Etimolomija

Vampir je autenticno izvorno srpska rec, i prve price o vampirima su srpske, to je priznato u svetu.
Rumuni su smislili originalnu pricu o Drakuli vampiru baziranom na vojvodi Vlad (the Impaler) Tepes.
Inace majka Bele Lugoshi-ja je srpkinja.

Vampir je zivi mrtvac. od reci van - izvan, napolje; pir - duh. To je u prevodu zivi mrtvac, onaj koji nema pir (duh) a ziv je. Tvorbom vanpir prelazi u vampir.

Po meni najbolji vampirski filmovi: Nosferatu (1922), Dracula (1931), Count Dracula (1977), Interview with the Vampire, Dracula (F.F. Coppola), Leptirica, Shadow of a Vampire, Queen of the Damned, Fright Night, Nosferatu ( Werner Herzog)...

Poslednja izmena:
Pozdrav.

U ovoj temi pisaćemo o sementici mnogih reči, domaćih a i stranih. Svaku reč pokušaćemo da objasnimo - na koji način je nastala, od kojih reči , kaskade i sličnosti. Naravno za reči koje se smatraju inostranim rečima možda postoji objašnjenje i u našem jeziku pa ćemo pokušavati da odgonetnemo..

Evo moja prva reč:

AKREP

Da li je to turcizam? Ta reč se pominje u mnogim našim epskim narodnim pesmama. AKREP je ustvari škorpija.

Pozdrav.

U ovoj temi pisaćemo o sementici mnogih reči, domaćih a i stranih. Svaku reč pokušaćemo da objasnimo - na koji način je nastala, od kojih reči , kaskade i sličnosti. Naravno za reči koje se smatraju inostranim rečima možda postoji objašnjenje i u našem jeziku pa ćemo pokušavati da odgonetnemo..

Evo moja prva reč:

AKREP

Da li je to turcizam? Ta reč se pominje u mnogim našim epskim narodnim pesmama. AKREP je ustvari škorpija.
Da nije mozda od krepati?
Akrep i skorpija nemaju veze jedno s drugim, skorpija je na svim jezicima skorpija, ja bih
rekla da akrep ima veze sa glagolom krepati.

Da nije mozda od krepati?
Akrep i skorpija nemaju veze jedno s drugim, skorpija je na svim jezicima skorpija, ja bih
rekla da akrep ima veze sa glagolom krepati.
Ja verujem da je AKREP ustvari - JAK REP.
Suština škorpije je u njenom jakom repu u kojem se nalazi trovna žaoka, skorpion se sa njom brani i hrani i po repu je i specifičan i prepoznatljiv.

Suština škorpije je u njenom jakom repu u kojem se nalazi trovna žaoka, skorpion se sa njom brani i hrani i po repu je i specifičan i prepoznatljiv.
Nije me mrzelo pa sam proverila.
Akrep je na turskom skorpija, rec akrep je ocigledno preuzeta iz arapskog tako
da nikako nije srpskog porekla.

АКРЕП може бити ЈАК-РЕП, што ти се одлично уклапа уз шкорпионски реп, али, гле чуда, може бити и ЛАК-РЕП што је сасвим супротно и нимало ти се не уклапа уз шкорпионски реп (или ћемо сад натезати да је шкорпион „лак на репу” као што је Док Холидеј био „лак на обарачу”). :D
Дакле, кад се играш с етимологијом, играј се пажљиво. ;)

АКРЕП може бити ЈАК-РЕП, што ти се одлично уклапа уз шкорпионски реп, али, гле чуда, може бити и ЛАК-РЕП што је сасвим супротно и нимало ти се не уклапа уз шкорпионски реп (или ћемо сад натезати да је шкорпион „лак на репу” као што је Док Холидеј био „лак на обарачу”). :D
Дакле, кад се играш с етимологијом, играј се пажљиво. ;)

Zar se u tvojim krajolicima taj akrep ne zove u epovima jakrep?
Ono " gde jakrepe memla davi"?

Ima li na engleskom reč SVINJA? Potpuno isto a piše se SWINE.

GURGLE [čita se GURGL] - GRGOLJENJE

Ima li u Engleskom reč BEŠTIJA? Potpuno isto BEAST, čita se BIST.

Ima li u Engleskom reč MOĆ? Naravno, reč MIGHT, izvor je MAJT (jer je Ć isto što i TJ)

Ima li u Engleskom reč NOĆ? Naravno,to je NIGHT, izvor NAJT, Irci čak izvaraju NOTJ (isti slučaj kao i gore, T i J daju Ć)

Ima li u Engleskom reč NOĆNA MORA? Naravno, to je NIGHT-MARE, izvor NAJTMER.

Ima li u Srpskom reč ERUPTION? Naravno, u reči RUPA. E - RUP - TION -> E je prefiks, TION je sufiks, a RUPA je koren reči.

Ima li u Srpskom reč OPIATE? Naravno, od reči pije,piti,pijan. OPIATE znači sredstvo za opijanje. Pije, opija i opiate su slične, zar ne?

Ima li u Srpskom reč KNIGHT? Naravno, u reči KNEZ. Apsolutno, nekada je KNEZ bio KNEG!

Ima li u Srpskom reč DISCOVER? Naravno, u rečima KROV,OTKRIVA,OTKRIVENJE..Vidimo da se u oba primera nešto otkriva. DIS - COVER = OT - KROV.

Ima li u Srpskom reč OVER? Naravno, u reči POVR',VRH, STARINSKI VR'.Sve što je iznad je POVRH i VR'.

Ima li u Srpskom reč DOWN? Naravno, u reči DONJE. DOWN je DOLE, ispod takođe i DONJE isto značenje (sinonimi).

Srpski je najstariji jezik evrope. Srpska varijanta sa samoglasnim r, grkljan, grgoljenje, slicno krkljanje... ne postoji u mladjim evropskim jezicima latinskim (tj. romanskim) i najmladja evropska porodica jezika germanska i najmladji germanski jezik je engleski.

Srpski je najstariji jezik evrope. Srpska varijanta sa samoglasnim r, grkljan, grgoljenje, slicno krkljanje... ne postoji u mladjim evropskim jezicima latinskim (tj. romanskim) i najmladja evropska porodica jezika germanska i najmladji germanski jezik je engleski.

Sve to dolazi od reci grlo. Samo u srpskom i postoje recimo grla stoke.
Stariji je srpski i od grckog barem oko grla :zcepanje:

grgoljenje na grckom:

γαργάρα
gargára
U romanskim jezicima takodje neka gargara.
Turski takodje gargara :D
Arapski takodje algharghara

Ono sto ti ne shvatas je da samo srpski ima pravu starinu jezika samoglasno r i pravu etimologiju reci, ne gArgara koje je nastalo od izvornog starog srpskog gRg.
grlo, brdo, krdo, trn, prsljen, strsljen, kvrcnuti, zagrcnuti se, strvina, vrt, hrt, grb, prst, cvrst, tvrd, prvi, krv, crn, crv, crveno, smrt, mrtav, krtina, prtina, cvrkut, vrh, krhko, brckati se, krckati, Srbin, Hrvat ( a ne Serbs, Sorbs ili Croat Croaten)...

Kako je nastala reč slama sa kojom hranimo stoku? Po nečemu što se lako rukama lomi-slama.
eng. BLEEDING (krvariti) - bledeti (onaj koji krvari, koji gubi krv, taj bledi , otud krv = blood, u srpskom malokrvan = bled)

Zanima me vaše mišljenje i etimologija reči nož ili kama?

Kako je nastala reč slama sa kojom hranimo stoku? Po nečemu što se lako rukama lomi-slama.
eng. BLEEDING (krvariti) - bledeti (onaj koji krvari, koji gubi krv, taj bledi , otud krv = blood, u srpskom malokrvan = bled)

Stoka se ne hrani slamom nego senom, slama se stavlja na pod stale.

Kama:

The qama or ghame (قمه in Circassian) is a short Circassian sword, known as kina in the North Caucasus and kama in Georgia. It is a long, wide double-edged fighting knife or short sword, native to Circassia and neighboring regions in the North Caucasus.[1] The qama was traditionally carried by the Cossacks, who adopted it from the Circassians, and is commonly referred to as the "Cossack dagger" and as the Kindjal in Russia and Ukraine. It resembles the Roman gladius and Scottish dirk.[
Inace je Kama dosla iz Japana, tamo svaki noz pored imena za meso, voce, povrce ima i rec kama.
Kama na japanskom znaci srp.

Konji, volovi, koze, ovce..Sve ove životinje su se nekada a danas u siromašnijim krajevima hranile senom, ponegde čija je kuća bila imućnija su mešali seno i detelinu. Očigledno nisi sa sela..
Ma covece ti si napisao slama, ja sam te ispravila i rekla da se zivotinje zimi hrane senom.
To su razlicite stvari i pojave :D

U srpskom je zna se redovan naziv za dete klinac, jer je dečija glava u poređenju sa odraslima nesrazmerno velika. Kome nije jasno neka pogleda klin, uočiće širi kraj (glavu) na vrhu sprave.

Zigurat predstavlja piramidu ili stepenastu građevinu bar kako kaže arheologija, to je zgrada od 7 stepenika svakom posvećena jednom od nebeskih tela. Tehnika gradnje je ono sto me najvise zanima...Mogućnost zidanja zigurata je ZGURIVANJE. Tehnika je zguravanje zemlje i njeno ogradjivanje (mnogo je lakše za gradnju), stavljam akcenat na stvaranje veštačkog brda i to upravo zguravanjem zemlje na formu kupe. Može li prostije?

Asirska reč za garu (uzdignut) dala je navodno ziguratu - a upravo se to i dešava kad recimo na ravnom peščanoj površini povučemo dlanove jedan prema drugom, stvori se brdašce.

Zigurat predstavlja piramidu ili stepenastu građevinu bar kako kaže arheologija, to je zgrada od 7 stepenika svakom posvećena jednom od nebeskih tela. Tehnika gradnje je ono sto me najvise zanima...Mogućnost zidanja zigurata je ZGURIVANJE. Tehnika je zguravanje zemlje i njeno ogradjivanje (mnogo je lakše za gradnju), stavljam akcenat na stvaranje veštačkog brda i to upravo zguravanjem zemlje na formu kupe. Može li prostije?
Дале, кад је згуран он је згурат ;)
content

content

Back