Ekumenizam u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme daxt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A nasta se odnosi ovo :

Аутокефалне цркве
Цариградска патријаршија
За више информација погледајте: Цариградска патријаршија

Васељенски патријарх Вартоломеј I
Византион је у почетку био епископија потчињена престолу Хераклеје, у Тракији. Оснивач и први епископ био је Свети апостол Андрија Првозвани. Када је Визант благодарећи цару Константину (306—331), постао престоница царства, и други Рим, стекао је велику црквену и политичку важност.

Јурисдикцију цариградског патријарха одредили су васељенски сабори: Цариградски (381), Трећим каноном, даје му првенство части, после Рима; Халкидонски (451), Двадесет осмим каноном, додаје му епархије Тракије, Мале Азије и Понта.

У 11. веку под његовом јурисдикцијом налазе се не само Грци Византијског царства него и хришћани Северне Африке, Јужне Италије и Сицилије, Мале Азије, Балканског полуострва, Русије и Румунских земаља. У то време, Васељенска патријаршија имала је 600 епископских тронова. Латински крсташи освајају Цариград 1204; после тога патријарх премешта своје седиште у Никеју, где је остао у изгнанству све до 1272. године. Затим Цариград пада под Турке 1453. године. Тај догађај је утицао да се знатно сведе црквена важност Цариградске патријаршије.

Формирањем помесних аутокефалних цркви, на крају 19. века, њена се јурисдикција сужава. Године 1928. четрдесет и девет епископија било је предато Грчкој православној цркви. Под садашњу њену јурисдикцију улазе Грци верници у Истанбулу, епархије у Турској, неколико додеканијских епархија, као и Света гора.

На трону Цариградске патријаршије налази се Његова свесветост архиепископ цариградски, новоримски и васељенски патријарх Вартоломеј I.

Диптих Цариградске патријаршије
Цариградска
Александријска
Антиохијска
Јерусалимска
Руска
Српска
Румунска
Бугарска
Грузијска
Кипарска
Грчка
Пољска
Албанска
Чешких земаља и Словачке

A nasta se odnosi ovo :

Аутокефалне цркве
Цариградска патријаршија
За више информација погледајте: Цариградска патријаршија

Васељенски патријарх Вартоломеј I
Византион је у почетку био епископија потчињена престолу Хераклеје, у Тракији. Оснивач и први епископ био је Свети апостол Андрија Првозвани. Када је Визант благодарећи цару Константину (306—331), постао престоница царства, и други Рим, стекао је велику црквену и политичку важност.

Јурисдикцију цариградског патријарха одредили су васељенски сабори: Цариградски (381), Трећим каноном, даје му првенство части, после Рима; Халкидонски (451), Двадесет осмим каноном, додаје му епархије Тракије, Мале Азије и Понта.

У 11. веку под његовом јурисдикцијом налазе се не само Грци Византијског царства него и хришћани Северне Африке, Јужне Италије и Сицилије, Мале Азије, Балканског полуострва, Русије и Румунских земаља. У то време, Васељенска патријаршија имала је 600 епископских тронова. Латински крсташи освајају Цариград 1204; после тога патријарх премешта своје седиште у Никеју, где је остао у изгнанству све до 1272. године. Затим Цариград пада под Турке 1453. године. Тај догађај је утицао да се знатно сведе црквена важност Цариградске патријаршије.

Формирањем помесних аутокефалних цркви, на крају 19. века, њена се јурисдикција сужава. Године 1928. четрдесет и девет епископија било је предато Грчкој православној цркви. Под садашњу њену јурисдикцију улазе Грци верници у Истанбулу, епархије у Турској, неколико додеканијских епархија, као и Света гора.

На трону Цариградске патријаршије налази се Његова свесветост архиепископ цариградски, новоримски и васељенски патријарх Вартоломеј I.

Цариградска
Александријска
Антиохијска
Јерусалимска
Руска
Српска
Румунска
Бугарска
Грузијска
Кипарска
Грчка
Пољска
Албанска
Чешких земаља и Словачке

Pa to su patrijarsije ,sta ti nije jasno?
Rimska patrijarsija je samo po casti bila "prva",ni po cemu vise ,kada su se donosile odluke sve patrijarsije su morale da budu saglasne.

Rimska patrijarsija je po casti bila prva ,zato sto je tamo i ozvaniceno hriscanstvo ,u Rimu ,ako se ne varam..

A posto se Rimska patrijarsija odvojila-otpala ,njima sada papa donosi odluke ,i sta god da kaze oni moraju to da prihvate ,jer je on "nepogresiv -bezgresan"po pitanju vere.

Papa je samog sebe postavio za lidera rimokatoliko, jer je u to vreme stvaranja hriscanstva, rimska zajednica bila najjaca,a Konstantin nije zeleo da bude pod papom, pa se zato preselio u Vizantiju i tamo osnovao istocnu katolicku crkvu i postoje sledece:

Spisak istočnih katoličkih crkava
Katoličke crkve vizantijskog obreda (grkokatolici)

Sa sopstvenom jerarhijom
Albanska grkokatolička crkva;
Bugarska grkokatolička crkva;
Grčka katolička crkva; u Grčkoj
Italo-albanska katolička crkva
Grkokatolička crkva u Hrvatskoj i Srbiji;
Mađarska grkokatolička crkva;
Makedonska grkokatolička crkva;
Melkitska grkokatolička crkva; (Bliski istok, sa sedištem u Damasku)
Rumunska grkokatolička crkva;
Rusinska grkokatolička crkva; (vidi: Rusinska grkokatolička crkva u Novom Sadu)
Slovačka grkokatolička crkva;
Ukrajinska grkokatolička crkva.
Bez vlastite jerarhije[uredi]
Beloruska grkokatolička crkva;
Ruska grkokatolička crkva;
Grkokatolička crkva u Crnoj Gori.
Aleksandrijski obred[uredi]
Etiopska katolička crkva;
Koptska katolička crkva.
Zapadnosirijski (ili antiohijski) obred[uredi]
Maronitska crkva;
Siro-malankarska katolička crkva;
Sirijska katolička crkva.
Istočnosirijski (ili haldejski) obred
Haldejska katolička crkva;
Siro-malabarska katolička crkva.
Jermenski obred
Jermenska katolička crkva

- - - - - - - - - -

Evo ti za pravoslavlje, koliko su slobodni:

Патријарашким и саборским томосом јој се признаје широка самосталност, али не и потпуна ===(независност.===Све оне се налазе у јединственом канонском заједништву.

- - - - - - - - - -

Цариградска
Александријска
Антиохијска
Јерусалимска
Руска
Српска
Румунска
Бугарска
Грузијска
Кипарска
Грчка
Пољска
Албанска
Чешких земаља и Словачке

Диптих Руске патријаршије
Цариградска
Александријска
Антиохијска
Јерусалимска
Руска
Грузијска
Српска
Румунска
Бугарска
Кипарска
Грчка
Албанска
Пољска
Чешких земаља и Словачке
Америчка

Vidimo dva diptiha,a iste crkve, i to je dokaz da nisu totalno nezavisne.

Poslednja izmena:
Ti mesas i babe i zabe ovde ,to kod mene ne moze da prodje ,jer vrlo dobro znam koje su Pravoslavne patrijarsije!!

A sada sto pojedine patrijarsije propovedaju ekumenizam-jeres ,to je druga stvar,i sto su pojedine pocele da polako priznaju primat papi ,ti ubacujes i novokalendarce i unijate i monofizite ,veze s veze nema.To nisu pravoslavne patrijarsije ,utuvi u tu glavu.

Hoces da mi kazes da se SPC nece prikloniti, onome sto bude rekao васељенски патријарх Вартоломеј I, ili Његова светост патријарх московски и све Русије Кирил.
Hajde ubedi me u to , :)

Hoces da mi kazes da se SPC nece prikloniti, onome sto bude rekao васељенски патријарх Вартоломеј I, ili Његова светост патријарх московски и све Русије Кирил.
Hajde ubedi me u to , :)

Ja to nisam rekao covece.:cool:

Pa oni se i priklonili ,to mi uopste nije ni bila namera da te ja kao ubedjujem da nece se prikloniti,pogresno si me razumeo.

Sada u julu se odrzava ,mislim da je u Ukrajini sabor koji ce osuditi ,taj jereticki sabor na Kritu,(oni ne pominju u molitvama ,Kirila i ostale),i tada ce se znati konacno ko hoce sa ekumenistima ,a ko ne.

Prosta StvAr

Ja sam odabrao da necu ,to sam i pre pisao .

Sada ces da vidis ko je sve u ekumenizmu:

Godine pristupanja pravoslavnih crkava:

Vaseljenska patrijaršija - Carigrad, avgust 1947.
Aleksandrijska patrijaršija - Egipat 1948.
Antiohijska patrijaršija - Damask, decembar 1946. i 1952.
Jerusalimska patrijaršija - decembar 1946, i 1961.
Ruska patrijaršija - Nju Delhi, 1961.
Srpska patrijaršija - Beograd 1965.
Rumunska patrijaršija - Nju Delhi 1961.
Kiparska crkva, Nikozija, novembar 1946.
Grčka crkva - Atina 1947.
Poljska pravoslavna crkva - Nju Delhi 1961.
Gruzijska pravoslavna crkva - Pariz 1962.
Čehosolovačka crkva - Ženeva 1966.
Američka pravoslavna crkva - Evanston 1954.
Japanska pravoslavna crkva - Ženeva 1973.
Pravoslavna antiohijska arhiepiskopija u Americi - Evanston 1954.

I ko ce to da zakaze sabor u Ukrajini i koga da osude :?:

- - - - - - - - - -

Ovo je Pun Pogodak, jer se pravoslavlje vratilo pod papino vodjstvo. :)

Sada ces da vidis ko je sve u ekumenizmu:

Godine pristupanja pravoslavnih crkava:

Vaseljenska patrijaršija - Carigrad, avgust 1947.
Aleksandrijska patrijaršija - Egipat 1948.
Antiohijska patrijaršija - Damask, decembar 1946. i 1952.
Jerusalimska patrijaršija - decembar 1946, i 1961.
Ruska patrijaršija - Nju Delhi, 1961.
Srpska patrijaršija - Beograd 1965.
Rumunska patrijaršija - Nju Delhi 1961.
Kiparska crkva, Nikozija, novembar 1946.
Grčka crkva - Atina 1947.
Poljska pravoslavna crkva - Nju Delhi 1961.
Gruzijska pravoslavna crkva - Pariz 1962.
Čehosolovačka crkva - Ženeva 1966.
Američka pravoslavna crkva - Evanston 1954.
Japanska pravoslavna crkva - Ženeva 1973.
Pravoslavna antiohijska arhiepiskopija u Americi - Evanston 1954.

I ko ce to da zakaze sabor u Ukrajini i koga da osude :?:

- - - - - - - - - -

Ovo je Pun Pogodak, jer se pravoslavlje vratilo pod papino vodjstvo. :)

Ima vladike koje se nisu priklonile ,ima ih i u Grckoj ,ima i u Rumuniji,ima i mitropolita ,ima i kod nas,ima ne brini ,iako je manji broj .Ima i u Gruziji,narod ,svestenici ne mogu da smisle ekumenizam.Bugarska patrijarsija ....Sveta Gora takodje ..

- - - - - - - - - -

To sto si nabrajao godine "pristupanja",nema nikakvog znacaja ,zato sto tada ucenje pravoslavne Crkve nije menjano nista,sada na Kritskom "saboru"je to ozakonjeno,e u tome je poenta .

- - - - - - - - - -

Probali su i u Rusiji novoobnovljenici da menjaju veru ,pa im narod uopste i nije ni isao u hramove.

To je za vreme komunizma bilo.

Pa ima onaj patrijarh kako se zove ,ne mogu da se setim sto je umro pred papinim nogama ,i sahranjen po rimokatolickom obredu ,taj je bio tezak ekumenista.

Da bi covjek znao gdje istina boravi i kome da se pridruzi, trebalo bi godine i godine da provede sa svim grupama i da ih upozna, a to je nemoguce.

Zvanicne crkve u apostasiji, RZC utopila se u sergijansku jeres, grcki starokalendarci iscjepkani negiraju jedni druge, tracaju i podvaljuju jedni drugima. I kome vjerovati?

Najbolje je onako kako pise u Pismu: "Sam sebe drzati u vjeri..."
Ne moze covek sam da se spasava ,to je teska prelest uma.

Па да Свети оци,али међу њих ја барем неубрајам оца Јустина.Ма колико да он добро тумачи.Пази брате нико од Светих неповлађује екуменистичким заблудама.
Nije on otac Justin nego sveti Ava Justin Celijski.
Ne da dobro tumaci nego fantasticno tumaci ,zaboravio si da je on napisao dogmatiku a ovi jereteci ekumenisti uveli zizjulovstinu na bogosloviji.

Мислим да су двери српске у свом листу, специјално издање о ави Јустину навели текст где о.Јустин упозорава СПЦ даће престати бити Црква не оканели се екуменизма....Наш највећи догматичар ипак није имао ту силу да својим примером покаже излаз Србији а то је отсецање јеретика јер је општио са својим епископом па тако и са њему омраженим патријархом Германом..
Ja znam da je njega Bog proslavio netruleznim i blagouhanim mostima i licno sam ih video i celivao dva puta,a vi mozete da pricate sta hocete.
Slazem se sa nekim vasim stavovima ali ga preterujete u nekim stvarima ...

Jesili nekada citao u svetome pismu kako , negde apostol veli, da nema nista bolje od poboznosti pomesane sa izobiljem? pa neces valjda da se ti nasi Episkopi voze sa ficom ili na konju?Nisi valjda toliko zaostao u vremenu, nadam se da i ti vozis neki auto shodno tvojim mogucnostima,A kako znas da je neiskaljana dospela do nas i da se sacuvala izvorna apostolska?
Ona ostaje sustinski ista , ali ipak se menjaju pravila zapovesti ,dogme, mogao bih citav dan da ti pisem sta se izmenilo od pocetka do danas , no znas ti i sam ?

Amin za tada , ali sada ako sve iste te crkve odluce drugacije BICE AMIN OPET, I MORACES POSTOVATI ODLUKU , ILI CES BITI ISKLJUCEN I ANATEMISAN:lol:
Lupas napamet ,dogme se ne menjaju vec su dogme -istina i stub vere utvrdjene na 7 Svetih Vaseljenskih Sabora !
Ne moze u jeresima da prebiva Sveti Duh ,jel ti razumes ?

Ekumenizam u stvari jeste misolovka i saterava ovce u vatikansi tor, i tu ih obavezuje da svi koji su u ekumeni ne smeju Papu da vise nazivaju antihristom.
Pre toga su svi jasno gvorili da je on to.
Taj savez ce odigrati veliku ulogu u uzdizanju zveri, njene ikone i ziga zverinog.

Zato ce u to vreme cuti poziv:
Otkrivenje 18,4I čuh glas drugi s neba koji govori: iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomiješate u grijehe njezine, i da vam ne naude zla njezina.

Poslednja izmena od moderatora:
Samo se ti subotaru nadaj .
Nece nikoga da unisti.
Svako ce ostati to sto je.
Ali lojalan Vatikanu.
V atikan je sada mudriji.
V atikan ima svoje politicke strucnjake koje skoluje na jezuitskim skolama u atikanu.
Sta oni uce tamo to je tajna i ne dozvoljavaju da se sazna ili prica sa studentima..Ali su ti strucnjaci ukljuceni u svim svetskim pregovirima i rade na sve vecem uticaju Pape.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back