuće Herodota, Tukidida i, npr. Polibija, tako nazivali. Ali, isti ti koji su Albance zvali Ilirima, Srbe su nazivali Tribalima, Bugare Mezima, Turke Persijancima, Mađare Peoncima itd. To je čisto razmetanje učenošću, a ne poistovećivanje naroda iz npr. 12-13. veka sa antičkim narodima.

Zapamti već jednom, to je odlika učenih istoričara koji su pisali za isto tako učenu i malobrojnu publiku. U viantijskim. dokumentima (npr. pismima, poveljama...), na pečatima i sl. arhaični etnonimi (i toponimi i dr. nazivi) nisu korišćeni. Tačka.

Takodje se postavlja pitanje , koje pleme je ALBANON , ako vec autor antike prikazuje Albanon u sred danasnje Albanije ?

И у античкој Македонији живе Македонци, па је ли то исто племе као и у сред данашње Македоније?

Апропо Илира и запишавања територије:
Покушаји повезивања Албанаца и Илира ради доказивања неког права на територију не пролазе просту логику. Узмите овакву хипотетичку ситуацију и схватићете колико је то бесмислено: Мађари населе целу бившу Југославију и асимилују народ. Дођу Бугари и тврде да тај цео простор припада њима јер су ту живели Јужни Словени, а и Бугари су сами Јужни Словени.

Друга ствар је што су се на Илире у новијој историји позивали само они који би да запишају неке границе као свој простор - Срби у 18., Хрвати у 19., Албанци у 20, а боме и Босански Муслимани у 21. веку.

Poslednja izmena:
И у античкој Македонији живе Македонци, па је ли то исто племе као и у сред данашње Македоније?

Dobro , ovo je vec druga prica sta nema veze sa Makedoncima.. kao prvo :
Makedonija nikada se nije zvala MAKEDONIJA u vreme antike vec EMATHIA !!
Zasto je promenjeno ime - od EMATHI na MK mi neznamo , i zato trebamo traziti sta povrzuje sa nazivom EMATHI ?
-Tamo nisu ziveli Makedonci jer nije postojala takvo pleme ili nacija tada , vec cesto nauka nam kaze da su bili tih isti Iliri , pa Dori negde citamo da su bili Epirci itd..

Sva ova imena , EMATHI, DORE , ILIRI , EPIR jos danas se prevedu na albanskom jeziku .
-

Poslednja izmena:
Dobro , ovo je vec druga prica sta nema veze sa Makedoncima.. kao prvo :
Makedonija nikada se nije zvala MAKEDONIJA u vreme antike vec EMATHIA !!
Zasto je promenjeno imeod EMATHI na MK mi neznamo , i zato trebamo traziti sta povrzuje sa nazivom EMATHI ?
-Tamo nisu ziveli Makedonci jer nije postojala takvo pleme ili nacija tada , vec cesto nauka nam kaze du bili tih isti Iliri , pa Dori negde citamo da su bili Epirci itd..

Sva ova imena , EMATHI, DORE , ILIRI jos danas se prevedu na albanskom jeziku .
-
Па ни Албанија се у античко време није звала Албаније/Шћиперија, не разумем шта си тиме хтео да истакнеш?

И зашто тражити значење Ематије у данашњем албанском језику, када га имамо у грчком из античког доба:
According to Solinus and Justin, Emathia was named after the Samothracian king Emathion and not after the local Emathus. The etymology of the name has been related to Homeric Greek amathos[6] and êmathoessa[7] (< PIE *samadh) 'sandy land', i. e. the coastal, swampy land around Axius river

Па ни Албанија се у античко време није звала Албаније/Шћиперија, не разумем шта си тиме хтео да истакнеш?

И зашто тражити значење Ематије у данашњем албанском језику, када га имамо у грчком из античког доба:
According to Solinus and Justin, Emathia was named after the Samothracian king Emathion and not after the local Emathus. The etymology of the name has been related to Homeric Greek amathos[6] and êmathoessa[7] (< PIE *samadh) 'sandy land', i. e. the coastal, swampy land around Axius river

Imas tu nekoliko postove u vezi sa EMATHI-jom http://forum.krstarica.com/showthre...o-Albanaca?p=27858692&viewfull=1#post27858692 ..
Nego , nikako jedan bar da pita , zasto se nista ne podrezumjeva na grckome jeziku nego stalno na albanskom :(
Nekako mi izgleda kao da silom oce neko da nadje nesto kako ce me stavljati na zamku a nikada ne spominju grke , pa zar nisu Grci tih Heleni i Aleksandrovci koji su svetu dali kulturu ?

Takodje se postavlja pitanje , koje pleme je ALBANON , ako vec autor antike prikazuje Albanon u sred danasnje Albanije ?

Oko naziva "Albanoi" i "Albanopolis" se lome koplja, tako da se i sami Albanci ne slažu baš najbolje.... Ovdje Kacori kritikuje Čabeja i ostale jezikoslovce jer su grčki i rimski pisci često prevodili nazive koji nisu pisani u izvornom obliku. Smatra da se radi o Partinima (Parthini).

albanoi1-1.jpg

Thoma Kacori, Kontribut per studimin e prejardhjes se emrave Albanoi dhe Albanopolis, Studime historike, 2, Tirane, 1988, str. 139-149.

Poslednja izmena:
@Tandoori Masala
Da , on pise kako su albanska imena prevedena na latinskom jeziku a u orginalu (kako si rekao) nije bilo tako , sta znaci , oces reci da Albanon u sred Albanije nema veze sa danasnjim Albancima jer ako se prevede na albanskom dolazi nesto drugo !
Onda ja bi jos vise tvdrio da se radi u falsifikatu kod antickih autora .
Ovoga autora neznam a Cabeja ne citam jer ima dosta gresaka .

Pobogu , pa koliko topinima od vreme antike imate koji se podrazumevaju na albanskom jeziku ?
Kako bi bilo i sta bi napisali kad vasa ili nicija druga nacija na ovim prostorima bi preveli 12 grckih bogova danas ?
https://translate.google.com/#sq/sr...na h era Heshtja Ari si Po si don Dhe motra

Poslednja izmena:
Pilot nije bio na jugu današnje Albanije. Prosto je nevjerovatno da se pozivaš na Ćirkovića i druge naučnike, a ne želiš da pročitaš šta oni kažu - gdje je taj Pilot :roll: Isto radiš sa Rasom - na sve načine želiš da vidiš Ras na teritoriji današnje Bugarske i pri tom ćeš se pozvati na parcelizovane isječke radova ogromnog broja istoričara (vađenje iz konteksta), ali ćeš preskočiti da kažeš šta oni kažu u vezi položaja Rasa. Kakve veze ima Glbočica sa jugom današnje Albanije? Nemanja nikada nije imao teritoriju na jugu današnje Albanije i to je sasvim dovoljno da zatvorimo priču oko položaja Pilota.
Sad je Jastrebov koji je živio u XIX vijeku meritoran da odokativno ocjeni ko je "pravi etnički Albanac" a ko je "arnautizovan"?
Немања, који је на свом коњу испред своје војске, ушао и у Пилот (да га узме себи, назад од Арбанаса) и у Глбочицу, свакако је мериторнији него Сима Ћирковић .
(Што се неубифицираног Раса тиче, опет је мериторнији Немањин син за локацију Раса, него савременици који су прескочили најмање две врло евидентне ствари:1средњевековни назив Ибар/Ебр за данашњу реку Марицу и 2, у складу са тим, да се река Топлица уопште не улива у данашњи Ибар,а река Тополница се улива у Марицу=средњевековни Ибар)

А Немања набраја редом по територијама како је јахао и освајао , поставио Игор на претходним странама одсечак : 1.Зета са градовима 2.Пилот од Арбанаса 2. Лаб,Липљан,Глбочицу, Рјеке...Нећу ваљда да поверујем да је после Пилота Немања јахао на север да би Лесковац нишки узео од грка, и после га опет Грцима поклонио?:think:
books

Посебно што у време Милутина има записано да је Албанија око Томоришта и Клисуре, а код Клисуре постоји топоним Рабан (и Рибан) и дан-данас
https://www.academia.edu/7305294/Anonymi_Descriptio_Europae_Orientalis
где се врло исцрпно описује свађа Милутина с братом и територије Србије и Рашке ..помиње се 7 рудника сребра на приморју (?),

7_rudnika_srebra_u_primorju.png

sedam_rudnika_alo_kopnenih.png

и нека река Бистрица , коју приређивачи не могу да убицирају (јер је испод Витош планине) .Дешавају се грешке кад се средњевековни топоними траже на савременим мапама, после толико година.

Поводом те Глбочице, етимолошке везане како за глиб, тако и за глину
books

http://books.google.rs/books?id=rdM...a=X&ei=Pw_VU_isFKeCzAPMiIGADA&ved=0CC4Q6AEwBA

код Ломе слично: i ako za južnoalbanski toponim Gjomboçari < slov. Glǫbočane ostavimo rezervu, da bi posredi mogao biti ne glasovni prelaz slov. -n- između vokala > tosk. -r-, nego zamena slovenskog etnonimskog sufiksa -(j)ane albanskim ekvivalentom -ari,
http://www.kroraina.com/slav/loma/

ево га, на крајњем југу Албаније чист топоним Глине, баш код садашње-албанско- грчке границе, у окружењу многих извора (потенцијалне Рјеке из Немањине повеље)

From Gjirokastër to Libohovë Libohovë is one of the most interesting tourist attractions in the whole area. In order to get there, you will be going in the direction of Kakavijë. Nearly half way on the road leading up to the border check-point with Greece, you will be turning in the direction of the Glinë sources, on the side of the village of Nepravishtë.
http://www.albatrip.com/en/p_guideturistiche_gjirokaster.html

у близини реке Дрим (Дрино у свакојаким изворима, као и случају горњег Дрима=Дрино)
Në Qarkun e Gjirokastrës rrjedh lumi Vjosa dhe në jug lumi Drino.
http://sq.wikipedia.org/wiki/Qarku_i_Gjirokastrës

Ове су мапе згодне за сва претраживања
http://www.maplandia.com/albania/gjirokaster/places-gline-humelice.html
http://mapire.eu/en/map/mkf_hrv/?zoom=11&lat=40.10137&lon=20.28708

А ево и изгледа теренa изблиза:
glina_glibo_ica_1.png

erka_drim_drino_i_glina_glbo_ica.png

djirokaster_permet_glina_raban_pilot.png

Немам ништа против Ћирковића, још мање против Шкриванића и осталих.. верујем да је грешка (да се све албанско лоцира испод и око Скадра) настала због Јиречекове грешке у одређивању Скадра одн. Шар-планине , јер су прилично слични називи на латинском.
Успут, и код Анонимуса 1308.се помиње легенда о чудесним псима чуварима који су даровани ...нико не може да ме убеди да је у околини Скадра битније имати доброг пса- чувара него чамац и добар рибарски штап , за разлику од Шар-планине, где је без тољаге и шарпланинца опасно шетати . Проблем је у латинским називима који су примењени на погрешан простор.

Poslednja izmena:
@Tandoori Masala
Da , on pise kako su albanska imena prevedena na latinskom jeziku a u orginalu (kako si rekao) nije bilo tako , sta znaci , oces reci da Albanon u sred Albanije nema veze sa danasnjim Albancima jer ako se prevede na albanskom dolazi nesto drugo !
Onda ja bi jos vise tvdrio da se radi u falsifikatu kod antickih autora .
Ovoga autora neznam a Cabeja ne citam jer ima dosta gresaka .

Pobogu , pa koliko topinima od vreme antike imate koji se podrazumevaju na albanskom jeziku ?
Kako bi bilo i sta bi napisali kad vasa ili nicija druga nacija na ovim prostorima bi preveli 12 grckih bogova danas ?
https://translate.google.com/#sq/sr...na h era Heshtja Ari si Po si don Dhe motra

Hoću reći da svi dosadašnji znani ostaci paleobalkanskih jezika sa spomenika, natpisa ili riječi zapisane kod rimskih i grčkih spisatelja ne pokazuju nikakvu sličnost sa današnjim albanskim ili nekim slovenskim jezikom. Šuplja priča. Ako se i nađe poneka leksema (obično jedna, dvije, malen broj) da na prvi pogled liči, treba svakako ispitati starogrčki ili latinski, mada, skoro redovno se iscrpnom filološkom analizom ispostavi da se radi o nečem drugom. Ako hoćeš, postaviću ti spisak peonskih riječi koje je Duridanov izdvojio, pa ti vidi ima li ikakve veze s albanskim.

Hoću reći da svi dosadašnji znani ostaci paleobalkanskih jezika sa spomenika, natpisa ili riječi zapisane kod rimskih i grčkih spisatelja ne pokazuju nikakvu sličnost sa današnjim albanskim ili nekim slovenskim jezikom. Šuplja priča. Ako se i nađe poneka leksema (obično jedna, dvije, malen broj) da na prvi pogled liči, treba svakako ispitati starogrčki ili latinski, mada, skoro redovno se iscrpnom filološkom analizom ispostavi da se radi o nečem drugom. Ako hoćeš, postaviću ti spisak peonskih riječi koje je Duridanov izdvojio, pa ti vidi ima li ikakve veze s albanskim.

Nemoras postavljati , ali ako mislis da pleme Albanon nema veze sa danasnjim Albancima jer na albanski znaci ALBA=BARDHYL srpski BELO-/ic , onda dolaze druga pitanje ovde jer znamo ko je bio BARDHYL-OS u vreme antike .

A šta tu piše, to što je podvučeno, Arber?

Ja sam pitao u medjuvremenu coveka koji je studirao ovaj jezik i takodje njemu je bilo smesno kad sam ga pitao .. Pokusavacu (a ko on pristaje) da ga donesem na ovu temu ili u Krsti .

Poslednja izmena od moderatora:
Nemoras postavljati , ali ako mislis da pleme Albanon nema veze sa danasnjim Albancima jer na albanski znaci ALBA=BARDHYL srpski BELO-/ic , onda dolaze druga pitanje ovde jer znamo ko je bio BRADHYLOS u vreme antike .

Pa, Kacori je Albanac i on piše da tu nešto smrdi i njegovo mišljenje se suprotstavlja glavnim zagovornicima ilirske teze iako je i sam autohtonista ako već povezuje Partine, upravo zbog toga što se radi o prevodu. Kako možeš biti siguran da su to Albanci kad zjapi crna rupa od tisuću godina? Nema nikakvih dodatnih izvora.

Pa, Kacori je Albanac i on piše da tu nešto smrdi i njegovo mišljenje se suprotstavlja glavnim zagovornicima ilirske teze iako je i sam autohtonista ako već povezuje Partine, upravo zbog toga što se radi o prevodu. Kako možeš biti siguran da su to Albanci kad zjapi crna rupa od tisuću godina? Nema nikakvih dodatnih izvora.

Ne krivim ja tebi , ali je isto reci "nije pasulj nego je grav" ,, sta se tice tog autora ne brini on i nije slab ali nije ni poznat a ima kod nas dosta autora koji su kontra nase istorije , phiiii .. puno , nisu samo srbi .

Одреаговала сам на твој пост,Славене777, јер није примењем исти критеријум: ствар је проста-ако има података о сеобама има, ако нема ниједног податка- нема.

Ти си обично најобјективнији у разноразним споровим што су на крсти били, али сад ниси био.

Ако Арбанасе/Алванонце/Арваните и Арбереше нико не помиње до 11. века, значи- није их било. Појавилису се однекуд и то не у виду сеобе, са породицом таљигама и "коферима", него као ратоборна група .Такав поредак ствари највише одговара податку да је део Манијакове војске остао незбринут на тлу Балкана.Недуго после записа о делу Манијакове војске на Балкану , постоји та Немањина повеља у којој је назначена једна локација, само једно насеље - Пилот , који је Немања себи повратио, сматрајући тај Пилот прадедовином.Можда је коинциденција, можда и није.
Онај Анонимс из 1308. ,шт о сам вадила одсечке и цитирала са Игоровог линка (данас сам га и у преводу целог прочитала и видела текст на латинском- назива их Албанци јер има албо боју косе) он их описује као дружину разбојника која крстари и живи од туђег рада, немају ни станишта ни насеља. Лоцира их територију у стари Епир не по боравишту него је стари (и нови Епир) територија на којој они тиранишу доморадачко становништво.Њихов језик нико не разуме, тако пише тај Анонимус за кога је сигурно да је католички мисионар (или из Францудке илиса Јадрана бенедиктанац) - шпијун који испитује терен за извештај Ватикану где би крсташи пролазили
Значи ни у Милутиново и Драгутиново време они нису хомогена група (Анонимус каже у 14.веку значи- немају владара), живе значи као паразити на терет равничара., пљачка ко где стигне.У Душаново време они су исто што и Власи- постојем користе Душанове територије и он ми одређује порез исто као и Власима.

За тих 400ак година од појаве на Балкану, онису научили да чувају стоку.Успут су бројни Власи,ако и равничарско становништво арбанизовани, јер "сила Бога не моли"..у тренутку кад се Турци појављују као освајачи, они опет нису нека етничка група државотворног типа нити би могло у то време.
После распада Турског царства..шта се десило? Аустрија им прави државу на зеленом столу, зато је и прво испипавала терен кроз 19. век шаљући своје мисионаре као што је био Ханн. Шта је утврдио Хан? Немају писмо никакво, само 50ак људи око Коњица/Елбаса користи неке турске руне и то је тзв данашњи "Елбасан скрипт".
Значи, Аустрија пише у тефтер, ставка 1. Направити писмо. Ставка 2. Наћи кнеза (налазе овог фон Вида) за будућу кнежевину итд..

У оном посту, написала сам, како је Лекизан и схватио јер је тако написано: "Њих ни данас не би било ту , у овом садашњем облику, да им државу нису смислили аустријски мислиоци.Први "владар" на челу тек рођене (на папиру) Шћипетарије био је Wilhelm Friedrich Heinrich, кнез од 7.марта 1914.г. до 31. јануара 1925г"

Значи, Славене 777, не иде на моју душу да је тек настала држава 1914. јесте раније проглашена на једном уском простору, али зна се ред (из ставке 2) да кад Аустрија прави државу "ослобођених од Турака народа" , та нова држава мора да има владара аустријског, или макар немачког порекла.
Исти пример је , после распада Османског царства Грчка, исти пример је Бугарска, исти пример је Румунија..

Што сам рекла "њих не било", па не би било организоване државе (сетимо се добре организације у селу Лазарету:mrgreen:) Имали би као и пре, по критеријуму ко је јачи, гомилу градова и засеока где се групе боре за превласт и макљају по цео дан због профита . Можда би део узела Италија као што је хтела, Александар К. није хтео да их узме кад му је нуђено, можда би се појавила нека трећа заинтересована страна, ко зна. Сами је никад не би направили на оволико великој територији.

А у твом посту на који сам дала овај одговор што је узбуркао тему писало је "Da ni ne pominjemo da je nemoguće govoriti o 'nama' i 'njima' u modernom kontekstu, govoreći o periodu preko hiljadu godina ranije, a tretirajući tadašnje etničke zajednice kao nekakve moderne nacije.", доказ опет померљивог аршина, дуплог критеријума који користиш у расуђивању.

Кад се говори о 1000 година уназад , не могу се уопште упоредити, као равноправни, статус Србије и статус групе што ће постати Шћишетари и Шћипи- две етничке скупине збране у једну државу. То не значи, како ми се импутира, да каже, да народ никад није постојао (зато што оспоравам Скендербегово албанско порекло и сл.), него видим целину: они су данас "збрати" - два језика, два писма, две врсте ношње, позајмљена писма- све то под именом Краљевине па Републике Албаније кроз 20. век, зато их стално пишем дупло јер већина овде углавном говори само о Гегама и северном делуАлбаније, а уствари, матична територија им је стари Епир.Ако треба да се тражи порекло данашњих становника Шћиперије, онда треба да се тражи на крајњем југу Албаније, и по томе процени каква је била та јатка, помињана после 11- века, око које ће се формирати већа маса асимилованих убогих становника тих области, која ће опет, системом прогресије, асимиловати даље.

Исто се десило и на територији данашње Бугарске, мали број агресора. етничких Блгара из Азије, покорио је огроман број домоодаца, наметнуо им име--а, а сам прихватио крришћанство, језик и писмо домораца искоро све обичаје.

Моје лично мишљење о пореклу становника данашње Републике Шћипетарије (ако досад није могло да се закључи из мојих постова) јесте ово:

* да је у тај Пилот на југу, код границе са Византијом (тамо где је Немања прво повратио себи Глбочицу, па је исту , у првом сусрету са византијским владарем, њему поклонио)
банула група лутајућих разбојника, дивља и гладна, сурова и истовремено неспособна за било какав посао и егзистенцију у мирнодопским условима. Као такве "духовне структуре", могли су да имају врло оскудан речник (као некад Спартанци) и за њих мислим да су то прави етнички "Албанци"., крв која се умешала у балканско становништво.Верујем да их је било мало, између 500 и 700, и да су ходали дуж Виа Егнатиа друма док негде не виде дим из кућа, па се ту нахране, напоје, засите у сваком погледу, понесу..итд..дакле, завели су владавину терора.Узимали харач (пише исти Анонимус 1308.), односно глобили тај народ.

*да је тај етнос иностран у односу на Балкан, да долази из врло рудиментарне средине, и да није донео ниједан свој обичај . Можда је народ од кога су одвојени доласком на Балкан, виско развијене цивилизације, али група која се овде појавила није знала ништа- ни о риболову, ни о сточарству ни о земњорадњи.(ценим по томе штосу већину речи које данас користе преузели из других језика, и то хаотично, као напр. да је ливадска биљка= кикирики .Није донела никакво предање, причу, сећање .

* да су, као такви, сурови и агресивни ..од 11. века до 15. века (турака) покорили велику масу , пре свега Влаха (јер све почиње у старом Епиру, па негде у Виз. изворима пише да Грци нису правили разлику између Влаха и Арванита уопште) , затим Срба , (у смислу данашњих Срба, данашњих Македонца и данашњих Црногораца), Грка..а од 15- 20 века и много Турака и сличних њима, Ромничела.

Зато ја не могу да се сложим поводом овог или оног појединачног случаја да је потомак тих етничких "Албанаца", јер кад год видим динарски развијене љеуде, ја се сетим конзука Јастребова како их описује "мале растом, налик на Цигане " и знам да је "албански динарац" потомак арнаутизованог и покореног претка, јер није мали ни тамне боје коже. Кад видим српску ношњу или цинцарску сукњицу на "Албанцу" ја не могу да се правим да је то "албанско " кад знам да није. Кад видим коло које играју "Албанци" или друге игре, у ношњи која није шћипетарског порекла, ја не могу да се, као слепа код очију, правим да је то аутохтоно албанско коло, кад није. Кад видим некуреч коју препознајем да је влашка, ја не могу да је прихватим да је "албанска", кад није.
Уопште не стоји да имам нешто специјално емотивно против Шћипетара , нити против Шћипа..једноставно имам против неистине.
Издваја их језик од остатка становника Балкана, Словена и Грка, истина.Одакле им ? Како су га и од чега , од каквих речи направили ?
Издваја их паразитизам такође.

По оном малом узорку од 50ак речи што сам овде анализирала, 80ак посто су позајмљенице.Значи, не спорим да има 20ак посто могућих аутохтоних речи у том садашњем језику Шћипетара, треба проверити те речи пре свега, можда је и 5 посто (код Хрвата је и мањи постотак аутохтоних речи- Буга. Вуга и сл.) са посебно проверити одакле им те чудније , као што је кикирики за ливадско зеље. Дал је аутохтона? Који то народ (значи група која живина ситом простору, логично следи и да се храни сваки дан, и научи кроз постојање на том простору шта је јестиво шта није, направи називе) , за који неки тврде да је 9000 година стар, нема своју реч за ливаду и зеље ицвеће, него има реч кикирики?

(Шта је са шћипским језиком - то је исто Република Шћиперија, скоро тачна половина територије, то нико не разматра као целину)
Итд. уморих се

:bye:

Nemo' se ljutiš Srebrena, niko nije savršen / bezgrešan, pa ni ja. :-)

Što se tiče tvog teksta iznad, upozorio bih da Nemanja ne smatra Pilot svojom djedovinom. Naprotiv, stečene zemlje razlikuje od iste, a u njih spada i Pilot koji je preuzeo od Arbanasa (a ne povratio).

Немања, који је на свом коњу испред своје војске, ушао и у Пилот (да га узме себи, назад од Арбанаса) и у Глбочицу, свакако је мериторнији него Сима Ћирковић.

Nemanja je zauzeo Pilot, da li je sad ujahao na konju ili kako već, osvojio ga je. To je onaj Pilot u današnjoj sjevernoj Albaniji, a nikakav imaginarni na njenom jugu.

(Што се неубифицираног Раса тиче, опет је мериторнији Немањин син за локацију Раса, него савременици који су прескочили најмање две врло евидентне ствари:1средњевековни назив Ибар/Ебр за данашњу реку Марицу и 2, у складу са тим, да се река Топлица уопште не улива у данашњи Ибар,а река Тополница се улива у Марицу=средњевековни Ибар)

Dobro, da ne širimo temu, ostavit ćemo to pitanje za neki drugi put. Ne znam šta mi bi da sad spominjem Ras? :neutral:

А Немања набраја редом по територијама како је јахао и освајао , поставио Игор на претходним странама одсечак : 1.Зета са градовима 2.Пилот од Арбанаса 2. Лаб,Липљан,Глбочицу, Рјеке...Нећу ваљда да поверујем да је после Пилота Немања јахао на север да би Лесковац нишки узео од грка, и после га опет Грцима поклонио?:think:
books

I šta kažeš, nabraja osvojena područja po jahaćoj maršuti? :) Pa i sve da je tako, znači osvojio je Zetu sa gradovima, pa istočno od Zete Pilot i tako dalje. Šta je sporno? Bez ako ne smatraš da se Nemanja poslije osvajanja Zete spustio do juga današnje Albanije da osvoji neki tamošnji imaginarni Pilot, naravno pri tom bi osvojio ili opkolio Drač, a opkoljavanje jednog tada tako važnog grada bi pratila šutnja u istorijskim izvorima?

ево га, на крајњем југу Албаније чист топоним Глине, баш код садашње-албанско- грчке границе, у окружењу многих извора (потенцијалне Рјеке из Немањине повеље)

U, pa možda je ta Glbočica u današnjoj Hrvatskoj, i tamo imamo naselje Glinu? :)

Немам ништа против Ћирковића, још мање против Шкриванића и осталих.. верујем да је грешка (да се све албанско лоцира испод и око Скадра) настала због Јиречекове грешке у одређивању Скадра одн. Шар-планине , јер су прилично слични називи на латинском.

Znači oni sve izgriješili? A odakle oni onoliki Albanci u Skadru i okolini u Skadarskom katistihu iz prve polovine XV vijeka? Odakle oni Arbanasi u poveljama Jelene Anžujske i Milutina oko Skadarskog jezera krajem XIII i početkom XIV vijeka? Možda su i to neke greške?

Апропо Илира и запишавања територије:
Покушаји повезивања Албанаца и Илира ради доказивања неког права на територију не пролазе просту логику. Узмите овакву хипотетичку ситуацију и схватићете колико је то бесмислено: Мађари населе целу бившу Југославију и асимилују народ. Дођу Бугари и тврде да тај цео простор припада њима јер су ту живели Јужни Словени, а и Бугари су сами Јужни Словени.

Друга ствар је што су се на Илире у новијој историји позивали само они који би да запишају неке границе као свој простор - Срби у 18., Хрвати у 19., Албанци у 20, а боме и Босански Муслимани у 21. веку.

pametno dosta
ovo podvuceno svakako dobar primjer

,, jer na albanski znaci ALBA=BARDHYL srpski BELO-/ic , onda dolaze druga pitanje ovde jer znamo ko je bio BARDHYL-OS u vreme antike .

Na vlaškom alba jeste belo (bela boja), a albina je pčela (jedini su sačuvali staroslovenski legendu o nastanku sveta kad je pčela bila bele boje)
BARDH na albanskom opet ima korelat sa vlaškim jezikom u kome BARDZA (sa naglaskom a drugom slogu) znači roda, ptica roda ."Avenit barzilji" na vlaškom znači "Dolaze rode."
na albanskom roda je lejlek.
http://recnik.krstarica.com/?text=pčela&text=roda&conversion=&src=sr&dst=sq&do=1

Ako je A.Loma u pravu ( nije bilo nikad da greši) da je glas DZ prisutan kod Vlaha (ovde u reči BARDZA= roda) i da se premetnuo u glas DH kod Albanaca, kao što piše ovde:
Kako u fondu onih starobalkanskih reči koje su zajedničke albanskom i rumunskom prema alb. dh stoji rum. z, npr. alb. bardh “beo": rum. barža „roda",...
izlazi da je u protoalbanskom u vreme tesnih albansko-rumunskih kontakata ie. zvučni palatal *ǵ(h) još uvek stajalo *dz (po Bariću d’ž: 1959, 32)...
..kako se onda mogu još u predrimsko doba potvrđeni ilirski antroponim Bardyllis ili ime zemlje Dardania tumačiti tim albanskim rečima u njihovom savremenom obliku sa dh, ..?

Onda bi se na vlaškom ime legendarnog vođe Dardanaca čitalo BARDZULJ sa naglaskom na drugom slogu (sa dz,sglas dzjelo) i postoji i danas kao nadimak Bardzulj, i kao vlaško prezime Barzilović ili Brzulović,sa z.
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/celarec.php?action=upd&id=585
http://www.poreklo.rs/2012/04/30/vlaška-prezimena/

Dakle, Lomi samo treba obezbediti rečnik vlaškog ili saradnika koji dobro govori vlaški i zna i vlaške izraze iz starine, da bio bio apsolutno nepogrešiv i hronološki rasporedio jezičke oblike.

Što se tiče reči alb. dardh =kruška, odakle se izvodi Dardan,Loma misli da je i ta reč trebalo da umesto dh treba da stariji oblik reči sa glasom dz (znači u nkom obliku sličnom "dardza" ili Drdza))

..Štaviše, ako istovetnost narodnosnog imena balkanskih i maloazijskih Dardanaca nije plod slučaja, već se radi o jednom istom drevnom plemenskom nazvanju, svoditi ga na alb. dardhë znači datirati albansko uprošćenje refleksa ie. zvučnog palatala *dz u d(h) još pre kraja prvog milenija stare ere, jer se maloazijski Dardanci pominju već u staroegipatskim spiskovima „naroda sa mora" kao drdnj, zatim kao Δάρδανοι kod Homera.

danas se uobičajeno na vlaškom kruška izgovara piara (pjara) ,ali slična reč ovoj drdnj (ili dardnj u Dardanoi) postojala je i odnosila se na male divlje kruške, koje su slatke na ukus i stižu s jeseni, ali moj glavni izvor vlaških izraza (moja majka) ne može da se seti kako se to tačno izgovaralo.Kad se raspita, napisaću.

Od tih starih sorti kruški , u uži izbor (pošto su jesenje) ušlo bi nekoliko
https://sites.google.com/site/cuvarisemena/stare-sorte
a pošto je majka sigurna da Vlasi krušku karamanku nazivaju (pošto stiže krajem avgusta , u vreme Gospojine) pjara đe s'nta Maria, onda bih ja suzila još izbor na jeribasmu ili (možda najadekvatniju) ovčarku, tipičnu za Goč.

Poslednja izmena:
Takodje postoji jezik EPIRA u godini negde 1600-te da ne kazem od srednome veku i takovg jezika danas mogu da citam bez ikakvih problema ispred vas ovde .
И ја бих то рекла за себе, после свих ових влашких речи и фраза, зар нисам одмах "по влашки" прочитала неке пасусе Петра Богдана_Македонеца?
Zasto je promenjeno ime - od EMATHI na MK mi neznamo , i zato trebamo traziti sta povrzuje sa nazivom EMATHI ?
Ја памтим да си то већ питао раније, јер памтим да сам ти одговорила (то су постови бр 479 и 480 ове исте теме) делом Селишчеве мапе где се река Ематхиа на словенском зове Мати..Па Маћедонија , бар у случају средњег века и БЈР Маћедонаца, потиче од назива реке Мати, и неког материнског /маћеринског односа према својој "мајчици" - не могу да кажем отаџбини (од оца) него нешто као Мајчин дом, не иде да кажем Материна (Macedonus, Macedomus)
Сад ћу само да додам део једне старе мапе и много занимљив (ваљда) печат са симболом главног Маседонуса-Маћедона- принца Ематхије/Матере/Маће..

p74-734710.jpg
d5y-220px-.jpg

Није чудо што се потурчени Александар- Искендербег везује за материнску реку античког Александра.

Nemo' se ljutiš Srebrena, niko nije savršen / bezgrešan, pa ni ja. :-)
Što se tiče tvog teksta iznad, upozorio bih da Nemanja ne smatra Pilot svojom djedovinom. Naprotiv, stečene zemlje razlikuje od iste, a u njih spada i Pilot koji je preuzeo od Arbanasa (a ne povratio).
Све ОК, разумели смо се сад, немам зашто да се љутим.;)
Могло би да буде да се "дедовина од оца" односи само на први део набројаног (Зета и градови), али, пошто то Немања говори о четвртом колену уназад, а Епир је препун топонима који огу да се односе на дедове (Десник, Дерван и сл..), не бих да одмах, у старту, одбацим могућност да мисли и на све што кје набројао, мада не инсистирам на томе.

Nemanja je zauzeo Pilot, da li je sad ujahao na konju ili kako već, osvojio ga je. To je onaj Pilot u današnjoj sjevernoj Albaniji, a nikakav imaginarni na njenom jugu. Šta je sporno? Bez ako ne smatraš da se Nemanja poslije osvajanja Zete spustio do juga današnje Albanije..
A odakle oni onoliki Albanci u Skadru i okolini u Skadarskom katistihu iz prve polovine XV vijeka? Odakle oni Arbanasi u poveljama Jelene Anžujske i Milutina oko Skadarskog jezera krajem XIII i početkom XIV vijeka? Možda su i to neke greške?

Нисам ја ускогруди националиста, да кад видим енормно велику (дугуљасту) Рашку и Србију, не мислим о Зети да је била мнооого већа него што је данас.:D
Веујем да у Немањино време важе античка мерила, и да под "Зетом с градовима" подразумева и Драч, да мисли на Превалитану (код Ђ.Јанковића нађох да се термин Превалитане користио до 13-века; ), то може да значи да је до Новог Епира , а и (према препричаном ДАИ на монтенегрини )сама Дукља је до реке Маће/Мати.
Ти ћеш то боље знати шта је могло да се под Превалитаном (чак и кад се напише Зета с градовима) подразумева и да ли у њој постоји топоним Рьбан уз Пилот?

Тај Пилот јесте незгодан, пре свега ме иритира зашто Немања осваја Пилот (само једно насеље), а код његовог сина, нешто касније постоје "оба" Пилота.
Како се то насеље поделило на два, у кратком временском периоду?Надам се да није опет нека грешка у словима код пресловљања па од "одь...Пилоть " настане "обь(а) Пилота". То би можда могао да нам реши Игорь ако нађе Савин текст.Остаје ми да погледам грчки запис назива Пилоть (пошто га, по монтенегрини ) Порфирогенит помиње у склопу склавиније Дукље.Али, у сваком случају Немања помиње само једно и искључиво једно насеље које се односи на Арбанасе (где их је протерао, на коју страну , кад је освојио место ?)

Погледај пажљиво онај текст Анонимуса, што сам дала линк, Казино. У то време Милутина (за које ме питаш везано за Албанце око Скадра) доминикански Анонимус описује да су они без боравишта, користе шаторе од места до места, немају "ни куће ни двора"... а велики део суседне територије ( у односу на Епир, тако је описано ), у којој јесте Полатум у 14.веку, држе под контролом, у неком вазалном односу.
hara_epir.png

И питање за све, везано за текст Анонимуса: којих то 7 рудника сребра може да има Милутин, а да су "у Приморју"?

Poslednja izmena:
Mislim da autor govori za VII-og veka a knjiga je stampana : http://www.scribd.com/doc/223331605...colai-de-Ragnina-Anali-Di-Ragusa-Gamulin-Mice

In parte de Bosna se fezeno per tuta Bosna garbugli per chaxon perchè parichi homeni Bosnesi volevano Duchagini de Arbania per suo Signore, et a Re Stiepan fezeno gran ruinamento per suo paese de Bosna. A chi fazeva tagliar capo, a chi squartar, a chi impichar; et tuti queli che volevano Duchagini per Signor, fugiva chi in paese de Duchagini, chi in Chastel de Raguxii, et ogni uno chi son venuti in Chastelo, sono venuti soto fede et salvo conduto. Et mai3 non hano voluto dare a Re Stiepan li diti homeni, et per tal caxone Re Stiepan ha roto paze con Raguxei, perche domandava queli homeni, sui traditori, per volerli amazar, et mai Raguxei non hano volesto dare, et per tal caxone hano roto paze in fra loro.
Re Stiepan feze gran hoste, et andò* adossi de Duchagini, per modo che fezeno una gran occisione tra lori, et Duchagini restò in campo; perchè Re Stiepan fo ferito de lanza soto mamela senestra; e tornando Re Stiepan in suo paese, morite, et morendo vense Re Radosavo.6 Fo valente per sua persona, et haveva valentomeni Zarantini, perchè magior parte volevano Re Radosavo, che altro Signore, perchè Re Stiepan non aveva nixuno de sua stirpe.pag.6

Све ОК, разумели смо се сад, немам зашто да се љутим.;)
Могло би да буде да се "дедовина од оца" односи само на први део набројаног (Зета и градови), али, пошто то Немања говори о четвртом колену уназад, а Епир је препун топонима који огу да се односе на дедове (Десник, Дерван и сл..), не бих да одмах, у старту, одбацим могућност да мисли и на све што кје набројао, мада не инсистирам на томе.

Srebrena, on piše da je obnovio djedovinu, čime govori o Raškoj, a onda nabraja područja koja je pripojio. Po kojem si osnovu ti prvo proširila na sve?

Тај Пилот јесте незгодан, пре свега ме иритира зашто Немања осваја Пилот (само једно насеље), а код његовог сина, нешто касније постоје "оба" Пилота.
Како се то насеље поделило на два, у кратком временском периоду?Надам се да није опет нека грешка у словима код пресловљања па од "одь...Пилоть " настане "обь(а) Пилота". То би можда могао да нам реши Игорь ако нађе Савин текст.Остаје ми да погледам грчки запис назива Пилоть (пошто га, по монтенегрини ) Порфирогенит помиње у склопу склавиније Дукље.Али, у сваком случају Немања помиње само једно и искључиво једно насеље које се односи на Арбанасе (где их је протерао, на коју страну , кад је освојио место ?)

Pa Gordnji i Donji Pilot. To su ta oba. Pilot nije jedno naselje, već oblast.

Arber, kao prvo, moraš uvijek dostavljati prevode. Nismo ovdje nekakve velike poliglote da možemo sve to uspješno tumačiti tek tako.

Kao drugo, moraš provjeravati otkuda ti podaci, nešto o njima reći. Važno je reći da je knjiga koju si postavio iz 1883. godine, a da je citat iz dubrovačkog Anonima, prvoga u nizu dubrovačkih analista.
Dakle to sa našom diskusijom nema pretjerane veze, a to nije spomen albanskoga etnonima iz VII stoljeća ako si htio kazati, već dosta kasnije, iz najranije XV stoljeća.

Poslednja izmena:
Srebrena, on piše da je obnovio djedovinu, čime govori o Raškoj, a onda nabraja područja koja je pripojio. Po kojem si osnovu ti prvo proširila na sve?
Pa Gordnji i Donji Pilot. To su ta oba. Pilot nije jedno naselje, već oblast.
Рашку је добио од оца, трећи, најисточнији део.Јесте дедовина (треће колено ) првобитно сам гледала неки текст који каже"очину дједину", али у повељи је ипак само дједина.
Што сам стигла чак на југ Албаније?Због топонима Рьбан који само ту постоји као Рабан, словенски предложак за "Арбан+ас", између Клисуре на Војуши и Премета/Пермета..
Има на претходним странама теме.Ако су по Рабану добили етничко име, онда су прво Рабан освојили.

У повељи Немањиној из 1198. јје само један Пилот( што год да је ), а Опис источне Европе Анонимуса из 1308 ,

Очекивала сам да нађем реку Лаб (као код Лужичана или у Србијици ) или неки град, уопште нисам очекивала да је уствари цела велика област Немањин Лаб.
Липљан сутра;)

Poslednja izmena:
Нисам ја ускогруди националиста, да кад видим енормно велику (дугуљасту) Рашку и Србију, не мислим о Зети да је била мнооого већа него што је данас.:D

Znači ti nisi "uskogrudi nacionalista" već "širokogrudi nacaionalista" - kad već širiš Rašku hajde da proširimo i Zetu. Pošteno, nema šta :D

Веујем да у Немањино време важе античка мерила, и да под "Зетом с градовима" подразумева и Драч, да мисли на Превалитану (код Ђ.Јанковића нађох да се термин Превалитане користио до 13-века; ), то може да значи да је до Новог Епира , а и (према препричаном ДАИ на монтенегрини )сама Дукља је до реке Маће/Мати.
Ти ћеш то боље знати шта је могло да се под Превалитаном (чак и кад се напише Зета с градовима) подразумева и да ли у њој постоји топоним Рьбан уз Пилот?

Pod "Zetom s gradovima" se ne podrazumjeva Drač. U pitanju je naravno Dioklitija sa primorskim gradovima - Porfiroigenit kaže:

"Дукља (ή Δωκλεια) лежи према кастелима (τα χαστέλλια) Драча, тј. до Љеша, Улциња и Бара (Ϋ^γουν προς τον Έλισσον και προς τον Έλκόνιον καϊ την Άντίβαριν) и иде до Котора, а планинским странама се граничи са Србијом."

Odavno je utvrđeno da je ovdje spomen Drača u svojstvu istoimene teme. Dioklitija se prostirala u zaleđu Bara, Ulcinja i najjužnije Lješa - to su kasteli u okviru Dračke teme (to Porfirogenit i precizira kad kaže "tačnije"). Sama Dioklitija se nije pružala do samog Drača.
Teritorija Prevalitane nije bila identična sa teritorijom Dioklitije. Prevalitana je obuhvatala kompletnu teritoriju kasnije Dioklitije, ali Dioklitija nije obuhvatala kompletnu teritoriju nekadašnje Prevalitane.

Како се то насеље поделило на два, у кратком временском периоду?Надам се да није опет нека грешка у словима код пресловљања па од "одь...Пилоть " настане "обь(а) Пилота"

Pilot je oblast, nije naselje.

Остаје ми да погледам грчки запис назива Пилоть (пошто га, по монтенегрини ) Порфирогенит помиње у склопу склавиније Дукље.

Porfirogenit ne smješta Pilot u Dioklitiju.

Али, у сваком случају Немања помиње само једно и искључиво једно насеље које се односи на Арбанасе (где их је протерао, на коју страну , кад је освојио место ?)

Oblast je u pitanju.

Погледај пажљиво онај текст Анонимуса, што сам дала линк, Казино. У то време Милутина (за које ме питаш везано за Албанце око Скадра) доминикански Анонимус описује да су они без боравишта, користе шаторе од места до места, немају "ни куће ни двора"... а велики део суседне територије ( у односу на Епир, тако је описано ), у којој јесте Полатум у 14.веку, држе под контролом, у неком вазалном односу.
hara_epir.png

Upravo je tu velika vrijednost anonimovog opisa - on nam poprilično dobro opisuje tadašnji nomadski život Albanaca. Sam Skadar je u XIII vijeku još u dobroj mjeri romanski grad, ali u njegovoj okolini sem Slovena se vremenom u sve većem broju se javljaju Albanci koji su se spuštali sa obližnjih planina izviše grada, a te planine su njihova matična oblast gdje su vjekovaima živjeli poprilično izolovano.

И питање за све, везано за текст Анонимуса: којих то 7 рудника сребра може да има Милутин, а да су "у Приморју"?

Imaš objašnjenje u komentarima postavljene knjige na strani 164:

"На основу других показатеља чини се да је Анонимово обавештење о броју рудника веродостојно. Како је познато, пре свега на основу дубровачке архивске грађе, у Србији су тада постојали рудници Брсково, Рудник, Трепча, Рогозна, Ново Брдо и Јањево, а отприлике у ово време јављају се и Трешњица и Липник."

Uzgred on ne kaže da su"u Primorju", već kaže:

"Наиме, краљ Рашке тренутно има у свом краљевству и у близини Приморске области седам рудника сребра."

Na vlaškom alba jeste belo (bela boja), a albina je pčela (jedini su sačuvali staroslovenski legendu o nastanku sveta kad je pčela bila bele boje)
BARDH na albanskom opet ima korelat sa vlaškim jezikom u kome BARDZA (sa naglaskom a drugom slogu) znači roda, ptica roda ."Avenit barzilji" na vlaškom znači "Dolaze rode."
na albanskom roda je lejlek.
http://recnik.krstarica.com/?text=pčela&text=roda&conversion=&src=sr&dst=sq&do=1

Ako je A.Loma u pravu ( nije bilo nikad da greši) da je glas DZ prisutan kod Vlaha (ovde u reči BARDZA= roda) i da se premetnuo u glas DH kod Albanaca, kao što piše ovde:
.

Cekaj a moglo bi biti i:

Bardylis or Bardyllis (/bɑrˈdɪlɨs/; Greek: Βάρδυλις; c. 448 – 358 BC)
Vardar or Axios (Macedonian: Вардар; Greek: Αξιός Axiós or Βαρδάρης Vardárīs)

(wikiquote)
"The etymology of the word is unclear. However most probably, the origin of the name Vardar derives Bardários from Thracian, from PIE *(s)wordo-wori- 'black water'. This can be considered a translation or similar meaning of Axios, itself Thracian for 'not-shining' from PIE *n.-sk(e)i (cf. Avestan axšaēna 'dark-coloured'),and found in another name at the mouth of the Danube, Axíopa "dark water", renamed in Slavic Cernavodă 'black water'.The name Bardários (Βαρδάριος) was sometimes used by the Ancient Greeks in the 3rd Century BCE; the same name was widely used during the Byzantine era."

Ako pretpostavimo da je Grcka rec, onda uzimamo Βάρδυλις = Βάρδ + υλις = crno blato ili za osobu crni ljigavac.

Ја памтим да си то већ питао раније, јер памтим да сам ти одговорила (то су постови бр 479 и 480 ове исте теме) делом Селишчеве мапе где се река Ематхиа на словенском зове Мати...

Onda se vracamo na Safarikovu (ako se dobro secam) interpretaciju da je: Dalmacija = dala mati.

Pa je onda sasvim logicno i da je: Makedonija = make donila.

Прво да вас зарадујем, пошто нисам тврдоглава, да сам Славенов и Казинов став да се не ради о насељу Пилот него о области.Лако је то било кад сам видела да је (Немањин) Лаб толика велика данашња област Лаберије.:DАли зато касним са одређивањем области Липљана, сам топоним (за главно насеље)сам нашла још синоћ. Не бих да због журбе погрешим.

Pod "Zetom s gradovima" se ne podrazumjeva Drač. U pitanju je naravno Dioklitija sa primorskim gradovima - Porfiroigenit kaže:
"Дукља (ή Δωκλεια) лежи према кастелима (τα χαστέλλια) Драча, тј. до Љеша, Улциња и Бара (Ϋ^γουν προς τον Έλισσον και προς τον Έλκόνιον καϊ την Άντίβαριν) и иде до Котора, а планинским странама се граничи са Србијом...Porfirogenit ne smješta Pilot u Dioklitiju.
Требало би да је Немањина Зета иста територија коју је, после освојења (по Стефановом житију, кад ју је очистио од Грка)дао сину Вукану на управу. Можда, под " (с) градовима" подразумева (ако је Зета горња Далмација по ЛПД) доњу Далмацију , која се одређује и до Валоне, управо ту почиње Лаб одн.Лаберија.

Види ове неразрешене ствари, иако сад нису за ову тему много битне на први поглед:
Напр. краљ кога , по учесталости назива, најчешће зову дукљанским (па српским, па далматинским) Св.Владимир- зида у ("мојој" Рашки) данашњој Бугарској , у центру средњевековног Мелника цркву Св.Николе, којој Стефан Првовенчани дарује звоно
Из путописа Виктора Грегоровича, руског филолога, по европској Турској (Очерки путешествия по европейской Турции. 1877) сазнајемо да је манастир С.Николе Мирликијског у Мелнику задужбина српског краља Св.Јована Владимира
http://forum.krstarica.com/showthread.php/432630-Сербски-времеплов/page14
А брату Вукану, који управља Зетом дата је на управу и Нишавска област (преводе из Јиречекове Ист Срба као " land of Nišava"..то наравно може да буде садашњи јужносрбијански Ниш, мада никад нико не помену то... али може да буде средњевековна област Нишава..данашња Рила испод које се Јован Рилски подвизавао
books

Такође је на неким "Нишавским странама" (значи Рили) византијски Манојло зажелео сусрет са Немањом и баш ту је Немања решио да му поклони Глбочицу (значи област Глине староепирске)
Другачије су потпуно биле границе од данашњих, а чини ми се географски је била битна та планина "Орбелус" као нека врста природне преграде.

Ја сам некако све уверенија да средњевековне градове који не могу да археолошки пронађу код нас, треба тражити у средњевековним границама, а то јесу сад суседне државе.
Немањиних 8-9 топоними- области из повеље , које објашњава као своју дедовину, требало би да се поклопе у великом броју са (још увек неубифицираним) хришћанским српским градовима које је забележио Порфирогенит (неке од њих, не све пронашла сам у истом новом и старом Епиру, и Грчкој).
Можеш да ми преведеш, Казино, део о Босони ( то хорион Босона то катера ...Десник)?
books
Јер, ако је, по српском читано хорион/горион=гора, онда је реч о планини Босони/Босоне и ето је таква у Деснику епирском, висока је 1800м и зове се Босна;) Ту где је и Десник на реци Десници, прекопута Лаба и опеваног Курвинграда.Ако гледам латински текст онда није гора него земљиште,али битно ми је оно ТО, према земљишту/планини и према "катери одн.Деснику ? То би значило да је Порфирогенит свој попис српских градова дао у супротном смеру од Немање, од југа према северу, са том назнаком да су сви они побројани од мора до Босне одн.Десника.
https://s29.postimg.org/utxae1dnq/epir_mt_bosna_1800.jpg
epir_mt_bosna_1800.jpg
Испод ње протиче река Белградска (љуми Бератит) , словенског назива Дунавец, и то је највероватнија граница до које су се враћали они "Хераклијеви" Срби током насељавања Балкана, кад им се , као , није допала Сервиа у данашњој Грчкој.(а некако сви греше, чак и Тибор, кад тумаче да су се враћали чак до Сингидунума)..То је разлог што има толико српске ношње у данашњој Албанији, отприлике 4 века пре првог помена Арбанаса, јер је документовано насељавање Срба у том простору и логично је да су ту никли први градови преднемањићких владара.
Вероватно су ту негде и још непронађени дукљански Градец,"Лонтодукља" и онај трећи, заборавих га сад.

Imaš objašnjenje u komentarima postavljene knjige na strani 164:"На основу других показатеља чини се да је Анонимово обавештење о броју рудника веродостојно. Како је познато, пре свега на основу дубровачке архивске грађе, у Србији су тада постојали рудници Брсково, Рудник, Трепча, Рогозна, Ново Брдо и Јањево, а отприлике у ово време јављају се и Трешњица и Липник."
Uzgred on ne kaže da su"u Primorju", već kaže: "Наиме, краљ Рашке тренутно има у свом краљевству и у близини Приморске области седам рудника сребра
."
Видела сам напомену, још први пут кад сам питала за 7 рудника, ставила сам у спојлер исто ово, провери ме у посту бр 1214 на претходној страни теме, читам ја врло пажљиво све кад ме интересује.;)
Него Анонимус широко објашњава сва Урошева блага, територије, дела и недела (а знамо да Милутин није изгубио ништа од наслеђених територија), па ме интересује има ли још неких рудника сребра дуж обале, од Бара јужно до Авлоне и још јужније до Саранде (а не само ови на Косову ), можда се и они рачунају у Милутиново, као наслеђе Немањино. Ја сам већ тражила руднике по Албанији, има гвожђа и бакра итд..али сребрених не.

Poslednja izmena:
Cekaj a moglo bi biti i:
Bardylis or Bardyllis (/bɑrˈdɪlɨs/; Greek: Βάρδυλις; c. 448 – 358 BC)
Vardar or Axios (Macedonian: Вардар; Greek: Αξιός Axiós or Βαρδάρης Vardárī
Ako pretpostavimo da je Grcka rec, onda uzimamo Βάρδυλις = Βάρδ + υλις = crno blato ili za osobu crni ljigavac.

Нису променили назив Вардара у Вардхар , као влашко Барѕуљ (Родуљ) у Бардхуљ(него за зову Вардари)..
Вардити је глагол који постоји код нас у значењу "чувати", а варда је нека реч из парћијског/персијског опет у значењу чувара, односно тврђаве.
Мени зато Варда+р увек личи на чувара замка, чувара Града, заштитника.

Ако ћеш да се зезаш, боље почни да се играш са "дрдњом". могућим праизговором Дардана, посебно што је то вероватно та мала крушка, дивља (нрп. скоруша, оскоруша)..
Мени је то смешно кад помислим како се праве митови о херојима Дарданима, а по влашком (који јесу изузетно прост народ) Дардањи ће да испадну Дрдањи, "скорушанци"..Дрдоњци? дал беру те крушке, дал им је област пуна тих крушака...али смешно ми је да им се вођа звао Рода (Барѕуљ), то ми дође као да је био највисочији међу њима, па је постао вођа зато што је могао да обере скорушанке и са највиших грана.:)

Poslednja izmena:

Back