Etničko porijeklo Albanaca

Albanci su juzni iliri…etnogeneza im je na prokletijama, sirili su se tokon komani-kruja kulture, i dio slovenizirali tokom srednjeg vijeka (Crnogorci) i dio Grkizovali (Arvaniti) i dio otislo u Italiju (Arbereshi) i to ti je sva filozofija
Odakle ti hrabrost da Crnogorce porediš/izjednačavaš sa Arvanitima? Arvaniti su Albanci koji su grcizirani u 19-om i 20-om vjeku, i dan danas ih ima nešto koji znaju arvanitiku (albanski dijalekt). Crnogorci su mješavina Slovena i paleo-Balkanaca, ali ovi drugi su daleko više bili Vlasi nego Albanci. Najveći dio istorije Crnogorci su imali srpski identitet (mnogi imaju i danas) i od kad postoje u današnjem obliku govore samo srpski. Crnogorci su sa srpskog prešli na maternji pa na crnogorski a im se govor pritom nije ni malo promjenio, dok su Arvaniti sa albanskog prešli na grčki.

Odakle ti hrabrost da Crnogorce porediš/izjednačavaš sa Arvanitima? Arvaniti su Albanci koji su grcizirani u 19-om i 20-om vjeku, i dan danas ih ima nešto koji znaju arvanitiku (albanski dijalekt). Crnogorci su mješavina Slovena i paleo-Balkanaca, ali ovi drugi su daleko više bili Vlasi nego Albanci. Najveći dio istorije Crnogorci su imali srpski identitet (mnogi imaju i danas) i od kad postoje u današnjem obliku govore samo srpski. Crnogorci su sa srpskog prešli na maternji pa na crnogorski a im se govor pritom nije ni malo promjenio, dok su Arvaniti sa albanskog prešli na grčki.

Da li mislis da su Crnojevici zborili albanski?

Da li mislis da su Crnojevici zborili albanski?
Nema šanse. Za razliku od Balšića za koje nazire ne-slovensko (romansko) porijeklo, Crnojevići su bili slovenskog porijelka. Ništa u vezi njih ne vuče na romansko ili albansko porijeklo. Apropo haplohrupe Crnojevića za sad su u igri samo I2-PH908 i R1a (obe slovenske). Porodica Bushati iz Skadra koja je od čuvenih Bušatlija islamizirane grane Crnojevića je R1a-M458.

Nema šanse. Za razliku od Balšića za koji nazire romansko porijeklo, Crnojevići su bili slovenskoh porijelka. Ništa u vezi njih ne vuče na romansko ili albansko porijeklo. Apropo haplohrupr Crnojevića za sad su u igri samo I2-PH908 i R1a (obe slovenske). Porodica Bušati iz Skadra koja je od čuvenih Bušatlija islamizirane grane Crnojevića je R1a-M458.

Majke Ivana Crnojevica, kao i njegovog oca Stefana su bile Albanke. Dakle Ivan je bio 3/4 genetski albanac. I supruga Ivana Crnojevica je bila Albanka.

Nema šanse. Za razliku od Balšića za koje nazire ne-slovensko (romansko) porijeklo, Crnojevići su bili slovenskog porijelka. Ništa u vezi njih ne vuče na romansko ili albansko porijeklo. Apropo haplohrupe Crnojevića za sad su u igri samo I2-PH908 i R1a (obe slovenske). Porodica Bushati iz Skadra koja je od čuvenih Bušatlija islamizirane grane Crnojevića je R1a-M458.
Ta teza da su Bušatlije potomci Staniše Crnojevića ne pije vodu.

Ja sam video mnogo puta tvrdnju da to piše u Ptolemejevoj Geografiji, ali ne i konkretno šta piše.
О њима није ништа конкретно писао, само их је поменуо у граду Албaнополису у тадашњој Македонији.

Сада ће, наравно, Коле рећи да су Немци петљали у грчки рукопис.

1721220129568.png
1721220155789.png

Poslednja izmena:
О њима није ништа конкретно писао, само их је поменуо у граду Албaнополису у тадашњој Македонији.

Сада ће, наравно, Коле рећи да су Немци петљали у грчки рукопис.

Pogledajte prilog 1581114Pogledajte prilog 1581115

Dakle, Άλβανῶν je geografska odrednica?

Mesto gde se nalazi Albanopolj?

Da se podsetimo nekih skorašnjih objava ovde:

Albanci skoro svi tvrde da su od Ilira, a nigde nema zapisa kada i gde su ovi Iliri pokrsteni u hriscane.

Ne samo to, nema zapisa o nekakvim Ilirima na balkanu posle 2og veka nove ere. Ali zato postoji jedno pleme Tracana zvanom Besoi koji su spomenuti sve do 7og veka, a igrom slucaja, njihovo ime "Besoi" je na albanskom jeziku "vera" ili "Besa", kljucni deo Albanskog identiteta.

Sta vi mislite, da li je verovatnije da su Albanci doselili u Albaniju iz danasnje bugarske? I zato toponimi u Albaniji su vecina slovenski, i zato Albanaca nigde nema sve do 12og veka?

Ovaj video govori vise o ovome

Ja mislim da ova teorija je najverovatnija koju sam cuo za Albansko poreklo i njihovu maglovitu istoriju.
Albanci poticu od tracanskog plemena Bessi, iz Bugarske. Doselili se u Albaniju tek u 10om veku sa Bugarima kao granicari Bugarskog Carstva i odande sirili na jug i sever.

Pogledajte prilog 444420

Ovaj deo Albanije gore koji Bugari su kontrolisali, je kod reke Shkumbin, etnogeneza Albanskog jezika i granica Gega i Toska. Ostali prostor Albanije tada je bilo srpskog, vlaskog i grckog stanovnistva

:ceka:

@RickRoss @Brđanin

Такође треба да напоменем да је ова тема о птолемејским Албанцима већ поменута у посту испод, иако линкови више не раде. Тако да тешко да ово може бити нека вест.

Када је у питању име Албанои (или Албани), оно се појављује у спису римског учењака и картографа Клаудија Птолемеја из II вијека.
Који у свом рукопису (овдје стр.86)
Pogledajte prilog 1475247
помиње град Албанополис и име Албанои са локацијон на простору данашње централне Албаније.
Ево и мапе те локације (овдје стр.218) урађене на основу наведених кордината.
Pogledajte prilog 1475248
И то је једини помен и тог града и тог имена колективитета, из чега је немогуће закључити да ли је у питању етноним, име илирског племена, или демоним, име становника града и околине или могуће колониста из Албе у Италији.

Доводити у везу овај колективитет било да је у питању име племена или становника града са Арбанасима који се појављују у развијеном средњем вијеку, први пута могуће (под именом Арванити) у спису Михаила Ауталиата крајем XI вијека је бесмислено. Постоји превелика временска дистанца како колективитет са тим или сличним именом нестаје са историјске позорнице и појаве Арбанаса, безмало миленијум.

Poslednja izmena:
Da, ne možemo izvlačiti zaključke iz argumenta iz neznanja.

Odakle ti podatak da su Crnojevići R1a ili I2a? Današnje bratstvo Crnojevići su I2a, ali mislim da oni nemaju kontinuitet sa srednjovjekovnog Crnojevićima.
O tome je bilo govora na Poreklu poodavno, zaboravio sam detalje. Uglavnom za sad su prema porodicama za koje postoje indicije da su od Crnojevića u igri I2-PH908 i R1a kao potencijalne haplogrupe Crnojevića. Opet kažem da ćemo istinu saznati tek ako se nekad testiraju posmrtni ostaci od nekog od Crnojevića.

Ti si tvrdio da nema sanse da je pricao albanski, a majka i baba i zena su mu Albanke.
Ja sam rekao da Crnojevići nisu bili porijeklom Albanci ili Vlasi. A to što se neko od njih oženio Albankom ne čini Crnojevića Albancima ili albanskom dinastijom. Kralja Petra II Karađorđevića je rodila rumunska princeza, pa ga to ne čini Rumunom. Siguran sam da nije ni znao rumunski jezik.

O tome je bilo govora na Poreklu poodavno, zaboravio sam detalje. Uglavnom za sad su prema porodicama za koje postoje indicije da su od Crnojevića u igri I2-PH908 i R1a kao potencijalne haplogrupe Crnojevića. Opet kažem da ćemo istinu saznati tek ako se nekad testiraju posmrtni ostaci od nekog od Crnojevića.
IMG_20240717_200540.jpg

Мислим да ови не воде поријекло од Црнојевића.

Ja sam rekao da Crnojevići nisu bili porijeklom Albanci ili Vlasi. A to što se neko od njih oženio Albankom ne čini Crnojevića Albancima ili albanskom dinastijom. Kralja Petra II Karađorđevića je rodila rumunska princeza, pa ga to ne čini Rumunom. Siguran sam da nije ni znao rumunski jezik.
@guslar1389 @Brđanin
Za Acu Karađorđevića mogu reći da je bio slikom i prilikom Crnogorac, jbg. materina genetika je preovladala. Rođen je i djetinjstvo je proveo na Cetinju, rodila ga Crnogorka, govorio je zetsko-raškim dijalektom, bio je crnpurast na Petroviće, imao je crnogorske osobine: uobražen, egocentrik, megamoman itd. Jedino mu je nos bio na Karađorđeviće.

Back