EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dolce Vita (mada je i Zabranjujem tu negdje)

Ovde je neko opet napravio gresku
Opet je neko hladno
Tonuo do dna
Zelim da znam ko krije tajnu poraza
Zelim da znam zelim da znam
Odakle ova mrtva stvar

Ti nisi tu
Da opet citas moje misli
Ti nisi tu
Da opet trzam se iz sna
Zelim da znam ko krije tajnu poraza
Zelim da znam zelim da znam
Odakle ova mrtva stvar

Ovo je tren koji osecam
Kako promice iznad krovova
Kamen uzdise miris arija
Glasom vremena sto se raspada

Opet je neko hladno tonuo do dna

Hvala najlepše. Eto, imam nekoliko pesama direktno inspirisanih EKV-om. Da, ja sam do sad objavila dve knjige poezije i jedan roman, a u pripremi je, i treba da se pojavi, božezdravlja, polovinom januara, i drugi roman, koji sam ovde pominjala, jer u njemu ima delova posvećenih EKV, a zapravo je čitav prožet muzičkim referencama, između ostalog i na pesme i stihove EKV.
E vidis znaci nisam ja to nesto pobrkala. Jako lijepa pjesma. BIlo bi mi milo procitati i ostale pjesme inspirisane EKV-om ( a i one koje nisu) ako ti zelis naravno.
Sretno sve oko izdavanja romana. Oho sredina januara primice se polako. Drzim fige ;)
Pozdrav i tebi Naša tema živi, jer - EKV i njeni poštovaoci žive.
U pravu si, mada mi se cini da je tema ovih dana nesto tisa nego obicno. Ljudi mozda u ovom predpraznicnom raspolozenju, pa im nije do foruma
Veliki pozdrav :cao:

Kad vidim tako negde ispisane stihove, setim se zasto ih toliko volim...

Ovo je tren koji osecam
Kako promice iznad krovova
Kamen uzdise miris arija
Glasom vremena sto se raspada...

Joj! :)
Ima li dalje...? :worth:

Ta pesma, Dolce Vita je totalni daun...negativna.Ispevana od strane nekoga ko je prosao svu tezinu narkomanskog zivota....i zato mislim da obicni,zdravi ljudi ne bi trebali da traze sebe i neki svoj dozivljaj muzike u takvim,preterano mracnim pesmama.Nije dobro za glavu (psihu) ..

Kako protice vreme,sve sam vise kritican prema njihovom radu....

Svasta...sve ovo je malo lepsi nacin da se kaze ono "ma pusti ih, narkomani"
Da ceo album je mracan, osim mozda Dum Duma, pa sta? Zar je to razlog da neko ne slusa sve ove fenomenalne pesme?

Bilo dosadno danas na srpskom pa sam malo crtao :D
picture.php

Plava crna cvena i zelena hemijska i drvene boje :)

Svasta...sve ovo je malo lepsi nacin da se kaze ono "ma pusti ih, narkomani"
Da ceo album je mracan, osim mozda Dum Duma, pa sta? Zar je to razlog da neko ne slusa sve ove fenomenalne pesme?

Nemoj me pogresno razumeti,ja izuzetno volim EKV....ali to su činjenice-mnoge pesme su direktno inspirisane teškim zavisničkim životom,i konkretno taj album-raspadom države...ok u kontekstu 1991.,ali sada,u momentu sadašnjem.....daun.:neutral:

Uostalom,to je moje mišljenje i moje lično iskustvo,poz:)

KAD KRENEM KA...

Senima Margite S.

Beograd na izust
rano izjutra.
Prvo sećanje,
gugutavi lepet krila.
Golubarnici
preko puta Novog.
Danas je četvrtak,
radi krematorijum.
Strah je na ulici.
Koraknimo u zvuk
Zaplešimo na dirkama.

Svidja mi se,pogotovu poslednja 2 stiha;)

Naravno, samo kaci, jedva cekamo :)
bas se ucutala tema ovih dana. :( Sta se desava, nije valjda da smo iscrpili sve teme.
Milunka divan ti je ovaj tekst. Magica. Negdje sam cini mi se procitala da si ti objavljeni autor, ili mozda grijesim?
Nema nam Sibil ovih dana, sta je sa njom?
EKV_NS_m HVALA za onaj snimak Bojana, Magi i Milana iz one emisije.

Pozdrav svima i da nam ozivi malo tema ovih dana :cmok:

Uh,tu sam ja,ubi me skola,pa samo citam temu..:p:D

Aj da lupimo neku temu: Omiljena dum dum pesma?
Meni Idemo...

Au,tesko...to mi je omiljeni album...:D recimo da ne volim Hladan,a obozavam Zabranjujem("cuje se zvuk koji podseca na huk...") i Bledo:D

Poslednja izmena:
Nemoj me pogresno razumeti,ja izuzetno volim EKV....ali to su činjenice-mnoge pesme su direktno inspirisane teškim zavisničkim životom,i konkretno taj album-raspadom države...ok u kontekstu 1991.,ali sada,u momentu sadašnjem.....daun.:neutral:

Mozda su te pjesme inspirisane njihovom narkomanijom, ali to nikako ne umanjuje njihovu vrijednost. I da li zaista citav taj album mozemo posmatrati samo kroz tu prizmu i objasnjavati tekstove kao narkomanske? Mislim da ne, jer Milan nikada nije bio samo jednodimenzionalni pjesnik, uvijek su tu postojale razlicite inspiracije za razlicite ljude koji se pronalaze u njima.
Nego ako smijem nesto primjetiti, meni se cini da ti polako odustajes od EKV-a, mozda sve te price oko njihove zavisnosti, prerane smrti, pa se vise ne mozes identifikovati sa njihovim tekstovima. Da li grijesim?

Uh,tu sam ja,ubi me skola,pa samo citam temu..:p:D

Au,tesko...to mi je omiljeni album...:D recimo da ne volim Hladan,a obozavam Zabranjujem("cuje se zvuk koji podseca na huk...") i Bledo:D

Jupi javila se SIbil, bas nam nedostajes na ovoj temi. :super: Jos malo izdrzi pa onda zimski raspust:ok::klap:
I meni je onaj dio "cuje se zvuk koji podseca na huk" mnogo dobar

Milan nikada nije bio samo jednodimenzionalni pjesnik

Mislim da je ovo stvar subjektivnog doživljaja. Obično na Milanovoj "dimenzionalnosti", širini, spektru, kako god, insistiraju fanovi. Što je i prirodno. Ali, ima i onih koji ne vole (ili su samo kritički nastrojeni) Milana i njegov rad, i recimo shvataju ga prilično unidimenzionalno. A ja recimo to shvatanje doživljavam kao kritično, a ne kao pogrešno. Ovo sad ništa nema veze sa @johanom, ovako komentarišem... Milanove pesme su multidimenzionalne prvenstveno u smislu dvo/višesmislenosti. U tom smislu, svaka pesma ima barem nekoliko dimenzija... ali to ne znači da govori o pregršt različitih stvari, već samo to da je dvosmislena, upakovana, "zakamuflirana"... Ne bi zapravo ni bilo pridodno da su otvoreno pevali o heroinu. Da li bi to bilo zdravo, prihvatljivo, primereno...? Neki njihovi stihovi garantovano, uzeti za sebe, nisu jasni nikome od nas. Nejasnoća i dvosmislenost nisu dokaz nečije pameti, širine i multidimenzionalnosti. :neutral:

mozda sve te price oko njihove zavisnosti, prerane smrti, pa se vise ne mozes identifikovati sa njihovim tekstovima. Da li grijesim?

I da je tako, zašto bi to bila pogrešna odluka? Jer nekako zvuči da to smatraš neispravnim...

P.S. @johane, oprosti, ponelo me, pa se nadovezujem na reči upućene tebi. ;)

P.S.* Komentariše se da tema "ćuti" već neko vreme... Ne znam, meni je to sad, posle ovoliko stranica, prirodno. Manje - više, iscrpli smo teme. :confused: :neutral: Ni o čemu, pa ni o onome što se jako voli i ceni, ne može se diskutovati do besvesti, jer uglavnom dođe do ponavljanja i utvrđivanja već rečenog. :)

I da je tako, zašto bi to bila pogrešna odluka? Jer nekako zvuči da to smatraš neispravnim...
A zamisli da ništa ne znaš o njima iz te vanumetničke sfere? :think: Znam, nije lako odvojiti to od čistog "umjetničkog dojma", ali, nastoj. :)
Upravo to sto Milunka rece pokusavam i ja objasnim. Mnogi ljudi nikada ni ne daju sansu muzici EKV-a zbog citave reputacije koja prati clanove grupe. Po mom misljenju ti ljudi su na gubitku, jer sebe (svjesno ili nesvjesno) lisavaju divne muzike. Zato mislim da je potrebno odvojiti muziku i ljude koji su to stvarali. Licno, kada sam tek pocela da slusam EKV nisam znala absolutno nista o Milanu, Magi etc. To je bilo vrijeme prije Interneta tako da je donekle i razumljivo, ali mene te stvari nisu bas toliko intersovale. I dan danas slusam toliko bendova o cijim clanovima ne znam nista. Po mom misljenju je neopotrebno, nije mi neophodno da znam svaki detalj necijeg zivota da bih uzivala u njihovoj umjetnosti.

Sa EKV-om je malo drugacije, polako sam saznala par stvari o njima, i onda negdje u to vrijeme je i Magi umrla, tako da sam malo aktivnije citala stvari o njima. Citajuci tako razne forume nalazila sam na neke snimke koje do tad imala i to mi je i bila najvece motivacija da citam te stvari. Ipak je to bila MUZIKA a ne licni dozivljaj clanova. Onda sam naisla na ovaj forumu i ostala tu zbog divnih ljudi koje sam upoznala ovde. Cemu poenta moje price? Danas iako sve dobre i lose detalje o njihovim zivotima znam, to ne umanjuje njihovo stvaralstvo ni malo i dalje sa uzivanjem sebi pustim EKV bez razmisljanja da li Milan govori o herioinu ili necemu drugom, jer moj dojam tog teksta je meni najbitniji.

I da odgovorim na tvoje pitanje, ne osudjujem Johana, svako ima svoj izbor da uradi ono sto misli da je najbolje. Samo sam primjetila blagu negativnost u njegovim postovima u zadnje vrijeme i osjetila potrebu da kazem svoje misljenje. Jedan od razloga je recimo da mi ne bi bilo drago da on odustane od EKV-a ( i ove teme) jer mi je drag forumas i rado citam njegove postove. Pomalo sebicno od mene ali ako je to njegov izbor - postujem. :bye:

ne osudjujem Johana, svako ima svoj izbor da uradi ono sto misli da je najbolje. Samo sam primjetila blagu negativnost u njegovim postovima u zadnje vrijeme i osjetila potrebu da kazem svoje misljenje.

A ja recimo @johanove postove uopšte ne doživljavam kao negativne. :neutral: Meni su njegovi postovi sve zreliji vremenom, da tako kažem. Kako odmiče vreme, sposobniji je da kritikuje i realnije sagleda, što smatram pozitivnim. :ok:

Biti fan nečega je zapravo isto kao i biti zaljubljen. U početku od silne opčinjenosti prosto nisi sposoban za realno sagledavanje mnogo čega, a kako vreme odmiče, postaješ sposoban. I postovi @Sibil su sazreli vremenom. Nema više one idolatrije, čiji je nestanak i sama primetila. Ne govori više za Milana "lutkica moja" :D, i meni je to normalan i pohvalan razvojni put nekoga ko pasionirano voli neku muziku, ili šta već.

Ne mislim da neko ko ne želi da sluša EKV zbog njihove konzumacije i inspirisanosti drogama, greši i uskraćuje sebe, ako mu taj "momenat" toliko smeta i ometa ga u tome. :neutral: Neki ljudi zaista ne mogu da slušaju EKV i uživaju, jer ih ta "nezdrava inspiracija" u tome ometa... i meni je to apsolutno ok. :neutral:

A ja recimo @johanove postove uopšte ne doživljavam kao negativne. :neutral: Meni su njegovi postovi sve zreliji vremenom, da tako kažem. Kako odmiče vreme, sposobniji je da kritikuje i realnije sagleda, što smatram pozitivnim. :ok:

Biti fan nečega je zapravo isto kao i biti zaljubljen. U početku od silne opčinjenosti prosto nisi sposoban za realno sagledavanje mnogo čega, a kako vreme odmiče, postaješ sposoban. I postovi @Sibil su sazreli vremenom. Nema više one idolatrije, čiji je nestanak i sama primetila. Ne govori više za Milana "lutkica moja" :D, i meni je to normalan i pohvalan razvojni put nekoga ko pasionirano voli neku muziku, ili šta već.

Ne mislim da neko ko ne želi da sluša EKV zbog njihove konzumacije i inspirisanosti drogama, greši i uskraćuje sebe, ako mu taj "momenat" toliko smeta i ometa ga u tome. :neutral: Neki ljudi zaista ne mogu da slušaju EKV i uživaju, jer ih ta "nezdrava inspiracija" u tome ometa... i meni je to apsolutno ok. :neutral:

Kako uspes da pogodis pravo u srž!;) Da,upravo o tome se radi...ja sam EKV otkrio veoma kasno,i jedan popriličan period nisam mogao da se otrgnem od utiska snage njihove muzike,čak svesno zanemarujući aspekt zamrsenih,nerazumljivih tesktova,kao i pitanja droge (verujte da mi taj deo priče ne smeta koliko se to može nekima učiniti)....To je prvi bend čije sam sve albume brižljivo prostudirao,a podsetiću da sam klasično obrazovan muzičar,i da se moje muzičko interesovanje uglavnom kreće u domenu klasične muzike.....i onda sam naišao na njih....sa krvavim,emotivnim pesmama,i to u jednom ranjivom periodu...tako da moje idolopoklonstvo EKVu dodje kao logičan sled stvari...

@slightsigh
Ne brini se,ne odustajem ja od EKVa,nego,kao što Forma reče,objektivnije sagledavam neke stvari...

Uvek ću,ako ništa drugo,onda zbog muzičkih kvaliteta zatreperiti kad čujem bilo koju njihovu pesmu,jer kad čovek shvati da na njega deluje,i ostavlja snažan utisak takva muzika,nema više natrag.;)

Ok, kapiram. Samo pokusavam da kazem da je 90% dobre muzike inspirisano "daunom" i da to nije razlog da ih nesto manje slusamo ;)
Naravno da se svako istripuje kad makar malo pazljivije poslusa EKV, ali to je valjda i poenta...da te dodirne :D
Uostalom, bitno je da tema zivi :D hehe
pozz!

Back