Trazim neku kremastu a koliko sam razumeo za to je najbolja neka mesavina sa robustom. A masina je za svaku pohvalu za sad
Lavazza je svakako dobar izbor, ukus zavisi od više faktora, recimo da li piješ kafu bez dodataka ili je mešaš sa mlekom, na primer.
Intenzitet je takodje bitan, gde je Arabica blažeg ukusa, recimo intenzitet
5/10 ili
6/10 i to je recimo Lavazza Gold (koja je nešto skuplja) ili Lavazza Oro ili Barista koje su jeftinije..
Ako više voliš intenzivnije,, onda tražiš mešavine sa Robusta tipa kafom, Lavazza u imenu ima naziv Crema (Gusto, Aroma, Super) koje su 8/10 ili 9/10 intenziteta.
Pored tih, predlažem ti i da probas Illy medium roast, kao i Segafredo Vivace ili Crescendo.
Kupuj manja pakovanja, dok ne pronadjes svoj ukus. Manja pakovanja jesu sakuplja, ali veruj mi da je tako bolje, jer svakako nećeš uživati u kafi čiji ti se ukus ne svidja.
Sto se tiče mlina, nikad ne kupuj jeftine mešavine kafe, naročito dark roast, jer one budu mnogo uljane i ostavljaju talog u mlinu, koji se posle teško čisti.
Takodje, jako je bitno da podesiš mlin na koju granulaciju melje kafu, a to je kod DeLonghi malo neobičan način za uraditi, tj krug sa brojacem
od 1-9 se pomera SAMO dok mlin menje, nikako drugačije. Preporučio bi ti da staviš na 3 i vidiš kakvu ćeš gustinu i penu dobiti.
Sto se tiče otvorene kafe, najbolje je kupovati veličinu pakovanja prema kolicini konzumacije, tj, šta ti vredi sto je kilo kafe jeftinije, ako ga slabo trosis, otvoreno pakovanje će svakako “ izvetriti” kako god ga cuvas.
Ostatak kafe, dobro preklopi, probaj da izvuces sto više vazduha i stavi stipaljku, i drži u frižideru dok ne potrosis. Frižider ne pravi nikakvu štetu kafi sve dok radi normalno i nema neke namernice koje prenose miris. Ako svašta držiš u frižideru, onda se otvorena kafa drži negde gde nije toplo. I slobodno ignoriši komentare forumasa sa Google znanjem a praksa nula, jer od takvih nema nista pametno da čuješ.
I prvo i osnovno pravilo kod kafe je … sto je proizvedena novijeg datuma, to će biti boljeg ukusa. Kad je otvoriš, probaj da je potrosis čim pre, recimo do 2 nedelje držanja kafe, nisam primetio neku razliku u ukusu i peni.
Btw, ja imam Eletta aparat, od nove godine, i mogu ti reci da je fantastična mašina. Cappucino i Latte je fantastičan, a plus pravi i hladne napitke.