ЕТНИЧКИ ИДЕНТИТЕТ ДУКЉЕ И ЗЕТЕ

"Vladiko" kako mozes tako da se proseravas?Ne mogu da verujem da se jos drzis price koja nikako ne drzi vodu?
Dje ti je OBRAZ?

Evo ti jos dokaza da su Srbi oduvek ziveli preko Drine.Da ne ispadne da navodim samo izvore Srbe evo malo i od katolika.
Hrvatski profesor opste istorije Natko Nodilo navodi:
"U Dubrovniku, ako ne od početka a ono od pamtivjeka, govorilo se srpski, govorilo kako od pučana tako od vlastele; kako kod kuće tako u javnom životu. Jeste istina da su zapisnici raznih vijeća vodili latinski, a prilika je takođe da pod knezovima mletačkim, njih radi, na vijećima se ponešto raspravljalo i mletačkim i kojekakvim govorom. Nego u općini od mletaka oslobođenoj, srpski je raspravnijezik"

Dalje poznati dubrovacki istoricar i svestenik Mavro Orbini(XVI vek) u svojoj Istoriji pise, kao jedino poznatu naucno narodnu istoriju povest Nemanjica, i ostalih srpskih srednjovekovnih dinastija(Hrebeljanovica,Mrnjavcevica,Vojnovica-Altomanovica,Kosaca i Balsica) stavljajuci u grb Nemanjica sve grbove 'jugoslovenskih' jedinica, a medju njima i grb hravtski.

Dalje, uvek su bile srodnicke veze izmedju Bosne i Srbije, otkad je Kulinova sestra bila udata za brata humskog kneza Miroslava.
Kad je Nemanja od Grka osvojio Kotor, osvojio je i Bosnu od Madjara koji su je bili uzeli nesto ranije(1136), uzimajuci i titulu bosanskih kraljeva.Bosna je priznavala vlast Nemanjica.Dragutin je u miraz dobio Bosnu od Madjara.Dusan je zato u svojoj tituli imao i Bosnu.

Nakon kratke vlade Kulinovog naslednika Stevana, ban Ninoslav sve svoje drzavljane naziva samo SRBIMA.

Dalje, jedan papa potvrdjujuci Dubrovackoj crkvi neka prava naziva Bosnu srpskom zemljom:"srpska zemlja to jest Bosna"(Regnum Servillae quod Bosna)

Mislim da ovo sto smo naveli i Hellen i ja dovoljno govori.
I vise nego dovoljno.
Vladiko kako neko rece "idi se leci"

Никола Тесла, син свештеника Српске православне цркве, увек је говорио да се поноси ''својим српским пореклом и својом хрватском домовином''!

То што се једно исто презиме јавља код различитих народа не значи ништа.
Ако ти је то врховни аргумент, а писани историјски документи ''бајковити митски извори''...онда немамо шта да разговарамо. Иди на ''Култне ствари'' , тамо можеш таквим ''аргументима'', ово је форум ''Историја''!

Vladika Rufim:
Hellen,
mit i bajka je kad nadjes 5 dokumenata za 1300 godina, sa kojima dokazujes da je neki narod zivio u nekoj zemlji, a precutis 50 000 dokumenta dje stoji da u toj, npr., Bosni zive Bosnjaci, Vlasi, Hrvati...
Znaci precutala si 50 000 dokumenata, dje nema nikakvh Srba, a nasla si nekoliko dokumenata.
Na taj nacin s punim pravom Bosnjaci mogu da tvrde da je Srbija njihova zemlja, jer sigurno imaju sto puta vise dokumenata o prisustvu Bosnjaka u Srbiji, kroz istoriju, nego sto imaju Srbi o srpskom prisustvu u Bosni.

Pogledaj fino kako su se pravoslavni izjasnjavali prije 1918. zapadno od Drine prouci dokumenta i sve ce ti biti jasno kako se posrbljavalo i pravila Velika Srbija.
http://forum.krstarica.com/threads/83176

Драги мој Играчино, ја нисам ''НАШЛА само 5 докумената''....тих докумената има јаааако много, прочешљај мало библиотеке.

Ја не причам сада о Бошњацима, Хрватима, Власима, прича се о Србима, то јест, ти си тај који стално изнова потеже то питање. Ја не поричем да Хрвати, Бошњаци...и сви остали живе на тим територијама на којим живе, нити тврдим да је то српска земља!

Ти сада, у недостатку аргумената изврћеш тезе!

Овде се прича о томе што си ти рекао, а твоја теза је да Срби нису постојали пре Вука Караџића и да их је он измислио!!!

Ово што ти причаш нема везе са историјом, то је политичка заслепљеност и острашћеност. Запитај се зашто си толико опседнут покушајима да негираш постојање јеног народа, његов језик, његову историју и културу? Чиме се тај народ тако огрешио о тебе и чиме је то заслужио?

Hellen:
Ово што ти причаш нема везе са историјом, то је политичка заслепљеност и острашћеност. Запитај се зашто си толико опседнут покушајима да негираш постојање јеног народа, његов језик, његову историју и културу? Чиме се тај народ тако огрешио о тебе и чиме је то заслужио?

Ako primas izvinjenje, moram da ti priznam da sam sam tome kriv. Prejake lekove i preveliku dozu sam mu davao i eto ti ga rezultat u ponasanju. Nemoj ovo nikome da pricas, jer ostadoh ja bez posla. Niko mi nece verovati da drugacije nisam mogao da ga smirim, on je cepao i ludacke kosulje... sta god da sam uradio, ne valja.

Plasim se da su lekovi ostavili trajne posledice.

Čiste i zlonamerne gluposti...Dukljani su kao i Srbi,Hrvati,Neretljani,Humljani,Drugovići,Timočani... bili samo jedno od slovenskih plemena koje se početkom srednjeg veka doselilo na Balkan.Kasnije,prilikom nastanka prvih plemenskih država i njihovih uzajamnih okršaja,Srbi su običnim spletom okolnosti imali sreću da zagospodare susednim plemenima,uključe ih u svoju državu i kasnije,u poznom srednjem veku kada je otpočeo proces stvaranja nacija,ASIMILUJU i nametnu mnogima svoje ime i identitet.To je naravno bio višegeneracijski i viševekovni proces.. A sad,što se u Crnoj Gori (nekad Duklji) identitet koliko-toliko sačuvao..svako ima pravo da definiše sebe bez da mu to neko drugi nasilno i agresivno osporava. A znajući od ranije autora ove teme kojem je jedini posao u životu da na veoma agresivan,uvredljiv,primitivan i opsesivan način ubedjuje svakog oko sebe da je Srbin..mogu samo reći da je to posao za psihijatre i (na forumu barem) za moderatore..

Бл:
http://www.czipm.org/zeta.html
Александар Раковић

zeta02.jpg

ЕТНИЧКИ ИДЕНТИТЕТ ДУКЉЕ И ЗЕТЕ

zeta01.jpg

15/28. VIII 1910. краљ Никола Петровић приликом свечаног говора поводом промовисања Црне Горе за краљевину каже: "Дубоки су темељи овој обновљеној краљевини нашој. Они силазе до некадашњих зетских краљева Војислава, Михаила и Бодина”, наглашавајући и у прогласу да је Зета "дала Српству прву моћну и признату краљевину".

По пристигнућу на Балкан у VII вијеку, српски народ се постепено организовао у мањим или већим областима. Те области су дуж обале Јадранског мора биле Дукља, Травунија, Захумље и Паганија, а у унутрашњости Рашка и Босна. Дукља је пред крај X вијека постала центар српског обједињавања. Унутар граница ове државе по правилу се налазе Травунија и Захумље, а повремено и Рашка и Босна. Почетком XII вијека, пак, смрћу краља Константина Бодина, политички центар постаје Рашка. О етничком идентитету Дукље овога периода сачувани су и записи.

Византијски хроничар Јован Скилица, за кога су имена Срби и Трибали синоними, као и Србија и Трибалија, наводи да је кнез Јован Владимир био владар "Трибалије и оближњих крајева Србије". Василије II, византијски цар, тражио је од дукљанског кнеза Јована Владимира помоћ ради борбе са бугарским царем Самуилом, па је с тим у вези свједочанство у повељи Лавре св. Атанасија из 993. о српском посланству, очигледно послатом од стране Јована Владимира, које је морем путовало Василију II Скилица, такође, каже за дукљанског кнеза Стефана Војислава да је "архонт Срба", Дукљу назива Србијом, а за Војислављеве војнике који су се супротставили Византији вели да су Срби. Исто тако, за византијског магната и војсковођу Кекавмена, који је написао "Стратегикон", Стефан Војислав је "Травуњанин Србин". Већ поменути Скилица каже за Војислављевог сина и насљедника Михаила, будућег краља, да је владар Трибала и Срба.

15-28. VIII 1910. краљ Никола Петровић је у саглашавању са посланичким предлогом о уздизању Црне Горе у ранг краљевства између осталог рекао: "Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност."

Превласт Рашке, почетком XII вијека, остварује рашки велики жупан Вукан коме је Рашку на управу дао Константин Бодин, као "жупану са свога двора". И неке друге велможе из Дукље су тада пристигле у Рашку, па и Завида, отац Стефана Немање, родоначелника династије Немањића. Династија Немањића владаће српским земљама до 1371, када умире српски цар Урош Немањић, мада је политичко јединство Срба почело да се нарушава још за његова живота. У вријеме Немањића све се чешће за Дукљу употребљава име Зета, које ће временом и потпуно замијенити старо.

Рашки велики жупан Стефан Немања, рођен у Дукљи, у својим повељама ову земљу је називао очевином и дједовином. Његов син, краљ Стефан Прововјенчани у "Животу светог Симеона" каже: "Иако ме тада није било нити памтим шта је било о рођењу његову, ипак сам слушао да је био велики метеж у овој страни српске земље, и Диоклитије и Далмације и Травуније, и да су родитељу његову браћа му завишћу одузели земљу. А он изиђе из буна њихових у мјесто рођења својега, по имену Диоклитија. И вољом Божјом и пречисте његове матере, роди и ово, свето дијете, које ће Божјим промислом бити сакупилац пропалих земаља отачаства свога, пастир и учитељ, па, штавише, и обновилац онога што је било пропало, у мјесту по имену Рибница." Стефан Немања је успјешно окончао поход на Дукљу која је била под снажним византијским утицајем, те тако Стефан Првовјенчани каже да његов отац "поврати Диоклитију и Далмацију, отачаство и рођење своје, праву дједовину своју, коју је насиљем држао грчки народ... истријеби грчко име, да се никако не помиње име њихово у тој области, народ свој у њима неповређен остави..."

ВРАТИМО СЕ НА ТЕМУ

Vladika Rufim:
Ne zezaj se, Srbi su religijska svetosavska grupa, glupo je govoriti za Srbe da su narod.

Blago tebi - ti mozes da biras izmedju tri istorijska naroda: Albanac, Siptar i Malisor, a zbog slicnosti "mutnih" i vrljavih pogleda mozes da se upises i u ove Ducleooovske Crnogorce, posto imate zajednicku ljubav - mrznju prema Srbima. Da imas imalo ljudske casti ne bi upotrebljavao to ime i skrnavio taj sveti naziv - dukljanski poganine!

''Ne zezaj se, Srbi su religijska svetosavska grupa, glupo je govoriti za Srbe da su narod.
Vuk i Njegos su i izmislili termine SRPSTVO i SRPSKE ZEMLJE.
Vuk je izmislio Srbe po Balkanu i izmislio je srpsku naciju.
A Nemanjici su bili Rasani izbjegli u Duklju.''

''Fino ti kazuju dokumenta da nije bilo SRBA IJEKAVACA DO PRIJE 90 GODINA
Vuk nije izmislio Srblje, vec savremenu SRPSKU NACIJU, on ju je konstruisao.''

''srpsku naciju je izmislio Vuk Karadzic a tu su ideologiju prihvatili Njegos i Nikola.
Niko ne zna ni za kakve Srbe 1200 godina od dolaska slovena na teritoriju Crne Gore, pa sve dok ih Njegos nije izmislio u Crnoj Gori!
Srpska nacija je sastavljena od 10 naroda, a uzela je ime po starim Srbljima - Sebrima koji su obradjivali zemlju u Srbiji.''

''Nije tacno da Srblji nijesu postojali prije Vuka.''

Кад се буде правио избор надуховитијег форумаша, шта мислите ко ће победити?:lol: :lol: :lol:

Ma, потпуно је беспредметно трошити се на тебе, Играчино. Ја теби цитирах аутентичне изворе из разних времена, ти мени пароле!

Нисам острашћена, нисам политички активна, немам проблем са својим идентитетом, ни личним ни националним, нико други ми није крив зато што су се ствари кроз историју дешавале тако како су се дешавале, не мрзим никога, не омаловажам никога....и немам потребу да сопствени идентитет градим тако што ћу се свим силама упињати да негирам неког другог!

Ти се прогласи и Папуанцем, што се мене тиче, измисли вековно постојање дукљанских Папуанаца, мени миндеђ, што би казли браћа Мађари!

Могу да разговарам о историји, да баратамо историјским документима, али нисам вична паролама, и не желим да учествујем у дебати где ће једини ''аргумент'' друге стране бити ''то су бајке, то су измишљотине..бла, бла....''

Још ће испасти да је и Константин Порфирогенит био српски националиста!

JA O ISTORIJI NE ZNAM PUNO ALI VIDIM DA NI RUFIM NE ZNA,ALI I DA ON ZAISTA KORISTI ISTORIJSKE DOKUMENTE U SVOJIM ARGUMENTACIJAMA. PROBLEM JE U TOME STO ON KORISTI ORIGINALNE DOKUMENTE,AI SVE STO ONI PREZENTUJU SU ZAPRAVO SAMO LICNE OPSERVACIJE LICNOSTI KOJE SU ZIVELE U POMENUTO VREME I SAMIM TIM,IAKO ORIGINALNE I AUTENTICNE NEMAJU NEKU TEZINU!
A DA BIH ODBRANIO PRAVU ISTINU RECI CU SAMO DA JE TESLA KOGA ON POMINJE U SVOJIM BUDALASTINAMA JE I PRE XX VEKA U SVOJIM PISMIMA ISTICAO PONOSNO SVOJU NACIONALNU PRIPADNOST STO SE VIDI I U MUZEJU NIKOLE TESLE!
I jos nesto, TESLA je prezime koje oznacava neku vrstu alata(stolarskog cini mi se) tako da uopste nije nemoguce da postoje i pravi hrvati koji su Tesle a da sa NIKOLOM veze nemaju
P.S. Istorija je toliko glupa nauka jerje sve toliko relativno da bi sutra mogli napisati da ne postoje ni nemci ni rusi ni spanci jer bi mogli naci za svaki od tih naroda bar 100 spisa onjihovom nepostojanju!
U ovu raspravu sam se ukljucio samo iz cistog i iskrenog postovanja prema TESLI, NJEGOSU i drugima koji su velikani citavog sveta a cija se rec ne postuje, a ne postuje je neka mrvica od coveka koja je verovatno neka ustasina koja koristi crnogorski identitet da bi njegova rec bar malo dobila na tezini!

Ti, nazovi "vladiko" za stvaranje nacije Crnogorac trebao bi da se zahvalis Titu a posto njega nema onda se zahvali ustasama.

Crna Gora je trebala da bude satelit Nezavisne Drzave Hrvatske koja je i sama bila a jos uvek je satelit nekada Austro-Ugarske.Ne znam samo odakle tolika mrznja prema Srbima i odakle pravo i smelost da se srpska istorija naziva "bajkom"?

Ako su tvoji izvori informacija i ako su tvoji uzori tipovi ko sto su Savic Markovic Stedimlija,Sekula Drljevic,Ivo Pilar idrugi koji su svasta pisali ne samo o Crnoj Gori (nazovi "Crvena Hrvatska") vec i o Srbima onda stvarno nemam reci.

Meni je kao Srbinu poreklom iz Crne Gore zao naroda u Crnoj Gori koji je u velikoj zabludi.Ali neka srecan vam put ka osamostaljenju.

Mozda je tako i bolje.

Back