JA KOJI JESAM
Poznat
- Poruka
- 7.799
Ti si banovan iz svog kraja. Znaš kakav je osećaj.
Hakime, ako je ovo upućeno meni., moram te ispraviti; ja nikada nisam bio “banovan” iz svoga kraja. Ja sam svojevoljno otišao u svijet. To mi je samo pomoglo da istinski doživim da su svi ljudi isti da imaju iste vrline i mane, da prave iste greške, i da ja sve svoje nosim sa sobom, ma gdje pošao.
Ja sam od “Svijeta” stvorio jednu Nebesku Srbiju u kojoj smo svi podjednako Srbi, a od Srbije (one moje krvne u Bosni) sam stvorio Svijet. U toj Srbiji svi ljudi “Svijeta” su moja braća. Ali u kući mojih prijatelja, recimo sada u Dubaiu, svi smo Novo Zelanđani, i Nijemci smo i Arapi u isto vrijeme, jer njihova je kuća njihova Nebeska Zemlja i ovdje u Dubaiu. Da li je moguće biti Srbin u njihovoj kući i biti Novo Zelanđanin i Nijemac u isto vrijeme, a biti Arapin u Arapskoj zemlji koja i ovu kuću drži u sebi?
Moguće je, ako je ono što Nebeskim Srbinom smatram isto ono što i oni Nebeskim Novo Zelanđaninom, Nebeskim Nijemcem kao i Nebeskim Arapinom u sebi smatraju, a to je ako sebe smatramo “Nebeskim čovjekom”.
...
Ne, nikada me niko nije izopštio (“banovao”) iz mog kraja.