EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@slightsigh
Ne brini se,ne odustajem ja od EKVa,nego,kao što Forma reče,objektivnije sagledavam neke stvari...

Uvek ću,ako ništa drugo,onda zbog muzičkih kvaliteta zatreperiti kad čujem bilo koju njihovu pesmu,jer kad čovek shvati da na njega deluje,i ostavlja snažan utisak takva muzika,nema više natrag.;)

E to mi je drago cuti :super: Bez obzira na sve oni su bili i ostali izvrstan bend.
Jaoj,bre,ne podsecaj me..Dodje mi da obrisem te svoje poruke

Mada sam ih tad slusala neuporedivo vise...

Ne brini se Sibil. Meni su uvijek tvoji postovi bili bas zanimljivi i dragi. I Milan kao lutkica, cak sam i ja u par navrata pocela da ga opisujem tako.

Nego bas mi je drago da nam je zazivjela tema :manikir: Iako se ne slazemo uvijek u svemu (a i zasto bi?!) bitno je imati civilizovanu diskusiju i usput izvaditi nasu temu iz naftalina. ;)

Upravo to sto Milunka rece pokusavam i ja objasnim. Mnogi ljudi nikada ni ne daju sansu muzici EKV-a zbog citave reputacije koja prati clanove grupe. Po mom misljenju ti ljudi su na gubitku, jer sebe (svjesno ili nesvjesno) lisavaju divne muzike. Zato mislim da je potrebno odvojiti muziku i ljude koji su to stvarali. Licno, kada sam tek pocela da slusam EKV nisam znala absolutno nista o Milanu, Magi etc. To je bilo vrijeme prije Interneta tako da je donekle i razumljivo, ali mene te stvari nisu bas toliko intersovale. I dan danas slusam toliko bendova o cijim clanovima ne znam nista. Po mom misljenju je neopotrebno, nije mi neophodno da znam svaki detalj necijeg zivota da bih uzivala u njihovoj umjetnosti.

Sa EKV-om je malo drugacije, polako sam saznala par stvari o njima, i onda negdje u to vrijeme je i Magi umrla, tako da sam malo aktivnije citala stvari o njima. Citajuci tako razne forume nalazila sam na neke snimke koje do tad imala i to mi je i bila najvece motivacija da citam te stvari. Ipak je to bila MUZIKA a ne licni dozivljaj clanova. Onda sam naisla na ovaj forumu i ostala tu zbog divnih ljudi koje sam upoznala ovde. Cemu poenta moje price? Danas iako sve dobre i lose detalje o njihovim zivotima znam, to ne umanjuje njihovo stvaralstvo ni malo i dalje sa uzivanjem sebi pustim EKV bez razmisljanja da li Milan govori o herioinu ili necemu drugom, jer moj dojam tog teksta je meni najbitniji.

Slazem se. Moj dragi ih je slusao uzivo, i sada slusa njihovu muziku, ne mnogo, ali slusa. Oduvek je mislio da su svi tekstovi o heroinu, ali to mu nikada nije bilo vazno. Jedino sto govori o tome je da misli da je Milan to bas tesko podnosio i da to definitivno nije bilo za njega.(za razliku od nekih drugih muzicara, narocito u svetu, kod kojih se to uopste ne primecuje)

Milan o svojim pesmama:
Pesma DUM DUM, je prva na ploci i govori o borbi za vlast,o beskrupuloznosti ljudi koji se bore za vlast.
Pesma SIGURAN vise lici na stav nekoga ko trazi sigurnost u nekom zatvorenijem svetu.Normalno kad postoje tako strasna desavanja,ljudi se okrecu najblizima:zeni,majci,devojci...znaci,nekom uzem krugu ljudi.Okrecu se stvaranju.
KARAVAN je stara prica.Karavan prolazi,psi laju...To je prica o zivotu ljudi koji su bili dugo okovani,cije su noge i ruke bile u okovima,koji nisu mogli ni da se pokrenu ni da se pobune proitiv necega sto im ne odgovara.To je poziv da se nesto uradi.
BLEDO,je jedna spora pesma jako tuzna i jako nezna.Prica je o osobi koja ostaje sama.Napustena.Koja svodi neki svoj bilans. U stvari neko to svodi za nju.
Pesma se zove DOLCE VITA.U toj pesmi u srednjem delu su stihovi,,ovo je tren koji osecam kako promice iznad krovova/kamen uzdise,miris zavija glasom vremena sto se raspada..."to je vreme koje se raspada.Dezintegracija svega.A Dolce Vita je cista ironija.

I najzad:
Osnovna poruka ove ploce je da treba zabraniti...Mozda je trebalo da se ploca zove ,,ZABRANJUJEM !''.Jednostavno,svako bi trebao da kaze zabranjujem da se to i to desava meni i drugima i necu to i to ! Onda ne bi doslo do svega ovoga."

Pr par nedelja u BG u 31(bus) video sam devojku koja jakojakojakojaaako lichi na margitu...bash.... samo je mladja nekih 20_ak godina rekao bih,bila je u nekoj crvenoj jakni mislim.....

a pre mesecipol-dva u 18 sam video jednu stariju zenu koja neverovatno lici na milana- ali bash ....sledio sam se(bas sam tad slusao ekv) i jos ima skroz kratku kosu kao milan......

eto.....

samo putem promene.....

Pr par nedelja u BG u 31(bus) video sam devojku koja jakojakojakojaaako lichi na margitu...bash.... samo je mladja nekih 20_ak godina rekao bih,bila je u nekoj crvenoj jakni mislim.....

a pre mesecipol-dva u 18 sam video jednu stariju zenu koja neverovatno lici na milana- ali bash ....sledio sam se(bas sam tad slusao ekv) i jos ima skroz kratku kosu kao milan......

eto.....

samo putem promene.....

Zdravo svima,
Samo da se javim, nisam napustio temu već ponekad naletim na forum a takođe i na temu, pročitam šta ima zanimljivo ali ne odgovara.
Pozdrav svim učesnicima na ovoj temi, a posebno Johanu, Sibil i Jeci

E, pa onda, evo što sam se malo "igrala", sastavljajući neku svoju od stihova EKV:

U prolazu me dotakne miris noći i kaže:
Probudi se, pokreni se!
Ona mi je rekla, da li sanjam,
Njene ruke prolaze kroz mene.
Moj korak je moje ime.
Rođen sam u getu.
Rođen sam tačno u čas da vidim.
Ja sam dečak iz vode.
Ja sam čovek što radi,
Nauči me kako da uredim vrt
U hodniku vremena.
Bistar dan
Kao planinska reka.
U koritu reke čitam otiske ruku.
Jedan dodir jedne ruke
Druge žene koju znam.
Pričaj mi o ljubavi.
Tvoj dah kuda ide, da l' meni se javlja,
Ko zna.
Odgovor nije stigao.
Prolazi vreme
Kao padanje peska,
Kao mreškanje vode.
Tvrd je korak
I tvrd sam ja…
Ovaj put bi mogao trajati večno.
Jahati sa sudbinom, jahati sa sudbinom.
Nemam vremena
Da bih mislio na to.
Gledam tamnu vodu jezera,
Pesak na dnu,
Pleteš ruke od morskih trava.
Mi živimo prokleto čisto,
Mi smo na putu… Mi pravimo put.
Svako piše svoja pravila
I nema praštanja,
I nema milosti.
Hladan dah sa zapada.
Ovo je noć koja miriše na istinu.
Nismo znali da je vatra greh.
Prekidaj lanac.
Nek' boli dok boli,
Noktima pucaj u znoju.
Ljubav… Boli nas ljubav.
Dok pijem sok iz tvojih očiju,
Dok ližem so sa tvojih prstiju
Naše ruke nisu bludnice.
Tvoje usne na meni, tvoje ruke na meni.
I srca su nam ostala na kraju pusta.
Ovaj krug sam skupio
I opet sklopio.
Ti si ja, ja sam ti.
I menjam oblik kao vidra.
Koliko dugo ne vidim izlaz, ne vidim kraj?
Odgovor je zakasnio.
Ja nisam ni tamo ni tu.
Sastaviću krajeve iscepane poruke.
Promeniću svet do kraja pesme,
Ali za nju više ne postojim.
Njeno lice toplih senki
Naše vreme, tok života
Ovog sata, ovog trena,
Vidim, znam.
Ovaj krug sam stvorio,
U rupi bez dna,
Mokar sam od tebe,
Mokar od praštanja.
Ovde je neko opet napravio grešku.
Nisu dovoljne reči, samo obične reči.
Freeze frame.
Živimo u pričama.
Promeniću svet do kraja…

Zdravo svima,
Samo da se javim, nisam napustio temu već ponekad naletim na forum a takođe i na temu, pročitam šta ima zanimljivo ali ne odgovara.
Pozdrav svim učesnicima na ovoj temi, a posebno Johanu, Sibil i Jeci

Pozdrav i tebiz:)

A što se teme tiče...pa dosta je ovde bilo diskusije,priče,druženja.....normalno je da dodje do zasićenja.A biće još toga,bez brigez:hi:

Samo da nadodam...ja volims to je tema EKV (u podforumu muzika) jedna od najjacih tema.,ali tu je pocelo prepucavanje tko ima svoje misljenje o EKV-u..takodjer doslo je do toga da svako iznosi sta je vec izneseno i nas pola zna..,ljudi dokazuju da znaju o EKV-u,.takoj je mogo svako od fanova(velikih fanova) ekv-a jest gogija ovdje i pravit se sta sve zna..mogu i ja tako..ja imam 15 ali sam fan do yaya.,i mogu izmisljat tu neznam ni ja sta,.da sam bio u konktaktu sa bojanovom sestrom.,da sam bio u londonu kod bojana na groblju.,

jel to bitno za temu EKV...?iskreno...tu samo Ja dolazim do izrazaja.,

nemojte odvodit temu u krivi smjer PLIZ..,

JA SAM DJETE PLANETE JA SE OSJECAM VELIKIM-metak...

volim vas sve.....ekveliki pozdrav

Kakvo izmisljanje?:eek::confused:

normalno je da je tema pala,kad je vec sve ispricano...a vi koji ste tek dosli na temu,pisite ...;)

ja vise i ne znam sta bi' pisala na temi...Red je na neke druge ljude da i oni pisu:);)

ja sam imao u kompu sliku vozacke dozvole od fircija...sadasnju koju koristi u americi..
obecao mi je pivo u gusanu kad se budemo videli...medjutim mene je moja muskost ponela na drugu stranu to vece i nismo stigli da odemo na to pivo...

da dam i ja moj doprinos temi...

E, pa onda, evo što sam se malo "igrala", sastavljajući neku svoju od stihova EKV:

U prolazu me dotakne miris noći i kaže:
Probudi se, pokreni se!
Ona mi je rekla, da li sanjam,
Njene ruke prolaze kroz mene.
Moj korak je moje ime.
Rođen sam u getu.
Rođen sam tačno u čas da vidim.
Ja sam dečak iz vode.
Ja sam čovek što radi,
Nauči me kako da uredim vrt
U hodniku vremena.
Bistar dan
Kao planinska reka.
U koritu reke čitam otiske ruku.
Jedan dodir jedne ruke
Druge žene koju znam.
Pričaj mi o ljubavi.
Tvoj dah kuda ide, da l' meni se javlja,
Ko zna.
Odgovor nije stigao.
Prolazi vreme
Kao padanje peska,
Kao mreškanje vode.
Tvrd je korak
I tvrd sam ja…
Ovaj put bi mogao trajati večno.
Jahati sa sudbinom, jahati sa sudbinom.
Nemam vremena
Da bih mislio na to.
Gledam tamnu vodu jezera,
Pesak na dnu,
Pleteš ruke od morskih trava.
Mi živimo prokleto čisto,
Mi smo na putu… Mi pravimo put.
Svako piše svoja pravila
I nema praštanja,
I nema milosti.
Hladan dah sa zapada.
Ovo je noć koja miriše na istinu.
Nismo znali da je vatra greh.
Prekidaj lanac.
Nek' boli dok boli,
Noktima pucaj u znoju.
Ljubav… Boli nas ljubav.
Dok pijem sok iz tvojih očiju,
Dok ližem so sa tvojih prstiju
Naše ruke nisu bludnice.
Tvoje usne na meni, tvoje ruke na meni.
I srca su nam ostala na kraju pusta.
Ovaj krug sam skupio
I opet sklopio.
Ti si ja, ja sam ti.
I menjam oblik kao vidra.
Koliko dugo ne vidim izlaz, ne vidim kraj?
Odgovor je zakasnio.
Ja nisam ni tamo ni tu.
Sastaviću krajeve iscepane poruke.
Promeniću svet do kraja pesme,
Ali za nju više ne postojim.
Njeno lice toplih senki
Naše vreme, tok života
Ovog sata, ovog trena,
Vidim, znam.
Ovaj krug sam stvorio,
U rupi bez dna,
Mokar sam od tebe,
Mokar od praštanja.
Ovde je neko opet napravio grešku.
Nisu dovoljne reči, samo obične reči.
Freeze frame.
Živimo u pričama.
Promeniću svet do kraja…

Dobra ideja, Milunka... Dopada mi se.
I ja sam se pre igrala sa nazivima pesama... isto tako...

normalno je da je tema pala,kad je vec sve ispricano...a vi koji ste tek dosli na temu,pisite ...;)
Ma, nije ispričano, EKV je jedna neiscrpna i nikad u potpunosti ispričana priča. z;). A da, neka pišu, makar i da se nešto ponovi, nije loše katkad ni "obnoviti gradivo". z:)
ja vise i ne znam sta bi' pisala na temi...
Ni ja, u klasičnom smislu, "običnog" pisanja, za sada. Trenutno, stvar je prevazišla tu fazu, i stiže u onu literarnu. Prostije rečeno - ja ću ovde postaviti neke odlomke iz pomenutog romana, (koji se, božezdravlja, očekuje sredinom januara), samo prvo moram da se savetujem s izdavačem koje, kada, i koliko, tako sam se obavezala.
Red je na neke druge ljude da i oni pisu:);)
Nek pišu, samo napred! z:dm4:

prepucavanje tko ima svoje misljenje o EKV-u..

A čekaj, o čemu drugom da se piše, nego o mišljenjima o EKV-u i njihovoj muzici? :eek: Ja do sada nisam primetila prepucavanje. Razmenu i sučeljavanje mišljenja - da. Ali to je svrha diskusije.

takodjer doslo je do toga da svako iznosi sta je vec izneseno i nas pola zna..,

Pa, ako se nastavi u stilu "dajte da (pošto poto) održimo temu", ponavljanja će biti sve više.

ljudi dokazuju da znaju o EKV-u,.takoj je mogo svako od fanova(velikih fanova) ekv-a jest gogija ovdje i pravit se sta sve zna..mogu i ja tako..ja imam 15 ali sam fan do yaya.,i mogu izmisljat tu neznam ni ja sta,.da sam bio u konktaktu sa bojanovom sestrom.,da sam bio u londonu kod bojana na groblju.

Ovaj deo ne kapiram, a baš sam se potrudila da shvatim.:confused: (A šta znači ovo gogija?)

jel to bitno za temu EKV...?iskreno...tu samo Ja dolazim do izrazaja.

Tek ovo ne kapiram. :confused:

nemojte odvodit temu u krivi smjer PLIZ..

Oni koji najmanje učestvuju, imaju najviše zamerki... na smer. Ccc. Zašto nisi preusmerio temu, ako ti se nešto ne dopada? :neutral: Bio si prilično pasivan ovde, a kritikuješ najaktivnije.

Poslednja izmena:
Samo da nadodam...ja volims to je tema EKV (u podforumu muzika) jedna od najjacih tema.,ali tu je pocelo prepucavanje tko ima svoje misljenje o EKV-u..takodjer doslo je do toga da svako iznosi sta je vec izneseno i nas pola zna..,ljudi dokazuju da znaju o EKV-u,.takoj je mogo svako od fanova(velikih fanova) ekv-a jest gogija ovdje i pravit se sta sve zna..mogu i ja tako..ja imam 15 ali sam fan do yaya.,i mogu izmisljat tu neznam ni ja sta,.da sam bio u konktaktu sa bojanovom sestrom.,da sam bio u londonu kod bojana na groblju.,

jel to bitno za temu EKV...?iskreno...tu samo Ja dolazim do izrazaja.,

nemojte odvodit temu u krivi smjer PLIZ..,

JA SAM DJETE PLANETE JA SE OSJECAM VELIKIM-metak...

volim vas sve.....ekveliki pozdrav

I zvučiš kao da imaš 15.....z:mrgreen:

I da,kakvo izmišljanje.....?

hmmmm,Ekatarina Velika?
To je pitanje koje mene muci jako dugo...
Milan Mladenovic,neponovljiv,jedan je Milan...
malo je reci da mi je to omiljeni bend..............
Ne postoje te reci koje mogu pretociti u smislenu celinu da bih izrazila sva ta osecanja koja u meni kljucaju dok kucam ovo,kad samo pogledam,i vidim NISU ZABORAVLJENI...
Verujem da se svi tekstovi zasnivaju na stvari koju svi razumemo...ljubav...ali kroz njih se svakako provlaci ono sto je bilo neizostavan "deo" grupe...heroin...
svi ih razlicito razumemo,ali sve nas EKV spaja dok god bude zivelo secanje na:Milana,Margitu,Bojana,"Ivicu" Vdovica,oni su prisutni...
Cela ta generacija je nesto neverovatno napredno,jedinstveno,lomljivo,VECNO........mislim i na jednu,jedinu,Sonju.....
"NISI SAM,NISI SAM,TVOJU SENKU NASTAVLJAM
TVOJE LICE PREKLAPAM,TVOJE RECI PONAVLJAM
SMIRI SE,SABERI SE,BUDI ISTI KAO PRE
TAKAV KAKVOG DOBRO ZNAM,BISTAR,JAK,I SIGURAN"
"OGLEDALO"

hahaha...a znao sam da ce doci do svade.,ne zelim se svadat.,(naravno vi se te odgovoriti :"ne zelimo se svadat"ili "ko se ovdje svada")...uglavnom izvinjavam se ako sam koga povrjdio,.ili neznam sta drugo.,vjerujte samo da sam misli odobro.,

objasnjenje--gogi-"govn0

Ovaj ... ja nisam citao nista na ovoj temi ... i tako z:lol: .Da inace nisam fanatik ...

Hteo bih samo da prokomentarisem njihovu pesmu - Stvaran Svet ( oko mene )

Pruzam ruke , dodirujem stvari
To je poseban obred
I postajem siguran da
to je stvaran svet oko mene
To je stvaran svet oko mene
Samo cekam da prodje .

Potpuno svestan da prolazi vreme
kao padanje peska

Zatvaram oci i gledam unitra
Moje sumnje se gube
Postojem siguran da
To je stvaran svet u meni
To je stvaran svet u meni

Smao cekam da prodje !
Samo cekam da prodje !

Zgrozenost na svet i zivot i zelja da se on sto pre zavrsi ... Pesma veoma dobro opisuje jedan trenutak , jedan veoma kratak delic zivota - delic depresiju .

Deluje kao vecnost , kao da se budite iz sna sanjajuci da je svet oko nas prosao - pruzam ruke i postajem sigran da je to stvaran svet oko mene - ziv sam , ostaje sve po starom .

Pesma neverovatno dobro docarava trenutak blizak samoubistvu - kada se covek nadje u situaciju koju veoma tesko dozivljava - jedna veoma po njega grozna situacija - najgora moguca ( iako stvarno ona nije takva , ali je osoba tako dozivljava ) . Osoba u tako depresivnom stanju nastoji da to stanje promeni , da resi ili da se oslobodi problema i muka u kojim se osoba nalazi - onda se javlja zalja za samoubistvo kao jedna od solucija .

Kroz pesmu je provucena zelja da zaspim i da se vise nikad ne probudim ... Ostajes vecito da spavas i da sanjas .

Samoubistvo je slicna stvar - ali ona zahteva odlucnost i hrabrost . Cesto se kaze da se smrt ( taj veciti san ) zasluzuje i ne moze ga svako tek tako dobiti . To je donekle dokazano onima koji su pokusali da izvrse samoubistvo - pokusajte i vi , pa ce te videti da nije lako stajati na ivici zgrade . Mada je to samo delic .

Veliko je pitanje sta je smrt i sta posle nje ? Zasto bi gubili vreme ovde i mucili se kad nas lepota ceka nakon smrti ? Zasto se ne bi odmah ubili i uzivali u nevidjenim lepotama ?

Smrt je jedini nacin da promenite svet .

Kroz pesmu je provucen delic depresije kada se u ceveku javlja zelja za "promenom sveta" iz koje se javlja samoubistvo kao jedi nacin da se oslobodite svih muka . Samoubistvo je je zapravo prosto , nekoliko sekundi , a onda veciti san .

Samoubistvo je samo teznja coveka da zaobidje probleme ,a ne i da ih resava
. Covek zeli da izvrsi samoubistvo ne da bi resio svoje probleme - ne sa zeljom da promeni svet u kom se nalazi ( da nadje bolji posao , da organizuje svoj zivot , da je bavi sportskim aktivnostima ) vec covek samoubistvom zeli da izbegne problema . To je period kada covek potone do dna gde ostaju samo dve mogucnosti : da se becne i odgurne od dna i krene ka povrsini ili da zauvek ostane na dnu . Kroz pesmu je prikazan ( jos preciznije ) period kada se covek "odgurne od dna" i krece ka povrsini - pruzam ruke dodirujem stvari i postajem siguran da to je stvarni svet oko mene - on i dalje ima zelju da umre , ali to nije ni priblizno zelji da se samoubijes - to je period oporavljanja ljudske psihe .

Sama ljudka tezna da probleme odlaze i da ih ako je to moguce zaobidje ( sto je nemoguce ) vuce coveka dole , nakon duzek perioda covek se se nadji na dnu ( vec gore upisanom ) , na dnu u psihickom smislu .

Ko god se bavi psihijatrijom i ko je cuo ovu pesmu , znace o cemu se radi . A EKVu svaka cast !

Back