Etimolomija

Engleska etimologija nema potporu.

Od jednog čoveka moji je IT tehničar su Britanci tražili da napravi softver koji će vesti u Britaniji slagati po smislu (grupisati). Međutim šta se dešava? Mašina mora sad dazadire još dublje u etimologiju engleskog jezika. On im je rekao da ne može tako nešto da napravi. Zašto ne može? Pa zato što je etimologija engleskog jezika lažna.

Ti pričaš o nekom starofrancuskom jeziku i engleskom. Ti jezici su formirani u 3-4 veku naše ere, naš jezik je formiran pre 7 hiljada godina (naravno, sa mnogim arhaičnim izrazima ali nama još poznatim).

Tako da to što pričaš nema smila..

Ovo nije nikakva igra reči, nikakvo zezanje. Ovde se radi o logici jezika, etimologiji i istoriji.

Daću ti još mnogo primera:
Dream - Dremati
Child - Čedo,Čeljade
Secret - Skriti
Touch - Taći, Dotaći
Wassail (Vesejl] - Veselje
Land [Lend] - Ledina (poljana)
Path[Pat] - Put (U Vardarskoj Srbiji Pat)
Beaten [Biten] - Bijen,Prebijen
Parth [Part] - Parče
Preacher [Pričer] - Pričač, Pripovedač
Place [Plejs] - Plac
Thorn [Torn] - Trn
Good [Gud] - Goditi
Semen - Seme
Grab [Grab] - Grabiti
Over [Ovr] - Povr' (čuli ste od baka i deka)
Crash (Kreš] - Krš,Skršena
Maltreat [Maltrit] - Maltretirati
Divine [Divajn] - Divan, Božanstven
Abyys [Abis] - Ambis, Ponor
Try [Traj] - Traj, Istraj
Hurry [Huri] - Hrliti
Climb [Klajmb] - stara srpska reč Klembesiti(pentrati, verati)
Gone [Gon] - Goniti,Izgoniti
Yak [Jak] - Jak
Swinery [Svajneri] - Svinjac
Yes [Jes] - Jest'
My [Maj] - Moj
Plot - Plot
Perplate [Perplejt] - Preplitati

Hoćeš da kažeš da je sve ovo slučajnost? Pavle Solarić je napisao knjigicu od nekoliko stotina slovenskih (čitaj srpskih) reči koji su ušli u upotrebu u latinskom jeziku odavno, i napisao da su ta granjanja mnogo veća i da ima oko 7 hiljada reči koje su korišćene u latinskom a da su poreklom srpske, i sve to lepo detaljno objasnio sa lakim i prostim primerima..
Као што рекох, ово што рардиш је играње речима а не етимологија. На основу твога списка види се како не разумеш да су неке речи сличне јер су у прасродству и наслеђене су из праиндоевропскога језика, не разумеш да неке речи сасвим случајно могу личити, не умеш разликовати изворне енглеске речи од речи које су преузели из францускога и латинскога и не разликујеш изворне српске речи од речи преузетих из других језика.
Уз све то спомињеш некакве завере и српски језик стар 7000 година. :hahaha: У свем том брлогу несувислости најјаче је, пак, твоје позивање на логику, што је једини "аргумент" и вечита мантра свакога незавснога истраживача када им се укаже на неоснованост, произвољност и нетачности њихових измишљотина.

Као што рекох, ово што рардиш је играње речима а не етимологија. На основу твога списка види се како не разумеш да су неке речи сличне јер су у прасродству и наслеђене су из праиндоевропскога језика, не разумеш да неке речи сасвим случајно могу личити, не умеш разликовати изворне енглеске речи од речи које су преузели из францускога и латинскога и не разликујеш изворне српске речи од речи преузетих из других језика.
Уз све то спомињеш некакве завере и српски језик стар 7000 година. :hahaha: У свем том брлогу несувислости најјаче је, пак, твоје позивање на логику, што је једини "аргумент" и вечита мантра свакога незавснога истраживача када им се укаже на неоснованост, произвољност и нетачности њихових измишљотина.

ne zaleci se toliko
stvarno msm da je neka igra
evo sad cu pitam tamo gore shta se deshava

Može da se desi do 5% sličnosti, ni toliko. Ali mi ovde imamo logička poklapanja,koren reči sa potpuno istim značenjem, čak i istim izgovorom.

Ko to negira taj ne zna ništa. O čemu dalje polemisati? Očigledno ne vidiš istovetnost namerno ili slučajno.

Ako nisi znao,upoznaj se sa srpskim kalendarom (kolodarom), meridijanom (meridanom) i mnogim drugim ne samo naučnim pojmovima koji su odavde otisnuti u svet, ali ih danas svi svojataju.

Problem je u tome što, englezi imaju rečnik ali nemaju potporu semantiku nastanka reči, u srpskom je to izvodljivo ukoliko zelimo da objasnimo neki anglicizam.

И ово ти је ћорак. У одређеним условима у северним и западним германским језицима глас /s/ промењен је у /z/ те даље ротацизмом у /r/, то се нпр. види у односу енглескога was и were. Но, у другим условима се изворно /s/ чувало, те нам тако старохоландско besie и besi 'бобица' показује да глас /r/ у наведеним речима из других германских језика потиче од /*s/. То нам, пак, готско weinabasi (сродно енглескоме wineberry) несумњиво доказује, јер у готском није било гласовне промене /s/ > /r/. Дакле нема ту никакве везе са словенским глаголом брати.
Beere
Fruchtform mit fleischiger Fruchtwand

mhd. ber, ahd. beri; mhd.berewar eigentlich eine Pluralform, wurde aber im 16. Jh. offensichtlich fälschlicherweise als Singular verstanden und in
dieser Form weitergegeben; für die Herkunft des Begriffs gibt es mehrere mögliche Erklärungen; einerseits könnte die Benennung auf der roten Farbe beruhen, hierzu sind altengl. basu„purpur“ und
mittelir.basc„rot, Scharlach“ anzuführen; andererseits könnte die Benennung der Frucht auf die
idg.Wurzel *oghw–,„Bissen, Essen“ zurückgeführt werden, aus ihr entwickelten sich auch
litau.úoga„Beere“, altkirchenslaw. agoda„Beere“ und altind.
ghasá
„Futter“; beide möglichen Etymologien sind nicht gesichert

baies je na franciskom

I ja sam mislila da se forumas igra recima.:D

И ово ти је ћорак. У одређеним условима у северним и западним германским језицима глас /s/ промењен је у /z/ те даље ротацизмом у /r/, то се нпр. види у односу енглескога was и were. Но, у другим условима се изворно /s/ чувало, те нам тако старохоландско besie и besi 'бобица' показује да глас /r/ у наведеним речима из других германских језика потиче од /*s/. То нам, пак, готско weinabasi (сродно енглескоме wineberry) несумњиво доказује, јер у готском није било гласовне промене /s/ > /r/. Дакле нема ту никакве везе са словенским глаголом брати.

Promene jezika su oduvek postojale, pogotovo kos germana koji nisu imali ni dan danas nemaju razvijeni govorni aparat, oni se guše dok izgovaraju neke naše reči i zato su ih kroz istoriju modifukovali i prilagodili svojim glasvonim mogucnostima.

Ovo palamuđenje (izvinjavam se što moram to da kažem) ne vodi nikuda. To što ti šalješ ne predstavlja nikakav dokaz.

Jedino uz pomoć srpskog je moguće dešifrovati engleski jezik, jer imamo logički ključ. Mi smo reči stvorili uočavanjem raznim stvari kroz suživot sa drugim ljudima i prirodom,a posto smo bili kulturološki napredniji njih oni su prihvatili razne stvari od nas pa samim tim i jednim delom jezik.

Kao drugo,ne mozes na ovu temu gledati samo iz jednog ugla. Moraš poznavati i istoriju, etimologiju, tradiciju, i mnoge druge stvari kako bi mogao imati širi ugao gledanja. Najvise mrzim ljude koji se nekakvih glupih rečnika drže kao pijani plota. Ko uopšte zna da li je to tačnošto je tamo napisano? Traži se logičko objašnjenje kao i druga poklapanja..

Evo naprimer..Reč SLEEP na engleskom znaci spavati. Mnogi će reći,"eto ta reč nije srpska". Ali evo ja cu pokušati najednostavnije da skratim i objasnim da jeste. Radi se o ikavskoj varijanti srpskog jezika, jer kada neko spava njemu se kapci slepljeni (odnosno SLIP - LJENI). Kao i slep čovek, očni kaprci su mu slepljeni i on ne vidi..Posledica boginja ili nečeg drugog.. Ajde ga ti objasni na Engleskom? Bas bih voleo da cujem tvoje objašnjenje? Etimološko objašnjenje..

Ти си, забога, промашио сопствену тему! Нигде ни говора о речима које су можда грешком проглашене позајмљеницама, већсамо неосновано и без икаких доказа говориш о тобожњем српском пореклу енглеских речи.

Пристојно сам упознат с историјом словенских и других индоевропских језика, те познајем старословенски, старосрпски и староруски, то напоменувши могу ти само поновити да је ово што радиш најобичније играње речима и да везе с етимологијом нема. Причу о икавском sleep окачиш мачку о реп, јер нам писани споменици показују да је икавица настала негде од краја 12. до почетка 13. столећа. Уједно, могао би потражити шта је промена звана the great vowel shift која се збила у енглеском језику и научити нешто.

Kažeš ikavica je nastala negde oko 12-13 veka. Kakve to veze ima? Dal je to neki dokaz da ikavski izrazi nisu ušli u fond engleskog jezika?
Engleski jezik je relativno "novi" jezik, nastao veštački. U tome i jeste problem engleskog jezik, jer nema svojih etimoloških objašnjenja kada je mešavina jezika ili otetih i prilagođenih pojmova.

Опет машиш сопствену тему и пишеш пуке измишљотине и нетачности. А није ни чудо, очито и не знаш енглески када part 'део' пишеш као *parth. Премда. ни српски правопис ти не иде нешто од руке.

Ja se izvinjavam, kucam brzo i ne razmišljam toliko o pravopisu na internetu, jer kuckam i nemam vremena... A to za parth je bila kucana greška. Mada parh je na velškom deo, tako da nisam puno ni pogrešio. Mislio sam da mogu sa nekim ozbiljno porazgovarati o ovoj temi...

Могао би с неким озбиљно разговарати о језикословљу када би имао икаквога језикословнога знања и да ниси омашио предмет разговора сопствене теме.

И енглеско part и велшко parth потичу од латинскога pars, partem.

Могао би с неким озбиљно разговарати о језикословљу када би имао икаквога језикословнога знања и да ниси омашио предмет разговора сопствене теме.

И енглеско part и велшко parth потичу од латинскога pars, partem.
Дакле, већина речи енглеског језика је француског (индиректно латинског) или дирктно латинског порекла. Дозвољаваш и везу са неким другим језицима, али не дај Боже са Српским. Зашто?

Енглески језик је био у развоју све до 16 века када је стандардизован, и као такав је један од најмлађих европских језика.

Већина европских језика потиче од јеинственог пра-језика, такозваног Индо-Европског језика. Тим језиком је говорио народ коме је дато општо име Аријевци. Тек задњих деценија су генетска истражиања показала да су ти, такозвани, Аријевци носиоци Р1а хапло групе, која је искључиво словенска. Треба бити много залуђен па не узимати у обзир ову нову чињеницу.

Дакле, већина речи енглеског језика је француског (индиректно латинског) или дирктно латинског порекла. Дозвољаваш и везу са неким другим језицима, али не дај Боже са Српским. Зашто?
Зато што нема доказа за такво нешто.
Енглески језик је био у развоју све до 16 века када је стандардизован, и као такав је један од најмлађих европских језика.
Сви језици су увек у развоју. Не треба поистовећивати стандардни и разговорни језик. Старост или младост језика може само бити арбитрарна тврдња., нпр. рођењем засебних словенских језика сматра се њихова последња заједничка гласовна промена.
Већина европских језика потиче од јеинственог пра-језика, такозваног Индо-Европског језика. Тим језиком је говорио народ коме је дато општо име Аријевци. Тек задњих деценија су генетска истражиања показала да су ти, такозвани, Аријевци носиоци Р1а хапло групе, која је искључиво словенска. Треба бити много залуђен па не узимати у обзир ову нову чињеницу.
Нико говорнике праиндоевропскога језика не назива Аријевцима, тај етноним само налазимо код говорника индоиранских језика. Уједно, језици везе немају с генетиком.

Зато што нема доказа за такво нешто.

Сви језици су увек у развоју. Не треба поистовећивати стандардни и разговорни језик. Старост или младост језика може само бити арбитрарна тврдња., нпр. рођењем засебних словенских језика сматра се њихова последња заједничка гласовна промена.

Нико говорнике праиндоевропскога језика не назива Аријевцима, тај етноним само налазимо код говорника индоиранских језика. Уједно, језици везе немају с генетиком.
Има ли доказа за речи вампир и на пример стомак?

Концентриши се на енглески језик. Он није био у развоју, већ у хаосу, тако да се једно време користио француски као званични језик. На територији Енглеске није се могло поуздано рећи где се којим језиком говори, нити како се он зове. То није развој једног језика, него замрзавање стања стандардизацијом чиме је постигнута језичка уједначеност.

Вероватно знаш, да су људи од науке (на коју се ти позиваш) прастари језик Европе прво звали Индо-Германски. Е тада је уведен појам Аријеваца као народа који говори тим језиком. Оно што ти пишеш је уследило као реакција на неприкладан назив Индо-Германски језик.

Све то је комптомис у оквиру научне елите, и ту нема никакве научне методологије нити доказа.

Науку чине научници који су само људи са својим интересима, манама и врлинама. За разлику од природних наука, друштвене науке су креације људи и њихових уверења а често и сујета.

Jezik nastaje tako sto dodju na neku teritoriju neki ljudi pa namecu domorocima svoj "nekakav" jezik.
Anglosaksonci ( a tu je i jezik) poticu od naroda sa Severa Evrope Angli i Saksonci ( nix Francuzi)
pa je tako i jezik dobio naziv, a i podseca mnogo na germanske jezike. Tek u dvanaestom veku sa Normanima
ulaze i francuske reci ( koje pa opet poticu iz latinskog) u engleski jezik.
Cudno je da se ovde drobi o srpskom koji je usao u engleski,a taj isti srpski star 7000 godina nije imao nikakvog
uticaja na nemacki, francuski ili ruski;)
Kakve veze mogu genetska istrazivanja da imaju sa jezikom?

Biblija je na gotski prevedena u cetvrtom veku. Vladika Vulfila ( gotski Vuk Karadzic ;) )
preveo je delove Biblije na gotski. Oche nas:

atta unsar þu ïn himinamweihnai namo þein.qimai þiudinassus þeins.wairþai wilja þeins.swe ïn himina jah ana airþaihlaif unsarana þana sinteinan gif uns himma daga.jah aflet uns þatei skulans sijaima.swaswe jah weis afletam þaim skulam unsaraim.jah ni briggais uns ïn fraistubnjaiak lausei uns af þamma ubilin.unte þeina ïst þiudangardi.jah mahts jah wulþus ïn aiwins.amen

Jezik nastaje tako sto dodju na neku teritoriju neki ljudi pa namecu domorocima svoj "nekakav" jezik.
Anglosaksonci ( a tu je i jezik) poticu od naroda sa Severa Evrope Angli i Saksonci ( nix Francuzi)
pa je tako i jezik dobio naziv, a i podseca mnogo na germanske jezike. Tek u dvanaestom veku sa Normanima
Cudno je da se ovde drobi o srpskom koji je usao u engleski,a taj isti srpski star 7000 godina nije imao nikakvog

Genetika i nije toliko bitna ali je korisna, zbog povezanosti među određenim narodima. Pored Rumunskog, Makedonskog, Poljskog, Ruskog pričam Engleski, a maternji mi je Srpski. Ako ti ne uviđaš sličnost izmedju srpskog i ruskog (slovenski jezici) ,o čemu mi dalje da pričamo? Naš daleki predak je otišao u Rusiju pre par hiljada godina od njrga potiču svi rusi, to tvrdi i rudki naučnik Kljosov,a imas i u letopisima. U najstarijem letopisu koji Česi čuvaju, jer je njihov..Piše takođe da su svi današnji sloveni, otišli u njihove Poljske,Rusije upravo sa područja oko Vinče i Lepenskog vira, za čehe piše da je jedan čovek došao iz današnje Hrbatske i tamo naselio i od njega postadoše česi. Trebao bi da znaš da su svi slovenski jezici bili potpuno isti u ranom srednjem veku, što dokazuju istorijska dokumenta (reč je o jednom jeziku).

Pričaš o nekakvim anglima i sasima koji su naselili današnju Britaniju u 5. veku nove ere....O čemu mi dalje da pričamo? Ja ovde pričam o mnogo starijem dobu.

Ja sam se lično uverio tamo u Engleskoj u centralnim delovima države, ljudi i dan danas čitaju ili govore onako kako je napisano..Npr kažu za novac MONEI a ne MANI..To je za nekog sad apsurd, ali uverio sam se a i takođe čuo od drugih ljudi..

Genetika i nije toliko bitna ali je korisna, zbog povezanosti među određenim narodima. Pored Rumunskog, Makedonskog, Poljskog, Ruskog pričam Engleski, a maternji mi je Srpski. Ako ti ne uviđaš sličnost izmedju srpskog i ruskog (slovenski jezici) ,o čemu mi dalje da pričamo? Naš daleki predak je otišao u Rusiju pre par hiljada godina od njrga potiču svi rusi, to tvrdi i rudki naučnik Kljosov,a imas i u letopisima. U najstarijem letopisu koji Česi čuvaju, jer je njihov..Piše takođe da su svi današnji sloveni, otišli u njihove Poljske,Rusije upravo sa područja oko Vinče i Lepenskog vira, za čehe piše da je jedan čovek došao iz današnje Hrbatske i tamo naselio i od njega postadoše česi. Trebao bi da znaš da su svi slovenski jezici bili potpuno isti u ranom srednjem veku, što dokazuju istorijska dokumenta (reč je o jednom jeziku).

Pričaš o nekakvim anglima i sasima koji su naselili današnju Britaniju u 5. veku nove ere....O čemu mi dalje da pričamo? Ja ovde pričam o mnogo starijem dobu.

Ja sam se lično uverio tamo u Engleskoj u centralnim delovima države, ljudi i dan danas čitaju ili govore onako kako je napisano..Npr kažu za novac MONEI a ne MANI..To je za nekog sad apsurd, ali uverio sam se a i takođe čuo od drugih ljudi..

Izbegavam bilo kakvo drustvo, druzenje, razgovore i slicno sa ljudima koji jezike pricaju, a ne govore ih,
usput im je citanje nekog teksta isto kao i izgovaranje tih reci. Citam i ja Borisava Stankovica,
Marina Drzica, Krlezu, ali govorim srpski ( nikada ne pricam) primereno nekakvim pravilima.
Svajcarci govore nemacki koji ziv covek ne moze da razume, ali su pisani, stampani mediji
na besprekornom nemackom pa je i to umetnost za ljude koji uopste i razumeju i svoj maternji jezik

Nadam se da je tvoj pas dobro i savetovala bih ti da na forumu ucestvujes na temama o kojima su ucio u skoli, na
fakultetu, o temama koje te zanimaju recimo kao vrsta hobija ( kao mene psi, knjizevnost, jezik iz ciste radoznalosti).
Ti zaista srpski ne znas tako da ovde jednostavno smaras.

Izbegavam bilo kakvo drustvo, druzenje, razgovore i slicno sa ljudima koji jezike pricaju, a ne govore ih,
usput im je citanje nekog teksta isto kao i izgovaranje tih reci. Citam i ja Borisava Stankovica,
Marina Drzica, Krlezu, ali govorim srpski ( nikada ne pricam) primereno nekakvim pravilima.
Svajcarci govore nemacki koji ziv covek ne moze da razume, ali su pisani, stampani mediji
na besprekornom nemackom pa je i to umetnost za ljude koji uopste i razumeju i svoj maternji jezik

Nadam se da je tvoj pas dobro i savetovala bih ti da na forumu ucestvujes na temama o kojima su ucio u skoli, na
fakultetu, o temama koje te zanimaju recimo kao vrsta hobija ( kao mene psi, knjizevnost, jezik iz ciste radoznalosti).
Ti zaista srpski ne znas tako da ovde jednostavno smaras.

Nemoj da se uvrediš ali nemaš elementarna znanja za debatu o ovim stvarima. Čim si spomenuo ovu našu današnju ustanovu pod nazivom "fakultet i škola" dovoljno mi je bilo da shvatim da ti je mozak ispran od strane škole, fakulteta ili je to posledica nekog drugog uticaja, medija..Ne znam, ne poznajemo se da bi mogao da zaključim, ali se *oseća u vazduhu. Zatvorićemo ovde temu. :)

Nemoj da se uvrediš ali nemaš elementarna znanja za debatu o ovim stvarima. Čim si spomenuo ovu našu današnju ustanovu pod nazivom "fakultet i škola" dovoljno mi je bilo da shvatim da ti je mozak ispran od strane škole, fakulteta ili je to posledica nekog drugog uticaja, medija..Ne znam, ne poznajemo se da bi mogao da zaključim, ali se *oseća u vazduhu. Zatvorićemo ovde temu. :)

Ti Holy1 mene nikako i nikada ne mozes da uvredis.
Na topiku o psima gde sam ti pomagala valjda si razumeo da sam zenska persona, obracas mi se u muskom rodu i broju,
svoj mozak archi za stvari i pojave koje ce ti pomoci u svakodnevnici, temu zakljucava moderator, a skola nikome
nije naudila, svejedno kakva je.

Zar znanje ima neku mnozinu?
Sta je znanje, a sta neka znanja? Pa jos i elementarna :D
Kako vas bre nije sramota da se uopste ovde i javljate, otvarate neke besmislene teme u stilu da je neki Srbin
pre 100000 godina komponovao bolju muziku i od Betovena i Mocarta zajedno, da su za njega razni Sokrati
i Aristoteli sitne ribe.

Ако ме цитираш, немој да пишеш оно што ја нисам тврдио.

Пре 10 до 12 миленијума, када се окончало ледено доба, почело је масовније насељавање Европе. Насељеници су били истог порекла, носиоци Р хпл (Р1а и Р1б) и говорили су тада истим језиком, прастарим, такозваним Индо-Европским језиком. Касније, формирањем локалних заједница, језици заједница су се мењали, али у тим новонасталим језицима остало је трагова пра-европског језика.

Зато је погрешно говорити о србизмима, англизмима или германизмима у другим језицима (искључујем такве појаве узроковане развојем технологија у 19 и 20 веку, па и данас.).

Историјске околности су довеле до тога да је на Балкану, а нарочито у истичној Србији и Македонији сачуван већи фонд речи пра-европског језика са целовитом етимологијом.

Енглески језик, обзиром да је настао из "бућкуриша" више језика, сачуван је један мањи број речи пра-европског језика, али је изгубљена њихова етимологија.

Зато они који не гледају то у ширем контексту мисле да су исте или сличне речи са српслим, србизми у енглеском језику.

Ако ме цитираш, немој да пишеш оно што ја нисам тврдио.

Пре 10 до 12 миленијума, када се окончало ледено доба, почело је масовније насељавање Европе. Насељеници су били истог порекла, носиоци Р хпл (Р1а и Р1б) и говорили су тада истим језиком, прастарим, такозваним Индо-Европским језиком. Касније, формирањем локалних заједница, језици заједница су се мењали, али у тим новонасталим језицима остало је трагова пра-европског језика.

Зато је погрешно говорити о србизмима, англизмима или германизмима у другим језицима (искључујем такве појаве узроковане развојем технологија у 19 и 20 веку, па и данас.).

Историјске околности су довеле до тога да је на Балкану, а нарочито у истичној Србији и Македонији сачуван већи фонд речи пра-европског језика са целовитом етимологијом.

Енглески језик, обзиром да је настао из "бућкуриша" више језика, сачуван је један мањи број речи пра-европског језика, али је изгубљена њихова етимологија.

Зато они који не гледају то у ширем контексту мисле да су исте или сличне речи са српслим, србизми у енглеском језику.

Stvarno mi je potrebno mnogo vremena da objasnim zbog čega je nastala ta teorija o "indoevropskim jezicima". Nikad detaljno nije analizirano tisto pričaš, problem je u "svakodnevnoj politici" pojedinih zemalja, koje se mešaju zbog raznih interesa.

Prvo je nastala INDO-GERMANSKA SKUPINA JEZIKA. Latinima se to nije dopalo,pa je zbog toga uveden termin INDO-EVROPSKI.

Koliko je to tačna teorija veliko je pitanje, ali se pouzdano zna zhog kojih interes su Nemci izmislili dati termin. Naravno da su svi jezici stabla i grane jednog stabla, to se podrazumeva,baš kao i što smo svi kao narodni postali od jednog čoveka.

Zar znanje ima neku mnozinu?
Sta je znanje, a sta neka znanja? Pa jos i elementarna :D
Kako vas bre nije sramota da se uopste ovde i javljate, otvarate neke besmislene teme u stilu da je neki Srbin
pre 100000 godina komponovao bolju muziku i od Betovena i Mocarta zajedno, da su za njega razni Sokrati
i Aristoteli sitne ribe.

Hahahah Bože dragi.
Aludirao sam na znanja iz raznih naučnih oblasti.
Elementarna ili osnovna znanja.. :D Prosto je, potrudi se da shvatiš.

Stvarno mi je potrebno mnogo vremena da objasnim zbog čega je nastala ta teorija o "indoevropskim jezicima". Nikad detaljno nije analizirano tisto pričaš, problem je u "svakodnevnoj politici" pojedinih zemalja, koje se mešaju zbog raznih interesa.

Prvo je nastala INDO-GERMANSKA SKUPINA JEZIKA. Latinima se to nije dopalo,pa je zbog toga uveden termin INDO-EVROPSKI.

Koliko je to tačna teorija veliko je pitanje, ali se pouzdano zna zhog kojih interes su Nemci izmislili dati termin. Naravno da su svi jezici stabla i grane jednog stabla, to se podrazumeva,baš kao i što smo svi kao narodni postali od jednog čoveka.
Па шта је онда спорно?

Back