EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ta ulica u Zemun Polju im je samo izgovor,da ne daju ime nekoj drugoj...:roll:

http://www.alo.co.yu/vesti/9527/I_mrtav_Milan_im_smeta_jer_su_culi_da_se_drogirao

:dontunderstand: zbog čega je ova država već dve decenije protiv svojih građana. Tj. zbog čega promoviše pogrešne vredosti. Kao grand je OK, ali kad se pokrene priča o bilo kome iz rock sveta tu već mora da se preispita odnos date osobe prema drogama. Pa u NSu je postojala ulica Džona Lenona pa su joj promenili ime pošto se gomila penzionera bunila da živi u ulici "koja je dobila ime po narkomanu". Povrh glave mi je to etiketiranje bez argumenata (prvenstveno mislim na ovo "da se preispita Milanov odnso prema drogama" i na slične slučajeve).

Poslednja izmena:
Eh, da... @Forma, kad si rekla da onu odluku, da nece biti ulice Milana Mladenovica, na neki nacin smatras ,,opravdanom'' , ja opet mislim da je moglo i drugacije i razumnije da se iskaze stav i misljenje o zlu koje droga nosi sa sobom... Slazem se da je uvek potrebno javno reci da je droga nesto sto je lose, da je to jedno zlo, otelotvorenje djavola, ali da se ne moze ignorisati sva ta muzika, sva ta ucesca i Milana i Magi u dobrotvornim akcijama, u pozivanju na mir i razum u onim godinama kada nikome nije bilo do mira i razuma... EKV nosi u svom stvaralastvu opredeljenje za opste dobro i ljubav i na mnoge mlade ljude je to stvaralastvo uticalo pozitivno, a ne destruktivno... Eto, mene je to obrazlozenje zasto nece biti Milanove ulice bas zabolelo...

Ma, naravno. Nisam uopšte komentarisala način na koji je iskazan stav, niti da li je primeren ili ne. Samo kažem, da mogu da razumem njihovu pedagošku logiku i razloge te vrste. I ja sam rekla da je njihova muzika i stvaralaštvo ipak ispred svega. Nedvosmisleno i bez sumnje. Ali ipak, sav ovaj rasplet situacije, ovakav kakav je - razumem. :neutral:

Poslednja izmena:
:lol::lol: Ja kad sam procitala Rambov komentar, a ja odmah pomislila na tebe... Nije ni cudo da ti se njegov komentar dopada! :lol:;)

Pa znaš kako... Ne dopadaju mi se neke... da tako kažem, izrazite ostrašćenosti i nemogućnost sagledavanja stvari i iz nekog drugog ugla (po pitanju bilo čega)... nemogućnost suočavanja sa realitetom. Zato mi se Rambov komentar dopada. :) Inače, ne znam kako on zbori na druge teme :D, ne pratim njegov rad... ali mislim da mu je ovaj komentar na mestu.

P.S. Da ne bude zabune... volela bih da je Milan ipak dobio ulicu (ali pritom i razumem ovu situaciju :neutral:). U Beogradu pre svega, ipak je to glavni grad. Mada sad, ne mogu da kažem da me ta peticija jako uzburkala i probudila u meni ne znam kakvu želju i nadu da te ulice bude. Valjda zato što je već bilo nekih pokušaja, a nisu urodili plodom, pa nisam Bog zna šta očekivala. :neutral:

Poslednja izmena:
Nebojsa Krstic nije samo autor cuvenog grafita "Margita je decak".
Kazete i da je savetnik danasnjeg predsednika....
Hm, koliko znam on je i autor cuvenog singla Idola pocetkom 80-ih :Retko te vidjam sa devojkama" kada je malo drugacije "savetovao" svog gimnazijskog "drugara" danas predsednika.

Kako je bilo u Rumi???

Senima Magi i Milana

Ona.
Pleše po dirkama
muziku snažnu ko ime joj.
On.
Grabi gitaru za vrat ko aždahu.
Žice kida vrisak mu taj.
Magični zvuci pršte
do pepela i natrag.
Izvor, uvir, bljesak i mrak.
Traju i posle, tišinom,
u sali pustoj
čekajući na njih.

Evo jedne moje pesme inspirisane omiljenim nam muzičarima, najzad sam se osmelila da je postavim. ;) Ali, još sam u potrazi za naslovom. Trebalo bi to da bude neka njihova pesma, ali nekako ne mogu da se odlučim koja bi najviše odgovarala. Imate li vi možda neki predlog?

Senima Magi i Milana

Ona.
Pleše po dirkama
muziku snažnu ko ime joj.
On.
Grabi gitaru za vrat ko aždahu.
Žice kida vrisak mu taj.
Magični zvuci pršte
do pepela i natrag.
Izvor, uvir, bljesak i mrak.
Traju i posle, tišinom,
u sali pustoj
čekajući na njih.

Evo jedne moje pesme inspirisane omiljenim nam muzičarima, najzad sam se osmelila da je postavim. ;) Ali, još sam u potrazi za naslovom. Trebalo bi to da bude neka njihova pesma, ali nekako ne mogu da se odlučim koja bi najviše odgovarala. Imate li vi možda neki predlog?

Najzad! :D Dopada mi se pesma. Baš. :klap:
E, sad, nisam sigurna da li te dobro razumem, u vezi naslova. Hoćeš da naslov pesme bude naslov neke pesme EKV-a, ili neki stih iz neke od pesama? Ako treba da bude naslov neke njihove pesme, meni nekako odgovara recimo Dum dum. Te dve reči mi eksplodiraju snagom i energijom, a takav utisak na mene ostavlja ova tvoja pesma. Snaga. Moć. Temperament. Eksplozija. Ako pak hoćeš da to bude neki stih... onda trenutno nemam predlog...

@jozefk, pozdrav! Ne pamtim kad sam te ovde poslednji put čitala. ;)

Poslednja izmena:
Hej drugari! :)
Evo i ja da se javim sad kad sam pocela lagano da sredjujem utiske i da se oporavljam od naboja emocija ovih dana...

Prvo, moram da prokomentarisem ovo oko ulice...
Cula sam u cetvrtak uvece na tribini da je zahtev odbijen i iz kojih razloga i sokirana sam... To me je u neku ruku porazilo... Ljudi kao da zele da zaborave da je ogroman broj umetnika, knjizevnika, slikara, naucnika, filozofa, ciji se lik i delo provlace kroz skolsko gradivo (toliko o vaspitnom momentu), bilo pod dejstvom kojekakvih opijata... Samo sto se oni u to vreme nisu zvali narkomanima, ali su ti znacajni knjizevnici bili samo dno drustva, a mi ih danas velicamo, s razlogom naravno, jer je ono sto su ostavili iznad svega ostalog... Nije drugaciji slucaj sa Milanom, niti sa bilo kim iz Ekatarine... Mozda je potrebno jos 20 godina, pa da neko to shvati, a mozda nekome ni citav zivotni vek nije dovoljan.. A mozda je za sve to zasluzan, vec ovde pomenut, gospodin Aleksandar Ilic, koji je svojim "sjajnim" delom jos vise potencirao tu pricu o opijatima... Gospodin koji se predstavlja kao Margitin najveci moguci prijatelj, a posle njene smrti blati njeno ime bez imalo stida, stavlja joj u usta neke reci koje ne zelim da verujem da je ona ikada izgovorila...pa i ako je sve tako kako govori, tako jedan "veliki" prijatelj bi trebao da sacuva uspomenu na nju u onom obliku koji je zasluzila... Cak i kada su u dokumentarcu svi iznosli secanja nekim setnim tonom, on je opet bio taj koji je nemilosrdno potencirao tu pricu... Mozda je taj covek jedan od odgovornih za takve stavove o ovim licnostima...
To je prvo sto mi je proletelo kroz glavu kada sam cula odgovor...
Takodje, svidela mi se negde pomenuta ideja za organizaciju velikog koncerta, mozda cak jedne velike manifestacije, da udruzimo svi snage i zapocnemo ozbiljnu borbu... Pre ovog komentara nikad ne bih toliko grizla za to, iako sam svesna znacaja, ali posle ovih teskih reci, mislim da ne smemo da dopustimo da se na tome zavrsi... Kako je sinoc rekao jedan moj prijatelj "Oni nisu prodali stan za to, oni nisu ostali na ulici zbog toga, oni nisu napsutili porodicu zbog toga, oni su UMRLI ZA TO! Sta jos trazite?" Zaista, sta je jos potrebno... Mislim da je cisto licemerje, ako se sada povucemo, jer toboze sledimo neku ideju, a onda cinimo sasvim suprotno... UH, jos uvek me drze emocije... :)

Inace, cetvrtak je prosao super... Goranka i Ambrozic su bili, otvorili izlozbu, govorili o fotografijama (ja nazalost nisam cula ni jednu jedinu rec, jer sam vecito bila u trku da obezbedim da sve ide svojim tokom), pustili smo dokumentarac o Magi, o Milanu, Firci nam je pustao novi Revisited, govorio na kratkoj tribini, zavrsili smo sve sa koncertom, gde nam je i svirao... I sto je, mozda, vrlo vazno u ovom trenutku prikupili smo jos potpisa za ulicu... Bila je lepa atmosfera, bila sam presrecna kada su mi ljudi prilazili i zahvaljivali se na svemu...Nekako, uvek je ta emocija tako iskrena i duboka, isto toliko i licna, da je malo reci potrebno, a svi prepoznamo to jedni drugima u ocima...
Licnost koja mi je to vece ucinila posebnim je svakako bio Firci, u ciju odbranu konacno mogu odgovorno da stanem, jer je bio taj koji pored tehnicke pomoci (kako smo ga na kraju prozvali tehnicki direktor veceri :) ), dao neku snagu kojom sam, ni sada ne znam kako, sve iznela do kraja... Kada je on nakon svega rekao "hvala" ja sam shvatila zbog cega sam to sve radila i tog trenutka za mene je vece bilo potpuno... Jos uvek ne mogu da se oslobodim nekih slika iz glave, i trenutka kada su svirali "Oci boje meda", a ja se samo jednog trenutka trgla i shvatila gde sam, kao da sam se vratila iz neke pete dimenzije... Taj osecaj mi jos uvek stoji negde pod kozom...
Veceras mozda opet idem na tribute, ne zelim da ovo sto trenuto osecam ikad prestane...

Pronasla sam neke slike,mozda ih vec neko ima...
Ekv.Neko-Nas-Posmatra-1.jpg

Ekv.Neko-Nas-Posmatra-2.jpg

EKV.93.4.JPG

A mozda je za sve to zasluzan, vec ovde pomenut, gospodin Aleksandar Ilic, koji je svojim "sjajnim" delom jos vise potencirao tu pricu o opijatima... Gospodin koji se predstavlja kao Margitin najveci moguci prijatelj, a posle njene smrti blati njeno ime bez imalo stida, stavlja joj u usta neke reci koje ne zelim da verujem da je ona ikada izgovorila...pa i ako je sve tako kako govori, tako jedan "veliki" prijatelj bi trebao da sacuva uspomenu na nju u onom obliku koji je zasluzila... Cak i kada su u dokumentarcu svi iznosli secanja nekim setnim tonom, on je opet bio taj koji je nemilosrdno potencirao tu pricu... Mozda je taj covek jedan od odgovornih za takve stavove o ovim licnostima...

Ne. Nije zaslužan Ilić. Zaslužni su oni sami za to što su odabrali kako će živeti. Ilić je samo izneo činjenice. :neutral: Moglo je i bez njih, tačno, ali, na kraju, čemu zatvaranje očiju pred stvarnošću? Posle 14 godina priličnog ćutanja, mistifikovanja, nepotpunosti i metafora u govorenju o tome, zašto javno ne progovoriti o problemu!? Zašto ga ne izneti, otvoreno i iskreno, i tako možda sprečiti neke buduće greške i gluposti!? Ilić je samo, i u knjizi, i u dokumentarcu, stvari nazvao pravim imenom. Rekao čovek, da je Margita prodala stan zbog droge. I to je sad strašno i nemilosrdno insistiranje? Pa meni je više suvišan podatak da joj je država oduzela stan, što sam pročitala kojekuda, X puta. To mi je više neukusno, jer znam da je laž. Pa se onda pitam, koja joj je svrha? Ilić nije filozofirao, niti umotavao u "oblatnu". Zašto bi? Čemu, pobogu, ikakva mistifikacija, i čemu to da svi mi, koji smo ostali iza njih, stalno pazimo i vodimo računa jesmo li se dobro izrazili kada pričamo o njima, i jesmo li mogli umekšati i biti pažljiviji!? Oni sami nisu pazili na sebe, sami su sebe uništavali, zašto da iko sada, kad govori o njima, treba da izbegava da upotrebi reči narkoman, droga, AIDS, hepatit C. :neutral: Bili su to što su bili. To, onome ko zrelo voli i ceni njihov rad i stvaralaštvo, ni na šta ne utiče, i ništa ne umanjuje. Može samo da utiče na to kako ih shvatamo kao ličnosti, kako ocenjujemo njihove karaktere i intelekte. Složićete se, s pravom. :neutral: Ličnosti, karakteri i mudrosti onih koji se upuste u narkomaniju su diskutabilni. Stvaralaštva, talenti, sposobnosti tih istih ljudi - ne.

Poslednja izmena:
A mozda je za sve to zasluzan, vec ovde pomenut, gospodin Aleksandar Ilic, koji je svojim "sjajnim" delom jos vise potencirao tu pricu o opijatima... Gospodin koji se predstavlja kao Margitin najveci moguci prijatelj, a posle njene smrti blati njeno ime bez imalo stida, stavlja joj u usta neke reci koje ne zelim da verujem da je ona ikada izgovorila...pa i ako je sve tako kako govori, tako jedan "veliki" prijatelj bi trebao da sacuva uspomenu na nju u onom obliku koji je zasluzila... Cak i kada su u dokumentarcu svi iznosli secanja nekim setnim tonom, on je opet bio taj koji je nemilosrdno potencirao tu pricu... Mozda je taj covek jedan od odgovornih za takve stavove o ovim licnostima...

Koliko sam mogao da zakljucim,gledajuci dokumentarac,a i citajuci njegovu sramotnu i zlonamernu knjigu,to je jedan jako frustriran i antipatican lik.....da ne kazem nesto gore...

ne znam da li je dozvoljeno ali otkucaću par recenica oz knjige:

"Strašno! Poražavajuće! Kakva je to motivacija? To je samo bežanje od stvarnosti! Vaše pesme su metafore koje ste samo vi razumeli.Šta bi bilo da si 1985 otvoreno pevala o drogiranju?"

Toliko o Margitinom dobronamernom prijatelju Aleksandru Iliću....

Ne. Nije zaslužan Ilić. Zaslužni su oni sami za to što su odabrali kako će živeti. Ilić je samo izneo činjenice. :neutral: Moglo je i bez njih, tačno, ali, na kraju, čemu zatvaranje očiju pred stvarnošću? Posle 14 godina priličnog ćutanja, mistifikovanja, nepotpunosti i metafora u govorenju o tome, zašto javno ne progovoriti o problemu!? Zašto ga ne izneti, otvoreno i iskreno, i tako možda sprečiti neke buduće greške i gluposti!? Ilić je samo, i u knjizi, i u dokumentarcu, stvari nazvao pravim imenom. Rekao čovek, da je Margita prodala stan zbog droge. I to je sad strašno i nemilosrdno insistiranje? Pa meni je više suvišan podatak da joj je država oduzela stan, što sam pročitala kojekuda, X puta. To mi je više neukusno, jer znam da je laž. Pa se onda pitam, koja joj je svrha? Nije filozofirao, niti umotavao u "oblatnu". Zašto bi? Čemu, pobogu, ikakva mistifikacija, i čemu to da svi mi, koji smo ostali iza njih, stalno pazimo i vodimo računa jesmo li se dobro izrazili kada pričamo o njima, i jesmo li mogli umekšati i biti pažljiviji!? Oni sami nisu pazili na sebe, sami su sebe uništavali, zašto da iko sada, kad govori o njima, treba da izbegava da upotrebi reči narkoman, droga, AIDS, hepatit C. :neutral: Bili su to što su bili. To, onome ko zrelo voli i ceni njihov rad i stvaralaštvo, ni na šta ne utiče, i ništa ne umanjuje. Može samo da utiče na to kako ih shvatamo kao ličnosti, kako ocenjujemo njihove karaktere i intelekte. Složićete se, s pravom. :neutral: Ličnosti, karakteri i mudrosti onih koji se upuste u narkomaniju su diskutabilni. Stvaralaštva, talenti, sposobnosti tih istih ljudi - ne.

Niko ne dovodi u pitanje činjenicu da su oni zbog droge propali i otišli prerano....niti to da je Margita zavrsila tako kako je zavrsila....kao beskucnik,zbog droge....

Ali Ilićev pristup miriše na zlonamernost.....kako ti nije jasno? Mrtvoj ženi stavlja reči u usta...i neka su sve pesme posvećene heroinu,ne može sad jedan takav lik,da se stavlja u poziciju tipa :"Svi ste vi glupi jer slušate EKV a ne znate o čemu se zapravo radi,sad ću da vam pokažem!" Toliko se u celoj knjizi primećuje autorova želja da omalovaži EKV,da je to strašno...

(ovo su naravno moji utisci,i niko se ne mora složiti)

Ma meni to vise nije ni vazno,ni ta knjiga,ni sta drugi kazu o njihovoj narkomaniji...

Nekako sam dosla do toga da me boli uvo kad ih neko ispljuje...Mislim,ja ih obozavam,a ko voli da prica o njima kao narkosima najgorima,neka prica... a kako svi koji ih ne slusaju,o tome pricaju....:roll: Jedino mi zao sto zivimo u ovakvoj zemlji,u kojoj se gleda prvo da li covek bio na igli,a ne to sta je napisao,odsvirao...:thumbdown::thumbdown:

Jedino nikad necu shvatiti poentu objavljivanja Iliceve knjige.

Poslednja izmena:
Ne. Nije zaslužan Ilić. Zaslužni su oni sami za to što su odabrali kako će živeti. Ilić je samo izneo činjenice. :neutral: Moglo je i bez njih, tačno, ali, na kraju, čemu zatvaranje očiju pred stvarnošću? Posle 14 godina priličnog ćutanja, mistifikovanja, nepotpunosti i metafora u govorenju o tome, zašto javno ne progovoriti o problemu!? Zašto ga ne izneti, otvoreno i iskreno, i tako možda sprečiti neke buduće greške i gluposti!? Ilić je samo, i u knjizi, i u dokumentarcu, stvari nazvao pravim imenom. Rekao čovek, da je Margita prodala stan zbog droge. I to je sad strašno i nemilosrdno insistiranje? Pa meni je više suvišan podatak da joj je država oduzela stan, što sam pročitala kojekuda, X puta. To mi je više neukusno, jer znam da je laž. Pa se onda pitam, koja joj je svrha? Ilić nije filozofirao, niti umotavao u "oblatnu". Zašto bi? Čemu, pobogu, ikakva mistifikacija, i čemu to da svi mi, koji smo ostali iza njih, stalno pazimo i vodimo računa jesmo li se dobro izrazili kada pričamo o njima, i jesmo li mogli umekšati i biti pažljiviji!? Oni sami nisu pazili na sebe, sami su sebe uništavali, zašto da iko sada, kad govori o njima, treba da izbegava da upotrebi reči narkoman, droga, AIDS, hepatit C. :neutral: Bili su to što su bili. To, onome ko zrelo voli i ceni njihov rad i stvaralaštvo, ni na šta ne utiče, i ništa ne umanjuje. Može samo da utiče na to kako ih shvatamo kao ličnosti, kako ocenjujemo njihove karaktere i intelekte. Složićete se, s pravom. :neutral: Ličnosti, karakteri i mudrosti onih koji se upuste u narkomaniju su diskutabilni. Stvaralaštva, talenti, sposobnosti tih istih ljudi - ne.
:klap: :klap: :ok:

I ja se slazem.

Napustila me je ona idolatrija,sto znate svi da sam imala:roll::roll:

U svakom slucaju,ne zanima me to vise.Njih nista nece vratiti,niti cu ih ja cuti ikada uzivo.I kraj.

I ono sto ljudi stalno govore,a sto me izludjuje.."oni ne mogu nista novo da objave,kako mozes stalno da slusas isto.." Pa nije to isto,jos uvek se osecam isto onako srecno ko i ranije kad cuejm "Voda pada u tvoje oci boje MEDA (volim posebno kako to izgovara:D )

Back