Etničko porijeklo Albanaca

Ne znam odakle si uzeo ovaj prevod Šafarika, ali naučio sam da tvoja svaka reč mora biti kontrolisana.
Otac ruske istoriografije Lamanski o Šafariku i njegovom mišljenju o Herodotovim ilirskim Venetima tj. o prvom pomenu Ilira:

Однако Цейсс, Гротефенд, Форбигер, основываясь на словах Геродота (’Ιλλυριω ’Ενετοι Ι. 196), называют их иллирийцами, не славянами, а предками нынешних албанцев. Маннерт и Суровецкий называли их славянами; Шафарик находил их мнение вероятным

Dakle i ovde vidimo odakle je vetar duvao i gde se skuvala priča o ilirskim Albancima... :)

Očigledno da nisi pratio dok je tema bio Šafarik na forumu; ništa čudno jerbo uglavnom i generalno ne pratiš. :kafa:

Sta drugo ocekivati od tebe, osim trolovskog odgovora☺

Ne znam na šta misliš pod trolovski. Ovde smo naveliko citirali Šafarika, koji je u svojim mlađim danima (1828) tražio Slovene pa antičkom Iliriku, inspirisan Surovjeckim; to svi znamo. Međutim ubrzo potom napustio je on svoje stanovište vrlo brzo i većinu karijere proveo kao ne samo BBjac, već bukvalno i otac BB škole.

doselenia.jpg

Ne samo što je Šafarik utemeljivač karpatske teorije, ti bi rekao zapravo da je bio pripjatista, nego je on i kritikovao one koji bi se poneli time što neka antička imena na Balkanu naizgled slično zvuče sa nekom slovenskom reči, odnosno napadao bi zastupnike pučke etimologije.

Ne znam kako nisi kada si čitao Trajkovu i kada je bilo reči o njenom pogrešnom citiranju i pozivanju na Šafarika, pogledao šta je bila suština Šafarikovog viđenja Mrnavićevog falsifikata, a to je da seobu Slovena na Balkansko poluostrvo unatrag treba pomeriti najranije u kraj V stoleća naše ere.

Znaci i Safarika si pripjatisao?
Naravno, pripjatisao si ti i Kurtu i Budimira to sam vec video.

Jasno je meni sta ti radis ali ovde imamo komentar velikog Lamanskog, oca ruske istoriografije. Kada on komentarise zivotno delo Safarika, onda ti tu mozes jedino samog sebe da trolujes :lol:

Znaci i Safarika si pripjatisao?

Pa nisam ja Šafarika, već valjda ti? Koliko znam, to je tvoje etiketiranje, a ne moje...koliko ja znam ti sve njih listom krstiš pripjatistima nekakvim. :roll:

Što se tiče Albanaca i Ilira, da se vratimo natrag na temu...

saffarik.JPG

Slowajsne.JPG

Ko su bili pravi, prvobitni Iliri (dakle ne ovo kako Slovene u naše vreme zovemo), kaže Šafarik, potrebno je da proučimo jesu li drevni Epirci bli istog roda i jezika sa Ilirima, kao i da proverimo jesu li Arnauti potomci tih Epiraca.

Ne znam odakle si uzeo ovaj prevod Šafarika, ali naučio sam da tvoja svaka reč mora biti kontrolisana.

Ja nemam nikakav problem sa proverom, ali ako bi želeo da proveravaš, pođi od sebe jer ti to ozbiljno manjka.

Što se tiče rečenog, što je Šafarik objavio još 1826. godine (davno pre sredine XIX st. i, uhhh, više od pola veka pre Berlinskog kongresa 1878. god.) u svojoj Istoriji slovenskih jezika, evo ti i originala.

Shaffarko1.JPG

Ove Slovene, sa izuzetom Bugara, obično nazivamo Ilirima. Već sama imena: Iliri, Ilirija, su kroz upotrebu i zloupotrebu dobili toliko značenja, da je postalo nemoguće sa ovim nazivima povezati jedan određeni smisao, zbog čega ih ja ređe koristim. Stari Iliri, srodni Tračanima, čiji su potomci današnji Albanaci, ionako nisu bili Sloveni. Inače se Ilirima nazivaju čas Dalmatinci i Slavonci, čas ovi i Srbi, a posebno po nastanku novog Ilirskog kraljevstva svi Južni Sloveni, ne izuzimajuć čak ni Hrvate i Slovence.

BookReaderImages.php

images

glee-santana-lopez.gif

Znam, Kole11, znam... :rida::mazi:

Ja nemam nikakav problem sa proverom, ali ako bi želeo da proveravaš, pođi od sebe jer ti to ozbiljno manjka.

Što se tiče rečenog, što je Šafarik objavio još 1826. godine (davno pre sredine XIX st. i, uhhh, više od pola veka pre Berlinskog kongresa 1878. god.) u svojoj Istoriji slovenskih jezika, evo ti i originala.

Pogledajte prilog 998989

Ove Slovene, sa izuzetom Bugara, obično nazivamo Ilirima. Već sama imena: Iliri, Ilirija, su kroz upotrebu i zloupotrebu dobili toliko značenja, da je postalo nemoguće sa ovim nazivima povezati jedan određeni smisao, zbog čega ih ja ređe koristim. Stari Iliri, srodni Tračanima, čiji su potomci današnji Albanaci, ionako nisu bili Sloveni. Inače se Ilirima nazivaju čas Dalmatinci i Slavonci, čas ovi i Srbi, a posebno po nastanku novog Ilirskog kraljevstva svi Južni Sloveni, ne izuzimajuć čak ni Hrvate i Slovence.

BookReaderImages.php

images

glee-santana-lopez.gif

Znam, Kole11, znam... :rida::mazi:
Za razliku od tebe koji trgaš rečenice iz konteksta sa ciljem pripjatizacije uma čitalaca ovog foruma, ja sam ozbiljan. Ponavljam, Lamanski je dao ocenu celokupnog Šafarikovog stvaralačkog opusa.

Rečenica koju si citirao se nalazi u jednom od komentara knjige Geschichte der slawischen Sprache izdate 1826. godine-.

Kasnije Šafarik jasno iznosi svoje stavove u tekstovima. U knjizi pod nazivom Über die Abkunft der Slawen iz 1828. godine, Šafarik kaže sledeće:

Ich will indess auf diesen letzten Grund für die frühern Einwanderungen der Slo wenen in Thrakien und Illyrikum nur ein secundäres Ge wicht legen ; da es ' mir vielmehr sehr wahrscheinlich ist , dass alle diese Orts – und Personen - Namen ihrem wahren Ursprunge nach Eigenthum der hier von jeher wohnenden Überreste slowenischer Illyrier sind , mit denen sich die später, zu verschiedenen Zeiten, vor, un ter und nach Justinian eingewanderten norddonauischen Slowenen vermischt haben.

Желим, међутим, овом разлогу ранијег досељавања Словена у Тракију и Илирик придати само споредни значај; Умјесто тога, врло ми је вјероватно да су сва та мјеста - и лична имена, према њиховом правом поријеклу, власништво посмртних остатака словенских Илира који су увијек живјели овдје, с којима су касније, у различито вријеме, прије, под и после Јустинијана досељених Словена из подручја северно од Дунава.

Za razliku od tebe koji trgaš rečenice iz konteksta sa ciljem pripjatizacije uma čitalaca ovog foruma, ja sam ozbiljan. Ponavljam, Lamanski je dao ocenu celokupnog Šafarikovog stvaralačkog opusa.

Rečenica koju si citirao se nalazi u jednom od komentara knjige Geschichte der slawischen Sprache izdate 1826. godine-.

Kasnije Šafarik jasno iznosi svoje stavove u tekstovima. U knjizi pod nazivom Über die Abkunft der Slawen iz 1828. godine, Šafarik kaže sledeće:

Ich will indess auf diesen letzten Grund für die frühern Einwanderungen der Slo wenen in Thrakien und Illyrikum nur ein secundäres Ge wicht legen ; da es ' mir vielmehr sehr wahrscheinlich ist , dass alle diese Orts – und Personen - Namen ihrem wahren Ursprunge nach Eigenthum der hier von jeher wohnenden Überreste slowenischer Illyrier sind , mit denen sich die später, zu verschiedenen Zeiten, vor, un ter und nach Justinian eingewanderten norddonauischen Slowenen vermischt haben.

Желим, међутим, овом разлогу ранијег досељавања Словена у Тракију и Илирик придати само споредни значај; Умјесто тога, врло ми је вјероватно да су сва та мјеста - и лична имена, према њиховом правом поријеклу, власништво посмртних остатака словенских Илира који су увијек живјели овдје, с којима су касније, у различито вријеме, прије, под и после Јустинијана досељених Словена из подручја северно од Дунава.

Jeste, baš je kad kaže da su ređe koristi za Slovene Iliri jerbo stari Iliri nisu Sloveni i treba ih dovesti u vezu sa Albancima. :lol:

I svi znamo da je menjao svoje stavove, uzgred; kako su godine prolazile. To sam, uostalom i naglasio (a ti izabrao da ignorišeš, kao što i većinu stvari svesno biraš da ignorišeš) i to dosta puta do sada.

Jeste, baš je kad kaže da su ređe koristi za Slovene Iliri jerbo stari Iliri nisu Sloveni i treba ih dovesti u vezu sa Albancima. :lol:
Zaveo ga je neki manipulator poput tebe, bio je mlad i naivan... :D

Dass die Slawen in Illyrikum erst im VI Jahrh. eingewandert sind , ist eine alte - Sage der Stoppler, die niemand mehr glaubt oder glauben sollte.
Чињеница да су се Словени доселили у Илирик у 6. веку стара је легенда у коју нико више не верује нити би требало да верује.
:hahaha:

Zaveo ga je neki manipulator poput tebe, bio je mlad i naivan... :D

Dass die Slawen in Illyrikum erst im VI Jahrh. eingewandert sind , ist eine alte - Sage der Stoppler, die niemand mehr glaubt oder glauben sollte.
Чињеница да су се Словени доселили у Илирик у 6. веку стара је легенда у коју нико више не верује нити би требало да верује.
:hahaha:

Šta je stav Surovjeckog, takođe je vrlo dobro poznato. Opet otkrivaš toplu vodu. :roll:

власништво посмртних остатака словенских Илира који су увијек живјели овдје, с којима су касније, у различито вријеме, прије, под и после Јустинијана досељених Словена из подручја северно од Дунава.
Ne piše posmrtnih, odakle ti to?
Piše samo "Überreste", to je više u smislu "preostalih", nego ostataka.

mit denen sich die später, zu verschiedenen Zeiten, vor, unter und nach Justinian eingewanderten norddonauischen Slowenen vermischt haben.
sa kojima su se kasnije, u različita vremena, pre, pod i posle Justinijana doseljenih severnodunavskih Slovena izmešali.

Ali to se u principu slaže sa tvojom porukom, ili?

Ne piše posmrtnih, odakle ti to?
Piše samo "Überreste", to je više u smislu "preostalih", nego ostataka.

sa kojima su se kasnije, u različita vremena, pre, pod i posle Justinijana doseljenih severnodunavskih Slovena izmešali.

Ali to se u principu slaže sa tvojom porukom, ili?
Ma da, to je Šafarikovo razmišljanje, nego sam samo onako pustio original kroz prevodilac pa ispalo bezveze. Ali poruka je jasna

Ma da, to je Šafarikovo razmišljanje, nego sam samo onako pustio original kroz prevodilac pa ispalo bezveze. Ali poruka je jasna

Da, piše slowenischer Illyrier. Slovenskih Ilira, da razlikuje od ovih drugih, kako sam Šafarik kaže...ono što si ti pokušao relativizovati na nivo fusnote objavio je čak i 2 godine pre toga što si ti citirao...

Dakle, Šafarik jeste razglabao o antičkoj prošlosti Slovena. Imao je razne teorije, on je u nekim ranijim radovima svojevremeno pisao i o grupama Slovena koje istrebljuju Kelti u vreme Keltske najezde u IV stoleću pre naše ere i kako je to razlog zašto Sloveni nisu dočekali Rimljane, a možda ostavili neke svoje tragove u Iliriku,...i svašta još, ali ono nije smatrao da su Iliri, ili možda preciznije Illyrii proprie dicti, bili slovenske narodnosti. Moraš da zasedneš i proučavaš Šafarika, a ne tako da svakojake konstrukcije praviš od sitnica na koje naletiš preko društvenih mreža, jerbo je vrlo jasno da sve same pogrešne zaključke izvlačiš, pa još i zameraš drugima za modifikacije izvora i literature, a ti to konzistentno činiš (sic!) na ovom potforumu od kada si došao.

Dakle Šafarik je svakako želeo da prouči što je moguće više starina o Slovenima i imao je svakakve teorije i razne i vrlo oduševljeno prihvatao. Nekada bi znao i da se istrči, naravno; npr. kad ga je prevario falsifikat Ivana Tomka Mrnavića, koji je 1837. godine predstavio kao veliko otkriće i zahvaljujući kojem se po čitavom svetu počelo širiti uverenje da je veliki car Justinijan bio slovenske etničke pripadnosti, uprkos tome što je još Jernej Kopitar upozoravao da oko Vita Iustiniani sve smrdi. Nije se Šafarik toliko ozbiljno posvetio tome, već se istrčao nekritički i dobili smo to što smo dobili, pa je trebalo vek i po da se ta greška ispravi...no, normalno, to je za njega tada bilo fenomenalno otkriće i zato je sa ushićenjem izjavio u Pragu pred velikim auditorijumom da su slovenske grupacije na Balkanskom poluostrvu još od kasnog V stoleća, odnosno da bi seobu Slovena trebalo pomeriti unatrag.

E sad, to što si ti krenuo od Olge Luković Pjanović i Jovana I. Deretića, to je pogrešna staza kojom si sam krenuo i niko ti drugi nije kriv za to sem tebe samog... :roll:

Ne Mrnavićev falsifikat, već uverenje da je na temelju njega jasno da je car Justinijan bio izvorno slovenskog porekla (kao i njegova porodica). To će se od sredine XIX st. širiti i tako postati opšte prihvaćeno uverenje na nekoliko decenija, zahvaljujući nikom drugom do Šafariku.
Nisam siguran da ti sam sebe razumeš.
Da li je Šafarik znao za Marnavićev sažetak ili ne?

Dobro ajde, pokusao si neku bedastocu ali nije proslo.

Ali vidis Safarik je znao da je Teofil preminuo 534. godine. Ko mu je podmetnuo tu informaciju, da vidimo🤔?

Kakvu bre crnu bedastoću? Ti me pitaš nešto što smo već obilno prodiskutovali? Dakle sa teme o caru Upravdi, s koje si ti pobegao, prodiskutovali smo vrlo detaljno o tome šta je Šafarik tvrdio tu i kako je Trajkova čak tvrdila da nije poznato da li je koristio Nikolu Alemanija (ako se dobro sećam). I dakle kad smo dve to prošli, ti mi postavljaš pitanje da li je znao za VJ? I to na ovoj temi, umesto gde bi trebalo...o Upravdi?

Šta je poenta; da se skrene ova tema?

Uh. Ijoj. @sumljiv_tip gle ovo. :mrgreen:

Dakle, nadovezujući se na ovaj podatak Laonika Halkokondila da su Albanci vrlo specifični i nalik niti jednom drugom narodu sem Makedoncima...

Pogledajte prilog 998092

Za vlade carice Katarine Velike (1762-1796) i za vreme Rusko turskog rata iz 1768-1774, zapovednik carske mornarice, grof Aleksej Orlov zatražio je od poslednjeg srpskog patrijarha, Vasilija Jovanovića Brkića, da sastavi jedan memoar koji etnografski predstavlja pravoslavni hrišćanski živalj na području pod vlašću Osmanskog carstva.

Srpski patrijarh završava izveštaj 1771. godine i u poglavlju posvećenu Grčkoj pripisuje Albancima drevno poreklo; on Ruse izveštava da su antički Makedonci i dinastija Argeada (specifično imenujući Filipa II Makedonskog i Aleksandra Velikog) bili etnički Albanci. Za Grke kaže da su nesposobni vojnici tj. imaju neslavnu vojnu prošlost. Velike vojne uspehe iz helenističke epohe patrijarh Vasilije pripisuje Albancima i kaže da međ' današnjim Grcima (gde su posebno beskorisni oni na ostrvim) ono što je vojno sposobno, to je gde su pomešani sa Albancima.

Auh. Bensedin?

@Kole11 @Mrkalj :smrcka:

Pošto smo videli šta kaže jedan pravoslavni Srbin, poglavar srpske pravoslavne Crkve, da vidimo šta kaže jedan rimokatoličku, na čelu srpske RKC.

Nasbiskup barski i primas srpski Petar Mazarek je 4. februara 1633. godine sastavio izveštaj, nakon što je izvršio kanonsku vizitsciju Dukađina, odnosno severne Albanije. Tu se bavi i pitanjem porekla Albanaca, pokušavajući da odgonetne oklen su.

U svom izveštaju, Mazarek kaže da su Albanci potomci antičkih Makedonaca:

IMG_20210830_020126.jpg

Mazarek kaže da je albanski jezik izuzetno neobičan i drugačiji, ali po fonetici dosta blizak italijanskom i grčkom jeziku. U klasičnim izvorima nije uspeo bog zna šta da nađe o njima, ali u novije vreme se tvrdi da su izvorno iz Azije. No, Srbi, Bugari i dr. su ih istisnuli i isterali iz dosta teritorije, pa su se povukli u planine.

:mrgreen:

@sumljiv_tip

Back