Etničko porijeklo Albanaca

Kada sve skupljas, argumenti za zasto Albanci nijesu Iliri su slabiji nego zasto jesu.

@Q. in perpetuum hibernum

Nema jakih argumenata u korist priče da bi albanska kultura direktno proizišla iz (etnički) ilirske. Jednostavno ne postoje.

I to je van Albanije izuzetno dobro poznato; umesto što ovde prozivaš druge forumaše da šire nekakvu agendu, mogao bi samog sebe u ogledalo malo za promenu da pogledaš i informišeš se šta kaže svetska nauka o albanskom jeziku. Mislim, ti si čak meni lupio posprdni ha-ha smajli (!) kada sam napomenuo da je najseverniji deo Karpata proto-albanski toponim (Beskidi). A radi se o dosta dobro poznatoj tezi u albanistici.

Dakle oces reci da klip nema veze sa mapom koju si postavio?

Hoću reći ništa drugačije od onog što sam napisao u toj objavi.

Ako stvarno nemaš nikako mogućnosti da izdvojiš svega pola sata vremena da odslušaš predavanje, nemoj da repliciraš objavi uopšte.

Nema jakih argumenata u korist priče da bi albanska kultura direktno proizišla iz (etnički) ilirske. Jednostavno ne postoje.

I to je van Albanije izuzetno dobro poznato; umesto što ovde prozivaš druge forumaše da šire nekakvu agendu, mogao bi samog sebe u ogledalo malo za promenu da pogledaš i informišeš se šta kaže svetska nauka o albanskom jeziku. Mislim, ti si čak meni lupio ha-ha smajli kada sam napomenuo da je najseverniji deo Karpata proto-albanski toponim (Beskidi).

Da jer sve tvoji (i njihovi argumenti) su izgradjeni na sustini koja je temeljno pobijena sljedecem:

Nema dokaza o seobi Albanaca.

Dakle kada nadjes taj dokaz, pismeno, arheoloski lingvisticki ili u bilo kom obliku onda mozemo govoriti dalje u tim teorijama

Zamisli da nemamo istorijske dokaze o seobi Slovena na balkan, imali bismo ipak dokaz o seobi preko genetike, preko jezika, preko arheologije….za Albance nemamo nista

Albanski ima najvise romanskih rijeci od svih neromanskih jezika, sto govori da su bar milenijum bili pod Rimljanima, a ovamo Slaven prodaje pricu da su proto-albanci doseljenici sa baltike, ludilo

Nešto mi je to prevelika prapostojbina za jednu malu etničku grupu što su bili Albanci u srednjem vjeku. Demografski bum Albanaca se desio tek u tursko doba. Jasno je da se albanski jezik razvio u dubini Balkana podaleko od mora i na većoj nadmorskoj visini, e sad radi li se o centralnom ili istočnom Balkanu... Meni što se kaže najviše pije vodu teorija da su proto-Albanci zapravo Besi - izolovano tračko pleme koje je živilo po planinama današnje zapadne Bugarske. Besi su vjekovima izbjegavali romanizaciju čuvajući svoj jezik, običaje i religiju. Jedan od moderatora sa Porekla sa inicijalima NV (msm da znaš o kome se radi) je svojevremo napisao dosta dobar poduži post o mogućem porijeklu Albanaca iz zapadne Bugarske. Šramovu teoriju o beskom porijeklu Albanaca je potkrepio dodatnim lingvističkim ali i genetičkim vezama Albanaca sa Bugarima koje padaju u kasnu antiku i rani srednji vjek (uglavnom u okviru E-V13 i R1b haplogrupe). NV je naveo da jugoistočna Srbija i zapadna Bugarska imaju dosta vlaške ali u nekoj mjeri i albanoidne onomastike. Napisao je da su Pirin, Rila, Vitoša, Stara planina itd. osim što su visoke planine bila idealna mjesta za izbjegavanje romanitacije i po tome što su podaleko od bitnih urbanih centara i izolovani su od značajnih puteva.

@Brđanin @Demagogic @Perperius
Onda su Albanci nešto kao Bigfoot.

Nešto mi je to prevelika prapostojbina za jednu malu etničku grupu što su bili Albanci u srednjem vjeku. Demografski bum Albanaca se desio tek u tursko doba. Jasno je da se albanski jezik razvio u dubini Balkana podaleko od mora i na većoj nadmorskoj visini, e sad radi li se o centralnom ili istočnom Balkanu... Meni što se kaže najviše pije vodu teorija da su proto-Albanci zapravo Besi - izolovano tračko pleme koje je živilo po planinama današnje zapadne Bugarske. Besi su vjekovima izbjegavali romanizaciju čuvajući svoj jezik, običaje i religiju. Jedan od moderatora sa Porekla sa inicijalima NV (msm da znaš o kome se radi) je svojevremo napisao dosta dobar poduži post o mogućem porijeklu Albanaca iz zapadne Bugarske. Šramovu teoriju o beskom porijeklu Albanaca je potkrepio dodatnim lingvističkim ali i genetičkim vezama Albanaca sa Bugarima koje padaju u kasnu antiku i rani srednji vjek (uglavnom u okviru E-V13 i R1b haplogrupe). NV je naveo da jugoistočna Srbija i zapadna Bugarska imaju dosta vlaške ali u nekoj mjeri i albanoidne onomastike. Napisao je da su Pirin, Rila, Vitoša, Stara planina itd. osim što su visoke planine bila idealna mjesta za izbjegavanje romanitacije i po tome što su podaleko od bitnih urbanih centara i izolovani su od značajnih puteva.

@Brđanin @Demagogic @Perperius

Ako si pročitao onaj rad koji je izvršio analizu genetskog istraživanja Albanaca koji je nedavno izašao i koji smo okačili, tamo piše da se taj veliki bum albanske populacije odvio između 500. i 800. godine.

Ne, Trakija se nalazi ispod Jirecekove linije tako da to automatski otpada.

Drugo Sloveni su vladali Albancima i prokletijama nekoliko vjekova, i Sloveni su imali jaku tradiciju imenovanje stvari (kao svi osvajaci).

Dardanija je uglavnom u kotlini odnosno ne dovoljno izolovana za razvoj i ocuvanje proto-naroda, pa i to otpada.

Prokletije spajaju i Iliriju i Dardaniju (Rugova) pa to opet daje mogucnost.

Albanski jezik je mnogo stariji od slovenskog, i cak ima zvuk “th” koji ne postoji kod Slovena ali postoji kod Grka i starih evropskih naroda.
Jirečekova linija nije sveto pismo. Čak i da je 100% tačna po njoj nije sva Trakija pod grčkim uticajem već samo južna. Prostor Šopluka za koji postoje značajne indicije da je prapostojbina Albanaca je po Jiričeku bio u rimskoj zoni uticaja.

Poslednja izmena:
Jirečekova linija nije sveto pismo. Čak i da je 100% tačna po njoj nije sva Trakija pod grčkim uticajem već samo južna. Prostor Šopluka za koj postoje značajne indicije da je prapostojbina Albanaca je po Jiričeku bio u rimskoj zoni uticaja.

Sopluk je vise Moezija a ne bas Trakija. I opet ovdje imas problem seobe, nemoguce da nemas dokaza seobe jednog naroda tokom srednjeg vijeka Evrope. Ovo su stotine km u pitanju

Back