Elitizam ili populizam

Betty, rekla si indirektno da je Ingarden zastareo, na prethodnoj strani. :p
Zato te pitam koje su to nove teorije, koje njegovu cine zastarelom.
Ti si samo rekla za Tolstoja, to stoji. Nema to veze sa tobom. A posle citam post da neko sa svetske (forumas) pljuje po Tolstoju i klasicima.
Dosta mi, bre, vise gluposti.
To je moje opste negodovanje i ko mi katedru uzme u usta, ima da ga pojedem za dorucak. 8)

Ti si dika cele katedre. Svi ćemo umreti u dubokoj starosti, jedino ćeš ti biti i dalje student.
Klasici su jedino večni, a trenutni revolt je, verovatno, rezultat mladalaćkog hira. Ne znam o kome je reč, ali ti si omalovažavala čitav realizam, uključujući i Tolstoja.

Vodi Zvezda ALE ALEEEEEEEEEE 8-)
pih, žuti karton

Nisam, rekla da je Roman zastareo nego da je SUPER njegova teroija IGRE i da ga rabih...:lol:
A Gadamer, ako si na to mislila, nije ništa novo, naprotiv...eh, ali meni prija :P Aj pročitaj ponovo šta sam tačno rekla 8)
ps. kritika religioznog usmerenja tj.opredeljenja

Da, kome.. :]

U ingardenovoj mnogosložnost mnogi se pogube, a to je strukturalizam, Jaus ima lepo objašnjenje, ali me mrzi da objašnajvam. Ingardenova teorija je iz 30-ih.. :lol:
Gadamer je prevaziđen takođe. Švenke mi je bio zanimljiv, a sada Mason, Hardberg. Berman Rasel za nemačku književnost, ali i film i pozorište podjednako, amerikanacUnsworth je trenutno najavangardniji.
Koliko toga ima posle 80....nezainteresovani su ljudi, previše kasnimo.

E super, sad objasni kako je Ingarden prevazidjen, to sam trazila od Betty, al' posto si se namestio, izvoli.
icon_biggrin.gif

Milena_9:
Čitam ponekad ovaj forum, stara navika... I tako, u tom mom šetkanju kroz teme , eto meni dileme. Elem, da li jednom piscu , kada bi morao da se nedvosmisleno opredeli, više znači mišljenje profesionalnih književnih kritičara ili pak njegovih anonimnih čitalaca ? Koji su to kvaliteti koji daju akreditaciju nekome da postane književni kritičar i da li " običan " čitalac neophodno mora da bude književno obrazovan pre nego što uzme knjigu u šake?

Da se predstavim: nisam kritičar , jesam , pomalo čitalac.

Moj cale je pisac i njemu je stalo do kritike(koja je uglavnom pozitivna,zna covek zanat)ali bitnije,ili bolje receno potrebnije, mu je pozitivno misljenje publike jer mora od necega i da se zivi...

Razumevanje Ingardena i Gadamera za određene individue predstavlja pravi mentalni poduhvat.
To je osnova: strukturalna analiza je glavni teorijski stav, težište, školski: to je deo nauke o književnosti, studije moraju time da se bave.

Sav. knj. zahteva nešto više. Stojim spolja a cenim iznutra, laHko zahteva brzu estetsku percepciju, a to zahteva dar...
Dalje, školski...dobar kritičar je idealan čitalac, njegov je zadatak da stvari svede na PRAVU MERU.
U suprotnom rađa se intelektualna kozerija, pogotovu novinska k.

"Ljudi" su ini, ostali, oni koji su stali, svi oni koje ne vuče radoznalost.

Misim da diskusiju možemo da proširimo.
Do sada smo pričali o piscima i kritičarima. Hajde sad da pričamo, na istu temu elitizma i populizma, o nama. Čitamo raznoliku literaturu , od šunda do najviše vrednovanih ostvarenja. Da li vas je, ovde na Forumu, sramota da kažete da rado pročitate nešto poput " Dnevnik Bridzet Dzond", nešto od Sildi Šeldona, Harolda Robinsa, Marinjine krimiće ili " Dnevnik jedne princeze" ? Ili i se osećate dobro jedino kad izadjete na Forum sa temama o Uliksu, Tomasu Manu, Haroldu Pinteru, Dostojevkom?

Osećate li možda da je ponekad ovaj naš Forum pozornica na kojoj očekujete aplauz za svoj nastup sa elitnom temom / čitaj utemeljeno proverena dobra knjiga ili pisac/ ili pak zvižduk nezadovoljnika kad skromno priznate da rado čitate lake ljubavne romane koji vas rasterećuju?

Kad su knjige u pitanju, ja stvarno retko posegnem za laksim stivom, al' samo zato sto kad nesto tako procitam, mislim da sam protracila vreme. Ipak mislim, da je potrebno biti u dosluhu i sa takvim knjigama. Drugo, ne mislim da ih treba istrebiti sa lica zemlje. Poslednje sto sam procitala tog tipa je "Virtuelna *****" Isidore Bjelice, to mi je bilo smesno. "Davincijev kod" sam ostavila posle 20 strana. Pavica obozavam, a mnogi ga osporavaju, nemam razloga da se stidim sto sam ga uporedila onomad sa Gogoljem. :lol: "Elegancija" i ona knjiga "Dolazim po tebe i vodim te sa sobom" su mi bile dosadne, kao i "Sex i grad", "Eleganicja" bla, bla. Od knjige mnogo ocekujem, knjizevnost mi je ljubav broj jedan. Al' sa filmovima nisam uopste tako stroga, ne ocekujem uvek vrhunska ostvarenja, pa me bole uvo i ne stidim se sto se rasplacem na novog "King Konga".
A obozavam i "Godzilu" . :lol:
Milena, ako nisi primetila, ne dobijaju aplauz oni sto pricaju o Manu, njima se smeju, videla ja licno svojim ocima. Bilo kakva ozbiljnija prica na forumu smatra se unapred uzaludnom, te se na ucesnike gleda kao na egzaltirane budale. O podforumu filozofija i da ne pricam. :wink:

Najveća greška je progalsiti best seler - šundom
zašto sramota? Ne može literatura da me pokvari. Ništa ne može da te pokvari, ako već nisi sklona padu. ;)
Btw. a u čemu je problem sa Bridžit, čitala si to pa si zaključila da je šund ili si - čula od nekog?
aaaa....sholastika & autizam
Molohovi podanici

probala sam jednom da pročitam roman Isidore Bjelice, i to o Titu i njegovom krevetu (moj omiljeni brend - TITO :P ) , no - nije mi išlo. Pročitah 30 strana i nisam dalje mogla tu literarnu vežbu da čitam :)
Ne, ne čitam Kurir niti ijedan tabloid.
Ali rado pogledam Playboy :P (i to je neki kič, sve sa Basarom i sličnim karakterima :P )
Mislim da mi je neka "najbezveznija" literatura bila - A. Kristi u osnovnoj školi.
A, da, pročitala sam i "Devojku sa bisernom minuđušom" (posle sam imala čudan osećaj da ni dan danas NE ZNAM da li sam samo čitala knjigu ili sam gledala i film :shock: ) , moja želja je nakon te knjige ostala neutažena - ko kad piješ koka kolu dok si žedna, dakle hitac u prazno, samo si još žednija - takav osećaj imam posle lake literature!
I pročitala sam "Kupoholičarka staje na ludi kamen" :mrgreen:
Nije smorilo, duhovita je knjiga (mestimično, dosta često, ima malo kenyaže al' dobro)

ALI: DNEVNIK B. DŽONS je sjajna knjiga, u pravom smislu te reči, i tu nema dileme!

a Forum jeste neka vrsta pozornice za likove, ali ne na ovom podforumu, tu ne, tu je dosadno i klišetizirano, kolotečina
All the world is a stage, tako nekako i u VL, valjda, ima egzibicionizma i meni to odgovara, zato sam virtuelni lik
.

Beti, sjajna si.:)
Nemam ja ništa protiv Bridzet, nasmejala me je do suza , a posebno ova treća knjiga koja je ispala iz pera istog pisca.

Moj manir nije da čitam samo provorene pisce i proverene , od nekog autoriteta preporučene, knjige. Svaku izvrednujem svojim kriterijumom, ali je prvo ipak pročitam. Kod nekih ostanem samo u , kako bi rekli pravnici, nepodobnom pokušaju. Kada je Laguna pre par godina izdala prvu knjigu pisca, pa još domaćeg / " Vezilja " je u pitanju /, znajući kriterijum izdavača, mogla sam da pretpostavim da ta knjiga valja. I valja, doista. No često me prijatno iznenadi neko novo ime i znam da bih propustila mnogo da se nisam upustila u poduhvat čitanja , da sam išla ustaljenim putokazima. To mi se dogodilo nekada sa Aminom Malufom, to mi se dogodilo skoro sa Dzonom Irvingom / njega su ipak svi znali kao režisera i scenaristu /.

Neko vreme smo se ovde na Forumu isterivali oko toga vredi li ili ne vredi Koeljo. Ogroman broj diskutanata ga je omalovažio do nepodnošljivosti. Pa dobro, pitam ja, koja usput i nisam neki naročiti ljubitelj dotičnog ali ga smatram korektnim piscem , zašto je on toliko loš ? Najveći broj njih odgovori da je razlog to što je on plagijator. Aha, a koga je plagirao? Kažu- Egziperijevog " Malog princa"- ma isto je što i " Alhemičar" !!! Interesantno, a sam Koeljo reče da je u jednom životnom periodu bio fasciniram " Pričama iz 1001 noći" i da ga je jedna od tih priča inspirisala da napiše " Alhemičara".

Zato ti, Beti, rekoh da si sjajna. Zato što nisi folirant.

OTE MI REČ IZ ...prsta :)
Previše je jednostavan, to much zamišljen i jednoplanski , nekako je za - pubertetlije.
Ja se ozbiljno zapitam šta nie eu redu s ljudima odraslim koji ga obožavaju ( samo dopadanje je opet bar nekakava distanca koja ih spašava strašnog suda :mrgreen: ). Hehehe....naprotiv, sa Mebijusovim ilustracijama, priča o Alhemičaru dobija sasvim novi smisao :lol: Ste videli to? :)
Priprost je, rekla bih, sve sa onim čobanima i ovcama i zlatom....Mali princ, valjda zato što sam ga čitala kad i treba, u ranoj mladosti, a i bez toga, ima mnogo jače alegorije i kazuje vrednije istine od "naaađi svoju sreću, tananana, neeek ti ruke daaaaa, tanana...qua qua qua :P
Šalim se, ali je Ahemičar je lektira za pačju školu 8) Kad si mlađi, valjda i može da ti bude - ok, tad je primeren sa svojom jednostavnošću ;)

Što se mene tiče, gde nema alegorije i simbola - nema ni mene. Uz dušno poštovanje Isidori B. kojoj blejah u dekolte nekoć (živela Nivea Q10 :lol: ), to je ipak samo stilska vežba. Ne, pismena vežba.

Meni je npr. Teri Pračet strava (Laguna) ali tek malo jači od Alhemičara....

jel se seća neko onih knjiga, roman sa više završetaka? :) Kad biraš kako će da teče priča? :P

Plagijat podrazumeva knjizevnu kradju, PREPISIVANJE doslovno, prisvajanje tudjeg. Sve ostalo sto je nastalo inspirisano necim drugim, nije plagijat. Cak i kad se radi o manje uspelim delima, knjizevna vrednost sa tim nema veze. U suprotnom bi pola knjizevnosti moglo da se nazove plagijatom.

Plagijat -slepo podražavanje ili prisvajanje tuđega književnog ili naučnog dela, književna krađa.
Podražavanje - ugledati se slepo u čemu na nekoga, povoditi se za kim, oponašati koga.

I bez ovih definicija znamo da plagijat nije doslovce prepisivanje. A Koeljo je bajka za odrasle, tačnije za one koje je sramota da čitaju bajke. Literalno, vrlo jadno štivo. Izuzev Ačhemičara, i tematika je nezanimljiva. Uzmimo na primer "11 minuta". Ali ne smemo da prenebregnemo da je Koeljo pre književne karijere (koja je počela vrlo kasno) bio revolucionar i tekstopisac brazilskih rock bandova.

Back