Ekumenizam - Ostvarivo ili ne?

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.686
Zanima me vase misljenje, da li mislite da ce ikada zaziveti ideja EKUMENIZMA?

S obzirom da smo svedoci svadja izmedju razlicitih verskih organizacija (i na krstarici), da li smatrate da ce ipak jednom zaziveti taj EKUMENIZAM?

Sta mislite o toj ideji, da li je to za vas dobro ili lose?

Egzoterni ekumenizam je sine qua non za ionako poljuljane hrišćanske crkve, ako misle da zadrže bilo kakav uticaj. Ezoterni ekumenizam je oduvek postojao.

Ali ako postoji cilj, a to je ici ka NOVOM SVETSKOM PORETKU, mora postojati i NOVA RELIGIJA.

Po tome je jednacina prosta. Ako ikada bude N.S.P bice i NOVE RELIGIJE.

Ako je pretnja za hriscanstvo, zaci da ce biti MILOM ili SILOM.

P.S. Ali ako su uspeli da od mnogobozackih religija stvore MONOTEISTICKE, uspece i u ovome.

Daj mi jedan jedini dokaz da postoji tendencija ka stvaranju nove univerzalne religije.

Nemam.

ALi su mnogi popovi, propovednici i politicari pricali o tome. Samim tim ideja postoji. Da li ce se realizovati ili ne ja to ne znam, ali znam da su na ovim prostorima nasi preci slavili vise bogova a danas neki slave samo jednog.

Isto tako moze da se desi i na globalnom nivou.

Nemam.

ALi su mnogi popovi, propovednici i politicari pricali o tome. Samim tim ideja postoji. Da li ce se realizovati ili ne ja to ne znam, ali znam da su na ovim prostorima nasi preci slavili vise bogova a danas neki slave samo jednog.

Isto tako moze da se desi i na globalnom nivou.

Ne sećam se da sam čuo ili pročitao da neko iz crkvenih hijerarhija priča o tome, što ne znači da nije. Uglavnom o tome pričaju raznorazni teoretičari zavera. Nestajanje religija uglavnom ima veze sa nestajanjem ili slabljenjem naroda koji su nosioci tih religija. Dupor je, recimo pisao o tome kako dolazi vreme Slovena, a imamo priliku da vidimo kako jača broj poklonika drevne slovenske religije. Nešto slično je pisao i Schiller, kako će doći vreme u kojem će Torov čekić razbiti zidove hrišćanskih katedrala, misleći naravno na revival germanske religije, što se, kako vidimo, dešava...tako da ništa nikad nije konačno.

- - - - - - - - - -

a svetski savet crkava?

Šta s njim? On je što mu ime kaže i ništa više, neka vrsta religijskih UN.

Zanima me vase misljenje, da li mislite da ce ikada zaziveti ideja EKUMENIZMA?

S obzirom da smo svedoci svadja izmedju razlicitih verskih organizacija (i na krstarici), da li smatrate da ce ipak jednom zaziveti taj EKUMENIZAM?

Sta mislite o toj ideji, da li je to za vas dobro ili lose?
Ekumenizam može biti od svevrline do svejeresi, zavisno od toga da li će biti zasnovan na istini ili ne. Već decenijama se vode ekumenski dijalozi sa Rimokatoličkom crkvom sa ciljem ponovnog ujedninjenja sa Pravoslavnom. Međutim, nije se baš nešto postiglo po tom pitanju.

- - - - - - - - - -

Pa dobro, ovde Bulović, koji je inače ekstremista, podržava ideju dijaloga. Mene se ne tiče, neka rade šta hoće.

Ekstremista u kom smislu? Hoćeš li već jednom prestati da pljuješ po SPC, "pravedniče"?

Poslednja izmena:
Ekumenizam može biti od svevrline do svejeresi, zavisno od toga da li će biti zasnovan na istini ili ne. Već decenijama se vode ekumenski dijalozi sa Rimokatoličkom crkvom sa ciljem ponovnog ujedninjenja sa Pravoslavnom. Međutim, nije se baš nešto postiglo po tom pitanju.

- - - - - - - - - -

Ekstremista u kom smislu? Hoćeš li već jednom prestati da pljuješ po SPC, "pravedniče"?

Dovoljno je to što je naredio da zvoni mrtvačko zvono, a da ne pričam o njegovoj bliskosti sa Arkanom i Mirom Marković, koja ga je nazvala svojim omiljenim episkopom.

Da li je pljuvanje po SPC ukazati na činjenicu da vladike voze limuzine od 50 000+ evra dok narod gladuje? Možda su oni crni Audiji i Mercedesi ispred Patrijaršije fatamorgana? Da li je pljuvanje po SPC reći da je Episkop banatski Nikanor naredio svojim sveštenicima da mu uplaćuju 21% svojih prihoda uz kamatu od 5% ako kasni sa uplatom? Ili da je narod mileševske eparhije pisao peticije za smenu Episkopa mileševskog Filareta zbog bahatog ponašanja i maltretiranja sveštenika?

Dovoljno je to što je naredio da zvoni mrtvačko zvono, a da ne pričam o njegovoj bliskosti sa Arkanom i Mirom Marković, koja ga je nazvala svojim omiljenim episkopom.
I Isus je bio veoma drag jednoj kurvi, što ga ne čini ekstremistom.

Da li je pljuvanje po SPC ukazati na činjenicu da vladike voze limuzine od 50 000+ evra dok narod gladuje?
Nije. A šta ti voziš, moliću? Inače, ta vozila su crkveno vlasništvo a ne privatno vlasništvo vladika. Uostalom, gdje piše da se vladike ne smiju voziti u limuzinama?
Da li je pljuvanje po SPC reći da je Episkop banatski Nikanor naredio svojim sveštenicima da mu uplaćuju 21% svojih prihoda uz kamatu od 5% ako kasni sa uplatom? Ili da je narod mileševske eparhije pisao peticije za smenu Episkopa mileševskog Filareta zbog bahatog ponašanja i maltretiranja sveštenika?
Nije, ali ti to navodiš da bi se rugao, iz mržnje, a ne iz ljubavi - da bi se to popravilo.

Srbine, shvati da od SPC zavisi kakvu ce poruku slati. Zasto toliko skandala i povoda da se vredjaju?

Sto svojim primerom, delima i iskrenom sluzbom, nisu dali do znanja svima da su "zaista" SVETA APOSTOLSKA CRKVA?

Nije pravedno sa tvoje strane ocekivati da svi hvalimo SPC, a oni daju povoda da ih vredjamo.

"Po plodovima cete ih prepoznati."

I Isus je bio veoma drag jednoj kurvi, što ga ne čini ekstremistom.

Nije. A šta ti voziš, moliću? Inače, ta vozila su crkveno vlasništvo a ne privatno vlasništvo vladika. Uostalom, gdje piše da se vladike ne smiju voziti u limuzinama?

Nije, ali ti to navodiš da bi se rugao, iz mržnje, a ne iz ljubavi - da bi se to popravilo.

***** nije pljačkaš banaka, ubica i ratni zločinac.

Vozim Hondu Accord 2.4 Executive iz 2009. godine, koju sam zaradio, za razliku od njih. Varam li se ili su crkvene vladike monasi koji su položili zavet siromaštva?

Ja to navodim kao činjenicu.

***** nije pljačkaš banaka, ubica i ratni zločinac.
Nije, ali je grešnica. Inače, Isus je bio blizak i onom razbojniku sa krsta. :whistling:

Vozim Hondu Accord 2.4 Executive iz 2009. godine, koju sam zaradio, za razliku od njih.
Hoćeš da kažeš da su oni opljačkali nešto? Za to postoje nadležni organi pa prijavi, a nemoj samo klevetati po forumima.

Varam li se ili su crkvene vladike monasi koji su položili zavet siromaštva?
Valjda zavjet skromnosti. Ali, njihov je grijeh ako se toga ne pridržavaju a ne tvoj.

Ja to navodim kao činjenicu.
Kao činjenicu kako bi se rugao jer od suviška srca usta govore.

- - - - - - - - - -

Srbine, shvati da od SPC zavisi kakvu ce poruku slati. Zasto toliko skandala i povoda da se vredjaju?

Sto svojim primerom, delima i iskrenom sluzbom, nisu dali do znanja svima da su "zaista" SVETA APOSTOLSKA CRKVA?

Nije pravedno sa tvoje strane ocekivati da svi hvalimo SPC, a oni daju povoda da ih vredjamo.

"Po plodovima cete ih prepoznati."

Itekako su dali primjer za sve vjekove postojanja. Koliko je samo svetih ljudi, junaka vjere, obilježilo crkvenu istoriju. A grešnika je uvjek bilo i biće ih još dugo.

Nije, ali je grešnica. Inače, Isus je bio blizak i onom razbojniku sa krsta.

Onom koji ga je priznao kao Mesiju. Drugu dvojicu je zaboravio.

Hoćeš da kažeš da su oni opljačkali nešto? Za to postoje nadležni organi pa prijavi, a nemoj samo klevetati po forumima.

Opljačkali su državu ako nisu platili porez na ta vozila. U državi Srbiji se plaća i porez na poklon.

Valjda zavjet skromnosti. Ali, njihov je grijeh ako se toga ne pridržavaju a ne tvoj.

Ne, nego zavet siromaštva. Pre petnaestak godina, par drugara i ja smo organizovali predavanje jednog zen monaha, inače Srbina, u Beogradu, ali smo morali da ga odložimo, jer nije mogao da dođe u martu jer nije imao para da plati put iz Nemačke do Srbije, pa je sledeće godine došao jer smo mu mi platili put, inače je čovek hteo da stopira do Srbije. Budistički monah, koji polaže zavet siromaštva, zaista nema ništa sem odore i sandala. Ima izuzetaka, naravno, kao ona nekolicina monaha koji su slikali u privatnom džetu sa mobilnim i laptopovima. ali oni potvrđuju pravilo. Naravno, ta fotografija je momentalno postovana na ovoj temi sa ciljem da se "pljuju" i budizam i budističko monaštvo. A kad se činjenično dokaže pravilo, a ne izuzetak, bogatstva vladika SPC onda je to napad na spc i sve što je srpsko. Maaajde...

Itekako su dali primjer za sve vjekove postojanja. Koliko je samo svetih ljudi, junaka vjere, obilježilo crkvenu istoriju. A grešnika je uvjek bilo i biće ih još dugo.

Istina. Primer koje normalan covek ne prihvata. Od pamtiveka su se svadjali zbog licnih interesa sa Rimom.

Cas se mirili cas proklinjali. Pred ratove su popovi blagosiljali vojnike. Medju svecima su vam i ubice.

Popovi su vam silovali i ubijali. Miskovicu i Karicu dajete orden SVETOG SAVE.

Dokle vise?

Istina. Primer koje normalan covek ne prihvata. Od pamtiveka su se svadjali zbog licnih interesa sa Rimom.
Odakle ti to? Sa Rimom su se svađali par vjekova oko nekih doktrina, dok se konačno RKC nije odvojila.

Pred ratove su popovi blagosiljali vojnike.
I šta je u tome loše?

Medju svecima su vam i ubice.
Da, ubice koji su tim ubistvima branili svoj narod, ili su iz slabosti počinili ubistvo pa se iskreno pokajali.

Popovi su vam silovali i ubijali.
Isto kao i ne-popovi. I šta s tim?
Miskovicu i Karicu dajete orden SVETOG SAVE.
Da, i?

Ne znas jos? Kad neko kaze "Prestani više da spamuješ temu,a ona glasi" to znaci u prevodu - ZNAM DA NE MOGU VISE DA SE PREPIREM JER SI U PRAVU, ALI NECU PRIZNATI.

5zKXz.gif

Odakle ti to? Sa Rimom su se svađali par vjekova oko nekih doktrina, dok se konačno RKC nije odvojila.

I šta je u tome loše?

Da, ubice koji su tim ubistvima branili svoj narod, ili su iz slabosti počinili ubistvo pa se iskreno pokajali.

Isto kao i ne-popovi. I šta s tim?

Da, i?

Mislis da su se samo zbog toga svadjali? Mnogo jos treba da citas o ISTORIJI PRAVOSLAVLJA.

Lose je ubijati (vojnici ubijaju).

Nisu oni branili svoj narod, vec tudje interese.

Popovi treba da se razlikuju od ne-popova po moralnom pogledu.

Karic se tereti da je opljackao drzavu. Znaci, lopov je.

- - - - - - - - - -

hahahahaahahahahahahahahahahahah. SPC ti isprala mozak. Postajes kao taj lik.

Back