Pogledajte prilog 1680900Ekstrovertne i introvertne osobe su dva modela ponašanja koja je definisao Jung.
Iako
ekstrovertne i introvertne osobe predstavljaju dva različita tipa ličnosti, stručnjaci smatraju da se ne može izvršiti jasna podela. Većina ljudi poseduje crte i jednog i drugog tipa, tj. nalazi se u sredini. U određenim životnim okolnostima ili pod uticajem porodice i okruženje karakteristike jednog tipa prevladavaju.
To znači da je introvertna ličnost povučena, teško stupa prva u razgovor sa ljudima, stidiljiva i, gotovo, neupadljiva u društvu. Ona radije bira da bude sama nego u velikoj grupi. S obzirom da je sklona maštanju često ima nerealna shvatanja.
Ekstrovertna ličnost je otvorena, lako ostvaruje komunikaciju čak i sa nepoznatim ljudima, voli društvo i zajedničke aktivnosti. Kako im odgovara buka i dinamično okruženje nije redak slučaj da ove osobe vole da budu u centru pažnje.
Ceo tekst
https://psiholoskosavetovanje.rs/ekstrovertne-i-introvertne-osobe/
Foto sa sajta
Psihološko savetovalište rs
Da li ste ekstrovertna ili introventna osoba?
Koliko taj tip ličnosti utiče na vaš socijalni život?
Ne znam...mislim da sam introvertna, verovatno neki knjiski primer, mada mi tema nije posebno poznata.
Volim ljude, izlaske i druzenje...ali kratko. Kada sam dugo izlozena nekoj grupi ljudi, kroz par sati se silno istrosim. Zbunim se, neretko me zaboli glava, zelim kuci, cak i kada mi je super prijatno bilo.
Svakodnevno mi je potrebno neko vreme u tisini i samoci, sigurno oko dva sata, makar te sate uzela od sna.
Kada sam bila dete znala sam da vicem "nisaaaam kuci" na zvuk telefona...i sada znam dugo da ne odgovorim na poziv ili poruku. Neki ljudi tumace to kao nekulturu, ali zaista nije povezano sa tim. Jednostavno ne mogu.
Solidno se krecem kroz masu, stalno se smejem...ali vremenski ograniceno.
Drustveni zivot...ne znam, meni su potrebni "moji ljudi".
Lojalna sam im i kada znam da grese.
To ima i dobre i lose strane.
Guzva mi smeta, koncerti i utakmice su moja nocna mora, kontakt sportovi uzas uzasa. Gode mi mirnije aktivnosti i uvek kontakt jedan na jedan. Mnogo mi je potrebno do bliskosti, jedna od boljih strana je ta sto nakon uspostavljene bliskosti retko odlazim.
Posebno se vidi kod bivsih veza, uvek sam im ostajala verna u prijateljstvu.
Ali mogu se baviti zanimanjima koja podrazumevaju lahorast kontakt sa puno ljudi, cak mi takva zanimanja idu lakse od kancelarije sa desetak zaposlenih.
Te grupe od nekih dvadesetak ljudi me plase, uvek pokusavam da nadjem nekog medju njima da me zagrli i da mu pripadam.