EPIDURAL...STA MISLITE O TOME...

Dr, upravo onako kako sam rekla - zaboravili su ili me je doktor ignorisao ( ionako je bio uzasan sve vreme ) :shock: To znam zato sto je anesteziolog imala hitan slucaj pa je otisla cim me stavila na EA, a kada se vratila tek kasnije i videla u kakvom sam stanju svadjala se sa doktorom meni iznad glave i prvo je pitala zasto mi nisu pojacali anesteziju da mi olaksaju na sta je doktor rekao "da, lakse je za vas, za nas nije" Sta god da je time mislio .. Kad sam dobila epidural sve sam mogla da pomeram i nista mi nije bilo oduzeto( samo je malo trnula desna noga ), sama sam se okretala sa jedne na drugu stranu, tako da sam sigurna da su mogli da je pojacaju kad sam posle 8 sati umirala od bolova. Valjda i anesteziolog zna sta radi..NE osporavam vase strucno misljenje ali ipak sam osetila dejstvo epidurala i sigurno bi se mnogo manje mucila da sam dozirana onliko koliko je trebalo.To najbolje znaju zene/devojke koje su imale super porodjaj sa EA - a ne bi ni anesteziolog dizao frku da je ta minimalna doza trebala da mi ostane ista kao kao na pocetku..

Necu da ulazim u to koliko vam je anestetika dato ali vam govorim ono sto sam cula od ginekologa, da se pusta jedan period da se osecaju bolovi koji lice na menstrualne kako bi se porodjaj zavrsio kako treba, da bi zena znala kad da se napne,da bi mogle da se prate kontrakcije.
Nisam ginekolog,nisam anesteziolog ...spominjem samo ono sto sam videla da se radi u porodjajnoj sali.
Zao mi je sto ste imali neprijatno iskustvo jer opet po svim pravilima anesteziolog ne sme da se udaljava od trudnice sve dok se ne zavrsi porodjaj.

No, nadam se da cete brzo zaboraviti to iskustvo i da nece uticati na vasu odluku o ponovnoj trudnoci.
Veliki pozdrav!

Prvo da obavestim sve,oo sto mi zovemo anestezijom je u stvari analgezija,dakle ne oduzimanje vec ublazavanje bolova!Apsolutno se osecaju donji ekstremiti,i kontrakcije,samo se ne oseca bol! Porodila sam se pre manje od godinu dana u `frontu`,i porodjaj je tekao toliko `neobavezno`,da mi se cinilo kao da je to najnormalnija stvar na svetu.
Nisam radila nikakve, a narocito ne one koje se ticu moguceg porodjaja sa EA.Nesto malo pre nego sto cu uci u 9.mesec bila sam na UZ,i doktor mi je rekao kog dana da se pojavim i da ponesem stvari.trceci kroz hodnik za njim sam ga pitala-a anestezija?-,na sta je rekao-pa naravno!`,i to je bilo jedino sto smo se dogovorili.zakazanog dana(iako sam se ja svih prethodnih dananadala da cu se poroditi pre,jer mi je bilo bezveze da to bude zakazano),prijemna ambulanta je bila puna sredjenih isfeniranih trudnica koje mirno cekaju,sto je daleko od onoga kako svaka zena zamislja odlazak u porodiliste.i dobro da ne gusim detaljima,pregledi,odlazak u boxove,i oni manje prijatne radnje koje se zovu `priprema`,upoznale smo se sa anesteziologom,i on nam je pre nego sto su pocele jake kontrakcije svima izmerio i obelezio neke tacke po kicmi,za to obelezavanje je potrebno da se na pecifican nacin savije kicma, pa je komplikovano zbog ogromnog stomaka,i kontrakcija u zacetku,ali dobro, i to se zavrsi.E,da,tad se stavi i kaeter na to izmereno mesto.Ne boli nista narocito!
Zatim sledi najneprijatnija faza porodjaja, a to je ono kad se kontrakcije pojacavaju, a grlic se nije dovoljno otvorio da bi se probusio vodenjak i dala aestezija(cini mi se da treba 6-7 prstiju).Te kontrakcije i pregledi dokora su najjaci bolovi koje sam ja osetila tokom porodjaja, a mame koje su prosle bez EA su mi redom pricale kako to nije nista naspram bolova koji nastaju nakon pucanja vodenjaka!A mogu vam reci,mene je i to nista jaaako bolelo.
Dakle, kad se probusi vodenjak, nastupa mag dr.Anesteziolog,i usprica vam nesto sto vi osetite samo kao hladan mlaz niz kicmu,i vrlo brzo prestaju bolovi!Na svakih 45min-1h,tj kad osetim da ponovo pocinje da boli,samo mahnem doktoru,i eto njega sa novom dozom- milina! kroz par sati je dosao momenat porodjaja (sve vreme izmedju ja sam najnormalnije lezala,telefonirala,pricla sa osobljem),i to recima`ajde da te porodimo pa da radimo onaj carski rez`,i bukvalno na jedan -dva ja sam donela na svet moju cerku,tesku 3150g!Osecaj je, malo cu vulgaisati,ali s`oprostenjem kao da iz sebe treba da izbacite nevecu i najtvrdju stolicu na svetu.Dakle, nista ne boli,oseca se samo pritisak!I,eto najlepseg bica na planeti!!!!
cim su bebu odneli u box na merenje,dakle 5 sec posle porodjaja ja sam uspela da okrenem muza i kazem mu da je devojcica, dakle toliko sam bila svesna i neiscrpljena.
Onaj deo posle,sivenje i ako to je takokdje potpuno bezbolan, a cak se dobijei jedna doza analgetika koju sam sama u toku te noci sebi uspricavala u kateter,da ne boli rana kad pocne da se hladi!
ustala sam 6-7 h nakonporodjaja, malo sam tog prvog puta imala nesvesticu(to se desava i bez EA),a posle toga nikakve smetnje!
Dakle glasam za EA kad god je to moguce,i lepo cete i bez stresa sacekati nesto najlepse sto vam se u zivotu dogadja!
Malo sam razvukla,ali nadam se da ce nekome ovo iskustvo biti od koristi!

Ne mogu da odolim a da nesto ne napisem, posto je ova tema opet dosla na red. "Normalno" sam se porodila, vodenjak su mi probusili sto nisam ni osetila, dali su mi indukciju i kada su poceli bolovi u roku od dva sata sam se porodila, hocu da kazem da je od tih 6-7 prstiju do samog izlaska bebe proslo malo vremena, i sve je licilo na porodjaj koji ti opisujes. Zatim sivenje sa lokalnom anestezijom, nisam ga osetila, i ona dva sata lezanja na kraju. Odvezli su me u sobu i posle 15 minuta sam otisla do wc, pa na telefon, pa mi je dosla mama ... I iskreno svim mamama buducim - gori mi je bio period pre i posle porodjaja nego sam porodjaj, znaci ono ciscenje, brijanje, posle konci, pregled, rana, grudi, fuj.
To je bilo pre sedam godina. Drugarica mi se sad porodila, dali su joj totalnu za usivanje i stavili su joj konce koje su joj vadili tako da nije imala muke mesec dana sa ispadanjem. Potpuno super, odusevljena sam ovim preokretom, jer kazem opet sve mi je gore od samog porodjaja koji je narocito bio divan zbog prisustva tate.

Nemam iskustva sa epiduralnom analgezijom, ali imam sa SPINALNOM. Dobila sam je kada sam radjala prvo dete na carski rez. Nisam osecala telo od grudi nanize, ali sam bila svesna kada je moj malisa dosao na svet. Porodjaj je protekao u opustenoj i veseloj atmosferi i doktori su sve vreme razgovarali samnom i salili se. Veoma lepo i interesantno iskustvo koje preporucujem svim zenama koje moraju da radjaju decu carskim rezom.

Konacno, svaka zena ima pravo na svoje misljenje i na izbor. Ja cu vam reci ovako: odlucila sam se za epidural, i kada sam se poradjala anesteziolog je zakaznio, tako da sam ja anesteziju dobila pred sam kraj tako da znam razliku izmedju "bolnog" i "bezbolnog" porodjaja (to mi je anesteziolog rekao). Predivan je bio osecaj kada sam je primila, bila sam bukvalno na sedmom nebu i hvala bogu sto sam je primila, na moju nesrecu porodjaj je bio tezak, pupcanik obmotan oko bebinog vrata, pa predlog za hitan carski za koji je bilo suvise kasno, pa onda vakum pa rucna revizija pa stotinu konaca "dole", pa posle svega ozivljavanje moje bebe i ja sa brdo leda izmedju nogu naredna dva sata. Ziveo epidural!

...i jos da dodam ovo veoma bitno za one koje ne znaju: apsolutno ne postoji oduzetost u donjem delu (to bi bilo kod spinalne anestezije, znam jer je mojoj rodjenoj sestri radjen ne jedan vec dva carska sa spinalnom anestezijom), a kod epidurala vam nista nije oduzeto osim bola! Pozdrav

Oba djeteta sam rodila lako, od prvog do zadnjeg bola 15 minuta, bez ikakvih komplikacija i dodatanih problema, prvu curu bez epidurala, drugu sa, kad bi radjala treci put uzela bi opet epidural.
15 minuta poroda mogu izdrzati, ali zasto bi se mucila kad ne moram?:eek:
Nije tocno da se oduzme donji dio tjela, nije tocno da nemas osjecaja da radjas...narvano osjecas veliki pritisak ali hvala Bogu nema bolova pa se lakse mozes skoncentrirrati na ono sto ti lijecnici govore, snagu upotrebiti na ono na sto trebas, a ne na plac, deranje, kukanje...

Ne znam zasto zene koje nisu primile epidural imaju potrebu pisati, "nagadjati" kako to nije zdravo, kako se moze ostati nepokretan, kako ostavlja trajne posljedice ..sto opce nije tocno i nema veze sa istinom!
Da je sve tako kako se pise ovdje i po ostalim forumima o epiduralu, 95% zenske populcaije na zapdu bi bilo nepokretno:confused:

prvi put sam se porodila uz EA i sve je bilo savrseno, nikakvu iglu nisam osetila, niti kakvo oduzimanje tela... ubod kao kod svake injekcije, kao komarac kad ujede... :) porodjaj je tekao lako, svi opusteni... jedino sam se uplasila kad su mi bebu stavili na grudi, odmah, mislila sam, gotovo, evo puca mi srce od radosti i srece i sad cu umreti i necu uzivati u ovom malom bicu.... :) cekam drugu bebu i naravno, opet cu uz epidural... :) toplo ga preporucujem svima, jer zasto da urlicem od bolova, a moze da prodje bez toga?

sad me ovo podseti na pricu ... par meseci pre mog porodjaja dodje finansijska u visegradsku, zakljuci da nisu izdavali fiskalne racune za epidural i zabrani ga...par meseci kasnije su ga vratili, ali da ste samo culi komentare - ma sta ce vam anestezija kad vadite zub...prvi kamen pored put pa udri na zivo...e to je to...poradjajte se sa epiduralom ili bez (ja bih licno uvek sa) ali ne zakljucujte na osnovu clanka u novinama ili razgovora sa komsinicom - pred porodjaj bi anesteziolog trebao da vam sve objasni i posle toga stvarno zakljucite da je to odlicna stvar

ja sam primila epidural na drugom porodjaju. ma fenomenalan osecaj, bez bolova, donosite bebu an svet i to potpuno svesni. ubod skoro da nisam ni osetila. posle porodjaja sam ustala i presla na drugi sto, posle dva sata sam isla sama u kupatilo da se istusiram. bolove u kicmi nikad nisam imala. najbolnije od svega je bilo kada su mi skinuli iglu i ostalo posle dva dana pa kad su mi odlepili flaster sa ledja (mini depilacija hahahahha). salim se, naravno bolova nema. epidural je na zapadu normalna stvar a kod nas je bauk jer svi znaju neku zenu negde sto je posle epidurala ostala nepokretna - ma vazi :roll:

ja sam primila epidural na drugom porodjaju. ma fenomenalan osecaj, bez bolova, donosite bebu an svet i to potpuno svesni. ubod skoro da nisam ni osetila. posle porodjaja sam ustala i presla na drugi sto, posle dva sata sam isla sama u kupatilo da se istusiram. bolove u kicmi nikad nisam imala. najbolnije od svega je bilo kada su mi skinuli iglu i ostalo posle dva dana pa kad su mi odlepili flaster sa ledja (mini depilacija hahahahha). salim se, naravno bolova nema. epidural je na zapadu normalna stvar a kod nas je bauk jer svi znaju neku zenu negde sto je posle epidurala ostala nepokretna - ma vazi :roll:

Ja nisam imala pojma kad su mi tu iglu izvadili:eek: Mislim odmah nakon porodjaja ili na samom kraju ..nista nisam osjetila.Kad su mi davali osjetila sam koliko osjetim kad mi vade krv
Nisam rekla da sam ja dobila alergiju na epidural, kao sto su neki ljudi alergicni na neki antibiotik tako i ja na epidural,na samom pocetku sam imala osjecaj kao da me je ozarila kopriva, nakon sto sam im rekla dali mi inekciju benadrila i sve bilo ok:klap:
Inace kad sam se porodila bez epidurala nisam mogla hodati kako treba 20 dana, o sjedenju da ne pricam. Nakon drugog porodjaj bila sam u bolnici 23h i taj isti dan kad sam izasla iz bolnice isla sam u shoping kupit bebi neke sitnice. Bilo mi je puno lakse nakon drugog porodjaja e sad ima li neke veze sa epiduralom nemam pojma samo znam da bi ga opet uzela kad bi morala.
Ovdje gdje ja zivim kad rade serklaz rade sa epiduralnom, tako hoces neces moras... inace moja lijecnica, ginekolog, 6x primala epidural eno je jos hoda:klap:

E da, i zasto kazete da porod sa epiduralom nije prirodan porodjaj???Kakav je??:whistling:
Kad vadite zub sa inekcijom ili bez inekcije u cemu je razlika?? Ishod je isti ili mi se cini?
A ono "zelim osjetiti porodjaj jer na svjet dolazi moja beba" kuzim, ali zar nije lipse i ugodnije da joj se radujes bez bolova ;)

Poslednja izmena:
Borba za porodjaj bez epidurala je teznja nas zena da okacimo medalju junastva na grudi, u nadi da ce je neko primetiti.
Bez veze. Njima je svejedno, oni se napijaju i cepaju kosulje i ne misle boli li nas posle ili ne.

Koliko nas bas voli da ode kod zubara i kaze - evo, ja cu bez anestezije, volim kad me boli, volim kad osecam sta mi radi?
To je ocigledna glupost.
Tako je glupost i insistiranje na bolu "jer je normalan".
Nekad je bilo normalno i coveku seci ruku nazivo, jer nije bilo anestetika, a danas to nikome ne pada na pamet.
Stvarno, ne znam sta nam fali.

Borba za porodjaj bez epidurala je teznja nas zena da okacimo medalju junastva na grudi, u nadi da ce je neko primetiti.
Bez veze. Njima je svejedno, oni se napijaju i cepaju kosulje i ne misle boli li nas posle ili ne.

Koliko nas bas voli da ode kod zubara i kaze - evo, ja cu bez anestezije, volim kad me boli, volim kad osecam sta mi radi?
To je ocigledna glupost.
Tako je glupost i insistiranje na bolu "jer je normalan".
Nekad je bilo normalno i coveku seci ruku nazivo, jer nije bilo anestetika, a danas to nikome ne pada na pamet.
Stvarno, ne znam sta nam fali.

ja ne insistiram na bolu nego me plasi igla koju zabadaju u kichmu

a kod zubara nema sanse ni najmanji kvar da dopustim da radi bez anestezije :lol:
ali to se ne daje u kichmu
hvala lepo

ma to je sasvim OK...
ja o porodjaju nisam ni htela da razmisljam...ali uopste...nisam ni na kakav forum isla, ma nista nista osim onoga sto mi dr kaze nisam htela da znam...
i kad sam u 8om mesecu pitala kako cu ja to ona se nasmejala samo, uputila me na anesteziologa koja mi je sve objasnila i rekla "E sad odlucite"

Kod nas nema epidurala...smesno...i jadno :dash:...da imam izbora, naravno da bih sebi olaksala i ulepsala...ovako, cutim i trpim...prvi porodjaj mi nije bio tezak, ali da sam imala izbora uzela bih epidural...nadam se da i ovaj drugi porodjaj ima da bude "lagan" kao i prvi...
a smesno mi, gledala sam neku reportazu u kojoj kazu da se u Nisu obavlja porodjaj sa epiduralom od 1988. hehe :super:...mi smo glavni grad RS, a nema...:rtfm::klap:

Back