oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.970
...besmrtnost je nemoguća misija u ovom kosmosu ... naročito besmrtnost biološkog tkiva ( uzgred , koje je sastavljeno iz smrtnih matrijalnih elemenata i netabilne potencijalne energije --- stalno se pretumbava u nama mnogo toga poznatog i beskonačno nepoznatog ) ; jer imamo u mikro svetu stalno polu raspade -- kužiš ... a ono što se stalno raspada samo u sebi i transformiše u različito , nije večito -- stoga ono što gradi to što nije večito nije ni pod razno večito ; smrtno je ... dakle , ta smrtnost je u kruženju , pa je onda pojam besmrtnosz , manipulativni pojam oko koga se buridanci spore ....( možeš da očekuješ samo dugovečan život ; jer trend životnog veka čoveka ima uzlaznu putanju -- no i to ima svoj kraj i taf će taj trend biti zaustavljen i životni vek čoveka biće konstantan --- dakle , zasigurno nećemo biti večni zahvaljujući ničemo .... a tvorac zaspao tvrdim snom i životna moć budna vrti evolucione cikluse )...
Наравно. Али могуће је победити старење. Тј не умирати од старости. Већ постоје таква бића.Једна врста морских јежева а за коју се мислило да живи неколико година заправо је бесмртна. Не стари. Ипак, то је релативна бесмртност, јер свака од тих јединки може умрети на други начин. Праву бесмртност духа не морамо тражити јер је већ имамо, то је њена суштинска природа. Ми јесмо бесмртни у правом смислу те речи тј бесмртно је оно што налазимо у себи и зовемо "ја" а што се и једино може тако назвати. То је бесмртно. То није тело. То је оно што је Декарт открио и пружио на увид човечанству.Нешто што нигде не можемо наћи, опазити, осетити, додирнути, а за шта опет једино можемо рећи да асполутно постоји.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/433444-Dekart-Mislim-dakle-postojim
...ako je svet samo pojava u mom duhu ; onda je on samo pojava i u tvom duhu ; a tvoj i moj duh su različiti -- očigledno , onda su i te pojave različite ; dakle koliko različitih ljudi toliko i različitih pojava sveta .... pa ako nema mog duha ( božanski se uspava / calne / kresne / samoubije se / razgradi se ) , nestaće i pojava sveta koju ima moj duh .. a tako biće i sa pojavama koje imaju drugi koji nestanu samnom ili onih koji su nestali pre mene ..
Фундементална грешка ових твојих мисли је што насупрот појави стављаш људе а не субјекат. Метафизички субјекат који налазимо у самосвести и који појаву опажа а не може сам бити опажен, јесте корелат појаве ...а не људи. Људи су део појаве, објекти међу објектима и они нису субјекти.
..ako sam ja tu pojavu sveta oko mene formirao nekakvim percepcijama , tako su i drugi formirali ... pošto naše pojave sveta nestaju sa nama ( ili večno tajnovito putuju izvan ove stvarnosti u onostranom svetu -- sa dušama koje su svesne svojih pojava ), buduća rođena stvorenja formiraće svoje pojave o svetu zahvaljujući svojim percepcijama i onome što matrijalisti zovu realan svet a ti nazivaš nepostojećim ....
Ниси ти ништа формирао. Субејеакт који налазиш у себи и зовеш ЈА исто је метафичко биће које и ја налзим у себи и тако зовем. И то не исто у том смислу да је то једно ЈА. НЕ! ИЗВАН ПОЈАВЕ НЕМА ЈЕДНОГ нити мноштва већ је то једно у смислу да је изван како једног тако и многоструког.
"Pa ipak, za saznanje koje volja nije podmitila nema prirodnijeg pitanja nego što je ovo: beskrajno vreme proteklo je pre moga rođenja, šta sam ja bio za sve to vreme? - Metafizički, možda bi se moglo odgovoriti ovako: „Ja sam uvek bio ja, to jest svi koji su za sve to vreme govorili ja bili su upravo ja."
Artur Sopenhauer "
..tvoja priča ne štima ... ili si duboko mističan / ili novoverac ( oprosti , ali nije mi jasno to na osnovu čega će budući ljudi da formiraju svest o svetu ako snama nestanu naše svesti o tome što je različito kod svakog od nas a zovemo ga svest o svetu --- pod uslovom da ne počnemo priču o mističnim vezama onostranih duša sa ovostranim dušama -- ili ono kabalno , besmrtne duše zapadaju u smrtne ljušture zvane telo )
Опет грешка. Јер нема будућих људи. Прошлост , садашњост и будућност јесу делови линије у простору подељене на три дела. Та линија није време ВЕЋ ПРОСТОР.
Право време трајање које налазимо у себи не познаје никакву прошлост , садашњост и будућност већ је то својеврсна егзистенција коју налазимо у себи али коју не можемо дефинисати, а она обухвата све и свја, и прошлост и садашњост и будућност.... наравно само у потенцији. То троје добијамо тек у опажању простора као симбол нечега што није простор и нема никакве везе са линијама подељним на три дела а што ћеш ти звати "време".