Transcendental
Buduća legenda
- Poruka
- 29.502
Ja sam ukazao trilion puta na Ozimanove propuste ali ste vi naštelovani da ne kapirate te propuste. Uzimanje nekakve "intuicije" kao repera, a priori transcendentalna volja koju pritom kontrastirate sa individualnom, postojanje duha kao objektivne kategorije, uopšte problematičnog cele ideje dualizma, zatim pojam ideje i apriorno pretpostavljanje da postoji objektivno, potom objektivno lepo i dobro itd. Na sve to - što je problematično u osnovi i ne uspevate da ga dokažete - glavni "dokaz" vam je da je to "neposredna činjenica svesti", a detalje izbegavate tako što pojavu označite kao transcendentalnu i nepojmljivu. To nije filozofija. I čuvena korelacija subjekta i objekta osim što pokazuje da je filter recepcije nužan medijum u aktualizaciji pojave u iskustvu ne pokazuje ništa drugo, pri čemu vi istu stvar uzimate kao nekakav pokazatelj da prostor,vreme, materija ne postoje van svesti (iako se nijednom prihvatljivom logikom ne može izvesti takva stvar). Pokaži ti meni zbog čega je prostor nužno subjektu imanentni uslov iskustva, a ne objektivno postojeća kategorija - ne možeš naravno (osim da ukazuješ kako je to tebi neposredna činjenica svesti) itd.
Kad bih se potrudio, našao bih još 25 stvari da prokomentarišem, al ovo je na prvu loptu. Najgore je što i sad vama koji se ložite na to neće doći do mozga jer to nije stvar znanja već mehanizam odbrane, ušuškali ste sebe u vaš sistem. Ok, vaše pravo, al i moje da vas naguzim za to.
Kad bih se potrudio, našao bih još 25 stvari da prokomentarišem, al ovo je na prvu loptu. Najgore je što i sad vama koji se ložite na to neće doći do mozga jer to nije stvar znanja već mehanizam odbrane, ušuškali ste sebe u vaš sistem. Ok, vaše pravo, al i moje da vas naguzim za to.
Poslednja izmena: