Сребрена
Poznat
- Poruka
- 8.105
OK , ali čemu plural kad se brkovi pre svega puštaju i briju
Могу се схватити баш обратно, као да су то делови изостављени у бријању :

Ван људског лица, брк мора да има множину.
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
OK , ali čemu plural kad se brkovi pre svega puštaju i briju
HJP o etimologiji brkova kažu nešto drugo , po meni logičnije.
Pa i nokti se puštaju i seku, pa zašto plural za nokte?OK , ali čemu plural kad se brkovi pre svega puštaju i briju(nisu kao oči.uši,noge,..) , i niko ne nosi posebno levi ili posebno desni?!
Нокат је изворно Ногъть, што ће рећи да је вероватно у вези са речју Нога.
Po tebi je logičnije da ti pod nosom raste perje ili pleća?
Pa i nokti se puštaju i seku, pa zašto plural za nokte?Doduše, neko nosi posebno nokat na maliću da čačka uši i nos.![]()
![]()
Kako si ti došao do glagola brkati na osnovu brkova nije mi jasno , kao kad svrbe brkovi dok rastu onda ih čovek pipa(brka) pa je tako nastao naziv.
Daj molim te.
Ako je to bilo pitanje, odgovor je: Ne.Brkati dolazi od reči "bura" odakle dolazi i glagol "uzburkati","zbrka",....
Dakle, kada su drevni Srbi brkove prozvali brkovima, nisu se ugledali na ljude, kao što vidimo iz priloženog.
Još jednom, brknuti, brkati - pipnuti, pipati. Otud i parcijalni sinonom - ticalo.
@Mrkalj
Na osnovu čega si došao do tog zaključka da brkovi dolaze od glagola brkati?? . osim da si ti kao Srbin inače star par hiljada godina gledao "nešnl džiografik" i bio na svakom času biologije pa došao do zaključka reč brkovi dolazi od toga kad mačak "-brka-pipa" svoje dlakave izrasline na glavi ispod nosa.
Inače kod životinja i ženke imaju brkove dok kod ljudi samo poneke žene ih imaju , i gle čuda nama(ljudima) brkovi ne služe ni zašta drugo nego za ukras dok životinjama je osnovica za orjantaciju i slične životne radnje.
HJP sasvim lepo kaže da "brk" dolazi od praslovenske reči "pero"(bъrkъ) što u potpunosti ima smisla jer aludira na ukras koji razlikuje mužjake od ženki.
Nisam ja sasvim siguran, ali sam daleko privrženiji (svojoj) tezi da brkovi dolaze od brknuti, brkati, brčkati u značenju dirati, pipati, nego od reči. Eto, ja to "sasvim lepo" kažem. HJP kaže sa (velikim) znakom pitanja, što znači "ne znam", a zvezdica znači da je u pitanju neposvedočena i rekonstruisana reč koja je možda postojala kao praslovenska, možda nije, možda je značila pero, a možda i nije i , na kraju, možda ima veze sa brkovima, a možda i nema:
brk ✧ ? prasl. *bъrkъ: pero
Meni nema smisla upravo zbog toga što si ti rekao da su praSrbi gledali životinje kako pipaju dlake na glavi pa su tako nastali "brkovi" jer eto u vreme praSrba nije postojao izraz pipati već brkati u smislu dodirivanja dlaka na gornoj usni.
? Molim citat.
Dakle, kada su drevni Srbi brkove prozvali brkovima, nisu se ugledali na ljude, kao što vidimo iz priloženog
Dakle, kada su drevni Srbi brkove prozvali brkovima, nisu se ugledali na ljude, kao što vidimo iz priloženog
Gde ja tu pominjem "Prasrbe koji su dirali dlake na glavi"?!?
Dobro, predajem se. Pobedio si. Samo da citiram skraćeni Rečnik Matice srpske iz 2007:
brknuti, brknem svr. (nečim) zavući ruku, prst ili kakav predmet nekuda, obično tražeći nešto, promešati, pročačkati po nečemu.
Gde ja tu pominjem "Prasrbe koji su dirali dlake na glavi"?!?
Dobro, predajem se. Pobedio si. Samo da citiram skraćeni Rečnik Matice srpske iz 2007:
brknuti, brknem svr. (nečim) zavući ruku, prst ili kakav predmet nekuda, obično tražeći nešto, promešati, pročačkati po nečemu.
Mene lično glagol "brkati" označava nešto nekontrolisano kako od same osobe tako i od same prirode koja čoveka stavlja u takav položaj ..
Pricati? Danas ta rec preovladava umesto govoriti.
Nizemo rec po rec i kad govorimo, nekome nesto kazemo, pripovedamo, ispovedamo se, recitujemo ili deklemujemo,Како си написао "прицати" ја сам одмах видела и "порицати".
Мора да има везе са "речју", јер прича настаје реч по реч, икавицом би било рич по рич..онда би "порицати" имало значење повлачити своју реч, малтене "враћати је унутра", да не постоји више.
Шта радимо кад причамо? Нижемо реч по реч.
Именице 'прича' и 'реч' нису етимолошки повезане, 'прича' потиче од старијега 'притъча'. Глаголи попут 'порицати', 'срицати' и 'нарицати' јесу повезани с именицом 'реч', али глас [и] у њиховом корену нема везе с икавским одразом јата, већ је исход превоја самогласника, као што је глас [о] исход другачијега превоја истога корена у именицама попут 'рок', 'урок', 'пророк'.Како си написао "прицати" ја сам одмах видела и "порицати".
Мора да има везе са "речју", јер прича настаје реч по реч, икавицом би било рич по рич..онда би "порицати" имало значење повлачити своју реч, малтене "враћати је унутра", да не постоји више.
Шта радимо кад причамо? Нижемо реч по реч.
Глаголи попут 'порицати', 'срицати' и 'нарицати' јесу повезани с именицом 'реч', али глас [и] у њиховом корену нема везе с икавским одразом јата, већ је исход превоја самогласника, као што је глас [о] исход другачијега превоја истога корена у именицама попут 'рок', 'урок', 'пророк'.
Именице 'прича' и 'реч' нису етимолошки повезане, 'прича' потиче од старијега 'притъча'.
Но, како је настао израз" 'притъча'" ?
Није убедљиво овде тумачење https://en.m.wiktionary.org/wiki/притъча
Sreca vs scastje?