Ekstrovertne i introvertne osobe

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
5.725
TEMA.jpg
Ekstrovertne i introvertne osobe su dva modela ponašanja koja je definisao Jung.

Iako ekstrovertne i introvertne osobe predstavljaju dva različita tipa ličnosti, stručnjaci smatraju da se ne može izvršiti jasna podela. Većina ljudi poseduje crte i jednog i drugog tipa, tj. nalazi se u sredini. U određenim životnim okolnostima ili pod uticajem porodice i okruženje karakteristike jednog tipa prevladavaju.

I dok su introvertne osobe okrenute ka svom unutrašnjem biću, ekstrovertne teže socijalnom polju.
To znači da je introvertna ličnost povučena, teško stupa prva u razgovor sa ljudima, stidiljiva i, gotovo, neupadljiva u društvu. Ona radije bira da bude sama nego u velikoj grupi. S obzirom da je sklona maštanju često ima nerealna shvatanja.

Ekstrovertna ličnost je otvorena, lako ostvaruje komunikaciju čak i sa nepoznatim ljudima, voli društvo i zajedničke aktivnosti. Kako im odgovara buka i dinamično okruženje nije redak slučaj da ove osobe vole da budu u centru pažnje.

Ceo tekst https://psiholoskosavetovanje.rs/ekstrovertne-i-introvertne-osobe/

Foto sa sajta Psihološko savetovalište rs

Da li ste ekstrovertna ili introventna osoba?

Koliko taj tip ličnosti utiče na vaš socijalni život?

Poslednja izmena:
Mislim da sam miks ekstrovertne i introventne ličnosti. U pubertetu sam bila introventna osoba, da bih kasnije postala ekstroventna.

I jedan i drugi tip ličnosti, imali su veliki uticaj na moj život u celini.

Ponovo sam introventna, možda to dolazi sa godinama ili je razlog mog preranog odlaska u penziju.

Pogledajte prilog 1680900Ekstrovertne i introvertne osobe su dva modela ponašanja koja je definisao Jung.

Iako ekstrovertne i introvertne osobe predstavljaju dva različita tipa ličnosti, stručnjaci smatraju da se ne može izvršiti jasna podela. Većina ljudi poseduje crte i jednog i drugog tipa, tj. nalazi se u sredini. U određenim životnim okolnostima ili pod uticajem porodice i okruženje karakteristike jednog tipa prevladavaju.

To znači da je introvertna ličnost povučena, teško stupa prva u razgovor sa ljudima, stidiljiva i, gotovo, neupadljiva u društvu. Ona radije bira da bude sama nego u velikoj grupi. S obzirom da je sklona maštanju često ima nerealna shvatanja.

Ekstrovertna ličnost je otvorena, lako ostvaruje komunikaciju čak i sa nepoznatim ljudima, voli društvo i zajedničke aktivnosti. Kako im odgovara buka i dinamično okruženje nije redak slučaj da ove osobe vole da budu u centru pažnje.

Ceo tekst https://psiholoskosavetovanje.rs/

Ja sam ambivertna. To je miks introvertne i ekstrovertne osobe. Tako da to kod mene varira. Mada poslednjih nekoliko meseci introvertna strana dominira.

Ovo je veoma gruba podela i šturo objašnjenje. Introvertne osobe imaju brze neuronske veze (sinapse), jak CNS, njima je potreban mir da bi mogli da prerade iskustva. Kod ekstrovertnih osoba sinapse su sporije, pa je njima potrebna spoljašnja ekscitacija da bi normalno funkcionisale. Postoje ekstrovertni introverti i introvertni ekstroverti. Mada, neka podela uključuje i ambiverte, ali je malo hm, jer niko od nas nije čist ambivert.

Poslednja izmena:
Nisam bas introvertan ali slabo se uklapam sa ljudima jer nema takvih koji dele moj pogled na svet i mentalitet, odnosno nigde ne nailazim na istomisljenike, pa ispadne da jesam.
Plus vecinu ni najmanje ne cenim, deluju mi kao totalne budale ili dekadenti koje treba izbegavati.

Ne cenim narocito ni sebe, ali ostale kad pogledam, jos sam i dobar. :p

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1680900Ekstrovertne i introvertne osobe su dva modela ponašanja koja je definisao Jung.

Nažalost ponašam se ekstrovertno ali uvek kasno shvatim da "nemam para za to planinarenje"

Za mene lično je dobro da sam povučen i da mnogo manje pričam pa čak i da se manje družim

Ne, ovo nije dobar opis introverta
Uopšte nije stvar u stidljivosti. Mnogi introverti su hrabriji u komunikaciji jer ih zabole šta će reći drugi. Niti je tačno da je sklona maštanju, možda samo neke.
Vrlo površno.

Foto sa sajta Psihološko savetovalište

Ja sam po tim testovima oko 70% introvert.
To je stoga što nisam usmerena ka drugima , ljudi mi troše energiju.
Usmerena sam na sopstvene ciljeve a ne one koje društvo nameće, nisam povodljiva za tuđom energijom. Nerviraju me ljudi koji vole da vrše intruziju u moju energiju i stanje.

Daleko da sam maštalica niti sam stidljiva, samo ne primećujem mnogo šta oko sebe jer me ne zanima. Usmerena sam na svoje planove i samo usko na ono što me zanima.

Ekstrovertovano mi je mišljenje, ne i emocije. Zato volim da pišem na razne teme i čitam tuđa mišljenja.

Ne, ovo nije dobar opis introverta
Uopšte nije stvar u stidljivosti. Mnogi introverti su hrabriji u komunikaciji jer ih zabole šta će reći drugi. Niti je tačno da je sklona maštanju, možda samo neke.
Vrlo površno.

Prenela sam delove teksta sa sajta https://psiholoskosavetovanje.rs/ekstrovertne-i-introvertne-osobe/

Ovo je možda bolji tekst https://www.025.rs/ljudi-se-uglavno...te-a-da-li-znate-ko-su-ambiverti-i-omniverti/

i https://www.vaspsiholog.com/2016/06/da-li-sam-ekstravert-ili-introvert/

Како да знају људи ако не знају где тачно почиње екстраверт одн. интроверт и где се завршава? Сам Јунг није умео да дефинише своје појмове. И зашто би веровали тестовима? "Неки тамо стручњак проценио да сам то и то." Шта ако стручњак није никакав стручњак? И да ли је уопште битно? Колико је корисно вршити овакву врсту категоризације? И зашто би неко износио сопствено мишљење о себи јавно? 🤔 Многи имају искривљену слику о себи и мисле да су нешто што нису ( неретко сасвим супротно од онога што заправо јесу. )

Како да знају људи ако не знају где тачно почиње екстраверт одн. интроверт и где се завршава? Сам Јунг није умео да дефинише своје појмове. И зашто би веровали тестовима? "Неки тамо стручњак проценио да сам то и то." Шта ако стручњак није никакав стручњак? И да ли је уопште битно? Колико је корисно вршити овакву врсту категоризације? И зашто би неко износио сопствено мишљење о себи јавно? 🤔 Многи имају искривљену слику о себи и мисле да су нешто што нису ( неретко сасвим супротно од онога што заправо јесу. )

To može biti korisno ako se raščlane stvari.

Recimo neko misli da je introvertan jer je stidljiv. A zapravo je veoma ekstrovertna osoba jer stalno gleda okolo i stalo mu je do drugih ljudi i da se druži samo ne ume. Tada zna da treba da poradi na komunikaciji i biće sve u redu. Nije mu to sudbina.

Ovo je veoma gruba podela i šturo objašnjenje. Introvertne osobe imaju brze neuronske veze (sinapse), jak CNS, njima je potreban mir da bi mogli da prerade iskustva. Kod ekstrovertnih osoba sinapse su sporije, pa je njima potrebna spoljašnja ekscitacija da bi normalno funkcionisale. Postoje ekstrovertni introverti i introvertni ekstroverti. Mada, neka podela uključuje i ambiverte, ali je malo hm, jer niko od nas nije čist ambivert.
U pravu si, niko nije "čist".

Prema mbti (16 tipova licnosti) introvertni i ekstrovertni se klasifikuju (a ja se slazem), na nacin na koji prikupljaju energiju- tj ekstrovertni pune baterije kroz druzenje, dok introvertne osobe javna okupljanja i zbivanja nakon nekog vremena pocnu da iscrpljuju i treba im neko vreme da budu sami da napune baterije,
ta definicija definitivno je tacna za mene, tj zapravo volim druzenje i dobar razgovor- ali na odredjeno vreme, nakon toga pocinje da me jako smara i moram povuci u introspekciju da to sve razradim i da se malo "odmorim".

Prema mbti (16 tipova licnosti) introvertni i ekstrovertni se klasifikuju (a ja se slazem), na nacin na koji prikupljaju energiju- tj ekstrovertni pune baterije kroz druzenje, dok introvertne osobe javna okupljanja i zbivanja nakon nekog vremena pocnu da iscrpljuju i treba im neko vreme da budu sami da napune baterije,
ta definicija definitivno je tacna za mene, tj zapravo volim druzenje i dobar razgovor- ali na odredjeno vreme, nakon toga pocinje da me jako smara i moram povuci u introspekciju da to sve razradim i da se malo "odmorim".
Иако је лако наићи на њу, не знам ко је аутор поменуте дефиниције. МБТИ дефинитивно није. Ни Јунг а ни МБТИ не дефинишу екстравертност као "склоност ка друштвеним активностима" већ као "окренутост ка спољашњим светом" што у ствари значи "склоност ка активностима које се више баве стварима које су ван ума појединца него стварима које су унутар истог". Спољашњи свет не чине само људи. Например, авантуриста који воли да истражује свет, а који не воли да се дружи, би свеједно могао да буде екстраверт ( под условом да је његова склоност ка истраживању довољно велика. )

Mislim čak da je to i nekako nervno ustrojeno, ono što je Serafim pisala, jer ja zaista uopšte ne primećujem gomilu stvari oko mene, kao da je senzorni aparat isključen, nit primetim ko je šta obukao niti kako se ko ponaša, niti ljude na ulici osim figura, može pored mene da prođe poznanik ja to uopšte neću primetiti. To je jedno. Sa druge strane, iz istih tih razloga ako su svi oko mene u daunu na mene to ništa ne utiče, mogu da kukaju ja se samo udaljim jer je dosadno i kao da ništa nije bilo. Imam i drugaricu koja obavezno analizira kakva je energija u prostoru, kako ko na nju utiče, uvek se čudim jer na mene to ništa ne utiče. I ono kad kažu povodiš se za masom /koncerti, protesti, itd/, to još nisam doživela.

veoma gruba podela u naslovu.
Ne uklapam se u te modele
Ne znam sta sam jer imam karakteristike oba tipa.
Testove nisam radio.
Mogu da kazem da me masa ne povlaci nikada
i prema tome kao nisam jedan tip
ali imam druge osobine tog tipa
Ne znam gruba je podela
Najbolje bih sebe opisao kao
Nezainteresovan da se uklopi bilo gde.

Спољашњи свет не чине само људи. Например, авантуриста који воли да истражује свет, а који не воли да се дружи, би свеједно могао да буде екстраверт
Avanturista koji voli da istrazuje stvari i putuje moze biti i introvertna i ekstrovertna osoba, medjuti ako ne voli da se druzi onda je najverovatnije introvertna osoba, mada ima i drugih mogucnosti. Kao sto sam rekao ranije radi se o tome da li osoba puni baterije kad je sama ili kad je u drustvu, u proseku i introvertna i ekstrovertna osoba vole da se druze, razlika je koliko vremenski i koliko ljudi, introvertnima treba manje druzenja i vise vole male grupe ljudi, dok ekstrovertnima druzenja nikad dosta i imaju tendenciju da vole vece grupe i vesele se kad ih se poziva na neka svecana otvaranja i primanja dok introvertne ljude to uglavnom iscrpljuje.
Ljudi imaju tendenciju da brkaju introvertnost sa stidljivoscu ili antisocijalnim ponasanjem itd...

Poslednja izmena:
Kao sto sam rekao ranije radi se o tome da li osoba puni baterije kad je sama ili kad je u drustvu
То о чему ти причаш је "склоност ка друштвеним активностима". Анатомски прецизна реч за ту појаву би била "социоверзија".

Екстраверзија је заправо шири појам и односи се на склоност ка активностима које се баве стварима које се налазе ван ума појединца. Те активности могу али не морају да буду друштвене. Могу, например, да буду у потпуности солитарне.

"Екстра" значи "споља". И "верт" значи "окренут ка".

Back