Elitizam ili populizam

Pa onda, Divlja, kreni vec sad s kontakltima, ja imam neke i tu sam ako mogu da pomognem (to nije bas puno, ali je od srca, mogu da te uputim na jednog-dva izdavaca koji ce barem da to procitaju, ako nista drugo, i da ti kazu sta misle), a verujem da najvise mogu da posavetujem. Evo, citam rukopis ovog momka Hallucinomana, stvarno jeste dobar i imam neke ideje kako bi mozda mogao da ga zaista i plasira, tj. prvo sebe pa rukopis.

Betty:
to je pomodarstvo
i budalaština
i ne znam što se toliko zameralo Nikoli Miloševiću što je pod stare dane napisao prvi roman?
Jeste, nije bio preteran, al daj majku mu...zato i nije odabrao da bude pisac!!!
Valjd amisle kad si mlad imaš bolji želudac za njihova sr.anja...
uh, iznervirala sam se

JBT ako se za udaju savetuje "ne pre 28" jer nismo psih. sazrele
zašto bi književna zrelost usledila ranije?!! Zašto??!

Tako je, Betty, nemoj da se nerviras. :lol:

Tesko je ne nervirati se ako te negde odbiju jer si "prestareo". A knjizevna zrelost NE MOZE da se stekne pre ZIVOTNE zrelosti i to JESTE fakat. Bilo bi zanimljivo cuti obrazlozenje nekog od tih sto su pisali te propozicije zasto su ogranicili starost pisaca.

Malo mi je sumnjivo to izlazenje na kraj sam sa sobom.....uvek postoji neka borba.

Nego,,,,,,,Snezana, da ti crvenokosa sa lepim rukama,,,,,i meni treba izdavac u SCG, a sa obzirom da moje skandinavsko iskustvo nista ne znaci ovde, tj. nikoga nije briga da sam vec u orbiti tamo gore, sta ja da radim? Pa imam i ja toliko toga za objavljivanje.

Dont_Break_The_Oath:
Malo mi je sumnjivo to izlazenje na kraj sam sa sobom.....uvek postoji neka borba.

Nego,,,,,,,Snezana, da ti crvenokosa sa lepim rukama,,,,,i meni treba izdavac u SCG, a sa obzirom da moje skandinavsko iskustvo nista ne znaci ovde, tj. nikoga nije briga da sam vec u orbiti tamo gore, sta ja da radim? Pa imam i ja toliko toga za objavljivanje.

Prvo, sad sam plavusa :razz:

Drugo, imas PP.

A ima ga i Divlja u srcu.

Snezana67:
Tesko je ne nervirati se ako te negde odbiju jer si "prestareo". A knjizevna zrelost NE MOZE da se stekne pre ZIVOTNE zrelosti i to JESTE fakat. Bilo bi zanimljivo cuti obrazlozenje nekog od tih sto su pisali te propozicije zasto su ogranicili starost pisaca.

oh, pliiiiz.....oTlična ideja :P
a jel ima to negde napismeno? Neki "pravilnik za upotrebu papirnatih godina " :P

Pekić je napisao prvo delo u 35., možda i grešim, ali svakako je u trećoj deceniji seo i stavio reči na papir. Preneo. Nekad mi je žao što se seku šume, pa čak i reciklira hartija, zarad nekih knjiga.
Ne znam koga su to tačno odbili zbog godina. Neka kaže da su upavo razlog godine....
Dakle u hipreprodukciji raznoraznih literata, samo je NK tokom prošle i ove godine objavila 10-tak knjiga ženskih pisaca kao njihov PRVI roman.

HeBePoBaTaH_:
Pekić je napisao prvo delo u 35., možda i grešim, ali svakako je u trećoj deceniji seo i stavio reči na papir. Preneo. Nekad mi je žao što se seku šume, pa čak i reciklira hartija, zarad nekih knjiga.
Ne znam koga su to tačno odbili zbog godina. Neka kaže da su upavo razlog godine....
Dakle u hipreprodukciji raznoraznih literata, samo je NK tokom prošle i ove godine objavila 10-tak knjiga ženskih pisaca kao njihov PRVI roman.
Pa zašto ne pokrenete ekološki prihvatljiviju varijantu... knjige u elektronskom izdanju. Možete da naručite i male spravice za čitanje, poput Ipod-ova. Još kada bi te elektronske knjige imale i zvuk, tj. opciju da program sam čita naglas... a ti recimo ležiš u krevetu, više nećeš morati da brineš o tome da nisi ugasio svetlo pred spavanje i manje ćemo štetiti vidu jer nećemo se naprezati da čitamo kada smo već umorni

Zbog cirkulacije, hipertenzije itd. Dobro je prošetati nekad do knjižare, možda biblioteke? Odlomke iz knjiga imaju gotovo svi izdavači na svojim sajtovima, a tek inostrani olalala...svi su informisani ko je pisao , otprilike i o čemu se tu slovi :wink:

HeBePoBaTaH_:

Objavio u 38'oj ili 39'oj, mislim da sje to siguran podatak. Mozda je napisao u 35'oj, al to sad i nije toliko vazno.

Pa niko nije govorio da su nekog odbili zbog godina, nego da je kriterijum za gomilu tih konkursa starost do 30 godina. Da li je neko konkurisao ko je bio stariji, pa ipak prosao, ili je bio odbijen, ja to ne znam, ja sam imala 26 kad sam konkurisala i prosla.

A zasto istices zenske pisce u hiperpodukciji NK? Zar ti knjizevnost delis na musku i zensku, ili na dobru i losu? Pa NK je objavila i MArka Vidojkovica, ako cemo, pre nego sto je presao u B92. Kao i 30-tak drugih muskih autora, od kojih mozda 5 vredi.

Ne, ja obožavam Ženski kontinent, imao sam i temu :lol:
Sve oko ProFemine je odlično.
Najbolje spisateljce priznaju tu podelu, ja sam pitao i one ističu osobenost ženskog pisma. Naravno da postoji dobra i loša literatura, i ono što nikada neće biti književnost, nema tu spora.

Trenutno postoji hiperprodukcija žesnskih pisaca, valjda je to očigledno. Ili nije? Ja ne kažem da je to sve loše, ali one NAJBOLJE ne pišu više.

Ispravka: one koje su među najboljima.
I da, ja znam, darovit sam da znam 8-)
Neke od njih nisu više prisutne, ali dobro pišu: Judita Šalgo, Marija Ivanić, Boba Blagojević, Ljiljana Đuršić, Nina Živančević..
Koliko ljudi je ne čulo, nego načulo nešto o njima.
Meni je himna moderne srpske proze bila "Psi i ostali" Biljane Jovanović

Nemaš s kim da pričaš večeras, a ja baš nešto ne volim one kojima nos viri iz pekmeza baš uvek.
Što ne otvoriš lepo temu "Karusel u tridesetoj", pa se vozi i nek ti se dive forumski "dečaci" :lol:
Ja nisam od te sorte nikad bio.
Aj Ć. etotako

HeBePoBaTaH_:
Ispravka: one koje su među najboljima.
I da, ja znam, darovit sam da znam 8-)
Neke od njih nisu više prisutne, ali dobro pišu: Judita Šalgo, Marija Ivanić, Boba Blagojević, Ljiljana Đuršić, Nina Živančević..
Koliko ljudi je ne čulo, nego načulo nešto o njima.
Meni je himna moderne srpske proze bila "Psi i ostali" Biljane Jovanović

Odlican ti izbor, bez sale. Jedino nisam citala Biljanu Jovanovic.
Slazem se da postoji hiperprodukcija zena pisaca. Ali uopste postoji hiperprodukcija pisaca. Uzgred, i 21. vek je zenski vek, vec je uveliko tako okarakterisan.
Ali ne slazem se i dalje da postoji specificnost zenskog pisma u bilo kom smislu, osim u upotrebi zenskog roda kada pisu u I licu i, shodno tome, zenske vizure u pripovedanju.
U cemu bi se, recimo, kod Velmarke ogledalo to obavezno zensko pismo?

Nije bitna hiperprodukcija, osim što je antiekološka i što ništa ne predstavlja. Boba Blagojević se samo jednom knjigom "Sve zveri što su sa tobom" upisala u mnogo širu knjigu nego što je to ženska i nacionalna. Naravno, i Svetlana Velmar-Janković i Vida sa "Kučom mrtvih mirisa" koja je ČUDO itd.
Kod Velmar se vidi negovanje tradicionalističkog, naspram tradicionalnog (srpski pisci idu pravo glavom kroz tradicionalno) vidi se u "Ožiljku" kroz svet devojčice posle bombardovanja, vidi se kroz Nigdinu i glavnu junakinju, postoji kroz njenu književnost za decu, kroz esej npr. kada piše o Ristu Ratkoviću... zahvaljujući njoj taj čovek se 50-tih vratio u srpski književnost, to je jedna svojstvena osećajnost.
Ljubica mi je rekla da su zasigurno dobri pisci oni muškarci koji imaju izraženu "žensku osećajnost".
Ne znam zašto nekoga to buni, to je lepo...

Back