Emir Kusturica

Koji je najbolji film Emira Kusturice?

• Sjecas li se Doli Bel

glasova: 4 22,2%
  • Otac na sluzbenom putu

glasova: 2 11,1%
  • Dom za vesanje

glasova: 1 5,6%
  • Arizona Drim

glasova: 0 0,0%
  • Podzemlje

glasova: 11 61,1%
  • Crna macka beli macor

• Zivot je cudo

• Zavet

• Ukupno glasova
    18
  • Anketa je zatvorena .
Kinematografija Srbije ne samo da je puna dobrih filmova već vrvi od njih. Problem je u tome što su oni mahom nastajali krajem šezdesetih i početkom osamdesetih, i oni nisu ništa manje sofisticirani nego bilo koja druga kinematografija Evrope. Uzmite samo jednu godinu (1967. recimo) i videćete da je tada u našem filmu godišnje snimano više dobrih filmova nego sada u proteklih deset (2003-2013). Ali njihova je nemogućnost da dopru do šire publike u današnje doba uzrokovana jedino godinom izdanja i jezičkom barijerom, koja je prepreka ne samo nama nego i bilo kojoj zemlji čiji filmovi nisu na engleskom jeziku. Razume se, udeo ima i stanovništvo - Francuske filmove će videti više ljudi nego poljske, a naše će svakako videti manje ljudi nego poljske ali više nego albanske filmove npr, iako je vrlo verovatno da i u albanskom filmu postoji skriven kvalitet.
Onima koji tvrde da je domaći film smešan u odnosu na svet, treba objasniti da je najvažniji faktor povezanosti sa istim to koliko je publika spremna da ode dalje od vizuelnih dostignuća ili podredi gledanje Džoni Depa na ekranu istinski dobroj priči. Uzmimo za primer film Tajvanska kanasta: sumnjam da ga je iko van granica YU video, jer jednostavno u tom trenutku nije bilo para za dobru fotografiju i zvuk je nemarom oštećen. A priča nikad bolja. Zato će najretardiraniji film u kome glumi Lesli Nilsen biti na svakom trećem hard-disku širom sveta. Iz istog razloga će i najgori proizvod Emira Kusturice (a to je svakako Život je čudo) dobiti zilion puta više pažnje jer, bože moj, u njemu ima toliko scena "magičnog realizma" koje je jednostavno lakše servirati neprobirljivoj publici. Kusta je odavno ukapirao da je čovek vizuelno biće, i njegovo shvatanje filma je potpuno drugačije od Markovićevog, iako su mu filmovi fabulom i dramaturški daleko inferiorniji. Uprkos tome, popularnost ove dvojice je u inostranstvu srazmerno obrnuta.

Ovaj nesrazmerni odnos može se naći u poređenjem anglosaksonskih filmova međusobno - Meet the Spartans je verovatno videlo više ljudi nego The Great Expectations. Šta mislite zašto, i koji su umetnički dometi ova dva filma? Da, kvalitet je merilo uspeha, kako da ne. :dash: :dash:

Poenta je da popularnost filma nije baš nikakvo merilo kvaliteta, mada se neki indikatori valjanosti mogu naći u činjenicama da su bili prikazivani recimo na Sundance festivalu, da su dobili neke od BAFTA nagrada (nikako Oskari) ili da su autorski.

Najbolji način (i nažalost jedini) da neko otkrije sve te skrivene lepe filmiće su da krstari internetom. Evo na primer kako je jedan Brazilac pronašao film "Pas koji je voleo vozove" i svideo mu se http://www.imdb.com/title/tt0124825/ (pogledati u komentarima)... Svemoćni internet donekle može da spasi ljude od gledanja i trošenja vremena na američke gluposti, ali sve u svemu srpski film je isto kao i estonski, mongolski ili tunižanski osuđen da bude u zapećku ma koliko dobar bio. A ja ne govorim ovde o zloj sudbini "Ranjene zemlje" ili "Žikine dinastije", već o mnogobrojnim OVDE kultnim filmovima čiji je kvalitet nesporan.

Poslednja izmena:
Ne diraj mi Leslija Nilsena :D Elem, delimično se slažem ali ako sve sabereš srpska kinematografija nema više od 20-25 zaista dobrih filmova...Po mom mišljenju ne čeka nas baš svetla budućnost, tako da će nam ostati samo sam da se prisećamo ''starih, dobrih dana''.

Kusturica je ličnost u kojoj se prelamaju istorija, umetnost, religija i politika ovih prostora.

Usled ove činjenice, on je kultna ličnost u Srbiji, a neki njegovi filmovi, čine ga i kultnim režiserom. Poslednji filmovi, složićemo se, nisu na nivou kulta, ni blizu, ali je činjenica da ga mnogi blate, baš zbog vanfilmskih dešavanja i angažmana. Nikako ne može ,,građanska" Srbija da mu oprosti upis u Srbe kad se svako normalan ograđuje od Srbije, pa smo bili svedoci raznih kampanja koje su se vodile sa ciljem da ga degradiraju, pre svega kao čoveka, a onda i kao umetnika. Razna bolumenta, na svim nivoima, je uključena u te nečasne radnje, ali kada pogledamo ta imena, postaje nam jasno da su to obični psi sistema koji laju na onoga ko se usudi da digne glas protiv njihovih gazda, ko pokaže samosvest i prkos.
Meni se ne svidja to prozivanje Kusturice sa aspekta nacionalnog opredeljenja i još ona maloumna i netačna generalizacija kako "Srbe predstavlja kao cigane " , a sa druge strane ne može čovek da ne primeti da je njegov profesionalni pad i posrnuće došlo nekako u isto vreme sa njegovim naprasnim nacionalnim osvećivanjem , tačnije od kada je počeo da ***** o srpstvu , pravoslavlju , kvazitradiciji , Kosovu i sličnim budalaštinama filmovi su mu sve veće smeće .
A drugi je politički aspekt jer je čovek bolesno opsednut uvlačenjem i lizanjem sa svim režimima i vlastodržcima , od Miloševića(i čauša mu ) , preko Koštunice ,Tadića,Dačića ,Dodicka , a sada se vidim i Vučiću i deli mu neke kolajne i plakete uvlači pošto je on NO1 trenutno .,mislim to je njegovo pravo al isto tako i mi imam pravo da nam to bude ljigavo , nisam video da to rade ili da su radili recimo Šijan , Makavejev ili Žika Pavlović .
Nije on jedini doduše imali smo tu još uvlakača pojedinim režimima , recimo Markovića,Dragojevića , Paskaljevića ali Nemanja ih je sve zajebao jer je najviše para izvukao , a i poput dama sa Kaćke petlje izgleda da može baš sa svima ,samo dok drže vlast i državni budjelar .

Poslednja izmena:
Meni se ne svidja to prozivanje Kusturice sa aspekta nacionalnog opredeljenja i još ona maloumna i netačna generalizacija kako "Srbe predstavlja kao cigane " , a sa druge strane ne može čovek da ne primeti da je njegov profesionalni pad i posrnuće došlo nekako u isto vreme sa njegovim naprasnim nacionalnim osvećivanjem , tačnije od kada je počeo da ***** o srpstvu , pravoslavlju , kvazitradiciji , Kosovu i sličnim budalaštinama filmovi su mu sve veće smeće .
A drugi je politički aspekt jer je čovek bolesno opsednut uvlačenjem i lizanjem sa svim režimima i vlastodržcima , od Miloševića(i čauša mu ) , preko Koštunice ,Tadića,Dačića ,Dodicka , a sada se vidim i Vučiću i deli mu neke kolajne i plakete uvlači pošto je on NO1 trenutno .,mislim to je njegovo pravo al isto tako i mi imam pravo da nam to bude ljigavo , nisam video da to rade ili da su radili recimo Šijan , Makavejev ili Žika Pavlović .
Nije on jedini doduše imali smo tu još uvlakača pojedinim režimima , recimo Markovića,Dragojevića , Paskaljevića ali Nemanja ih je sve zajebao jer je najviše para izvukao , a i poput dama sa Kaćke petlje izgleda da može baš sa svima ,samo dok drže vlast i državni budjelar .

Bravo..di su ti dokazi? Ti znaš ko se kome uvlači, koliko on ima koristi od Dodika, toliko ima i ovaj od njega. A gde je Vućka zakačio, to nisam video?

Bravo..di su ti dokazi? Ti znaš ko se kome uvlači, koliko on ima koristi od Dodika, toliko ima i ovaj od njega. A gde je Vućka zakačio, to nisam video?
Pa davao mu je neke plakete i pocasne kljuceve one turbo folk kicherice u Visegradu bas pre koju nedelju ,na Vucica mislim ,a za ove prethodne isto imas brdo materijala ,da ne kazem dokaza na netu ,samo ukucas Kusta i Tadic ,ili Kostunica ,Dacic sve jedno ...a korist je obostrana ,oni daju Nemketu pare izbudzeta za njegove sve gore filmove i mnogo vise za njegov privatan biznis sa gradjavinom,ugostiteljstvom i turizmom na koji se bacio u poslednjih par godina ,a on njima pravi reklamu i publicitet sto im je preko potrebno , posto je ovde politika uglavnom isprazni marketing i slikanje ,pored lopovluka naravno

Pa davao mu je neke plakete i pocasne kljuceve one turbo folk kicherice u Visegradu bas pre koju nedelju ,na Vucica mislim ,a za ove prethodne isto imas brdo materijala ,da ne kazem dokaza na netu ,samo ukucas Kusta i Tadic ,ili Kostunica ,Dacic sve jedno ...a korist je obostrana ,oni daju Nemketu pare izbudzeta za njegove sve gore filmove i mnogo vise za njegov privatan biznis sa gradjavinom,ugostiteljstvom i turizmom na koji se bacio u poslednjih par godina ,a on njima pravi reklamu i publicitet sto im je preko potrebno , posto je ovde politika uglavnom isprazni marketing i slikanje ,pored lopovluka naravno

Ne veruj svemu što pišu.Novinari su to, ko da više njegova je istina. :mrgreen: Istina je negde na sredini.

http://www.intermagazin.rs/sve-je-u...u-redu-kad-snimaju-kusturica-i-monika-beluci/

Protivnik sam zloupotrebe glumaca u političke svrhe, ma o kojoj se strani radilo i zato se nadam da ovaj film koji snimaju Kusturica i Monika Beluči, neće biti neka idiotarija kakve snima ova susedna, netalentovana boranija, nego da će film imati neku umetničku crtu. Samo ne znam kako će mu lokalni šerifi oprostiti što u naš kraj dovodi ovakvu rugobu od žene, kada su danas u modi likovi poput Vestervelea i lepotice Ketrin Ešton.

Moja rang lista:
1.Dom za vešanje
2.Underground
3.Sjećaš li se Dolli Bell?
4.Otac na službenom putu

Ovi su prva liga, ostali su slabiji.

O Kusturici mislim da je genije, majstor i naš najveći reditelj, šta god neki govorili.

Kusturica je najveći srpski režiser trenutno...voljeli ga ili ne to je tako.Više je poštovan u svijetu nego kod nas,to obično tako biva kod svih velikih Srba,vjerovatno će njegov kult porasti kada ne bude više živ.Nele i Kusturica predstavljaju temelj moderne inteligencije srpskog produhovljenog naroda u Bosni.

Kusturica je najveći srpski režiser trenutno...voljeli ga ili ne to je tako.Više je poštovan u svijetu nego kod nas,to obično tako biva kod svih velikih Srba,vjerovatno će njegov kult porasti kada ne bude više živ.Nele i Kusturica predstavljaju temelj moderne inteligencije srpskog produhovljenog naroda u Bosni.

Опет је на страни ашизма као и деведесетих. И није највеће име, него онај што је режирао Шишање...

Ja Kustu više i ne računa u aktuelne reditelje, ne pamtim kada je poslednji put snimio gledljiv film. Nemam nikakva očekivanja od ovog novog s Monikom Beluči. Previše je energije protraćio na politiku, a inspiracija presušila. Po mom mišljenju trenutno najbolji srpski reditelj je Srdan Golubović.

Back