Etimolomija

Назвати некога војвођанином је отприлике као када бисте становника Врачара назвали општинчанином. Титоистички идиотизам прве класе. Постоје само Срем, Бачка, Банат, Банија, Славонија, па и Шајкачка и неке друге мање регије, које су у целини или делу, улазиле у сатсав краткотрајне Српске Војводине. Војводина, без тог Српска, баш као и Војвођани, па чак и као само регионалне одреднице, су измишљотине доба титоизма.

Опет машиш сопствену тему и пишеш пуке измишљотине и нетачности. А није ни чудо, очито и не знаш енглески када part 'део' пишеш као *parth. Премда. ни српски правопис ти не иде нешто од руке.
Мислиш "промашујеш"?

Ne znaš ti srpski jezik, mladiću. Mašiti znači "učiniti mah(anje)". Iz tog korěnskog gnězda samo promašiti ima značenje na koje si ti mislio, dok su ostali (domašaj, prěmašiti, zamajavati, mahati i sl.) drugog značenja.
Не шопај. Ето ти још једне нестандардне речи која ипак постоји.

Mašiti znači "učiniti mah(anje)". Iz tog korěnskog gnězda samo promašiti ima značenje na koje si ti mislio, dok su ostali (domašaj, prěmašiti, zamajavati, mahati i sl.) drugog značenja.
Ако је пристигло то крајње време да учимо језик са тввитер објава, да додам: кад је самостално машити се значи и дохватити/ухватити напр. машио сам се за машице да се одбраним.. машио се за новчаник--но тад увек значи брзинску радњу па би требало повезати са махом, кад је на мах.
Свеједно, Триваново машити поенту је бесмислица

Не шопај. Ето ти још једне нестандардне речи која ипак постоји.
Звучи као увреда. Непознат ми је глагол па потражих на мрежи.: у словеначком језику значи играти на електронску музику,

1. Gleni kak ovi trije šopajo., 2. Didžej pa gnes redno šopa!, 3. Ej, nemren več žonglerati, ka me noga boli – Ti samo šopaj dale, ka rekord podereš!

вероватно изведено од ћопати/шопати/шепати с обзиром да, уз дужно поштовање евентуалним љубитељима, тај плес подсећа на трзање отровом попрсканог инсекта.

Poslednja izmena:
Reč Kuća je navodno iz Turskog jezika, a nije nego naša! Reč palica, polis, polen, palidrvo su navodno latinske a ustvari su naše!
Strigil je takođe naša reč tj dolazi iz Srpskog jezika. Kao što su reči Dream, Valley, Grab, Child, Sleep i mnoge druge iz saksonskog odnosno engleskog. Ko zeli objasnjenje od nekih ovih reci rado cu mu napisati..

Nekada su svi hlebovi bili okrugli odatle dolazi ishodište reči kruh, ista dtvar sa kolom- koje je ustvari krug, od kola nastaje reč kolač..Zato se u prošlost kada se govorilo kolač ili kruh, hleb mislilo isključivo na slani hleb. Slavski kolač.. Bili su okrugli.

Nekada su svi hlebovi bili okrugli odatle dolazi ishodište reči kruh, ista dtvar sa kolom- koje je ustvari krug, od kola nastaje reč kolač..Zato se u prošlost kada se govorilo kolač ili kruh, hleb mislilo isključivo na slani hleb. Slavski kolač.. Bili su okrugli.

Не.
Крух илити КРУВ, јесте био кружан, ал то је небитно, битно је да ПРВИ КРУВ, тј крух, био жртвено прскан КРВЉУ, зато се и зове КРУВ.
Због КРВИ која се на њега обредно просипала. Питаш се чија је то КРВ??? Па КРИВЦА, неког кога би нашли да је за нешто КРИВ, био је обредно жртвован, на КРУВУ. А "Крух" је новотарија, у целој Босни се говори КРУВ.

Da i sam naziv ima prepoznatlji oblik, ali kruh je uvek bezkvasni hleb .
Да, све што је ОБРЕДНО, је и безквасно. Као у Старом Завету, исто.

Reč Kuća je navodno iz Turskog jezika, a nije nego naša! Reč palica, polis, polen, palidrvo su navodno latinske a ustvari su naše!
Strigil je takođe naša reč tj dolazi iz Srpskog jezika. Kao što su reči Dream, Valley, Grab, Child, Sleep i mnoge druge iz saksonskog odnosno engleskog. Ko zeli objasnjenje od nekih ovih reci rado cu mu napisati..
Да, то за КУЋУ, која има 4 КУТА, па је КУТИЈА, тј КУЋА, ми је још увек смешно. Узели реч КУЋа од монголских коњаника који су КУЋУ први пут видели кад су стигли до Цариграда???? Шта све Титоисти неће смислити! Ал смисао за хумор, им се не може оспорити!!!
Верујем да док су смишљали ову глупост, да је било и оних који су говорили дај људи немој те па ово је превише!
Ал никад није превише кад треба згазити здрав разум зарад повластица и положаја!

Kruh je bezkvasni , hleb je sa kvascem , somun je lepinja .Proja se zna da je bez kvasca i od kukuruznog brasna .
Toliko , za one zapadno od Drine i Boke , sto nece da ti daju hkleb u prodavnici dok ga ne imenujes drugacije.
Pardon u trgovini, samo ne znam da li se u prodavnici prodaje ili trguje , sto bi rekli razmenjuje roba .

Mene bi zanimalo sta znaci ovo boldovano. Neka stringla?

Stigil je alatka koja se koristila u staro doba nalažene su po grobnicama, dakle smatrali su taj predmet dragocenim. Izgleda kao zakrivljeni nožić. Služio je da se sa tela postrižu razne prljavštine i druge stvari. Strigil dolazi od naše reči STRIGATI. A imamo u monaštvu reč postrigati se, odnosno odstraniti dlake sa temena glave (pogledajte sliku svetog Save koji nema kose na temenu, ali zato ima dužu kosu oko ušiju, on se postrigao kada je primio monaštvo), uloga toga i simbolika je da se vizuelno pokaže povezanost sa Isusom, odnosno simbolizuje trnov venac oko njegove glave.

Назвати некога војвођанином је отприлике као када бисте становника Врачара назвали општинчанином. Титоистички идиотизам прве класе. Постоје само Срем, Бачка, Банат, Банија, Славонија, па и Шајкачка и неке друге мање регије, које су у целини или делу, улазиле у сатсав краткотрајне Српске Војводине. Војводина, без тог Српска, баш као и Војвођани, па чак и као само регионалне одреднице, су измишљотине доба титоизма.

Ma nemoj?!

Ja sam Vojvođanin i sebe tako predstavljam kao i svi moji Vojvođani , a to što si se ti našao da izigravaš neko božanstvo pa određuješ šta je podobno ili ne govori dovoljno o tebi.

Zašto bi se Sremac zvao Sremac kad mi Srbi nemamo veze sa Rimljanima koji su dali to ime tj.to je "rimljanoistički idiotizam".
Zašto bi se Bačvanin zvao Bačvaninom kad to ime dolazi od mađarske biskupije Bacs, a mi Srbi nemamo veze sa Mađarima tj.biti Bačvanin je običan relikt "mađaroističkog idiotizma".
Zašto bi se Čuburac zvao Čuburcem kad mi Srbi nemamo veze sa Turcima i oni su nam tradicionalni neprijatelji tj.nazivanje nekog Čuburcem je "turkoistički idiotizam".

Stigil je alatka koja se koristila u staro doba nalažene su po grobnicama, dakle smatrali su taj predmet dragocenim. Izgleda kao zakrivljeni nožić. Služio je da se sa tela postrižu razne prljavštine i druge stvari. Strigil dolazi od naše reči STRIGATI. A imamo u monaštvu reč postrigati se, odnosno odstraniti dlake sa temena glave (pogledajte sliku svetog Save koji nema kose na temenu, ali zato ima dužu kosu oko ušiju, on se postrigao kada je primio monaštvo), uloga toga i simbolika je da se vizuelno pokaže povezanost sa Isusom, odnosno simbolizuje trnov venac oko njegove glave.
И кад се одстрањује вуна са оваца, то је СТРИЖЕЊЕ, од, СТРИЖА.

Пир и Вампир ?

Била сам прилично збуњена кад сам у препису житија Немањиног сина видели опис да су, после свечане сахране оца и појања разних хорова, приредили пир.
Јасно је да је реч о гозби, одн.светковини,али тај ми је израз непознат у савременом времену и мислила сам да је то још једна од заборављених речи.
Једина асоцијација на могућу етимологију ми је житарица пир или крупник (данас је купујемо под именом спелта) .
Но, видела сам малопре да је израз дуго био оптицају: у Гласнику Земаљског музеја из 1911.г., В.Ћоровић је објавио текст "Забрана пировања о крсном имену ....у Боки Которској 1772.године", одакле изводим да термин пировање има негативну конотацију, нешто налик шенлучењу одн. пијанчењу.
BookReaderImages.php
https://archive.org/details/GlasnikZemaljskogMuzeja_201702/page/n407

Како пијанчење може да се повеже са испијањем вампира, шта би могло бити ВАМ у тој кованици за коју тврде да је једна од ретких србизама у осталим европским језицима ? Имате ли идеју?

Пир и Вампир ?

Била сам прилично збуњена кад сам у препису житија Немањиног сина видели опис да су, после свечане сахране оца и појања разних хорова, приредили пир.
Јасно је да је реч о гозби, одн.светковини,али тај ми је израз непознат у савременом времену и мислила сам да је то још једна од заборављених речи.
Једина асоцијација на могућу етимологију ми је житарица пир или крупник (данас је купујемо под именом спелта) .
Но, видела сам малопре да је израз дуго био оптицају: у Гласнику Земаљског музеја из 1911.г., В.Ћоровић је објавио текст "Забрана пировања о крсном имену ....у Боки Которској 1772.године", одакле изводим да термин пировање има негативну конотацију, нешто налик шенлучењу одн. пијанчењу.
BookReaderImages.php
https://archive.org/details/GlasnikZemaljskogMuzeja_201702/page/n407

Како пијанчење може да се повеже са испијањем вампира, шта би могло бити ВАМ у тој кованици за коју тврде да је једна од ретких србизама у осталим европским језицима ? Имате ли идеју?

Na albanskom je vampir =dhampir ( dham znaci zub, a pir neces verovati, piti)
Πυρ je na grckom vatra, pyr je u austrijsko nemackom pirovina ( kao i kod nas).

Back