"nesto kasnije,budim se pored njega.on jos spava,a ja gledam:trepavice mu pocivaju na belom licu,i ja razmisljam o vanvremenoj lepoti,o mermernim statuama koje su uvek hladne na dodir,o reljefima koji kao da nocu ozive.njegova usta,njegova usta poluotvorena,otkrivaju nepravilne zube,a retke dlacice buntovnicke brade uvijaju se preko usana.tih njegovih usana,prkosnih cak i u snu.
napolju,vika ljudi koji se vracaju s posla.zaluzine na prozorima imaju plavicast odsjaj.zacuje se neka grmljavina,a onda opet tisina.mirno sedim i slusam uporan cvrkut ptice na prozoru.on jos spava.mirno dise,gotovo necujno.ruke su mu savijene uz telo,pesnice stisnute.pratim liniju njegovih golih grudi sve do kraja rebara.koza na stomaku mu je prosarana sitnim modricama,poput senki lisca na livadi.
lezim blizu njega,lezim tiho i mirno pored njega.u snu,podize ruku da me zagrli.u snu,kao da opet ustaje iz mrtvih.mozda sanja neku drugu koja mu nocu dolazi.glava mi pociva na njegovom ramenu,a lice mi je priljubljeno uz njegove grudi.sapucem mu da nije vazno,da nista nije vazno.udisem miris njegove meke i vlazne brade i slusam mu tihe udare zile kucavice.
danas nije u uniformi.na sebi ima crne pantalone i belu kosulju,izgleda kao bankar,sto bi i trebalo da bude.oci su mu umorne.otvara prozor.preko puta,jedna zena se naginje kroz prozor i gleda u nasu sobu.ne brini,kaze,slepa je.
smejem se.on mi skida haljinu,otkopcavam njegovu kosulju.osecam njegove ruke na sebi,njegov dah,njegov miris,zvona s katedrale,cvrkut usamljene ptice.a onda odjednom i bez najave preplavljuje me osecaj ogromne tuge.on to vidi i zastaje.nezno me smesta na stolicu.kaze da je u ljubavi uvek sadrzan i rastanak,saznanje da sve ima svoj kraj.kad lezim pored tebe dok spavas,gledam tvoje treperave kapke,tvoje usne,znam da nista nije vecno i da bas to cini nasu ljubav jos jacom.nista ne daje zivotu vise slasti od saznanja da je prolazan,govori.ljubi me.
onda ponovo leze.prilazim mu i pustam da mu moja kosa padne preko lica dok me gleda.
lezimo zajedno,prespavali smo citavo popodne.budim se uz njegovo disanje.bila sam mu okrenuta ledjima,a on me je cvrsto drzao u snu.malo kasnije sam po disanju osetila da se i on probudio.cutali smo.osecala sam njegove ruke na svom telu,oko ramena i vrata,preko grudi,na kukovima.osetio je moju vrelinu i usao u mene,a ja sam se savila u ledjima i priljubila uz njega.zatvorila sam oci od uzitka koji je u meni otvorio hiljade sicusnih pukotina.tada sam shvatila kako zena zbolj ljubavi moze da unisti ceo svoj zivot...
privlaci me sebi i grli me u dugoj tisini.razdvajamo se i on me ljubi,svojim jezikom otvara nove predele.sklopljenih ociju putujem zelenim tunelom,a onda izbijam na siroku ravnicu...vazduh je vruc i vlazan.opet me ljubi,a ruke mu klize niz moja ledja.sapuce mi

onekad nam se ljubav cini i poznata i sasvim nova.polako me svlaci i spusta na stolicu.zatim kleci i dodiruje me usnama,pusta da mu jezik luta,u pocetku nezno,sve dok i ja na jeziku ne osecam nove predele.a kada konacno ulazi u mene,ne razmisljam vise ni o cemu-ni o zvezdama,ni o napupelom cvecu,ni o suncu sto przi zelju dok mi vodimo ljubav.
nikada,ni pre ni posle toga,nisu moje misli tako u stopu pratile osecanja moga tela.videla sam da su i proslost i buducnost zapisani u dimu,posle toga,osetila sam samo beskrajnu tugu sto se svet ponovo vraca u svoju staru ljusturu.
vracam se i zaticem ga kako stoji naslonjen na zid.tiho se usunjao i gleda me ruku prekrstenih na grudima.skini ogrlicu,kaze,ne grubo,ali bez osmeha.oklevam.zasto?zato sto sam te ja zamolio.na trenutak stojim.jesu li vrata zakljucana?on klima glavom.skidam ogrlicu.i bluzu,kaze.dizem bradu prema njemu.nikada nije bilo ovako.uvek mi je on skidao odecu,polako me uzbudjivao,tako da ne bih ni bila svesna svoje nagosti.molim te.
radim kao sto mi je rekao.raskopcavam bluzu.gledam ga,ali on cuti.bluza mi klizi s ramena.i suknju,kaze...stojim u gacicama i grudnjaku.vruce je,ali od znoja me podilazi jeza.on nepomicno stoji i posmatra me.onda mi klimne glavom.ja mu dajem znak da necu to da uradim.on upire prstom u mene.ucini to.stavljam ruke iza ledja i otkopcavam grudnjak,onaj cipkani koji nosim danju za njega.a onda,ne zeleci da pokazem svoju zbunjenost,saginjem se da spustim gacice.motam ih dok ih skidam i taj pokret uklanjanja poslednjeg dela odece radja u meni jednu novu misao.stojim tu potpuno naga pred ovim strancem,kao neka obozavana zenska statua,kao neka rezbarija u kamenu koju je video u olaninama na svojim putovanjima,ali,on ne radi nista,samo gleda.gleda dugo.onda mi polako prilazi...
skidam mu kais,otkopcavam pantalone i spustam ih zajedno sa gacama.prelazim rukama preko njegovih nogu sve do mesta na kojem se spajaju,tu zastajem i neginjem se da osetim njegov miris,miris koji je sada i moj i koji sada znaci nesto potpuno drugo,pun nasih zajednickih tajni.u ustima osecam kako se njegova ustreptala zudnja pretvara u reci na mom jeziku i tako sa mnom razgovara.osluskujem njegovo disanje i cekam,milujem ga,i cekam,ni o cemu ne razmisljam,nista ne zelim."