Pa ne, shvatam sta si hteo da kazes jer se mnoge stvari pripisuju veri, a zapravo iza toga stoji golo otimanje, kriminal, zelja za bogacenjem, osvajanjem teritorija, ukratko obest i bahatost pojedinca (vladara) ili grupe oko njega.
Samo bas ovaj primer nisi morao da uzmes jer to hriscani ne rade, ne svi, vec rimokatolici koji su jeretici, papisti, otpali od vere i Crkve (prave crkve).
Bogatstvo i posedovanje su vazda bili primamljivi motivi. Rekla bih da strast prema posedovanju vuce koren od naseg voljenog Rima.
Pomenute vestice i nisu bas papski izum.
Citala sam da je tvorac te ideje bio mahniti svestenik po imenu Kramer koji je napisao bestseler o svetskoj zaveri vestica koje opste sa djavolom i otimaju muskarcima polne organe koje gomilaju u nekakvom gnezdu.
Nisu bile iskljucivo zene vestice vec su spaljivali najcesce citavu porodicu, najmladja zabelezena zrtva je imala svega pet godina, ako se ne varam.
Papa je bio sokiran, sokirani su bili mnogi biskupi i svestenici, ali niko nije mogao da zaustavi zlo koje je krenulo.
Iza price o svetskoj zaveri stajala je obicna kradja.
Imetak spaljenih vestica i njihovih porodica bi se delio izmedju osobe koja bi ih potkazala (mahom rodjak ili neki komsija) i osobe koja bi ih pogubila.
Finansijski interes je na taj nacin postao ogroman!
Papa se na pocetku nije mesao, doduse, papa je pokusao da spasi i osudjene templare ranije. Njih su strasno mucili, par glavnih su mucili godinama u Francuskoj po kraljevoj naredbi.
Da ne duzim previse, poenta je da su i njima uzeli veliko bogatstvo, buduci da je kralj bio u finansijskim problemima. Obicno se prica o religiji, vesticama, boji koze i ugrozenim lokalcima izmrvi i na kraju ogoli do price o novcu.
Beli covek iza sebe ima najvise vekova razvijene kulture i ja to ne sporim.
Razvoj ima svoje dobre strane, ali ima i izazove koje bi zreloscu valjalo prevazici. .
Da Gutenberg nije razvio stampu ne bi Kramer pomenuti Malleus Maleficarum ni objavio, niti bi doticnog bilo ko citao i ozbiljno shvatao te bi pomenute vestice bile zive i zdrave, skupa sa otetim kucama. Nije siroti Gutenberg kriv vec gramziv i priprost covek koji ne ume i ne zeli sebe da suzdrzi.
Slicno je uradjeno i u XX veku. Neka knjiga, neka zavera, neko ce silovati nase zene i klati nasu decu...i rezultat na kraju bude vise desetina miliona mrtvih u ratu.
Skoro je bio Openhajmer u fokusu, svi smo gledali kako su pojedini bili svesni koliko ce ljudi nastradati i opet su mirne duse pristali na zrtve jer su svoju drzavu predstavili kao ugrozeno jagnje.
Muslimana ima oko dve milijarde na planeti i ta cifra stalno raste.
Mi stigmatizujemo dve milijarde ljudi...stvarno ne znam, neka nam je sa srecom takva odluka.