EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ubacio je tel. razgovor u pesmu Anestezija!

Ajde? :) Htela sam da kazem dobro je sto je ubacio taj telefonski razgovor u Anesteziju i njen glas u pesmu Siguran. Progutah rec, ali shvata se sta sam htela reci. :D Mada je i njen glas u pesmi Siguran deo tog razgovora, pa mu dodje na isto. Razgovor je i "tamo i tu".

Ja sam se nenormalno navukla na ''Ja znam''... a posebno onaj deo kada ponavlja "ja znam ima malo ljudi koje...'' , u stanju sam da slusam samo tih par reci..:D

Negde sam procitala da je neko rekao za njih da je sve to bilo samo ''mix tuge i poezije''.mnogo lep komentar.:(

Ide li neko na tribjut 18-tog?

Zasto nisu lepo mogli da organizuju to u centru grada,u SKC-u recimo... Ili u KST-u mozda...A ne u Festu...:-|:roll:

Sad sam citala onaj Magin intervju iz 1999-te...Najtuzniji mi je onaj deo kada novinar kaze da je to njeno (i njegovo) osvrtanje na godine prosle...:cry:

Ja cu mozda ici...Sta ces,ti Tribute-i su uglavnom u FEST-u.

Nesto u zadnje vrijeme mi ova pjesma ne izlazi iz glave...Kako je lijepo opisana njihova stvarnost u ovih par redova.
Nesto mi je comp kocio pa sam morala vaditi CD-ove. Naljutila sam se jer nemogu nikako da nadjem "Ljubav". Mora da sam nekome pozajmila, a nisu mi vratili i sada ne mogu da se sjetim. To me ljuti, jer bas sam zeljela slusati "Zid". No nema veze. Desava li se ovo vama, jer se meni milijun puta desi da nekome nesto pozajmim i zaboravim na to, i nikada mi ne bude vraceno... :(

Ona i on i on i ja

Rasli smo na nicijoj zemlji
surovo sunce iznad nas
zivimo u tudjoj kuci
ona i on i on i ja

Budimo se u zoru
tu je pocetak,
a tu je i kraj
mi smo na granici
i nema povratka
mi smo na granici
i snaga odmice
kap po kap

Ljudi me vole kada ih sanjam
ljudi se smeju,obican dan
Hodamo po toploj zemlji
ona i on i on i ja
Budim se i ne znam
gde je pocetak,gde je kraj

mi smo na granici
i nema povratka
mi smo na granici
i snaga odmice

kap po kap

Budim se i ne znam
gde je pocetak,de je kraj
mi smo na granici
i nema povratka
mi smo na granici
i snaga odmice

kap po kap

p.s. cini mi se da je Magi pisala tekst

Nesto u zadnje vrijeme mi ova pjesma ne izlazi iz glave...Kako je lijepo opisana njihova stvarnost u ovih par redova.

Ona i on i on i ja

Rasli smo na nicijoj zemlji
surovo sunce iznad nas
zivimo u tudjoj kuci
ona i on i on i ja

Budimo se u zoru
tu je pocetak,
a tu je i kraj
mi smo na granici
i nema povratka
mi smo na granici
i snaga odmice
kap po kap

Ljudi me vole kada ih sanjam
ljudi se smeju,obican dan
Hodamo po toploj zemlji
ona i on i on i ja
Budim se i ne znam
gde je pocetak,gde je kraj

mi smo na granici
i nema povratka
mi smo na granici
i snaga odmice

kap po kap

Budim se i ne znam
gde je pocetak,de je kraj
mi smo na granici
i nema povratka
mi smo na granici
i snaga odmice

kap po kap

p.s. cini mi se da je Magi pisala tekst

to je jedna od njihovih najboljih pesama i tacno se vidi da je nastala u kasnijem periodu njihovog stvaralastva.

Neverovatno koliko su bili mracni, iza naizgled vedrijih pesama kriju se jednako teske poruke
RADOSTAN DAN
TO SAM JA
STVARAN SVET OKO MENE
PRVI I POSLEDNJI DAN
NISAM MISLIO NA TO i druge
ipak me ne cudi sto su svi otisli....previse bola i iskrenosti;ne moze se to podneti na duzi vremenski period...

postoji jedna anegdota vezana za pesmu To sam ja, koju je Firchie ispricao.
Naime, njih troje, cetvoro su se sastali i trebalo je da napisu neke nove stvari. To nije ozbiljan tekst i u to vreme vise su svirali neke zajebancije, ali opet, povodljivog ritma, melodije. tako je na jednoj od proba, ne secam se tacno ko(mozda Milan) uzviknuo: "To sam ja!", zatim se nadovezala Magi sa jos jednim "To sam ja", posle njih Firchie...a neko je onda presekao i dodao:"u rupi bez dna..." itd...
Tako da, u sustini, pesma nema neki smisao, ali je dopadljiva....

"...i svaki put kad krenem u neki novi, opasan grad
nailazim na sebe
to sam ja to sam ja to sam ja..."

kako mozes da kazes da ovo nema smisao?

mozda mu je taj dogadjaj bio samo inspiracija za pesmu,
al pesma svakako ima smisao

ja sam samo napisala pricu o nastanku pesme, to je sam Firchie rekao. Samo su im izlazile reci, bez smisla...posle su je mozda doradili i rekli sebi:"Hej, pa ovo smo mi..."...itd.

Naime, njih troje, cetvoro su se sastali i trebalo je da napisu neke nove stvari. To nije ozbiljan tekst i u to vreme vise su svirali neke zajebancije, ali opet, povodljivog ritma, melodije. tako je na jednoj od proba, ne secam se tacno ko(mozda Milan) uzviknuo: "To sam ja!", zatim se nadovezala Magi sa jos jednim "To sam ja", posle njih Firchie...a neko je onda presekao i dodao:"u rupi bez dna..." itd...
:D
To nisam znala

Da i ja sam citala taj clanak :) Meni je bila interesantna i ona prica o Milanu kad je izgubio socivo, i skoro potpuno obnevidio pratio Fircija odnosno njegovu plavu jaknu kroz Zagreb i usao greskom u plavi zagrebacki tramvaj. ;) Imao je uzasno los vid...

evo nekih zanimljivosti...
Milan je počeo da piše pesme sa 12 godina!
Limunovo drvo je decembra 1978. nastupilo na smotri umetničkog stvaralaštva mladih YU povodom X Kongresa SSOJ.
Naslov Šarlovog albuma BISTRIJI ILI TUPLJI ČOVEK BIVA KAD... preuzet je iz NARODNOG UČITELJA, dela Vase Pelagića.
Šarlo je dobio SMELI CVET za 1981, nagradu republičke konferencije Saveza Socijalističke Omladine Srbije.
U slobodno vreme Milan je svirao trubu i igrao bilijar.
Često su EKV poredili sa Simple Minds,ali Milan je Izjavio da je i njihova pesma BUDI SAM NA ULICI žešća od svih pesama Simple Minds.
Milan je takođe izjavio da puno voli da čita. Jedna od omiljenih knjiga bila mu je LEVA RUKA TAME od Ursule Legvin.
Milan je mrzeo vojsku! Proveo je u njoj svega desetak dana. Pesma SOBA govori o njegovom povratku iz vojske.
Nosio je dioptriju 9 na jednom i 11 na drugom oku. Bio je praktično poluslep!

Recimo ja sam bio sa Magi, jel' se tako zvase ta pokojna djevojka, 3 dana pred smrt.
Proveli smo nekoliko lijepih dana ovdje... ali dobro. Mislim da se nazirala njena brza smrt :(

Kada mi je nedavno jedna zena rekla da je videla Magi malo pred smrt,rekla sam joj da joj mnogo zavidim sto je videla.

Na to mi je rekla da takav prizor ne bih ni zelela da vidim,jer je bio uzasan,Magi je izgledala kao klosar:(. Zamislite,onakva lepotica...

Kad sa nekim ko je poznavao Milana ili Magi pricam o EKV,i dodjemo do smrti,niko vise ne zeli da prica o nijima...

U poslednje vreme ni ne slusam EKV.Bojim se da je doslo do neke vrste zasicenja:-|,valjda samo privremenog .

"Devojke su na jugoslovenskoj rock sceni oduvek bile egzotični slučajevi koji su potvrđivali nepisano pravilo da je to ipak muški posao. Retki slučajevi poput Xenie, Slađane Milošević ili Cacadou Look svesno su muzički izraz podređivali spoljnjem izgledu igrajući na kartu seksipila. Međutim, ONA je svirala... Magičnim tonovima klavijatura artikulisala je energiju benda stvarajući eklektički spoj nežnosti i besa, očaja i euforije, erosa i tanatosa. Nekako uvek u senci, sa kosom puštenom preko lica, Magi je plenila i očaravala izrastajući u jednu od ključnih figura rock scene 80-ih. Iako je obično smatrana Milanovim kontrapunktom retko je primećivano da su se na identičnim izvorima pojili snagom i energijom. Razlika je bila samo u emitovanju. Dok je Milan muški snažno i široko isijavao do granice samospaljivanja, Margita je to radila drugačije, nežnije i ženski suptilnije. Učinak je bio podjednako jak..."

""Spoj erosa i tanatosa,neznosti i besa.."

Mnogo su je lepo opisali tu,bas na pravi nacin.Zaista,kada pogledate ostale rokerke tog vremena,Viktoriju ili Sladjanu,zaista se isticala ,cistom prirodnom lepotom,tim nenametljivim stavom...

Probacu da nadjem jos jedan intervju koji je dala za rock express.

Milan je verovao u zajednički rad ljudi, slogu...
“Neke pesme nastaju na samoj probi, znači, kada dobijemo nešto,neku odjednom inspiraciju i svi počnemo da sviramo istu stvar, zajednički, i to su najbolje pesme. Kao naša najbolja pesma PAR GODINA ZA NAS i tako još neke koje ja u stvari najviše volim...i mislim da prava stvar u tome i jeste rad ljudi...zajednički rad ljudi na istoj ideji.”

tu recenicu je meni jedan moj reditelj non-stop ponavljao i rekao mi je da je to tajna uspeha svega...pa i predstave, i pomenuo je MIlana.
Zar ne mislite i vi da je to tajna njihovog uspeha, uspeha da sve sto misle kazu na najiskreniji moguci nacin...zajedno!!!
kao sto pesma kaze:"Mi to mozemo zajedno!"

Back